Solpaneler på plåtisen

Så var det dags för solpaneler igen. På husvagnen hade jag en panel på 135 watt och den täckte mina behov under sommaren. Det var bra men jag ville förlänga säsongen här i min husbil och lägga på så mycket jag fick plats med. Jag startade min jakt på lämpliga solpaneler genom att först mäta taket och jämföra med utbudet. För att komma ner i vikt siktade jag på tunna lättviktare av det böjbara slaget.
Fyra stycken hundrawattare trodde jag först på och hade kanske fått plats med också men de hade kommit väldigt nära mina takluckor och svampventilen mitt på taket och jag var rädd att de skulle skugga. Kompromissen fick bli 4 stycken högeffektiva Solarparts på 90 watt som är något mindre till ytan. Jag googlade och på Ali Express i Kina med 900 kr stycket inklusive frakt hittade jag dem billigast. Solpanelsregulator hittade jag på Ebay och det blev en Epever Tracer MPPT på 40 Ampere. Jag lade också till en en liten remote kontrollpanel,  MT50, och paketet gick loss på ca 1500 kr. När varorna senare kom (MT50 har inte kommit än men ska dyka upp vilken dag som helst) hade jag redan fått inbetalningskort på posten på moms om ca 1000 kr, tull klarade jag mig ifrån. Hela kalaset gick alltså på circus 6100 kr. Därefter blev det kanske en femhundring för lim kablar och lite annat.


Jag hade min vana trogen googlat länge kring allt och monteringen av solpanelerna var länge ett frågetecken. Det finns många lösningar, en del limmar fast dem, andra kör med kardborreband eller dubbelhäftande tejp och en del skruvar fast dem i taket. Jag vill kunna ta loss dem på ett enkelt sätt om något behöver fixas med och provade en annan lösning. Jag köpte stora brickor i rostfritt stål och satte en nedsänkt 6mm bult i dem och limmade en sådan i varje hörn av solpanelerna. För att få allt på rätt plats och för att bultarna inte skulle röra sig medan de torkade lade jag solpanelerna på dem medan limmet torkade. Jag använde Sikaflex marin som jag efter googlande förstått passar väl för ändamålet. Innan jag limmade rengjorde jag noga med rödsprit där jag skulle limma på taket.
Jag limmade fast fästena och lät panelerna ligga löst på plats ovanför muttrarna så att de skulle fixeras i rätt läge. När limmet härdat något, efter en natt, tog jag av panelerna igen och lät allt torka ytterligare 24 timmar innan jag återigen lade dem på plats. Nu drog jag fast muttern tillsammans med en mindre bricka, båda i rostfritt stål i de fyra hörnen på varje solpanel. När allt var klart fäste jag alla kablar med små självhäftande fästen med buntband mot taket och för att undvika eventuellt fladder i de tunna solpanelerna la jag också en remsa silvertejp här och var. Det sista behövs nog inte men för säkerhets skull. Nu låg solpanelerna på plats och det var dags att börja koppla ihop alla kablar.

Jag började med att montera regulatorn och koppla in den mot bilens batterier via elektroblocket som sitter placerat i golvet under bordet. Efter mycket googlande valde jag att koppla regulatorns plus- och minus på de anslutningarna i EBL som benäms B2 och B-. På det här viset ska bodelsbatterierna laddas men 2 ampere viks till att underhållsladda även motorbatteriet. Här är några bilder:


Elblocket


Här är anslutningarna där jag anslöt kablarna från regulatorn. B2 för plus och B- för minus. B- syns inte på bilden utan ligger under de blå kablarna. B1 är till motorbatteriet och den rörde jag inte.
Och här sitter regulatorn och ca 50 cm kabel räckte för att gå ner till elblocket.

Nästa steg blev att bestämma hur jag skulle koppla ihop solpanelerna. Jag valde att seriekoppla dem i par om två och sedan parallellkoppla de två paren. Nackdelen med att seriekoppla är att skuggas en liten del av en seriekopplad solpanel så sänks spänningen i hela serien till den skuggade delens spänning. Fördelen med att seriekoppla är att spänningen dubbleras och då kan laddning ske även i mycket svagt ljus. Kablarna kan också hållas lite tunnare än om man parallellkopplar. För skuggriskens skull ville jag inte seriekoppla alla fyra utan försökte få det goda ur både serie- och parallellkoppling. Om det är bra eller ej kan man googla på, åsikterna går starkt isär. Hur som helst, detta blev mitt val och därför behövde jag två st parallellkopplingskontakter av typen MC4 som kontakterna på solpanelerna.

MC4-kopplingar
MC4 parallellkopplingar


Exempel på seriekoppling, parallellkoppling och min variant på två par seriekopplade och sedan paren parallellkopplade.

Nästa steg blev att få in kablarna från solpanelerna från taket och ner till regulatorn. Jag ville ogärna borra genom taket och valde istället att gå genom takluckan. Jag monterade ner takluckans innerdel och lokaliserade var det var lämpligt att borra hål för kablarna. Hålet borrade jag sedan utifrån och var noga med att bara gå igenom ett lager och att inte skada något. 

Här borras hålet
 I mitten ser du där nu kabeln leds in genom sargen i takluckan och det yttre locket täcker hålet. Jag ska dutta på lite Sikaflex runt hålet där kabeln går in för att täta ordentligt även där.
 Här kommer kablarna in
 Här leds kablarna vidare
Och här är tackluckans innerdel på plats igen. Det som återstår nu är lite kabellister för att snygga till det hela.
Och med en kabellist gömdes kablarna så här snyggt. Sedan petade jag in dem under panelen som täcker B-stolpen ända ner till regulatorn.
 Och här mätaren MT50 på plats
Tillsammans med en termometer
Och så här ser det ut i färdigt skick en tyvärr regning dag.

Jag googlade väldigt mycket och lärde mig efter hand hur allt skulle kopplas, viken diameter på kablar jag skulle använda och mycket annat. Internet är helt fantastiskt när man söker information. Kan allra bäst hjälp fick jag på Husbilskompisars forum, kolla tråden här. Tack återigen för all hjälp.

Jag kommer att återkomma med fler inlägg med uppgifter om laddning mm.
Läs även om hur jag installerade solpanelen på husvagnen här och här när jag monterar ytterligare 5 solpaneler.


 

8 kommentarer:

 1. Helt lysande! Tack vare den här bloggen kunde vi göra nästan precis likadant. Tack!

  SvaraRadera
 2. Kul att kunna vara till hjälp 😀

  SvaraRadera
 3. Hej. Jag har letat febrilt efter snabbfästen till båten. Din lösning med bultar och försänkta brickor gav mig svaret. Stort tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättekul att kunna vara till hjälp :-)

   Radera
 4. Av nyfikenhet, ligger panelerna stilla på taket under färd enbart med de 4 fästpunkter du har per panel (med tanke på semi-flexibel panel)?

  Mvh

  www.Husvagnhusbil.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oops, din fråga har jag missat att svara på. Jo de ligger stilla. Jag har förstärkt med lite silvertejp för säkerhets skull. Men ärligt talat tror jag inte det hade behövts. Jag tror, men vet inte säkert, att då panelerna är så tunna når inte fartvinden ner så nära taket att den tar i panelerna alls. Skulle vara skoj med något mätinstrument och mäta. Min teori är att fartvinden pressas uppåt av vinden från vindrutan och passerar ovanför panelerna. En del klagar på att fartvinden låter mycket från takluckor men de hamnar ju ca 10-15 cm minst över taket medan solpanelerna bra 2-4mm.

   Radera
 5. Hej! Riktigt smart lösning! Var fick du tag på brickorna och skruvarna till dessa?
  Mikael

  SvaraRadera
 6. Tack, det är ca 4,5 år sedan så det verkar hålla också 🙂 Minns jag rätt köpte jag allt på Bauhaus. Otroligt vad mycket prylar de har förresten.

  SvaraRadera

Comments

Related Posts with Thumbnails

Solpaneler på plåtisen

Så var det dags för solpaneler igen. På husvagnen hade jag en panel på 135 watt och den täckte mina behov under sommaren. Det var bra men jag ville förlänga säsongen här i min husbil och lägga på så mycket jag fick plats med. Jag startade min jakt på lämpliga solpaneler genom att först mäta taket och jämföra med utbudet. För att komma ner i vikt siktade jag på tunna lättviktare av det böjbara slaget.
Fyra stycken hundrawattare trodde jag först på och hade kanske fått plats med också men de hade kommit väldigt nära mina takluckor och svampventilen mitt på taket och jag var rädd att de skulle skugga. Kompromissen fick bli 4 stycken högeffektiva Solarparts på 90 watt som är något mindre till ytan. Jag googlade och på Ali Express i Kina med 900 kr stycket inklusive frakt hittade jag dem billigast. Solpanelsregulator hittade jag på Ebay och det blev en Epever Tracer MPPT på 40 Ampere. Jag lade också till en en liten remote kontrollpanel,  MT50, och paketet gick loss på ca 1500 kr. När varorna senare kom (MT50 har inte kommit än men ska dyka upp vilken dag som helst) hade jag redan fått inbetalningskort på posten på moms om ca 1000 kr, tull klarade jag mig ifrån. Hela kalaset gick alltså på circus 6100 kr. Därefter blev det kanske en femhundring för lim kablar och lite annat.


Jag hade min vana trogen googlat länge kring allt och monteringen av solpanelerna var länge ett frågetecken. Det finns många lösningar, en del limmar fast dem, andra kör med kardborreband eller dubbelhäftande tejp och en del skruvar fast dem i taket. Jag vill kunna ta loss dem på ett enkelt sätt om något behöver fixas med och provade en annan lösning. Jag köpte stora brickor i rostfritt stål och satte en nedsänkt 6mm bult i dem och limmade en sådan i varje hörn av solpanelerna. För att få allt på rätt plats och för att bultarna inte skulle röra sig medan de torkade lade jag solpanelerna på dem medan limmet torkade. Jag använde Sikaflex marin som jag efter googlande förstått passar väl för ändamålet. Innan jag limmade rengjorde jag noga med rödsprit där jag skulle limma på taket.
Jag limmade fast fästena och lät panelerna ligga löst på plats ovanför muttrarna så att de skulle fixeras i rätt läge. När limmet härdat något, efter en natt, tog jag av panelerna igen och lät allt torka ytterligare 24 timmar innan jag återigen lade dem på plats. Nu drog jag fast muttern tillsammans med en mindre bricka, båda i rostfritt stål i de fyra hörnen på varje solpanel. När allt var klart fäste jag alla kablar med små självhäftande fästen med buntband mot taket och för att undvika eventuellt fladder i de tunna solpanelerna la jag också en remsa silvertejp här och var. Det sista behövs nog inte men för säkerhets skull. Nu låg solpanelerna på plats och det var dags att börja koppla ihop alla kablar.

Jag började med att montera regulatorn och koppla in den mot bilens batterier via elektroblocket som sitter placerat i golvet under bordet. Efter mycket googlande valde jag att koppla regulatorns plus- och minus på de anslutningarna i EBL som benäms B2 och B-. På det här viset ska bodelsbatterierna laddas men 2 ampere viks till att underhållsladda även motorbatteriet. Här är några bilder:


Elblocket


Här är anslutningarna där jag anslöt kablarna från regulatorn. B2 för plus och B- för minus. B- syns inte på bilden utan ligger under de blå kablarna. B1 är till motorbatteriet och den rörde jag inte.
Och här sitter regulatorn och ca 50 cm kabel räckte för att gå ner till elblocket.

Nästa steg blev att bestämma hur jag skulle koppla ihop solpanelerna. Jag valde att seriekoppla dem i par om två och sedan parallellkoppla de två paren. Nackdelen med att seriekoppla är att skuggas en liten del av en seriekopplad solpanel så sänks spänningen i hela serien till den skuggade delens spänning. Fördelen med att seriekoppla är att spänningen dubbleras och då kan laddning ske även i mycket svagt ljus. Kablarna kan också hållas lite tunnare än om man parallellkopplar. För skuggriskens skull ville jag inte seriekoppla alla fyra utan försökte få det goda ur både serie- och parallellkoppling. Om det är bra eller ej kan man googla på, åsikterna går starkt isär. Hur som helst, detta blev mitt val och därför behövde jag två st parallellkopplingskontakter av typen MC4 som kontakterna på solpanelerna.

MC4-kopplingar
MC4 parallellkopplingar


Exempel på seriekoppling, parallellkoppling och min variant på två par seriekopplade och sedan paren parallellkopplade.

Nästa steg blev att få in kablarna från solpanelerna från taket och ner till regulatorn. Jag ville ogärna borra genom taket och valde istället att gå genom takluckan. Jag monterade ner takluckans innerdel och lokaliserade var det var lämpligt att borra hål för kablarna. Hålet borrade jag sedan utifrån och var noga med att bara gå igenom ett lager och att inte skada något. 

Här borras hålet
 I mitten ser du där nu kabeln leds in genom sargen i takluckan och det yttre locket täcker hålet. Jag ska dutta på lite Sikaflex runt hålet där kabeln går in för att täta ordentligt även där.
 Här kommer kablarna in
 Här leds kablarna vidare
Och här är tackluckans innerdel på plats igen. Det som återstår nu är lite kabellister för att snygga till det hela.
Och med en kabellist gömdes kablarna så här snyggt. Sedan petade jag in dem under panelen som täcker B-stolpen ända ner till regulatorn.
 Och här mätaren MT50 på plats
Tillsammans med en termometer
Och så här ser det ut i färdigt skick en tyvärr regning dag.

Jag googlade väldigt mycket och lärde mig efter hand hur allt skulle kopplas, viken diameter på kablar jag skulle använda och mycket annat. Internet är helt fantastiskt när man söker information. Kan allra bäst hjälp fick jag på Husbilskompisars forum, kolla tråden här. Tack återigen för all hjälp.

Jag kommer att återkomma med fler inlägg med uppgifter om laddning mm.
Läs även om hur jag installerade solpanelen på husvagnen här och här när jag monterar ytterligare 5 solpaneler.


 

8 kommentarer:

 1. Helt lysande! Tack vare den här bloggen kunde vi göra nästan precis likadant. Tack!

  SvaraRadera
 2. Kul att kunna vara till hjälp 😀

  SvaraRadera
 3. Hej. Jag har letat febrilt efter snabbfästen till båten. Din lösning med bultar och försänkta brickor gav mig svaret. Stort tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättekul att kunna vara till hjälp :-)

   Radera
 4. Av nyfikenhet, ligger panelerna stilla på taket under färd enbart med de 4 fästpunkter du har per panel (med tanke på semi-flexibel panel)?

  Mvh

  www.Husvagnhusbil.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oops, din fråga har jag missat att svara på. Jo de ligger stilla. Jag har förstärkt med lite silvertejp för säkerhets skull. Men ärligt talat tror jag inte det hade behövts. Jag tror, men vet inte säkert, att då panelerna är så tunna når inte fartvinden ner så nära taket att den tar i panelerna alls. Skulle vara skoj med något mätinstrument och mäta. Min teori är att fartvinden pressas uppåt av vinden från vindrutan och passerar ovanför panelerna. En del klagar på att fartvinden låter mycket från takluckor men de hamnar ju ca 10-15 cm minst över taket medan solpanelerna bra 2-4mm.

   Radera
 5. Hej! Riktigt smart lösning! Var fick du tag på brickorna och skruvarna till dessa?
  Mikael

  SvaraRadera
 6. Tack, det är ca 4,5 år sedan så det verkar hålla också 🙂 Minns jag rätt köpte jag allt på Bauhaus. Otroligt vad mycket prylar de har förresten.

  SvaraRadera

Real Time Web Analytics