Markis

Jag har funderat på att en markis till husvagnen vore en höjdare att ha. Med mina snabba stopp är förtältet för bökigt att hålla på med. Men då markiser  är dyra att köpa var planen att tillverka en själv. Borde inte vara så svårt att sy fast ett kederfäste på markisväv och låta den hänga i kederlistensen och sedan montera den med några stolpar i hörnen.
Kanske också sy en påse så att den kan hänga kvar under färd. Jag hade en skiss klar i huvudet över hur det skulle gå till och beställde till och med prover på markisväv.

Men, för några dagar sedan satt jag på jobbet och var färdig med att att uppdatera en massa datorer och fick plötsligt en impuls att kolla på Blocket om det fanns något kul husvagnstillbehör att köpa. Egentligen har jag inte råd att köpa något alls den här, inte heller nästa eller nästa igen, månaden då jag just lagt 12 000 på bilfix men man kan ju alltid kolla... Hur som helst, ett par timmar tidigare hade någon just här i Helsingborg lagt ut en annons på Blocket på en husvagnsmarkis Caravanstore Fiamma. Den hade använts en helg, alltså i princip helt ny och säljaren ville ha 1100 pix för den. Det motsvarar inte ens priset för markisväven om jag skulle sy själv.
Så här ser en sådan ut:
Problemet var bara att den var 360 cm lång, alldeles för lång för min husvagn. Dessutom har jag inte en rak kederlist utan den följer taket med en kraftig böj på mitten. Det blir alltså problem då markisen ligger inrullad på ett styvt aluminiumrör i en påse som hängs i  kederlisten (så som min plan var med hemmabygget).

Men vad tusan, en ny sådan markis kostar ca 3500 och med lite klurighet måste jag kunna modifiera den så att jag kan använda den. Jag ringde men det var många som ringt före mig som ville ha den. Men då jag bor i samma stad som säljaren tyckte han det var enklast att sälja den till mig så han slapp hålla på att krångla med att skicka den. Jag åkte dit och nu är den min.

Hur ska jag då lösa problemet med att den är för lång och för rak...? Så här ser den ut i detalj:
 

Sidostolparna och armarna mot vagnen ligger vid transport inskjutna i det kraftiga aluminiumröret längst fram. och markisväven är inskjuten i ett spår i samma rör. Planen är följande: Jag tar bort nitarna som håller fast fästet för stöttor och armar på rörets sidor och drar sen bort duken från röret. Sen kapar jag röret till den maximala längd det går att använda på min husvagn. Därefter märker jag ut var böjen på min vagns kederlist hamnar och kapar röret där. Tanken är att i upprullat tillstånd måste röret vara böjt på mitten för att följa kederlisten. Sedan nitar jag fast fästena igen och trär på duken, nu på de två rören. 

Vad jag sen behöver göra är att hitta en konstruktion för att sammanfoga rören igen. Problemet är att skarven då måste vara ledbar/böjbar. Hur detta ska gå till vet jag inte riktigt ännu, förslag mottages tacksamt... Men, kanske skulle det gå med en bit gummislang som skjuts in i rörändarna, nitast fast på ena sidan och delarna trycks sedan ihop över slangen. Det skulle förhoppningsvis hålla röret styvt och rakt när delarna är ihopskjutna och markisen utfälld. Om tyngden blir för stor och röret svajar på mitten får jag väl hitta på något som spärrar så att det inte böjs alternativt sätta en extra stolpe på mitten. När markisen sen rullas upp så skulle man kunna dra isär rören en aning och sen böja på mitten där slangen sitter och stoppa in det hela i påsen som följer den böjda kederlisten. Själva markisväven kommer jag inte att korta utan den får hänga ner lite på sidorna. Det tror jag bara är bra och gör det hela än mer originellt. Påsen kommer ju också att bli för lång men då den bara innehåller markisväven utan rör tror jag att det kommer att fungera att böja längs med listen.

Vad tror ni, kan detta funka? Jag har hört sägas och själv erfarit att snålhet bedrar vishet och det bästa vore då att köpa nytt som passar från början men visst är det kul att pula själv???

Uppdatering.
Ikväll efter jobbet har jag borrat bort nitarna till fästena i rörets sidor, kopplat loss stödben och armar och dragit ur markisen från röret som nu är frigjort. Sen har jag funderat på hur jag ska sammanfoga rören efter att jag sågat upp det i två lagom långa längder. Idén om en gummislang måste jag nog komplettera med något som ger mer stabilitet. Jag tror att jag ska tillverka en skarvhylsa liknande den på bilden nedan. En vagnsbult och en vingmutter borde sen duga för att dra ihop hylsan kring röret. När markisen är utfälld kommer alltså skarvhylsan att sitta på men när den ska rullas upp plockar jag av den och drar isär rören en aning så att allt kan böjas i mitten när det är upprullat.
 Uppdatering igen
Kvällens arbete mellan os-sändningarna bestod i att jag gjorde som ovan med lite ytterligare problrm....  Efter jobbet åkte jag och handlade en enkel billig popnittång med nitar på Jula i Hyllinge och på Bauhaus hittadejag några byggbeslag som ska kunna användas som hylsan på bilden ovan. Sen körde jag ut till Laröd där vagnen står i en lada. Jag tog nya mått och ena rörhalvan ska vara 155 cm och de andra 130. Väl hemma tog jag min sedvanliga powernap för att rensa skallen och piggna till  innan jag kastade mig över projektet.

Jag började med att fundera ett tag så att allt skulle bli rätt. Fan, jag är ju inte världens mest händige även om jag tycker det är kul att pula med lite av varje. Ett problem jag kom på är att stagen som skjuts in i det stora röret är längre än vad det ena röret ska bli och de sticker dessutom ut en bit på ena sidan i båda rören.. Efter lite tankearbete kom jag fram till att rören eventuellt måste bli ytterligare lite kortare men det blir lätt att justera om det behövs när jag väl monterar alltsammans på vagnen.

Jag började med att kapa röret som nu plötsligt var i tre delar. Det blev ju en spillbit på ca en halvmeter över. Sen stötte jag på nya problem.... Röret har nämligen två spår att fästa markisväv i. Det ena är tänkt för taket och det andra för att sätta en vägg på framsidan. Problemet nu var att i sidofästena var det gjort så att spåret var öppet utåt för att man skulle kunna skjuta in framväggen men motsvarande spår är stängt för taket. takduken skall ju  i orginal inte kunna skjutas av och på. Men min duk är ju nu bredare än själva röret och jag vill att det överskjutande av duken skall hänga ner på sidorna. Lugnt tänkte jag och tänkte att jag trär takduken  spåret för framväggen istället. Sagt och gjort, problemet nu blev att fästena i rörändarna inte längre passade. Varför är alldeles för jobbigt att förklara men efter att ha spegelvänt det hela och dessutom skruvat loss sidofästena och spegelvänt dem också fick jag det faktiskt att passa och fungera. Fast jag erkänner, det tog några timmar av funderande och testande, ha ha..

Enda problemet jag inte löste är att dekalen med Caravanstore nu kom upp och ner på men det kan jag leva med. Jag lyckades till och med att för första gången i livet använda en nittång och nita fast sidostyckena igen. Ett kul projekt och just nu är jag stolt som en tupp över att jag hittills löst alla problem efterhand de dykt upp, kul kul...

På lördag har jag bestämt med en kompis att han ska hjälpa mig att montera upp paketet på vagnen och eventuellt får jag då kapa rören ytterligare några cm. Då blir det mycket spännande att se hur det hela fungerar med det där brutna taket. Kommer markisen att slacka och hänga löst eller kommer det att se ok ut? Den som lever får se.....

Uppdatering ännu en gång
Efter jobbet idag körde jag ut till en byggmarknad, Krauta, för att se om jag kunde hitta något smartare sätt att koppla samman rören. Det är rätt spännande att planlöst gå omkring med gluggarna på vid gavel och se alla underliga prylar som finns på såna ställen och leta idéer och inspiration.

Jag är en sån som vägrar fråga efter vägen när jag är ute och kör bil. En del kvinnor förstår absolut inte varför det skall vara så svårt och jag kan faktiskt inte förklara varför själv. Allt jag kan säga är att det känns inte bra eller snarare direkt olustigt. I affärer gillar jag heller inte att ha personal hängande över axeln så därför ber jag sällan om hjälp där heller. Idag gjorde jag dock ett undantag och frågade en i personalen om något smart sätt att sätta ihop mina rör. Han föreslog slangklämmor men det går ju inte, i alla fall inte om jag inte villa göra hål i duken och det vill jag såklart inte. Så jag fick ingen hjälp och travade iväg på egen hand igen. På VVS-avdelningen hittade jag rör i lika former, storlekar och material. Det slutade med att jag köpte en rörmuff i plast med samma diameter som mina aluminiumrör.

Väl hemma så sågade isär den på ena sidan så att väven kan löpa i springan som blir. Sen borrade jag ett hål rakt igenom den där jag hörde ner en skruv och stora brickor. På andra sidan drog jag på en vingmutter. Tanken är alltså att föra in alurören på var sin sida om skruven och sen dra åt den med vingmuttern. Så här ser den ut:
 
Frågan är nu bara, kommer den här lilla muffen att orka hålla ihop rören och hålla dem raka och i våg? Jag tror det men svaret får jag i morgon då allt ska monteras på husvagnen. En uppdatering kommer säkert, i alla fall om det fungerar :-)

Och en gång till
Ingen bild på utfälld markis men i alla fall en där den är monterad på vagnen. Muffen ovan räckte inte så jag gjorde en längre med genomgående bultar igenom röret på båda sidor. Ett annat problem som upptäctes var att det var väldigt svårt att rulla upp markisen med delade rör. Därför kommer jag att förvara de två rören inne i husvgnen och trä på dem på markisduken när markisen ska användas. Det tar bara ett par minuter extra att trä duken i rören.
 
Visst ser det lite fräckt ut när markispåsen följer taket ner på sidorna. Kanske blir lite mer luftmotstånd men det är nog bara marginellt.

 


Och till sist, så här ser det ut med utspänd markis.
6 kommentarer:

 1. Smart får jag säga. Jag har också en gammal markis liggande men har inte ens försökt att sätta upp den då mitt tak också är brutet. Fungerar det för dig så tror jag att jag ska göra ett försök också. Skriv och berätta hur det går och lägg gärna till några bilder. Är röret på din markis pressat med spåren på insidan om du förstår vad jag menar?
  Erik J

  SvaraRadera
 2. Ett alternativ är ju att skruva upp en kederlist till, en rak en... Men jag tycker det är bättre med en så bred markis som möjligt och eftersom taket lutar så hade den blivit ganska kort på min vagn, om än rak...

  Jo mitt rör har också pressade spår på insidan. Det är säkert bra men spåren sitter inte mitt emot varann utan ungefär kl 2 och 10. Det var det som ställde till problem för mig då jag ville vända och "byta" spår. Stödarmen går dessutom bara att fälla upp åt ena hållet och det var lite strul med att spegelvända på allt. Skicka ett mail om du vill så ska jag förklara lite bättre hur jag gjorde. Får nog ringa och ta det muntligt för det känns omöjligt att förklara annars.

  SvaraRadera
 3. OjOj vilket projekt. Själv har jag gjort det lätt för mig och har en Hobby 410 SFE Excellent med plats för rak obryten markis. Vi har en sådan markis som du har köpt men som orginal. Ser din stora utmaning att få din "brutna"markis bli snyggt bruten men viktigare att den har möjligheten att spännas. Vi som har obrutna eller raka markiser brukar spänna dessa hårt mot marken och från husvagnen för att få dem stabila mot väder och vind. Tänk på att du bör få den i spänn annars kan det gå illa.Har varit med om ett haveri där vi ej hade säkrat med bipackade säkerhetslinor och markis flög rakt över vårt husvagnstak. Som tur gick bara ett vinkelled av och inga skador på vår lilla Hobbis. MVH//R2

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset. Jag ska se till att köpa fjädrande stödlinor. Jag kommer också att behöva sätta en extra stödstolpe i mitten och då blir det en lina där också.

  SvaraRadera
 5. Eftersom du nu förvarar röret i vagnen delade du väl den i onödan, eller???

  SvaraRadera
 6. Nej, att jag delade berodde på det brutna taket, inte för att det skulle få plats att förvaras😉

  SvaraRadera

Comments

Related Posts with Thumbnails

Markis

Jag har funderat på att en markis till husvagnen vore en höjdare att ha. Med mina snabba stopp är förtältet för bökigt att hålla på med. Men då markiser  är dyra att köpa var planen att tillverka en själv. Borde inte vara så svårt att sy fast ett kederfäste på markisväv och låta den hänga i kederlistensen och sedan montera den med några stolpar i hörnen.
Kanske också sy en påse så att den kan hänga kvar under färd. Jag hade en skiss klar i huvudet över hur det skulle gå till och beställde till och med prover på markisväv.

Men, för några dagar sedan satt jag på jobbet och var färdig med att att uppdatera en massa datorer och fick plötsligt en impuls att kolla på Blocket om det fanns något kul husvagnstillbehör att köpa. Egentligen har jag inte råd att köpa något alls den här, inte heller nästa eller nästa igen, månaden då jag just lagt 12 000 på bilfix men man kan ju alltid kolla... Hur som helst, ett par timmar tidigare hade någon just här i Helsingborg lagt ut en annons på Blocket på en husvagnsmarkis Caravanstore Fiamma. Den hade använts en helg, alltså i princip helt ny och säljaren ville ha 1100 pix för den. Det motsvarar inte ens priset för markisväven om jag skulle sy själv.
Så här ser en sådan ut:
Problemet var bara att den var 360 cm lång, alldeles för lång för min husvagn. Dessutom har jag inte en rak kederlist utan den följer taket med en kraftig böj på mitten. Det blir alltså problem då markisen ligger inrullad på ett styvt aluminiumrör i en påse som hängs i  kederlisten (så som min plan var med hemmabygget).

Men vad tusan, en ny sådan markis kostar ca 3500 och med lite klurighet måste jag kunna modifiera den så att jag kan använda den. Jag ringde men det var många som ringt före mig som ville ha den. Men då jag bor i samma stad som säljaren tyckte han det var enklast att sälja den till mig så han slapp hålla på att krångla med att skicka den. Jag åkte dit och nu är den min.

Hur ska jag då lösa problemet med att den är för lång och för rak...? Så här ser den ut i detalj:
 

Sidostolparna och armarna mot vagnen ligger vid transport inskjutna i det kraftiga aluminiumröret längst fram. och markisväven är inskjuten i ett spår i samma rör. Planen är följande: Jag tar bort nitarna som håller fast fästet för stöttor och armar på rörets sidor och drar sen bort duken från röret. Sen kapar jag röret till den maximala längd det går att använda på min husvagn. Därefter märker jag ut var böjen på min vagns kederlist hamnar och kapar röret där. Tanken är att i upprullat tillstånd måste röret vara böjt på mitten för att följa kederlisten. Sedan nitar jag fast fästena igen och trär på duken, nu på de två rören. 

Vad jag sen behöver göra är att hitta en konstruktion för att sammanfoga rören igen. Problemet är att skarven då måste vara ledbar/böjbar. Hur detta ska gå till vet jag inte riktigt ännu, förslag mottages tacksamt... Men, kanske skulle det gå med en bit gummislang som skjuts in i rörändarna, nitast fast på ena sidan och delarna trycks sedan ihop över slangen. Det skulle förhoppningsvis hålla röret styvt och rakt när delarna är ihopskjutna och markisen utfälld. Om tyngden blir för stor och röret svajar på mitten får jag väl hitta på något som spärrar så att det inte böjs alternativt sätta en extra stolpe på mitten. När markisen sen rullas upp så skulle man kunna dra isär rören en aning och sen böja på mitten där slangen sitter och stoppa in det hela i påsen som följer den böjda kederlisten. Själva markisväven kommer jag inte att korta utan den får hänga ner lite på sidorna. Det tror jag bara är bra och gör det hela än mer originellt. Påsen kommer ju också att bli för lång men då den bara innehåller markisväven utan rör tror jag att det kommer att fungera att böja längs med listen.

Vad tror ni, kan detta funka? Jag har hört sägas och själv erfarit att snålhet bedrar vishet och det bästa vore då att köpa nytt som passar från början men visst är det kul att pula själv???

Uppdatering.
Ikväll efter jobbet har jag borrat bort nitarna till fästena i rörets sidor, kopplat loss stödben och armar och dragit ur markisen från röret som nu är frigjort. Sen har jag funderat på hur jag ska sammanfoga rören efter att jag sågat upp det i två lagom långa längder. Idén om en gummislang måste jag nog komplettera med något som ger mer stabilitet. Jag tror att jag ska tillverka en skarvhylsa liknande den på bilden nedan. En vagnsbult och en vingmutter borde sen duga för att dra ihop hylsan kring röret. När markisen är utfälld kommer alltså skarvhylsan att sitta på men när den ska rullas upp plockar jag av den och drar isär rören en aning så att allt kan böjas i mitten när det är upprullat.
 Uppdatering igen
Kvällens arbete mellan os-sändningarna bestod i att jag gjorde som ovan med lite ytterligare problrm....  Efter jobbet åkte jag och handlade en enkel billig popnittång med nitar på Jula i Hyllinge och på Bauhaus hittadejag några byggbeslag som ska kunna användas som hylsan på bilden ovan. Sen körde jag ut till Laröd där vagnen står i en lada. Jag tog nya mått och ena rörhalvan ska vara 155 cm och de andra 130. Väl hemma tog jag min sedvanliga powernap för att rensa skallen och piggna till  innan jag kastade mig över projektet.

Jag började med att fundera ett tag så att allt skulle bli rätt. Fan, jag är ju inte världens mest händige även om jag tycker det är kul att pula med lite av varje. Ett problem jag kom på är att stagen som skjuts in i det stora röret är längre än vad det ena röret ska bli och de sticker dessutom ut en bit på ena sidan i båda rören.. Efter lite tankearbete kom jag fram till att rören eventuellt måste bli ytterligare lite kortare men det blir lätt att justera om det behövs när jag väl monterar alltsammans på vagnen.

Jag började med att kapa röret som nu plötsligt var i tre delar. Det blev ju en spillbit på ca en halvmeter över. Sen stötte jag på nya problem.... Röret har nämligen två spår att fästa markisväv i. Det ena är tänkt för taket och det andra för att sätta en vägg på framsidan. Problemet nu var att i sidofästena var det gjort så att spåret var öppet utåt för att man skulle kunna skjuta in framväggen men motsvarande spår är stängt för taket. takduken skall ju  i orginal inte kunna skjutas av och på. Men min duk är ju nu bredare än själva röret och jag vill att det överskjutande av duken skall hänga ner på sidorna. Lugnt tänkte jag och tänkte att jag trär takduken  spåret för framväggen istället. Sagt och gjort, problemet nu blev att fästena i rörändarna inte längre passade. Varför är alldeles för jobbigt att förklara men efter att ha spegelvänt det hela och dessutom skruvat loss sidofästena och spegelvänt dem också fick jag det faktiskt att passa och fungera. Fast jag erkänner, det tog några timmar av funderande och testande, ha ha..

Enda problemet jag inte löste är att dekalen med Caravanstore nu kom upp och ner på men det kan jag leva med. Jag lyckades till och med att för första gången i livet använda en nittång och nita fast sidostyckena igen. Ett kul projekt och just nu är jag stolt som en tupp över att jag hittills löst alla problem efterhand de dykt upp, kul kul...

På lördag har jag bestämt med en kompis att han ska hjälpa mig att montera upp paketet på vagnen och eventuellt får jag då kapa rören ytterligare några cm. Då blir det mycket spännande att se hur det hela fungerar med det där brutna taket. Kommer markisen att slacka och hänga löst eller kommer det att se ok ut? Den som lever får se.....

Uppdatering ännu en gång
Efter jobbet idag körde jag ut till en byggmarknad, Krauta, för att se om jag kunde hitta något smartare sätt att koppla samman rören. Det är rätt spännande att planlöst gå omkring med gluggarna på vid gavel och se alla underliga prylar som finns på såna ställen och leta idéer och inspiration.

Jag är en sån som vägrar fråga efter vägen när jag är ute och kör bil. En del kvinnor förstår absolut inte varför det skall vara så svårt och jag kan faktiskt inte förklara varför själv. Allt jag kan säga är att det känns inte bra eller snarare direkt olustigt. I affärer gillar jag heller inte att ha personal hängande över axeln så därför ber jag sällan om hjälp där heller. Idag gjorde jag dock ett undantag och frågade en i personalen om något smart sätt att sätta ihop mina rör. Han föreslog slangklämmor men det går ju inte, i alla fall inte om jag inte villa göra hål i duken och det vill jag såklart inte. Så jag fick ingen hjälp och travade iväg på egen hand igen. På VVS-avdelningen hittade jag rör i lika former, storlekar och material. Det slutade med att jag köpte en rörmuff i plast med samma diameter som mina aluminiumrör.

Väl hemma så sågade isär den på ena sidan så att väven kan löpa i springan som blir. Sen borrade jag ett hål rakt igenom den där jag hörde ner en skruv och stora brickor. På andra sidan drog jag på en vingmutter. Tanken är alltså att föra in alurören på var sin sida om skruven och sen dra åt den med vingmuttern. Så här ser den ut:
 
Frågan är nu bara, kommer den här lilla muffen att orka hålla ihop rören och hålla dem raka och i våg? Jag tror det men svaret får jag i morgon då allt ska monteras på husvagnen. En uppdatering kommer säkert, i alla fall om det fungerar :-)

Och en gång till
Ingen bild på utfälld markis men i alla fall en där den är monterad på vagnen. Muffen ovan räckte inte så jag gjorde en längre med genomgående bultar igenom röret på båda sidor. Ett annat problem som upptäctes var att det var väldigt svårt att rulla upp markisen med delade rör. Därför kommer jag att förvara de två rören inne i husvgnen och trä på dem på markisduken när markisen ska användas. Det tar bara ett par minuter extra att trä duken i rören.
 
Visst ser det lite fräckt ut när markispåsen följer taket ner på sidorna. Kanske blir lite mer luftmotstånd men det är nog bara marginellt.

 


Och till sist, så här ser det ut med utspänd markis.
6 kommentarer:

 1. Smart får jag säga. Jag har också en gammal markis liggande men har inte ens försökt att sätta upp den då mitt tak också är brutet. Fungerar det för dig så tror jag att jag ska göra ett försök också. Skriv och berätta hur det går och lägg gärna till några bilder. Är röret på din markis pressat med spåren på insidan om du förstår vad jag menar?
  Erik J

  SvaraRadera
 2. Ett alternativ är ju att skruva upp en kederlist till, en rak en... Men jag tycker det är bättre med en så bred markis som möjligt och eftersom taket lutar så hade den blivit ganska kort på min vagn, om än rak...

  Jo mitt rör har också pressade spår på insidan. Det är säkert bra men spåren sitter inte mitt emot varann utan ungefär kl 2 och 10. Det var det som ställde till problem för mig då jag ville vända och "byta" spår. Stödarmen går dessutom bara att fälla upp åt ena hållet och det var lite strul med att spegelvända på allt. Skicka ett mail om du vill så ska jag förklara lite bättre hur jag gjorde. Får nog ringa och ta det muntligt för det känns omöjligt att förklara annars.

  SvaraRadera
 3. OjOj vilket projekt. Själv har jag gjort det lätt för mig och har en Hobby 410 SFE Excellent med plats för rak obryten markis. Vi har en sådan markis som du har köpt men som orginal. Ser din stora utmaning att få din "brutna"markis bli snyggt bruten men viktigare att den har möjligheten att spännas. Vi som har obrutna eller raka markiser brukar spänna dessa hårt mot marken och från husvagnen för att få dem stabila mot väder och vind. Tänk på att du bör få den i spänn annars kan det gå illa.Har varit med om ett haveri där vi ej hade säkrat med bipackade säkerhetslinor och markis flög rakt över vårt husvagnstak. Som tur gick bara ett vinkelled av och inga skador på vår lilla Hobbis. MVH//R2

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset. Jag ska se till att köpa fjädrande stödlinor. Jag kommer också att behöva sätta en extra stödstolpe i mitten och då blir det en lina där också.

  SvaraRadera
 5. Eftersom du nu förvarar röret i vagnen delade du väl den i onödan, eller???

  SvaraRadera
 6. Nej, att jag delade berodde på det brutna taket, inte för att det skulle få plats att förvaras😉

  SvaraRadera

Real Time Web Analytics