Äntligen bor jag i husbil på heltid.

Nu är det klart det som jag har strävat efter i ett par år och tänkt på i många många år. Jag har köpt husbil och bosatt mig i den på heltid. För att finansiera så sålde jag mitt lilla radhus, sålde lite men gav bort det mesta av mitt bohag. Jag flyttade in i min lilla husvagn och bodde i den i nästan nio månader. I somras drog jag runt med husvagnen i Tyskland under några veckor och letade husbil. Det blev till sist en plåtis som jag ville ha.
Jag hämtade bilen för en knapp månad sen, den är av årsmodell 2015 och har rullat ett år som uthyrningsbil. 3000 mil hade den gått och den är välskött och ser ut som ny och jag är väldigt nöjd.
 Jag flög ner och övernattade första natten på hotell och på morgonen efter kom säljaren på husbilsfirman och hämtade mig. De hade ordnat med exportregistrering med trafikförsäkring och skyltarna satt på bilen när jag kom. Vi gick igenom husbilen och alla papper och när jag var nöjd ringde jag min bank som förde över pengarna till säljarens konto. Jag ringde också mitt försäkringsbolag där jag tecknade en helförsäkring på bilens chassinummer. Knappt tre tusen för en månad kostade det med om jag tecknade en riktig försäkring inom månaden skulle kvarvarande pengar övergå till den.

Det tog ett par tre timmar för pengarna att nå fram och under tiden packade jag upp  min väska, bäddade och gjorde mig i ordning för att köra hemåt. När pengarna fanns på kontot kom säljaren med en flaska champagne och jag drog iväg med den fulltankade bilen. Jag körde kanske 20 mil innan jag stannade till vid en vägkrog, fick i mig lite mat och somnade som en stock i mitt nya hem.
Väl hemma i Sverige skickade jag in bilens papper tillsammans med ansökan om ursprungskontroll till transportstyrelsen där jag även bad om en tillfällig registrering så jag kunde fortsätta köra när den tyska tillåtna veckan var slut. Det slog på några dagar så under de dagarna kunde jag inte köra utan fick stå stilla. När ursprungskontrollen var gjord fick jag ett diarienummer som jag använde för att boka tid för registreringsbesiktning och den genomfördes utan problem och sen var det bara att vänta på de riktiga skyltarna som kom efter 3-4 dagar. Hela processen tog ca tre veckor.

Nu bor jag alltså i min husbil på heltid. Under vardagarna står jag mest utanför jobbet där jag kan koppla upp mig på el men under helgerna står jag lite varstans och värmer upp med gasol.

Lite bilder.


Undrar du något så ställ gärna frågor, jag lovar att svara.


10 kommentarer:

 1. Oj vad spännande! Lycka till! Hur väl håller den värme?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittills inga problem men det har bara varit någon dag ner mot -5. På vardagarna står jag på el på jobbet och värmer med en liten enkel värmefläkt från Jula. Jag kör den på 1kw och den slår av och på med hjälp av dess termostat. På helgerna rullar jag och värmer med gasol. Bilen ska vara bra isolerad enligt uppgift från Knaus.

   Radera
 2. Det var en "likadan" fast med annat märke ni hyrde i somras om jag minns rätt?

  SvaraRadera
 3. Grattis till din nya lya :) Vad var det som fick dig att välja en plåtis?

  SvaraRadera
 4. Jag började för två år sedan ca att googla på husbilar. Från början var jag inställd på något stort och med gott om plats. Men ju mer jag läste insåg jag alla fördelar med en liten och smidig bil. Fast allt beror på hur man tänker och hur man planerar att leva. När det gäller mig kom jag fram till att jag vill kunna parkera överallt. Jag vill kunna stå på torget i stan eller längs med en vanlig stadsgata. Jag vill inte vara hänvisad till campingplatser eller behöva leta efter ytor med gott om plats för en stor husbil osv. Därför började jag titta mer och mer på plåtisar.
  En annan orsak till att jag ville ha en liten bil dök upp och blev klarare ju mer tiden gick. Prylar och ägodelar? När jag väl började göra mig av med saker för att flytta in i husvagnen ska jag erkänna att det till en början gick trögt. Kan jag verkligen göra mig av med detta som jag jag en gång kämpat för att köpa? Men efterhand som det lossnade blev jag mer och mer klar över hur lite saker man egentligen behöver. När jag kom till denna insikt blev jag mer och mer klar över att jag inte behöver en stor husbil.
  Fast, sen blev jag osäker igen av ett annat skäl. Desto fler plåtisar jag tittade på desto osäkrare blev jag och det handlade om svängrum. Jag tyckte helt enkelt att de var för trånga och gav mig en lite klaustrofobisk känsla. I somras körde jag ner med husvagnen några veckor till Tyskland där jag besökte husbilshandlare och tittade på mängder av husbilar. Jag var på vippen att sluta titta på plåtisar på grund av detta tills jag hittade den första med extra högt tak och då vände det igen. Det var en otrolig skillnad på känsla av rymd med 30 cm högre tak. För att inte tala om duschen där vattnet kunde komma ovanifrån till skillnad från de flesta andra där man/jag måste hålla i duschmunstycket för taket går ett par cm ovanför huvudet. I och med detta så vände det igen och jag visste nu vad jag ville ha.
  Sen var det bara att börja leta efter lämpligt objekt.

  SvaraRadera
 5. Inspirerande! Det där med högre i tak låter vettigt, har vi inte tänkt på i vår låga Plåtis men klart det gör skillnad både i duschen och ute. Smart också med markisen på sidan för oss som gärna vill ha kajaker på taket. Får bli span på en högre nästa gång :)

  SvaraRadera
 6. en liten. semester på några dagar vore inte dumt.

  SvaraRadera
 7. Hej
  Vilket fantastiskt liv du lever.

  Hur har du löst det med post och adress mm.
  Mvh
  Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovisst, att bo så här är finfint :-)
   Den mesta post får jag digitalt men jag tar en del till jobbet eller någon släkting. En del använder också postbox. Numera kan man skriva sig på kommunen som det heter, många skriver sig också hos någon vän eller släkting.

   Radera

Comments

Related Posts with Thumbnails

Äntligen bor jag i husbil på heltid.

Nu är det klart det som jag har strävat efter i ett par år och tänkt på i många många år. Jag har köpt husbil och bosatt mig i den på heltid. För att finansiera så sålde jag mitt lilla radhus, sålde lite men gav bort det mesta av mitt bohag. Jag flyttade in i min lilla husvagn och bodde i den i nästan nio månader. I somras drog jag runt med husvagnen i Tyskland under några veckor och letade husbil. Det blev till sist en plåtis som jag ville ha.
Jag hämtade bilen för en knapp månad sen, den är av årsmodell 2015 och har rullat ett år som uthyrningsbil. 3000 mil hade den gått och den är välskött och ser ut som ny och jag är väldigt nöjd.
 Jag flög ner och övernattade första natten på hotell och på morgonen efter kom säljaren på husbilsfirman och hämtade mig. De hade ordnat med exportregistrering med trafikförsäkring och skyltarna satt på bilen när jag kom. Vi gick igenom husbilen och alla papper och när jag var nöjd ringde jag min bank som förde över pengarna till säljarens konto. Jag ringde också mitt försäkringsbolag där jag tecknade en helförsäkring på bilens chassinummer. Knappt tre tusen för en månad kostade det med om jag tecknade en riktig försäkring inom månaden skulle kvarvarande pengar övergå till den.

Det tog ett par tre timmar för pengarna att nå fram och under tiden packade jag upp  min väska, bäddade och gjorde mig i ordning för att köra hemåt. När pengarna fanns på kontot kom säljaren med en flaska champagne och jag drog iväg med den fulltankade bilen. Jag körde kanske 20 mil innan jag stannade till vid en vägkrog, fick i mig lite mat och somnade som en stock i mitt nya hem.
Väl hemma i Sverige skickade jag in bilens papper tillsammans med ansökan om ursprungskontroll till transportstyrelsen där jag även bad om en tillfällig registrering så jag kunde fortsätta köra när den tyska tillåtna veckan var slut. Det slog på några dagar så under de dagarna kunde jag inte köra utan fick stå stilla. När ursprungskontrollen var gjord fick jag ett diarienummer som jag använde för att boka tid för registreringsbesiktning och den genomfördes utan problem och sen var det bara att vänta på de riktiga skyltarna som kom efter 3-4 dagar. Hela processen tog ca tre veckor.

Nu bor jag alltså i min husbil på heltid. Under vardagarna står jag mest utanför jobbet där jag kan koppla upp mig på el men under helgerna står jag lite varstans och värmer upp med gasol.

Lite bilder.


Undrar du något så ställ gärna frågor, jag lovar att svara.


10 kommentarer:

 1. Oj vad spännande! Lycka till! Hur väl håller den värme?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittills inga problem men det har bara varit någon dag ner mot -5. På vardagarna står jag på el på jobbet och värmer med en liten enkel värmefläkt från Jula. Jag kör den på 1kw och den slår av och på med hjälp av dess termostat. På helgerna rullar jag och värmer med gasol. Bilen ska vara bra isolerad enligt uppgift från Knaus.

   Radera
 2. Det var en "likadan" fast med annat märke ni hyrde i somras om jag minns rätt?

  SvaraRadera
 3. Grattis till din nya lya :) Vad var det som fick dig att välja en plåtis?

  SvaraRadera
 4. Jag började för två år sedan ca att googla på husbilar. Från början var jag inställd på något stort och med gott om plats. Men ju mer jag läste insåg jag alla fördelar med en liten och smidig bil. Fast allt beror på hur man tänker och hur man planerar att leva. När det gäller mig kom jag fram till att jag vill kunna parkera överallt. Jag vill kunna stå på torget i stan eller längs med en vanlig stadsgata. Jag vill inte vara hänvisad till campingplatser eller behöva leta efter ytor med gott om plats för en stor husbil osv. Därför började jag titta mer och mer på plåtisar.
  En annan orsak till att jag ville ha en liten bil dök upp och blev klarare ju mer tiden gick. Prylar och ägodelar? När jag väl började göra mig av med saker för att flytta in i husvagnen ska jag erkänna att det till en början gick trögt. Kan jag verkligen göra mig av med detta som jag jag en gång kämpat för att köpa? Men efterhand som det lossnade blev jag mer och mer klar över hur lite saker man egentligen behöver. När jag kom till denna insikt blev jag mer och mer klar över att jag inte behöver en stor husbil.
  Fast, sen blev jag osäker igen av ett annat skäl. Desto fler plåtisar jag tittade på desto osäkrare blev jag och det handlade om svängrum. Jag tyckte helt enkelt att de var för trånga och gav mig en lite klaustrofobisk känsla. I somras körde jag ner med husvagnen några veckor till Tyskland där jag besökte husbilshandlare och tittade på mängder av husbilar. Jag var på vippen att sluta titta på plåtisar på grund av detta tills jag hittade den första med extra högt tak och då vände det igen. Det var en otrolig skillnad på känsla av rymd med 30 cm högre tak. För att inte tala om duschen där vattnet kunde komma ovanifrån till skillnad från de flesta andra där man/jag måste hålla i duschmunstycket för taket går ett par cm ovanför huvudet. I och med detta så vände det igen och jag visste nu vad jag ville ha.
  Sen var det bara att börja leta efter lämpligt objekt.

  SvaraRadera
 5. Inspirerande! Det där med högre i tak låter vettigt, har vi inte tänkt på i vår låga Plåtis men klart det gör skillnad både i duschen och ute. Smart också med markisen på sidan för oss som gärna vill ha kajaker på taket. Får bli span på en högre nästa gång :)

  SvaraRadera
 6. en liten. semester på några dagar vore inte dumt.

  SvaraRadera
 7. Hej
  Vilket fantastiskt liv du lever.

  Hur har du löst det med post och adress mm.
  Mvh
  Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jovisst, att bo så här är finfint :-)
   Den mesta post får jag digitalt men jag tar en del till jobbet eller någon släkting. En del använder också postbox. Numera kan man skriva sig på kommunen som det heter, många skriver sig också hos någon vän eller släkting.

   Radera

Real Time Web Analytics