På mopedsemester i Europa

I lördags startade jag sommarens stora äventyr som är en mopedsemester söderut. Jag var uppe tidigt på morgonen och klockan var sju när jag rullade iväg. Moppen var packad
och klar och det var bara att hoppa på och starta. Det första jag gjorde var att stanna på macken hemmavid och fylla på tank och reservdunk. Därefter blev det raka spåret till färjan som tog mig över till Helsingör. Färden gick vidare längs Strandvejen söderut mot Köpenhamn.
Dag 1


Så här gick resan. Från Helsingborg tog jag färjan över till Helsingör och sen körde jag Strandvejen mot Köpenhamn.


I Humlebäck stannade jag min polares Thomas krog för jag tänkte bli bjuden på kaffe men trots att klockan var åtta lördag förmiddag låg han förmodligen och sov för han svarade inte på mitt sms. Slöfock...


Så jag fortsatte till Köpenhamn som jag snabbt körde igenom. Vid ett rödljus fick jag en polis bredvid mig och blev lite nervös när han rullade ner rutan. Ska han månne börja bråka om överlastad moppe? Men nej då inte alls. Han var bara nyfiken ocjh intresserad av moppen och vart jag skulle. Detta skulle inte bli den enda intresserade av Zoomern den närmaste tiden.
 Kaffepaus söder om Köpenhamn


 Så småningom hamnade jag på den väldigt långa och raka väg 151 som går från Köpenhamn ända ner till  bron över från Själland till Falster. Gissar att den är ca 10 mil lång. Trafiken är inte så farlig för den nyare motorvägen går parallellt och tar den mesta trafiken.


 Här är en bild på mitt av ett plastlock och svart jaffatejp tillverkade sol och regnskydd till mobilen. Funkade bra hela vägen. Fast vid något tillfälle när det kom några rejäla skurar så satte jag också lite plast över kontakterna så det inte skulle komma in vatten den vägen. Mobilen använde jag till allt nästan. Gps-navigator, My Tracks som är en app som spelar in var man är och hur man rör sig mm mm.  Så det var viktigt att mobilen skulle fungera ordentligt.


Detta är den gamla bron mellan Själland och Falster och här går det bra att köra moped eller cykla. På den nya som ligger strax intill går motorväg vilket känns sämre för moppar.

Jag valde cykelbanan vilket inte hade behövts för här var det lugnt md trafik men vägen är smal.

Mer rak väg men nu med cykelbana.


Här är om jag minns rätt bron mellan Falster och Lolland som skulle passeras fast båtarna under hade företräde. 10 minuter tog det hela. Skönt med paus.
Mer paus och nu bara någon mil kvar till båten som skulle ta mig över till Tyskland. Det var ungefär här jag bestämde mig för att faktiskt ta båten till  Puttgarten och inte fortsätta västerut och ta mig över till Gylland. Min tanke var så här ungefär. Jag har max två veckor på mig att köra moppe. Antingen tar jag mig nu över till Jylland och följer sedan östersjökusten söderut och så småningom österut bort till kanske Gdansk där jag tar båten hem. En utflykt i lugn och ro. Alternativet var att istället snabbare ta mig över till Tyskland och sikta på Holland och Belgien mm. Då skulle resan bli längre och jag skulle få tillbringa fler timmar varje dag på moppen. Men målet var ju att faktiskt köra moppe och allting kändes bra så jag bestämde mig för Rödby.

Nu har jag kommit ombord på färjan och Zoomern är väl surrad för den 45 minuter långa överfarten till Tyskland. På Scandlines båtar mellan Helsingör och Helsingborg och även här nere går moppe som cykel och cykel är gratis så allt man behöver betala är personbiljett som jag tror blev ca 120 kr för båda färjorna tillsammans.


 När jag kommit i land körde jag snabbt över ön Fehmarn och sen bron över till fastlandet. Nu var jag lite modigare och tog bilvägen på bron. När jag kört bil där tidigare är har det alltid varit mycket bilar och lastbilar men alla kommer ju med samma färja och jag nådde så klart bron sist så trafiken var liten. Ingen bild härifrån för det fanns ingenstans att stanna.
Men nu har jag i alla fall kommit fram till orten Grossenbrode som är en liten badort. Solen lyser som vanligt på min semester och jag sheckade snabbt in på campingplatsen och slog upp tältet. Sen gick jag en promenad och kollade in stranden  med strandbarerna. jag valde en och fick mig ett mål mat och ett par tyska öl.


 Här träffade jag också en tysk man som tältade intill mig. Han cyklade med full packning och kom från  Munchen. Målet för honom var att cykla Tyskland runt och han var nu halvvägs. Tufft...Dag ett klar. 260 km körda och min Honda Zoomer har gått som en klocka. Jag hoppas det håller i sig.Dag 2

Jag startade tidigt på morgonen. och ställde in min gps på Glückstadt som ligger vid flodens Elbes strand nordväst om Hamburg. Där finns nämligen en färja som kan ta en över Elbe. Alternativet var att köra ner om Hamburg men det ville jag helst undvika då Trafiken kring Hamburg är hemsk som alla vet som har kört bil här nere. Nu började jag få upp tempot och baken ömmade ännu inte speciellt så jag bara körde och körde. Jag följde min gps som var inställd till att välja småvägar. Det här med småvägar skulle längre fram på resan innebära vissa problem men än så länge gick det fint. Jag visste att det skulle innebära en del små omvägar men hellre det än att hamna på hårt trafikerade större vägar.

Lite urval av vägar som min gps valde. Här lite sköna grusvägar.

Ibland kunde det se ut så här. Gjuten betong i två spår.

Någonstans blev det frukost på Lidl. I Tyskland har de bageri som är öppet även söndagar då det mesta annat är stängt.
Nu nådde jag Färjeläget som skulle ta mig över Elbe. Vädret var disigt och molnigt men ännu inget regn. Innan jag åkte hemifrån hade jag länge kollat väderprognoser och det såg verkligen inte lovande ut. Regn och åter regn i sikte. Men jag övervägde aldrig att ställa in min utflykt. Möjligen hade jag några alternativa vägar att välja men vädret såg likadant ut både i östra och västra Europa så det var bara att dra.
Det var en lång lång kö av bilar fram till färjeläget och jag ställde mig så klart sist i den svensk och duktig som man är. Men när det kom motorcyklar så swischade de bara förbi så jag hängde på. Motorcyklarna placerade sig helt kallt längst fram i kön och när färjan kom var det de och jag som körde på först. Bilarna verkade inte protestera.
Här står vi bredvid våra cyklar och min väckte visst uppseende och de mer garvade mc-förarna ställde massa frågor om min resa och min moppe.

När jag kommit över Elbe fortsatte jag med siktet inställt på nästa vattendrag som skulle passeras på väg mot Holland och det var floden Weser. Det skulle finnas en ny färja vid den lila orten Sandstedt så det blev målet för dagen.

Här lite paus längs vägen

Liten fin asfalterad väg över landsbygden. Bara att bränna på utan någon störande trafik.

Sandstedt ligger alltså längs med Weser mellan Bremerhafen och Bremen. Här visade det sig vara kraftigt tidvatten och så här såg det ut i en liten småbåtshamn.

En liten enkel campingplats där en skylt upplyste om att receptionen fanns vid plats 28 på campingen. Jag körde in och möttes av den gamla damen och hennes son som satt vid sin husvagn i förtältet och drack öl och Jägermeister. Det första de gjorde var att hälla upp ett glas Jäger till mig och sen blev jag anvisad en plats och slog upp tältet.

Jag körde sen runt lite i det ganska tråkiga området och hittade en liten servering där jag fick i mig ett par öl och lite mat. När jag just var klar kom en rejäl åskskur så jag körde snabbt tillbaks till tältet där jag trött slocknade som en stock redan vid nio-snåret.

Dag 2 avklarad och idag blev det 229 km enligt Mina Spår.

Dag 3


Kartan stämmer inte riktigt. Dagen slutade i Denekamp i Holland.

Det hade regnat en del på natten men jag steg upp när det var uppehåll och packade snabbt ihop det blöta tältet och drog på mig mina rejäla regnbyxor från arméns överskottslager och drog. Jag var beredd på mer regn men det blev aldrig något så jag stannade snart och drog av dem igen.
Nu skulle jag bara ner till färjeläget som låg alldeles bredvid campingen och ta mig över floden för att fortsätta mot Holland. men det visade sig bli problem. Färjeläget var helt tomt. På andra sidan såg jag båten som låg förtöjd. Anledningen visade sig vara tidvattnet. Det var nästan helt torrlagt på övergången. Hmm hur skulle jag nu göra då. Jo det fanns en annan övergång ett par mil uppåt längs floden så jag körde dit vilket tog ett tag. Väl där upptäckte jag att den övergången var en tunnel under floden men det var motorväg. Så nu var det bara att vända och följa floden söderut igen och leta efter något annat ställe att ta sig över på. När jag väl kom tillbaks till Sandstedt visade det sig att vattnet nu vänt åter så det gick bra att ta sig över med den lilla färjan.
På båten snackade jag med ett tyskt par på cykeltur och de gav mig en massa tips på vad som var sevärt i området. De tyckte att jag skulle köra norrut och titta på massa trevliga platser längs kusten men jag skulle ju till Holland så jag struntade i det och talade om för gps-en att jag skulle till Nordthorn vid Holländska gränsen. Min gps är lite dum för jag måste byta karta i den manuellt vid landsgränser. Därför kan jag inte tala om vart jag ska om jag vill ha målet på andra sidan en landsgräns. Jag får i stället ta sikte på en plats nära gränsen och sen hitta gränsövergången manuellt för att sen väl i det andra landet byta till dess karta. Kartan för Holland var dock samma för alla tre beneluxländerna så sen skulle jag slippa det ett tag.


Här en bild på överfarten över Weser. Nu när jag sitter och skriver detta så inser jag att det saknas en massa bilder i min kamera. Jag vet att jag stannade och tog bilder när jag passerade Oldenburg tex. men de är bara borta. Jag har en riktigt bra systemkamera men den tog jag inte med mig utan i stället bara en liten fickdigital kamera och sen använder jag mobilen också. På dagarna använder jag dock bara den lilla fickkameran då mobilen ju sitter monterad på styret och i stället fungerar som gps-navigator.

Hur som helst så kom jag till Nordthorn som är en gammal stor gränsövergång och jag tog bilder när jag passerade gränsen. När jag sen nådde campingplatsen på den Holländska sidan tog jag bilder där också men de är borta. Mer teknik som strular är när jag tittar på kartan över hur jag körde. Där saknas biten mellan Lingen i Tyskand till Denekamp i Holland där jag stannade för natten. Har de månne någon störningsutrustning som stör ut teknik där i området :-)

Nåväl. Campingsplatsen var den finaste jag bodde på under hela resan. Toaletter och duschar mm var som på ett finare hotell. Det var också den dyraste campingplatsen under hela resan. Minns jag rätt så betalade jag 17 euro. Dessvärre var resturangen stängd på måndagar men killen i receptionen släppte in mig i den också stängda lilla affären så jag kunde proviantera lite och sen klara mig själv vilket också fungerade bra.

Hur som helst är dag tre avklarad och idag säger Mina Spår 209 km. Men här får man nog lägga till kanske 40-50 kilometer för sträckan som inte spelades in. Så säg att det totalt blev 250 km ca.

Dag 4


På kartan visas inte sista biten. Jag slutade dagen i Herleen.

Nu var jag alltså i Holland och skulle köra söderut. Jag tog sikte på Herleen i södra Holland och gav mig iväg. Jag var nu komfortabel med att köra efter gps-ens anvisningar och reflekterade inte så mycket över var jag var utan jag körde bara på. Jag visste att gps-en ibland tar lite i mitt tycke omotiverade om- och genvägar men de brukar bara vara trevliga så att även om sträckan kanske blir lite längre är det bara ok.
Jag körde söderut i Holland trodde jag i alla fall och det gick ganska många mil innan jag plötsligt insåg att jag var i Tyskland. Det visade sig att gps-ens kartområden faktiskt sträckte sig någon mil över gränserna och då jag inte kollat sträckan den valt hade jag inte sett att den faktiskt valt att leda mig större delen av sträckan till Herleen på den tyska sidan av gränsen. Namnen på de små orterna jag körde igenom kunde mycket väl vara Holländska och ibland var jag över gränsen till Holland igen så jag reagerade inte utan bara körde på. Cykelvägarna var lika fina på den tyska sidan också. Dessutom färdas jag ju mest på småvägar och här finns inte längre gränsövergångarna utmärkta som på större vägar. Inga skyltar med "Välkommen till Tyskland eller Holland" här inte.

 Här en bild på morgondimman och solens strålar genom allén när jag just lämnat campingplatsen på morgonen.
 Här ett stort vägarbete och cykelvägen jag färdades på för att undvika alla lastbilar på den ganska smala vägen tog plötsligt slut liksom. Men när vägarbetarna såg att jag kom var de snabbt där och öppnade upp och ledde mig rätt igen.

 Här ytterligare ett vattendrag som skall passeras och jag var glad för de fina cykelvägarna så jag slapp bli omkörd av den tunga trafiken på vägen.

 Någon liten stad jag passerade och stannade och fick lite kaffe och en macka. Den gamle mannen där borta till vänster som satt vid bordet intill mig var mycket imponerad av min mopedresa.


 Ytterligare en paus på en liten fantastisk cykelväg igenom ett skogsområde.

 Fler floder att passera och här en liten färja som kostnadsfritt tog mig över.

 Här längs med översvämmningsvallar tog vägen plötsligt slut så det var bara att vända. Sådant här hände mig ganska ofta. Vägar som tog slut med bommar utan ytterligare hänvisning.


 Till sist nådde jag i alla fall Herleen och det som visade sig skulle vara den stängda campingplatsen. Jag hade ett himla problem att ta mig dit trots eller kanske tack vare min gps. Jag förstod sen att de byggt nya vägar som inte fanns med i mina kartor då de var alldeles nyöppnade. Jag har en liten app som heter Archies som är jättebra. När jag startar appen så visas en karta med alla campingplatser i närheten. Kartan är zoombar så när jag närmar mig platsen jag vill övernatta på så öppnar jag bara appen och zoomar till lämplig nivå och väljer en campingplats i närheten. Sen låter jag Google maps navigation leda mig dit. I det här fallet så var campingplatsen stängd då den nya vägen dragits rakt igenom den. Vägen som gps-en sa att jag skulle köra stämde inte men jag såg campingen med massa husvagnar uppe på en kulle. Men hur hitta infarten? Jag blev tvungen att köra på den nya vägen som var motorväg en kilometer för att ta mig in. Väl där frågade jag efter receptionen och en engelsk campare upplyste mig om att receptionen låg på andra sidan vägen. Hmm... Dessbättre gick det en liten cykelbro över motorvägen så jag slapp att ge mig ut på den igen. När jag väl hittade rätt så visade det sig att campingen var stängd pga den nya vägen men husvagnarna som var gamla långliggare fick lov att vara kvar. Ägaren till campingen lät mig ändå slå upp mitt tält och jag fick även köpa några öl i den till campingen hörande baren som bara var öppen på helgerna numera.

Nu väldigt trött efter allt strul så god natt...

208 km på mobilen men även idag visas inte hela sträckan så kanske det blev ca 240 km totalt. Även idag saknar jag massa bilder. Synd men smällar man får ta...

Dag 5Nu var det dags att lämna Holland och ta sikte på Belgien Luxemburg och kanske Frankrike. Jag körde igenom de sista milen av Holland och tog mig igenom en bit av Belgien innan jag hamnade i Luxemburg. Luxemburg var fint men vägarna ganska hårt trafikerade så jag körde västerut mot Belgien igen och vidare söderut mot Frankrike. Nu var vägarna allmänt sett sämre än i Tyskland och Holland och Cykelvägar lyste med sin frånvaro. Dock var trafiken inte så hård på de mindre belgiska vägarna genom landsbygden.
Fyra länder körde jag i på samma dag och det låter ju tufft. Men avstånden här nere är så små om man jämför med Sverige så det blir inte så långt kört ändå. Planen för dagen var i alla fall att ta mig ner till Norra Frankrike för att övernatta där och dagen därpå ta mig Österut genom Frankrikes nordösthörn mot Tyskland igen.
 Sista sträckan av Holland och här ser du hur fina vägarna är. Större delen av vägen är upplåten till cyklar och bara en smal remsa i mitten för bilar. Cyklar och mopeder har dessutom alltid företräde före bilar vart man än kommer. I efterhand fick jag veta att de där cykelbanorna längs med landsvägarna i Holland och Tyskland med skyltar "Moped frei" inte gäller 45-mopeder utan bara den lite långsammare typen. Jag blev varnad  för kameror som fanns utplacerade som tog bilder och sen skulle det komma en bot med posten. Vi får väl se vad som händer. Det är samma som hemma i Sverige alltså.

 Nu över gränsen till Belgien och här har bilarna företräde igen.


 En liten fin by i Belgien. Kullersten är dock inte bra för moppe.. Paus för att sträcka på benen. Baken börjar att göra sig påmind mer och mer nu. Jag har också lite problem med ryggen. Speciellt på morgonen och de första milen före jag mjukats upp.

 En lång lång väg över ett berg där dt här och var faktiskt fanns skyltar om skidspår... Det trodde jag inte om Belgien.

Nu var jag i södra Belgien och här talar man franska. Bonjour sa jag när jag gick in för att betala bensinen. Aves vouz café. Jag  fick en kopp kaffe så han förstod nog vad jag sa :-)


 Nu har jag nått Luxemburg och stannar för en bit mat. Vädret har nu blivit varmare och solen lyser utan skymmande moln. 25-26 grader säger min termometer.

Småvägar på Belgisk Landsbygd.

  Tillbaks i Belgien och jag närmar mig den lilla staden Bastogne som är känt från en händelse under andra världskriget. Amerikanska fallskärmsjägare höll staden och omringades av tyska förband. Slaget om staden pågick i flera veckor och när Pattons styrkor nådde fram retirerade tyskarna och lämnade den då totalt sönderbombade staden.


Här träffade jag en kille från Nya Zeeland på minicykel? Han babblade på som sjutton och hade massor av frågor om min moppe. Själv jobbade han som lastbilschaufför och hade ställt ifrån sig lastbilen för att cykla runt i staden. Han berättade om en gång när han kört motorcykel hemifrån till Europa. I London pajade motorcykeln så där tog resan slut.

Belgisk Blue. Massor av sådana här kor överallt längs vägarna. Här saknar jag också ett antal bilder dessvärre. Men nu brände jag bara på genom Belgien ner till Frankrike. Jag körde över gränsen vid den franska lilla staden Gorcy och nu styrde jag kosan mot Beauville där min mobil sa att det fanns två campingar. Jag hittade först den ena som visade sig vara nerlagd och sen den andra som var stängd. Hmm skumt. Här talade man bara franska så det var med lite möda jag förstod vägbeskrivningar när jag stannade och frågade efter vägen. Orkade inte chansa på fler stängda franska campingar utan valde i stället att köra norrut till Luxemburg igen. I staden på gränsen till Frankrike Esch-Sur-Alzette hittade jag till sist efter en väldigt massa snurrande till campingplatsen som var väldigt trevlig.


 Äntligen framme och tältet uppe. Hade jag inte en öl någonstans. Jo visst där var den.

 Lite mat och ett par öl till på campingen servering. Här fanns också ett wifi-nät som jag kunde utnyttja lite och där jag började skriva på det här inlägget.

 Och sen var det skönt att krypa till kojs.


Idag blev det 294 körda km.

Dag 6

Idag var målet att lämna Luxemburg och snedda ner lite genom Frankrike och sen korsa gränsen till Tyskland igen för att ta mig så långt österut i Tyskland jag bara orkade. Jag räknade med minst två dagar för nå Tjeckien som var nästa mål och när jag bytte gps-karta igen vid tyska gränsen sa gps-en att jag hade ca 500 km till Tjeckien. Lät jobbigt men det var bara att bränna på. Här var jag faktiskt lite inne på att fortsätta söderut genom Frankrike och ner till Schweiz för att sen fortsätta österut genom Österrike och Ungern innan jag åter vände norrut men jag tyckte nog att det blivit för långt att köra hela den rundan.

 Trötta vägar genom Frankrike

 Sömniga franska små byar

 Skitiga franska skorstenar från någon slags energiverk

 Sista stoppet i en liten fin fransk by.

 Herzlich willkommen in Deutschland

 Varför inte?

 Varför inte men nej tack.

 Fina tyska vägar igen

 Nu började en intressant resa från Kaiserslautern och lite sydöst ut. Ett stort naturområde md höga berg och slingrande vägar några mil mot slutet av dagen.


 När jag närmade mig slutet av skogen med de singrande vägarna var jag ganska trött och kollade min mobil efter campingplats. Den närmaste skulle enligt uppgift ligga ca 50 km bort. Jag var trött och hade ont i baken men det var bara att peka med gps-en mot campingen och köra. Ca två km senare så kör jag plötsligt förbi en jättefin liten camping som inte fanns med på kartan och glad stannar jag där.
 I den lilla campern bakom mitt tält fanns ett amerikanskt par som flugit till England för att mannen skulle vara med på någon slags motorcykeluppvisning i Belgien. De hämtade ut campern i London och körde till Belgien där hans motorcyklar hade flugits in tidigare. Efter uppvisningen tog de en rundtur på en vecka i Europa och de var helt lyriska över hur vackert allting var. Hade jag varit intresserad av mc hade jag kanske känt till honom för han var uppenbarligen väldigt känd inom sitt gebit. Han tyckte moppen var himla fräck och kände väl till dess amerikanska variant med namnet Honda Ruckus. Skillnaden mellan Ruckus och Zoomer är att den amerikanska varianten har förgasare medan Zoomer har direktinsprutning. Alla som känner mig vet att jag förstår skillnaden precis....Den här byggnaden byggdes på 1500-talet och var från början en vapensmedja. Middag och sen flyttade jag över till krögarens och kockens bord och blev bjuden på fler öl. Krögaren till vänster tyckte att min idé med moppesemester var perfekt och jag är rätt säkerpå att kommer att köpa moppe han med. Den lite yngre kocken däremot ruskade bara på huvudet. De var väldigt trevliga och jag satt med dem i ett par timmar. Jag bjöd dem på öl också så klart.

Ett fint ställe i bergen och det var kul att jag hittade det av en slump. Campingen ligger i bergen ovanför den lilla tyska staden St. Martin och dalen nedanför bergen är ett stort känt vinodlingdistrikt.

Idag blev det 242 km.

Dag sju
 Jag lämnade som vanligt tidigt på morgonen vid sjusnåret och idag drpg jag på regnbyxorna redan vid start för det såg ganska mörkt ut på himmelen. Jag körde vidare och målet var Tjeckien men jag skule förmodigen inte nå fram förrän nästa dag.

 Vinodingar längs vägen nere i dalen.

 Tänk att vägar på landsbygden kan vara så långa och raka. Dessutom med fina parallella cykelbanor.

 Här en jättefin by som jag inte minns namnet på. En ringlande kullerstensförsedd gata ner mot byns lilla torg.
 Och här var jag ju bara tvungen att stanna för en stor kopp kaffe. Sen bar det iväg igen. Här körde jag faktist fel. Följde en cykelbana ängs en landsväg men plötsligt svängde cykelvägen av på egen hand och blev en egen väg. Jag körde vidare i tron att de skulle gå ihop igen men efter kanske 45 minuter kom jag tillbaks till det ställe vägarna delade sig igen. Gjorde inget för det var en fin väg att köra.

 Här längs en väg som jag inte gillade riktigt pga för hög trafikrytm 100 km/h och en massa lastbilar står en svensk husbil parkerade. Jag var tvungen att stanna och knacka på och säga hej. Det var ett trevligt par från Kopparberg som stannat för en fika. De körde Europa runt i sin jakt på gratis ställplatser.


 En annan fin liten by mitt i det böljande landskapet.

 En liten matpaus längs vägen


 Vad gör man i sådana här lägen? Jo man gör som tyskarna och kör förbi skylten och hoppas att det löser sig och det gjorde det.
 För där borta har jag bestämt att stanna för dagen i den lilla staden Rothenburg ob der Tauber som ligger i norra Bayern. 6 km dit bort och även om vägen var undrebar så var det skönt att snart vara framme för baken ömmade..

 En jättefin stad som ligger på en kulle med floden Taubern rinnande nedanför. Den måste ha klarat sig bra under kriget för en gammal stadsmur med fantastiska portar står fortfarande kvar. Här kommer lote fler bilder.

 Jag körde en extra runda runt byn bara för att det var så fint.

 Här mina campinggrannar. Direkt när jag rullade in med moppen bredvid deras tält gick mannen in och hämtade en öl som han hälsade mig välkommen med. De var från Ungern och vi satt sedan och pratde flera timmar. De på knagglig tyska och jag på knagglig tyska så det gick jättebra. :-) Mannen vars namn jag glömt kunde rabbla namn på en massa svenska idrottsmän. Allt från GreNoLi till dagens stjärnor. De hade också varit uppe i Sverige och han beskrev målande hur vackert det var i Helsingborg med Kärnan ovanför centrum. Att fotbollsstadion hette Olympia visste han så klart också.
Jag lämnade dem en stund för att gå bort till das gasthaus en bit bort för lite mat men när jag kom tillbaks blev det både mer vin öl och ungerskt brännvin. En trevlig kväll. jag träffade också en svensk barnfamilj intill som var på tältsemester för första gången och när vi steg ur tälten samtidigt på morgonen och det hade regnat ganska rejält under natten såg de ganska omtumlade ut. Medan de var och gjorde morgontoalett packade jag ner mitt blöta tält och var klar att sticka när de kom tillbaka. De undrade om man kan packa ner ett vått tält och jag försäkrade att det torkar snabbt när man sätter upp det nästa kväll. De såg lugna ut tills jag tillade att bara det inte regnar då också :-)


Guten nacht...

Antal körda mil. Vet ej för My Tracks fick fnatt och sa att jag varit en sväng om Afrika på11242 km men jag uppskattar att det blev ca 250 km.

Dag 8Ny dag och idag med regnbyxor från start och det kom någon skur på förmiddagen men sen blev det fint igen. Jag körde vidare med blött tält :-) och idag skulle jag nå Tjeckien.
 En liten paus för att sträcka på ryggen som jag nu hade lite besvär med. Baken var dessutom nu inte bara öm och avdomnad utan jag började få klassiska skavsår med blåsor. Sådana där mc-byxor som finns att köpa. Är de utan sömmar i baken och har man inte kallingar i dem? För det som orsakade skavsåren var sömmarna i jeans och kalsonger. Jag hasade byxor och kalsonger upp och ned under färden för att ändra läge på sömmarna.  Någonstans längs vägen stannade jag och köpte ett paket smärtstillande mest för ryggen och sen blev det bättre.

 Här någonstans passerade jag en autobahn och där var tydligen vägarbeten eller nåt för biltrafiken leddes om till den mindre väg jag körde på. Så under en mil drygt kanske så var det en grym trafik från båda hållen på den lilla vägen och jag blev omkörd hela tiden av irriterade bilister. Pötsligt var det stopp och bilarna stod stilla. Jag gjorde som motorcyklarna och rullade förbi den flera kilometer långa stillastående bilkön. Det visade sig att det var ett nytt vägarbete på den lilla vägen och ett ljussignal som vaktades manuellt av en man med walkie talkie. Jag rullade längst fram och när han växlade till grönt var jag först igen och det var dags att åter bli omkörd av alla bilarna. Det varade dock inte så länge för efter någon kilometer ytterligare svängde jag av på en annan väg dit inte den ringlande kön av bilar skulle tack och lov. Ok på det igen bara..

 Innan jag åkte tillverkade jag ett sol- och regnskydd för mobilen och det var jag glad för nu.

 Regnade det mycket kunde jag dessutom fälla upp locket på mobilfodralet för att skydda skärmen men så mycket regn kom det inte utan fartvinden gjord att det aldrig kpm vatten på skärmen.

 Däremot var det hål på ovansidan för strömkabeln som jag kopplat i ett cigarettändaruttag som jag faktiskt monteray själv. Ett annat hål finns för kabeln till den lilla högtalaren jag satt fast i hjälmen vid vänster öra. Och i de små hålen kunde det ju komma in vatten. Därför tejpade jag en bit av en pastpåse över för att skydda.

 En kopp kaffe efter regnet på ett litet café nu inte långt från Tjeckien.

 Min jacka är vattentät och regnbyxorna lika så men skorna är inte helt täta och ett strumpbyte är nu på g.

 Mina tofflor hänger vid sidan så jag snabbt kan byta till dem när jag kommit fram till campingen på kvällen. Många skrattade åt dem under vägen. Speciellt som den ena skon legat emot däcket några timmar och nu var ganska utsliten. :-)

 Sista lunchen i Tyskland innan jag nådde Tjeckien i en liten fin by utan namn.
 Det var fina trakter runt omkring och många motorcyklar på vägarna. De här tre grabbarna var mycket imponerade av min resa men kanske mest av min extrabroms som de kallade högertofflan för...
 Jag har ingen bild av förklariga skäl men gränsen mellan Tyskland och Tjeckien utgjordes av en flod och över den gick bara en fyrfilig väg. Ingen motorväg utan någon slags motortrafikled med 110 som hastighetsbegränsning. Jag hade inget val utan fick köra där men som tur var så fanns på och avfarten direkt före och efter bron så det kanske bara blev 700-800 meter men det var otrevligt att bli omjörd där speciellt som det det inte fanns någon väggren att hålla sig på.
 Efter att ha irrat lite hittade jag till sist campingplatsen som jag trodde skulle ligga i en by. Jag behövde en by för jag hade inga tjeckiska pengar och nästan inga Euro kvar heller. Värdinnan på campingen frågade hur mycket jag hade och jag skrapade ihop 16 euro. Ge mig det sa hon så räcker det till camping och dusch men jag ska också se till att du får ett mål mat och några öl. När jag sen började sätta upp tältet kom hon med en öl i handen och sa att här får du din första och du har tre ytterligare till godo. Snyggt va? Andra kvällen i rad med öl i handen direkt vid ankomst.Gissar på drygt 20 mil idag bara pga smärtande rygg och rumpa.

Dag 9
Nu var jag i Tjeckien och skulle köra nordöst upp mot Polen. Jag var inte intresserad av Prag eller så för där har jag varit flera gånger innan. Det som lockade mig var bergstrakterna i norra Tjeckien. Dagen började med dimma. Bilden nedan gör det inte rättvisa för det var värre än så när jag startade.


 Efter ett tag var jag tvingen att stanna och dra på regnbyxorna för även om det inte regnade så gjorde dimman luften blöt. Jag var också tvungen att ta av glasögonen för de var omöjliga att se igenom av de små vattenpärlorna.

 Vägarna var än så länge fina och trafiken liten så här på morgonen.


Här någonstans passerade jag en lite större stad och jag var ju tvungen att ta ut pengar så jag körde och irrade runt ett tag i jakten på en bankomat. Klockan var bara ca  8 på morgonen och det var söndag så stan var nästan helt folktom. En bit in på en gågata såg jag en bankomat och rullade försiktigt fram till den. Jag tar ut 2000 korona som jag tycker borde räcka ett dygn och satte mig på moppen igen och började dra på hjälmen. Då hör jag sirener och vänder mig om och ser en polisbil komma i full fart mot mig. Oj då tänkte jag vad händer här tro? Men det visade sig att det var mig de var efter. De steg ur bilen och förklarade på tyska att detta var en gågata och att man inte fick köra här. Jag försökte med att jag inte kört utan ledde mopeden fram de kanske 25 meterna men polisen skakade bara på huvudet och pekade på ett par övervakningskameror en bit bort. Ok då sa jag. Du kanske har rätt. 1000 korona kostade det mig så jag var tvungen att göra ett uttag till. Ship happens... Jag bad om att få ta en bild på poliserna men det fick jag inte. Det är till min blogg förklarade jag men de bara ruskade på huvudet. Sen ledde jag mopeden ut från gågatan till vägen igen medan poilserna noga kontrollerade mig.


Så kan det gå..

Nu började jag närma mig bergen och vägarna blev sämre och sämre.

Lite skogsvägar blev det här också.

Paus för baktrötthet men ryggen var ok nu igen.

En av de otaliga bensinmackarna jag stannade vid. Antingen för bensin eller kaffe.


Slingrande vägar i böljande landskap och plötsligt en fin kyrka.Oj då. Kor som skall över vägen som drivs av a cowgirl.

Kan det vara humle tro?
Det blev tätare och tätare mellan sådana här sockertoppar.Här saknas det också tyvärr en del bilder. Fråga mig inte varför de inte fastnat för jag tog betydligt fler under dagen. Hur som helst så kom jag fram till en campingplats sent på eftermiddagen och där blev jag göd vän med ett holländskt par som varit nere i Ungern men där var det för varmt så de vände norrut. 
En liten bild fastnade visst på campingens lilla servering där vi satt i många timmar och drack öl på kvällen. Tjejen vars föräldrar var från Danmark kände till Sverige ganska bra och hade rest mycket. Hon hade inte samma åsikt om coffeshops i Holland som sin pojkvän. Han tyckte att det som röks där inne skulle släppas fritt helt men hon som hade en son på 21 år som var tvungen att börja varje dag med en hemrullad för att fungera tyckte att det borde förbjudas. Men de var trevliga som sagt och vi lade till varann på Facebook.
Jag funderar lite nu i efterhand på om avsaknaden av bilder från kvällen och campingplatsen berodde på alla ölen vi drack???


Dag 10


Färdigpackad moppe och dags att dra. Idag kommer jag att lämna Tjeckien och komma en bra bit upp i Polen är planen.
Där borta bakom moppen står Holländarnas tält men de sover fortfarande.


Som vanligt på landsygden är trafiken lugn. Speciellt om mornarna.

Nu har jag just kört in i Polen. Ja gränsen går faktiskt precis här genom byn.


Ibland var vägarna små och spännande men ruggigt dåiga.

Oj då. Gammal väg byts mot ny men det finns ett djupt dike emellan så det är bara att vända och hitta en annan väg ut på den nya vägen.


Fler spännande vägar och jag klättrade högre och högre över bergen.Mitt i allt en madonnafigur.

Dålig väg ja men intressant. Nu är jag snart högst uppNere igen och nu vanlig landsväg.

Lunch på polsk vägkrog.

Då kör vi igen på än så länge bra väg men snart börjar det roliga.

En liten genväg hittad av min gps. Den säger att om jag tar den är det bara 6km kvar att köra till nästa campingplats så set är bara att acceptera.

Omväxlande grus och ibland lite asfalt men det blir värre.

Här har det tydligen regnat mycket och det finns många stora men inte djupa vattenpölar på frusvägarna. Bara att köra igenom.

Nu passerar jag en väldigt liten by. Ska jag köra på bilvägen av kullersten eller kovägen av sand. jag väljer kovägen. Men snart skulle det bli värre. En kilometer ytterligare och jag var inne i skogen och här var vattenpölarna djupare och lerigare men jag tar mig igenom men det blir svårare och svårare. Plötsligt delar sig vägen i två och här inne i skogen funkar inte gps-en. Jag chansar på den vänstra vägen och kör vidare. Nu är vattenpölarna riktigt djupa. kanske 40 cm och det är lera på botten. Jag klarar mig precis igenom en men är nära att ramla och får sätta ner ena foten som blir våt och lerig långt upp på smalbenet. Plötsligt inser jag att vägen jag kör på har tagit slut mitt där ute i skogen. Jag gillade inte alls tanken på att vända men var tvungen. Jag tvekade ett tag inför den djupa lerpölen jag nästan ramlat i sist men det var inget att göra utan bara försöka igen. Men den här gången gick det inte utan jag lade mig på sidan. Jag lyckades hålla det mesta av mopeden ovanför vattnet men låg på sidan själv i leran med  underkroppen. Överkroppen låg på den torra slänten. Då dog mopeden.
Jag kravlade mig upp och lyckades släpa moppen upp ur leran och försökte starta den men inget hände.  Jag kom på att jag läst någonstans att om motorn dör på en Honda Zoomer så måste man vrida av tändningen och på igen om den ska starta men det hjälpte inte heller.
Vad göra nu då? Inne i en skog någonstans i Polen med en död moppe. Själv blöt och lerig och inte vara sig gps- eller mobilkontakt med yttervärlden.
Jag ställde upp moppen på stället och funderade. Ingen större fara å färde. Jag har mat i packlådan och även någon öl om jag vill. Jag har torra kläder och tält och sovsäck så får jag inte igång moppen får jag väl övernatta här. Jag försökte starta lite till men ville inte göra slut på batteriet så jag satte mig ner och väntade på självläkning vilket är mitt gamla vanliga knep.
Kunde jag göra något själv för att reparera? Nej knappast. Jag hade med lite verktyg men vad skulle jag göra jag som inte begriper ett dugg om motorer. Jag funderade lite mer men nu mest på om jag skulle ta en öl eller ej men beslöt att avstå. Efter kanske en halvtimma eller så beslöt jag att pröva att starta igen och nu tyckte även Zoomern att det var dags så den spann igång direkt utan några problem och jag kunde komma vidare.


Den närmaste är den djupa som fällde mig.


Moppen ser trots allt ganska ok ut.
Jag däremot ???
Nu kom jag tillbaks till vägskälet och valde nu den andra vägen so blev torrare.
Nu var det mest sand. Det konstiga var att sanden var djup och svår att köra i. Som på en sandstrand.

Till sist kom jag fram till campingplatsen i alla fall och kunde dra av mig kläderna. Duscha och få på mig lite torrt igen.


Det var en ganska trevlig camping vid en sjö och resturangen var öppen till sent så jag fick lite mat och några öl och allt var bra igen.


Good Night

Dag 11


Idag är det dags att lämna Polen. Tanken är att köra i ett sträck så långt jag orkar för att i morgon ha så nära färjan i Sassnitz som möjligt. Detta blev också den längsta etappen på ca 340 km.
Tidig morgon och campingen är lämnad och oj då. Här går en lös häst och betar lugnt i vägkanten.
Första biten var vägarna bra men ganska hårt trafikerade så det var lite otäckt ibland med alla lastbilar. Speciellt med långtradare jag mötte. Eftersom det också blåste ganska bra  från väster så blir det ett tillfälligt lä när man möter de stora fordonen. Därefter strax efter mötet så kommer vinden tillbaka men då tillsammans med luftdraget från lastbilen och då kan det dra ganska bra för mig och man vinglar lite åt alla håll.
En före detta ganska stor bensinstation med restaurang och hotell. Men en nydragen väg intill gör att den nu lever en domnande tillvaro. Den gamle mannen som skötte den lämnade mig ensam vid macken och gick in i restaurangdelen och fixade kaffe åt mig och inga andra kunder hade han under den halvitmmen jag var där.
Sådana här såg jag på flera ställen men det var bara här jag var tillräckligt nära för en bild. Coolt.


Min gps föreslog en genväg men efter gårdagens eskapader avböjde jag.

Ytterligare en trött liten polsk by längs min väg.

Och en till.
Ett gäng cykelsemestrande tjecker på väg till östersjökusten.

Nu var jag lite söder om Stettin och det var läge att åter korsa gränsen till Tyskland. I trakterna här kring gränsen på den tjeckiska sidan låg det plötsligt många stora nattklubbar med 24-timmarsservice? Dessutom såg jag ett stort antal fotvandrare längs med vägen Konstigt nog bara kvinnor och de verkade alla gjort lite fel klädval för de var väldigt lättklädda och jag tyckte nog att de där högklackade skorna måste vara jobbiga att fotvandra med. Men de verkade få hjälp för jag såg vid flera tillfällen tyska bilar stanna och bjuda in flickorna i sina bilar där de säkert bjöds på kaffe och fick vila lite.

Min instrumentpanel. 204 km kvar till Sassnitz och klockan är halv fem. För långt att köra idag men jag vill komma närmare så jag har kortare sträcka att köra i morgon. Min kilometermätare står nu på 7529 km. När jag köpte moppen tidigare i våras stod den på 2002 km och när jag startade min utfärd på 4800 så nu hade jag kört lite drygt 270 mil och den tionde dagen var inte slut ännu.

Lite omväxlande mindre vägar återstod innan dagen var klar.


Fler storkar.
 Framme på campingen till sist i den lilla orten Lassan som ligger vid polska gränsen inte långt från Swinoujscie. Idag blev det inte så mycket bilder tagna då jag bara körde och körde men nu var jag ganska trött och ville hemåt. Campingplatsen hörde kanske till de lite enklare men det var trevliga människor och god mat.

På morgonen åt jag frukost på camingen för 4 euro och kom iväg ganska sent men nu var det bara 13 mil kvar till färjan där längst ute på Rügen så jag tog det lugnt.

Den här killen från Hamburg hade med sig både kajak och cykel. På dagarna gjorde han utfykter med båda fordonen. Trevlig kille som jag käkade och tog några öl tillsammans med på kvällen.

Dag 12


Sista dagen och nu var det bara hem som gällde. Efter frukosten när jag just skulle köra frågade jag ett svenskt par i en husbil om tider för färjan och han trodde att en gick 12.45. Skulle jag hinna med den tro? Jag hade ca 13 mil att köra och det borde ju teoretiskt funka med 40 km/h men jag visste också hur långsamt det kan gå med mopeden ibland när vägarna är dåliga. Men ok då. Jag kör och så får vi se.

 Men jag hann. Jag i stort sett sträckkörde de där 13 milen och jag var absolut sist på färjan med någon enda minut kvar till de stängde ramperna. Jag hade dessutom stora tunga regnmoln efter mig hela vägen men de kom liksom aldrig i fatt.

 Good bye kontinenten för den här gången.

 Hello Sweden. Nu landade jag i Trelleborg och hade ungefär 10 mil att köra innan jag var hemma. Hotfulla regnmoln även här men jag klarade mig som vanligt från regnet. De här sista 10 milen blev ganska jobbiga. Ont i baken var nu bara förnamnet men att stanna var bara inte tal om.
Och till sist. Klockan halv nio på kvällen var jag hemma igen. Mamma som bott i mitt hus och passat katter och trädgård tar emot i dörren.

Lite drygt 300 mil hade jag nu kört moped i tolv dagar. Många trevliga människor hade jag mött och sett många intressanta platser och dessutom hade jag fina minnen och upplevelser med i bagaget hem. Att ta sig runt med moped är klart häftigt och nu äntligen efter många år fick jag möjlighet att göra det. Honda Zoomern har hela tiden gått som en klocka och hade det inte varit för att jag litade totalt på den så är det inte säkert att jag vågat mig iväg. Det är en riktig arbetshäst som helt klart mycket överlastad inte klagade utan gjorde sitt jobb alldeles utmärkt. En enda gång behövde den vila lite och det var efter min vurpa i den där dypölen i Polen men det var den väl unnad att göra.

Även om appen My Tracks strulade lite så gjorde inte Google Lattitude det. Här är kartan med spåret ( Har du Google Earth kan du ladda ner spåret här och följa turen på din dator ) över hela min road trip. Jag passerade 8 länder förutom Sverige. Danmark Tyskland Holland Belgien Luxemburg Frankrike Tjeckien och till sist Polen. Moppen har gjort 40 km/h på rak väg och ibland i nerförsbacke upp mot 50 kanske. Men medelhastigheten har legat kring 30 för det mesta. Mycket packning och små ofta vägar drog ner snittet ganska mycket. Innan jag åkte övervägde jag att göra något åt hastigheten men jag tycker nog faktiskt att otrimmat är coolt.

En liten reflektion angående GPS. Jag har två olika GPS-appar installerade i min Samsung Galaxy telefon plus Googles eget Maps med navigation.
Den första och den jag använde mest är Copilot som fungerade bra för det mesta. Den var inställd på motorcykel och till att undvika motorvägar. Kartorna var nya och jag hade laddat ner dem strax innan jag åkte. Copilot är bra men kanske att den ger lite omotiverade omvägar ibland. Det hände att jag körde en väg och plötsligt sa Copilot sväng höger och jag körde en runda på kanske en halvmil för att sen komma ut på samma väg jag körde från början bara ett par km längre fram.
Den andra appen med förinstallerade kartor heter Sygic. Den var inställd på samma sätt som Copilot men var sämre på att undvika motorvägar. Sygic använde jag därför inte så mycket.
Google maps navigation har inga förinstallerade kartor utan laddar ner kartor efterhand och blir därför dum att använda pga all datatrafik som kostar pengar. Roamingavgifterna har ju sänkts betydligt nu i år och jag betalade 45 kr för 20 Mb varje dag men det hade inte på långa vägar räckt för navigation med Google maps. De enda gånger jag använde den appan var när jag letade efter campingplatser ibland. Jag använde då appen Archies som är hur bra som helst. När jag valt en campingplats talade jag först om för Copilot vilken stad eller by vi skulle köra till. Sen när vi var framme öppnade jag Archies igen och där kan man välja att navigera till campingplatsen men då kunde jag bara använda Google maps navigation. Oftast handlade det bara om några kilometer så det blev inte så mycket nerladdning av kartor.
Att använda GPS är ju ofta hur bra som helst. speciellt om man som jag vill köra mindre vägar. I städer är det också fantastiskt bra med vägvisning för att snabbt komma igenom. Nackdelen är däremot att man inte har koll på var man är. Jag bara körde och körde och när jag trodde jag var i Holland tex så var jag tillbaka i Tyskland. Jag lärde mig av det och försökte hela tiden därefter att följa med på vanlig karta också. Ibland gjorde jag inte som GPS-en ville utan tog andra vägar. Ibland för att undvika städer och ibland för att komma in i städer.

I stadstrafik är det perfekt med moppe. Trots att min fullastade Honda Zoomer bara gjorde 40 km/h så hänger man med bra i trafikrytmen i städer. Speciellt i Polen där det är just 40 som gäller i städer och samhällen. I Sverige är det många som klagar på Zoomerns hastighet på ca 42 km/h som de oftast gör. Man menar att man inte hänger med i stadstrafik utan man ligger i vägen och blir omkörd hela tiden. Men jag tror att det där med hastighetsbegränsning till 40 km är något som även kommer att komma hit ganska snart och då blir det ju problemfritt.

Cykelbanor. När man kör i tätbebyggda områden förstår jag att det är dumt att köra moped i 40-45 bland cyklister och gående så där är det helt ok att det inte är tillåtet. Däremot på landsbygden. Ibland  nere i Europa och även här hemma går det jättefina och breda cykelvägar längs med hårt trafikerade vägar. Visst vore det bättre för alla om även eu-moppar klass 1 fick lov att köra där. Speciellt de där nya 2-1 vägarna med vajerräcken och dessutom utan väggren. Här är det ofta 100 km per timme som gäller och det känns helt livsfarligt att köra moped där.

Nu måste min bak och Zoomern vila ett par dagar men snart hittar vi säkert på något annat att göra. Zoomern ska dessutom få en liten service gjord för att piggas upp. Strax innan jag åkte fick den en 400-milsservice och nu är det dags för 800-milsservice. Ska bli intressant att se vad meken på Honda-verkstaden säger när jag redan är tillbaks med mer än 400 mil körda på en dryg månad :-)

Ha det gott. Vi hörs igen!!

31 kommentarer:

 1. Vilken resa! Önskar fortsatt trevlig tur!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Freedoms. Hemma igen nu och uppdaterar inlägget

   Radera
  2. Hej. Tuffa tag men jag kan tänka mig in i att det är en kul resa. När jag läser det du skrivit tycker jag det verkar fantastiskt med att GPS;en anger såpass bra småvägar. Kanske ett upplägg för en mindre bil som inte vill färdas på motorvägar? Att skaffa ett bra regnställ på militärt överskott - går det i dagens läge?? Jag väntar på nästa reseskildring.

   Radera
  3. Jo men visst. GPS kan vara väldigt bra och den är super på att hitta just trevliga mindre vägar. Fast jag kan också tycka att den är lite fördummande. Man slutar lätt att hålla kolla på kartan och har ibland ingen koll på var man är någonstans. Man följer bara den där rösten i örat...
   Överskottsförsäljning finns fortfarande men nu bara privata företag vad jag vet. kolla här: https://www.google.se/webhp?sourceid=chrome-instant&ie=UTF-8#sourceid=chrome-psyapi2&ie=UTF-8&q=milit%C3%A4rt%20%C3%B6verskott&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.,cf.osb&fp=c83aca3dab98f999&biw=1254&bih=581

   Radera
 2. Moppen ser verkligen fullpackad ut :-)
  Hoppas resan fortsätter rulla på lika bra som den verkar ha börjat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja fast den var nog inte så full som den ser ut. Fast överlastad det var den helt klart.

   Radera
 3. Men herregud "Vispop" sicka äventyr. Kul att följa dig, håller tummarna att moppen håller för alla dessa mil.
  Läser med nöje om dina fortsatta upptåg. Hej

  Nisse F.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Nisse. Moppen höll. men så är det en Honda Zoomer också. Då lämnar jag in den till dig för moddning i höst då va? :-)

   Radera
 4. Önskar dig en TREVLIG RESA med många spännande upptäckter:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Susanne det blev en trevlig resa :-)

   Radera
 5. Häftigt att få följa dina bravader genom Europa. Hoppas alla grejer håller ihop!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Peter. Allt höll tack och lov. Fast en gång fick jag använda mig av självläkning...

   Radera
 6. Vi längtar efter att få läsa om denna fantastiska resa!
  Så spännande! Ha en trevlig resa och lycka till med allt! =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Heléne. Nu är jag hemma igen och håller på att uppdatera inlägget om resan.

   Radera
 7. Helt grymt Vispop, så ska det resas. Följer din tripp med beundran... trots att du redan är hemma :)

  Västgötefinne

  SvaraRadera
 8. Tack du finske västgöte. I morgon lägger jag in de sista sex dagarna.

  SvaraRadera
 9. Du fick dig en rejäl lång åktur. Var den planerad eller blev den sån? Fick intrycket att det improviserades en hel del :) plus i kanten isf.
  Det som man får se upp med att man inte låter sig stressas upp av när man börjar svänga hemåt. Alltför vanligt att det sträckkörs (även jag har gjort det), och man känner sig utpumpad, t.o.m hetsad.

  Ivf verkligen välskrivet och fotat, ett riktigt nöje å ta del av din resa.

  västgötefinnen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var inte så mycket planerat. Jag tänkte mig lite olika alternativ från början. Först köra ner till Fyn i Danmark och där känna efter hur det kändes. Antingen ta det lugnt och köra över till Gylland och då sen följa kusten söderut till Tyskland och sen vidare bort till Polen. Den andra tanken var i stället köra den längre turen och det var det jag bestämde mig för där nere i Danmark. Men vart jag skulle och dagsetapper och sådant där var helt oplanerat. När jag var nere i Holland fanns tanken att vända upp igenom Tyskland igen redan där och kanske över till Polen. När jag var i Frankrike och tänkte börja den 50 mil låna turen genom Tysklnd till Tjeckien så fanns tanken att istället fortsätta ner till Schweiz och i så fall därifrån Österut genom Österrike och till Ungern innan jag vände norrut. Men det tyckte jag blev för långt så jag siktade på Tjeckien direkt i stället.
   Men innan jag åkte så hade jag kontakt med en kompis som är speditör. Och han försökte fixa med mig och moppen ner till Frankrike Schweiz eller norra Italien men det sprack. Hade det funkat så hade turen blivit lite annorlunda. Kanske bort till Kroatien innan jag vände norrut igen.
   Men jag är väldigt nöjd med turen och trots allt är 300 mil inte så himla mycket. När du har kört dina rundor i Sverige hur långt har du kört då? Man får inte glömma att i Europa är avstånden små mellan länderna och Sverige det är stort det.

   Radera
 10. Kul och spännande reserapport. Alltid lika kul att läsa om sådana här resor. VS är en sann inpiratör för oss alla som vill göra lite galna grejor.

  SvaraRadera
 11. Tack Skye. Jo det var bland annat han som som gjorde att jag gav mig iväg. Jag har tänkt på dethär med mopedsemester i många många år men Saarela och Västgötefinne och några till på Zoomerzone var de som gjorde att jag äntligen fick tummarna oss.

  SvaraRadera
 12. Tack för en skön resa....även om det bara var du som var där.
  Jag gillar framför allt alla små vägar som man missar när man blåser förbi på de stora vägarna.
  Du verkar ha haft en spännande tur även om rygg och "ryggslut" har haft det lite tufft.
  Känner jag dig rätt så var detta nog bara början :-)

  SvaraRadera
 13. Jo där blir det fördel moppe. När man kör bil tenderar man att hålla sig till autobahn tyvärr. Tyskland är klart underskattat. Det finns en himla massa trevliga byar osv där. Men ni tar väl inte den vägen på er stora resa söderut va? :-) Om det blir fler långresor på moppe återstår att se. Jag har ju en husvagn som står och väntar också... Har ni semester eller? Jag tänkte moppa uppåt till era trakter om några dagar om ni är hemma?

  SvaraRadera
 14. vilken fantastisk!
  Hur mycket kostade allt då?
  med båten,mat,bensin,campingplatser?

  SvaraRadera
 15. Det hela var ganska billigt. Campingplatserna låg på ca 8 € i snitt. Bensin 10 € per dag cirkus. Färjan från Sassnitz betalade jag mest för. Jag var stressad och slängde bara fram kortet och upptäckte först efteråt att de tagit betalt för motorcykel så minns jag rätt var det 700 kr, en klar miss som jag inte orkade bråka om senare. Färjorna mellan Hbg och H-ör liksom Rödby och Puttgarten var billiga. Först ca 30 kr och nästa 70. Mat kan ju kosta vad som helst beroende på vilka krav man har men jag köpte mat i affärer läncs vägen för frukost och lunch för det mest och på kvällarna billiga resturanger på campingarna så mellan 10 och 20 euro per dag kanske.

  SvaraRadera
 16. Har du en mail? Har massa frågor..
  :) ska göra liknande resa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo visst, använd kontaktformuläret här http://www.minhusvagn.com/p/kontakt.html
   Blir spännande att få höra om dina planer :-)

   Radera
 17. Låter som en fin resa i det stora hela.Missöden blir ofta roliga att minnas tillbaka på då man fått lite distans.Har själv varit i dom flesta länder du reste i med både husvagn,enbart bil och med motorcykel.Råkade ut för något liknande som du då vi var i bl a Tjeckien med vår goldwing.Jag följde gps:en slaviskt trots att min fru varnade mig.Kom ut på ett vägarbete fyllt av gyttja och var tvungna att försöka vända vilket inte var så lätt med tanke på att en goldwing väger 420 kg + då packning.Det var bara till att ta sats rakt igenom gyttjan,men som tur var lyckades jag utan att trilla.Du kan ju tänka dig hur vi och mc:n såg ut efteråt.Det är härliga minnen man får när man är ute och reser.Kul att läsa om din mopperesa.

  SvaraRadera
 18. Inspirerande läsning om din "lilla" mopedutflykt. Att resa på detta sätt måste ju vara det ultimata sättet att resa på om man verkligen vill upptäcka och se platser i Europa! Som många andra hade jag moppe (en Yamaha FS1) när jag var 15 år (är 44 år idag), men har i princip inte kört en sådan sedan dess. Tidigare i veckan impulsbeställde jag dock en ny EU-moppe i form av en Viarelli Vincero 50cc som jag tänkte ha att köra med här hemma på ön. Kanske även pendla med till jobbet ibland. Men efter denna läsning om din moppe-tripp i Europa så hade det varit kul att göra något liknande själv framöver. Kanske redan nästa sommar?! :-)

  SvaraRadera
 19. Har haft planera på detta, köra ner till spanien, sen medelhavskusten till italien och sen köra rakt norrut, genom tyskland.

  De värsta måste ju vara att få problem med moppen. Du har ingen moped du kan rekomendera? Budget kring 8000kr.

  UNdrar också hur dom ser på mopder i centraleuropa? Får du köra överallt förutom motorväg precis som i sverige?

  SvaraRadera
 20. Vad kul att du åkt på moppesemester! Jag har haft tankar på det men aldrig kommit iväg, kan bero på att jag aldrig ägt någon moppe.
  :)

  Jag är djupt imponerad av att du orkade köra 35 mil någon dag trots blåsor i rumpan! Men varför hade du så bråttom? Själva idéen med moppetur och "slowcation" är väl just att färdas långsamt och hinna se mycket?

  Det var väldigt många fina pittoreska byar du fick se. Tänk vilken skillnad det är på vad man får se så fort man håller sig borta från alla stora vägen!

  Och så tycker jag att du är värd lite vuxenpoäng för att du tycker det är okej att köra på otrimmad moppe.
  :)

  SvaraRadera
 21. Fantastiskt kul att hitta den här sidan och läsa om din resa. Verkligen inspirerande och jag är inte längre lika orolig för min kommande 80-mila resa på min Suzuki -78.

  SvaraRadera

Comments

Related Posts with Thumbnails

På mopedsemester i Europa

I lördags startade jag sommarens stora äventyr som är en mopedsemester söderut. Jag var uppe tidigt på morgonen och klockan var sju när jag rullade iväg. Moppen var packad
och klar och det var bara att hoppa på och starta. Det första jag gjorde var att stanna på macken hemmavid och fylla på tank och reservdunk. Därefter blev det raka spåret till färjan som tog mig över till Helsingör. Färden gick vidare längs Strandvejen söderut mot Köpenhamn.
Dag 1


Så här gick resan. Från Helsingborg tog jag färjan över till Helsingör och sen körde jag Strandvejen mot Köpenhamn.


I Humlebäck stannade jag min polares Thomas krog för jag tänkte bli bjuden på kaffe men trots att klockan var åtta lördag förmiddag låg han förmodligen och sov för han svarade inte på mitt sms. Slöfock...


Så jag fortsatte till Köpenhamn som jag snabbt körde igenom. Vid ett rödljus fick jag en polis bredvid mig och blev lite nervös när han rullade ner rutan. Ska han månne börja bråka om överlastad moppe? Men nej då inte alls. Han var bara nyfiken ocjh intresserad av moppen och vart jag skulle. Detta skulle inte bli den enda intresserade av Zoomern den närmaste tiden.
 Kaffepaus söder om Köpenhamn


 Så småningom hamnade jag på den väldigt långa och raka väg 151 som går från Köpenhamn ända ner till  bron över från Själland till Falster. Gissar att den är ca 10 mil lång. Trafiken är inte så farlig för den nyare motorvägen går parallellt och tar den mesta trafiken.


 Här är en bild på mitt av ett plastlock och svart jaffatejp tillverkade sol och regnskydd till mobilen. Funkade bra hela vägen. Fast vid något tillfälle när det kom några rejäla skurar så satte jag också lite plast över kontakterna så det inte skulle komma in vatten den vägen. Mobilen använde jag till allt nästan. Gps-navigator, My Tracks som är en app som spelar in var man är och hur man rör sig mm mm.  Så det var viktigt att mobilen skulle fungera ordentligt.


Detta är den gamla bron mellan Själland och Falster och här går det bra att köra moped eller cykla. På den nya som ligger strax intill går motorväg vilket känns sämre för moppar.

Jag valde cykelbanan vilket inte hade behövts för här var det lugnt md trafik men vägen är smal.

Mer rak väg men nu med cykelbana.


Här är om jag minns rätt bron mellan Falster och Lolland som skulle passeras fast båtarna under hade företräde. 10 minuter tog det hela. Skönt med paus.
Mer paus och nu bara någon mil kvar till båten som skulle ta mig över till Tyskland. Det var ungefär här jag bestämde mig för att faktiskt ta båten till  Puttgarten och inte fortsätta västerut och ta mig över till Gylland. Min tanke var så här ungefär. Jag har max två veckor på mig att köra moppe. Antingen tar jag mig nu över till Jylland och följer sedan östersjökusten söderut och så småningom österut bort till kanske Gdansk där jag tar båten hem. En utflykt i lugn och ro. Alternativet var att istället snabbare ta mig över till Tyskland och sikta på Holland och Belgien mm. Då skulle resan bli längre och jag skulle få tillbringa fler timmar varje dag på moppen. Men målet var ju att faktiskt köra moppe och allting kändes bra så jag bestämde mig för Rödby.

Nu har jag kommit ombord på färjan och Zoomern är väl surrad för den 45 minuter långa överfarten till Tyskland. På Scandlines båtar mellan Helsingör och Helsingborg och även här nere går moppe som cykel och cykel är gratis så allt man behöver betala är personbiljett som jag tror blev ca 120 kr för båda färjorna tillsammans.


 När jag kommit i land körde jag snabbt över ön Fehmarn och sen bron över till fastlandet. Nu var jag lite modigare och tog bilvägen på bron. När jag kört bil där tidigare är har det alltid varit mycket bilar och lastbilar men alla kommer ju med samma färja och jag nådde så klart bron sist så trafiken var liten. Ingen bild härifrån för det fanns ingenstans att stanna.
Men nu har jag i alla fall kommit fram till orten Grossenbrode som är en liten badort. Solen lyser som vanligt på min semester och jag sheckade snabbt in på campingplatsen och slog upp tältet. Sen gick jag en promenad och kollade in stranden  med strandbarerna. jag valde en och fick mig ett mål mat och ett par tyska öl.


 Här träffade jag också en tysk man som tältade intill mig. Han cyklade med full packning och kom från  Munchen. Målet för honom var att cykla Tyskland runt och han var nu halvvägs. Tufft...Dag ett klar. 260 km körda och min Honda Zoomer har gått som en klocka. Jag hoppas det håller i sig.Dag 2

Jag startade tidigt på morgonen. och ställde in min gps på Glückstadt som ligger vid flodens Elbes strand nordväst om Hamburg. Där finns nämligen en färja som kan ta en över Elbe. Alternativet var att köra ner om Hamburg men det ville jag helst undvika då Trafiken kring Hamburg är hemsk som alla vet som har kört bil här nere. Nu började jag få upp tempot och baken ömmade ännu inte speciellt så jag bara körde och körde. Jag följde min gps som var inställd till att välja småvägar. Det här med småvägar skulle längre fram på resan innebära vissa problem men än så länge gick det fint. Jag visste att det skulle innebära en del små omvägar men hellre det än att hamna på hårt trafikerade större vägar.

Lite urval av vägar som min gps valde. Här lite sköna grusvägar.

Ibland kunde det se ut så här. Gjuten betong i två spår.

Någonstans blev det frukost på Lidl. I Tyskland har de bageri som är öppet även söndagar då det mesta annat är stängt.
Nu nådde jag Färjeläget som skulle ta mig över Elbe. Vädret var disigt och molnigt men ännu inget regn. Innan jag åkte hemifrån hade jag länge kollat väderprognoser och det såg verkligen inte lovande ut. Regn och åter regn i sikte. Men jag övervägde aldrig att ställa in min utflykt. Möjligen hade jag några alternativa vägar att välja men vädret såg likadant ut både i östra och västra Europa så det var bara att dra.
Det var en lång lång kö av bilar fram till färjeläget och jag ställde mig så klart sist i den svensk och duktig som man är. Men när det kom motorcyklar så swischade de bara förbi så jag hängde på. Motorcyklarna placerade sig helt kallt längst fram i kön och när färjan kom var det de och jag som körde på först. Bilarna verkade inte protestera.
Här står vi bredvid våra cyklar och min väckte visst uppseende och de mer garvade mc-förarna ställde massa frågor om min resa och min moppe.

När jag kommit över Elbe fortsatte jag med siktet inställt på nästa vattendrag som skulle passeras på väg mot Holland och det var floden Weser. Det skulle finnas en ny färja vid den lila orten Sandstedt så det blev målet för dagen.

Här lite paus längs vägen

Liten fin asfalterad väg över landsbygden. Bara att bränna på utan någon störande trafik.

Sandstedt ligger alltså längs med Weser mellan Bremerhafen och Bremen. Här visade det sig vara kraftigt tidvatten och så här såg det ut i en liten småbåtshamn.

En liten enkel campingplats där en skylt upplyste om att receptionen fanns vid plats 28 på campingen. Jag körde in och möttes av den gamla damen och hennes son som satt vid sin husvagn i förtältet och drack öl och Jägermeister. Det första de gjorde var att hälla upp ett glas Jäger till mig och sen blev jag anvisad en plats och slog upp tältet.

Jag körde sen runt lite i det ganska tråkiga området och hittade en liten servering där jag fick i mig ett par öl och lite mat. När jag just var klar kom en rejäl åskskur så jag körde snabbt tillbaks till tältet där jag trött slocknade som en stock redan vid nio-snåret.

Dag 2 avklarad och idag blev det 229 km enligt Mina Spår.

Dag 3


Kartan stämmer inte riktigt. Dagen slutade i Denekamp i Holland.

Det hade regnat en del på natten men jag steg upp när det var uppehåll och packade snabbt ihop det blöta tältet och drog på mig mina rejäla regnbyxor från arméns överskottslager och drog. Jag var beredd på mer regn men det blev aldrig något så jag stannade snart och drog av dem igen.
Nu skulle jag bara ner till färjeläget som låg alldeles bredvid campingen och ta mig över floden för att fortsätta mot Holland. men det visade sig bli problem. Färjeläget var helt tomt. På andra sidan såg jag båten som låg förtöjd. Anledningen visade sig vara tidvattnet. Det var nästan helt torrlagt på övergången. Hmm hur skulle jag nu göra då. Jo det fanns en annan övergång ett par mil uppåt längs floden så jag körde dit vilket tog ett tag. Väl där upptäckte jag att den övergången var en tunnel under floden men det var motorväg. Så nu var det bara att vända och följa floden söderut igen och leta efter något annat ställe att ta sig över på. När jag väl kom tillbaks till Sandstedt visade det sig att vattnet nu vänt åter så det gick bra att ta sig över med den lilla färjan.
På båten snackade jag med ett tyskt par på cykeltur och de gav mig en massa tips på vad som var sevärt i området. De tyckte att jag skulle köra norrut och titta på massa trevliga platser längs kusten men jag skulle ju till Holland så jag struntade i det och talade om för gps-en att jag skulle till Nordthorn vid Holländska gränsen. Min gps är lite dum för jag måste byta karta i den manuellt vid landsgränser. Därför kan jag inte tala om vart jag ska om jag vill ha målet på andra sidan en landsgräns. Jag får i stället ta sikte på en plats nära gränsen och sen hitta gränsövergången manuellt för att sen väl i det andra landet byta till dess karta. Kartan för Holland var dock samma för alla tre beneluxländerna så sen skulle jag slippa det ett tag.


Här en bild på överfarten över Weser. Nu när jag sitter och skriver detta så inser jag att det saknas en massa bilder i min kamera. Jag vet att jag stannade och tog bilder när jag passerade Oldenburg tex. men de är bara borta. Jag har en riktigt bra systemkamera men den tog jag inte med mig utan i stället bara en liten fickdigital kamera och sen använder jag mobilen också. På dagarna använder jag dock bara den lilla fickkameran då mobilen ju sitter monterad på styret och i stället fungerar som gps-navigator.

Hur som helst så kom jag till Nordthorn som är en gammal stor gränsövergång och jag tog bilder när jag passerade gränsen. När jag sen nådde campingplatsen på den Holländska sidan tog jag bilder där också men de är borta. Mer teknik som strular är när jag tittar på kartan över hur jag körde. Där saknas biten mellan Lingen i Tyskand till Denekamp i Holland där jag stannade för natten. Har de månne någon störningsutrustning som stör ut teknik där i området :-)

Nåväl. Campingsplatsen var den finaste jag bodde på under hela resan. Toaletter och duschar mm var som på ett finare hotell. Det var också den dyraste campingplatsen under hela resan. Minns jag rätt så betalade jag 17 euro. Dessvärre var resturangen stängd på måndagar men killen i receptionen släppte in mig i den också stängda lilla affären så jag kunde proviantera lite och sen klara mig själv vilket också fungerade bra.

Hur som helst är dag tre avklarad och idag säger Mina Spår 209 km. Men här får man nog lägga till kanske 40-50 kilometer för sträckan som inte spelades in. Så säg att det totalt blev 250 km ca.

Dag 4


På kartan visas inte sista biten. Jag slutade dagen i Herleen.

Nu var jag alltså i Holland och skulle köra söderut. Jag tog sikte på Herleen i södra Holland och gav mig iväg. Jag var nu komfortabel med att köra efter gps-ens anvisningar och reflekterade inte så mycket över var jag var utan jag körde bara på. Jag visste att gps-en ibland tar lite i mitt tycke omotiverade om- och genvägar men de brukar bara vara trevliga så att även om sträckan kanske blir lite längre är det bara ok.
Jag körde söderut i Holland trodde jag i alla fall och det gick ganska många mil innan jag plötsligt insåg att jag var i Tyskland. Det visade sig att gps-ens kartområden faktiskt sträckte sig någon mil över gränserna och då jag inte kollat sträckan den valt hade jag inte sett att den faktiskt valt att leda mig större delen av sträckan till Herleen på den tyska sidan av gränsen. Namnen på de små orterna jag körde igenom kunde mycket väl vara Holländska och ibland var jag över gränsen till Holland igen så jag reagerade inte utan bara körde på. Cykelvägarna var lika fina på den tyska sidan också. Dessutom färdas jag ju mest på småvägar och här finns inte längre gränsövergångarna utmärkta som på större vägar. Inga skyltar med "Välkommen till Tyskland eller Holland" här inte.

 Här en bild på morgondimman och solens strålar genom allén när jag just lämnat campingplatsen på morgonen.
 Här ett stort vägarbete och cykelvägen jag färdades på för att undvika alla lastbilar på den ganska smala vägen tog plötsligt slut liksom. Men när vägarbetarna såg att jag kom var de snabbt där och öppnade upp och ledde mig rätt igen.

 Här ytterligare ett vattendrag som skall passeras och jag var glad för de fina cykelvägarna så jag slapp bli omkörd av den tunga trafiken på vägen.

 Någon liten stad jag passerade och stannade och fick lite kaffe och en macka. Den gamle mannen där borta till vänster som satt vid bordet intill mig var mycket imponerad av min mopedresa.


 Ytterligare en paus på en liten fantastisk cykelväg igenom ett skogsområde.

 Fler floder att passera och här en liten färja som kostnadsfritt tog mig över.

 Här längs med översvämmningsvallar tog vägen plötsligt slut så det var bara att vända. Sådant här hände mig ganska ofta. Vägar som tog slut med bommar utan ytterligare hänvisning.


 Till sist nådde jag i alla fall Herleen och det som visade sig skulle vara den stängda campingplatsen. Jag hade ett himla problem att ta mig dit trots eller kanske tack vare min gps. Jag förstod sen att de byggt nya vägar som inte fanns med i mina kartor då de var alldeles nyöppnade. Jag har en liten app som heter Archies som är jättebra. När jag startar appen så visas en karta med alla campingplatser i närheten. Kartan är zoombar så när jag närmar mig platsen jag vill övernatta på så öppnar jag bara appen och zoomar till lämplig nivå och väljer en campingplats i närheten. Sen låter jag Google maps navigation leda mig dit. I det här fallet så var campingplatsen stängd då den nya vägen dragits rakt igenom den. Vägen som gps-en sa att jag skulle köra stämde inte men jag såg campingen med massa husvagnar uppe på en kulle. Men hur hitta infarten? Jag blev tvungen att köra på den nya vägen som var motorväg en kilometer för att ta mig in. Väl där frågade jag efter receptionen och en engelsk campare upplyste mig om att receptionen låg på andra sidan vägen. Hmm... Dessbättre gick det en liten cykelbro över motorvägen så jag slapp att ge mig ut på den igen. När jag väl hittade rätt så visade det sig att campingen var stängd pga den nya vägen men husvagnarna som var gamla långliggare fick lov att vara kvar. Ägaren till campingen lät mig ändå slå upp mitt tält och jag fick även köpa några öl i den till campingen hörande baren som bara var öppen på helgerna numera.

Nu väldigt trött efter allt strul så god natt...

208 km på mobilen men även idag visas inte hela sträckan så kanske det blev ca 240 km totalt. Även idag saknar jag massa bilder. Synd men smällar man får ta...

Dag 5Nu var det dags att lämna Holland och ta sikte på Belgien Luxemburg och kanske Frankrike. Jag körde igenom de sista milen av Holland och tog mig igenom en bit av Belgien innan jag hamnade i Luxemburg. Luxemburg var fint men vägarna ganska hårt trafikerade så jag körde västerut mot Belgien igen och vidare söderut mot Frankrike. Nu var vägarna allmänt sett sämre än i Tyskland och Holland och Cykelvägar lyste med sin frånvaro. Dock var trafiken inte så hård på de mindre belgiska vägarna genom landsbygden.
Fyra länder körde jag i på samma dag och det låter ju tufft. Men avstånden här nere är så små om man jämför med Sverige så det blir inte så långt kört ändå. Planen för dagen var i alla fall att ta mig ner till Norra Frankrike för att övernatta där och dagen därpå ta mig Österut genom Frankrikes nordösthörn mot Tyskland igen.
 Sista sträckan av Holland och här ser du hur fina vägarna är. Större delen av vägen är upplåten till cyklar och bara en smal remsa i mitten för bilar. Cyklar och mopeder har dessutom alltid företräde före bilar vart man än kommer. I efterhand fick jag veta att de där cykelbanorna längs med landsvägarna i Holland och Tyskland med skyltar "Moped frei" inte gäller 45-mopeder utan bara den lite långsammare typen. Jag blev varnad  för kameror som fanns utplacerade som tog bilder och sen skulle det komma en bot med posten. Vi får väl se vad som händer. Det är samma som hemma i Sverige alltså.

 Nu över gränsen till Belgien och här har bilarna företräde igen.


 En liten fin by i Belgien. Kullersten är dock inte bra för moppe.. Paus för att sträcka på benen. Baken börjar att göra sig påmind mer och mer nu. Jag har också lite problem med ryggen. Speciellt på morgonen och de första milen före jag mjukats upp.

 En lång lång väg över ett berg där dt här och var faktiskt fanns skyltar om skidspår... Det trodde jag inte om Belgien.

Nu var jag i södra Belgien och här talar man franska. Bonjour sa jag när jag gick in för att betala bensinen. Aves vouz café. Jag  fick en kopp kaffe så han förstod nog vad jag sa :-)


 Nu har jag nått Luxemburg och stannar för en bit mat. Vädret har nu blivit varmare och solen lyser utan skymmande moln. 25-26 grader säger min termometer.

Småvägar på Belgisk Landsbygd.

  Tillbaks i Belgien och jag närmar mig den lilla staden Bastogne som är känt från en händelse under andra världskriget. Amerikanska fallskärmsjägare höll staden och omringades av tyska förband. Slaget om staden pågick i flera veckor och när Pattons styrkor nådde fram retirerade tyskarna och lämnade den då totalt sönderbombade staden.


Här träffade jag en kille från Nya Zeeland på minicykel? Han babblade på som sjutton och hade massor av frågor om min moppe. Själv jobbade han som lastbilschaufför och hade ställt ifrån sig lastbilen för att cykla runt i staden. Han berättade om en gång när han kört motorcykel hemifrån till Europa. I London pajade motorcykeln så där tog resan slut.

Belgisk Blue. Massor av sådana här kor överallt längs vägarna. Här saknar jag också ett antal bilder dessvärre. Men nu brände jag bara på genom Belgien ner till Frankrike. Jag körde över gränsen vid den franska lilla staden Gorcy och nu styrde jag kosan mot Beauville där min mobil sa att det fanns två campingar. Jag hittade först den ena som visade sig vara nerlagd och sen den andra som var stängd. Hmm skumt. Här talade man bara franska så det var med lite möda jag förstod vägbeskrivningar när jag stannade och frågade efter vägen. Orkade inte chansa på fler stängda franska campingar utan valde i stället att köra norrut till Luxemburg igen. I staden på gränsen till Frankrike Esch-Sur-Alzette hittade jag till sist efter en väldigt massa snurrande till campingplatsen som var väldigt trevlig.


 Äntligen framme och tältet uppe. Hade jag inte en öl någonstans. Jo visst där var den.

 Lite mat och ett par öl till på campingen servering. Här fanns också ett wifi-nät som jag kunde utnyttja lite och där jag började skriva på det här inlägget.

 Och sen var det skönt att krypa till kojs.


Idag blev det 294 körda km.

Dag 6

Idag var målet att lämna Luxemburg och snedda ner lite genom Frankrike och sen korsa gränsen till Tyskland igen för att ta mig så långt österut i Tyskland jag bara orkade. Jag räknade med minst två dagar för nå Tjeckien som var nästa mål och när jag bytte gps-karta igen vid tyska gränsen sa gps-en att jag hade ca 500 km till Tjeckien. Lät jobbigt men det var bara att bränna på. Här var jag faktiskt lite inne på att fortsätta söderut genom Frankrike och ner till Schweiz för att sen fortsätta österut genom Österrike och Ungern innan jag åter vände norrut men jag tyckte nog att det blivit för långt att köra hela den rundan.

 Trötta vägar genom Frankrike

 Sömniga franska små byar

 Skitiga franska skorstenar från någon slags energiverk

 Sista stoppet i en liten fin fransk by.

 Herzlich willkommen in Deutschland

 Varför inte?

 Varför inte men nej tack.

 Fina tyska vägar igen

 Nu började en intressant resa från Kaiserslautern och lite sydöst ut. Ett stort naturområde md höga berg och slingrande vägar några mil mot slutet av dagen.


 När jag närmade mig slutet av skogen med de singrande vägarna var jag ganska trött och kollade min mobil efter campingplats. Den närmaste skulle enligt uppgift ligga ca 50 km bort. Jag var trött och hade ont i baken men det var bara att peka med gps-en mot campingen och köra. Ca två km senare så kör jag plötsligt förbi en jättefin liten camping som inte fanns med på kartan och glad stannar jag där.
 I den lilla campern bakom mitt tält fanns ett amerikanskt par som flugit till England för att mannen skulle vara med på någon slags motorcykeluppvisning i Belgien. De hämtade ut campern i London och körde till Belgien där hans motorcyklar hade flugits in tidigare. Efter uppvisningen tog de en rundtur på en vecka i Europa och de var helt lyriska över hur vackert allting var. Hade jag varit intresserad av mc hade jag kanske känt till honom för han var uppenbarligen väldigt känd inom sitt gebit. Han tyckte moppen var himla fräck och kände väl till dess amerikanska variant med namnet Honda Ruckus. Skillnaden mellan Ruckus och Zoomer är att den amerikanska varianten har förgasare medan Zoomer har direktinsprutning. Alla som känner mig vet att jag förstår skillnaden precis....Den här byggnaden byggdes på 1500-talet och var från början en vapensmedja. Middag och sen flyttade jag över till krögarens och kockens bord och blev bjuden på fler öl. Krögaren till vänster tyckte att min idé med moppesemester var perfekt och jag är rätt säkerpå att kommer att köpa moppe han med. Den lite yngre kocken däremot ruskade bara på huvudet. De var väldigt trevliga och jag satt med dem i ett par timmar. Jag bjöd dem på öl också så klart.

Ett fint ställe i bergen och det var kul att jag hittade det av en slump. Campingen ligger i bergen ovanför den lilla tyska staden St. Martin och dalen nedanför bergen är ett stort känt vinodlingdistrikt.

Idag blev det 242 km.

Dag sju
 Jag lämnade som vanligt tidigt på morgonen vid sjusnåret och idag drpg jag på regnbyxorna redan vid start för det såg ganska mörkt ut på himmelen. Jag körde vidare och målet var Tjeckien men jag skule förmodigen inte nå fram förrän nästa dag.

 Vinodingar längs vägen nere i dalen.

 Tänk att vägar på landsbygden kan vara så långa och raka. Dessutom med fina parallella cykelbanor.

 Här en jättefin by som jag inte minns namnet på. En ringlande kullerstensförsedd gata ner mot byns lilla torg.
 Och här var jag ju bara tvungen att stanna för en stor kopp kaffe. Sen bar det iväg igen. Här körde jag faktist fel. Följde en cykelbana ängs en landsväg men plötsligt svängde cykelvägen av på egen hand och blev en egen väg. Jag körde vidare i tron att de skulle gå ihop igen men efter kanske 45 minuter kom jag tillbaks till det ställe vägarna delade sig igen. Gjorde inget för det var en fin väg att köra.

 Här längs en väg som jag inte gillade riktigt pga för hög trafikrytm 100 km/h och en massa lastbilar står en svensk husbil parkerade. Jag var tvungen att stanna och knacka på och säga hej. Det var ett trevligt par från Kopparberg som stannat för en fika. De körde Europa runt i sin jakt på gratis ställplatser.


 En annan fin liten by mitt i det böljande landskapet.

 En liten matpaus längs vägen


 Vad gör man i sådana här lägen? Jo man gör som tyskarna och kör förbi skylten och hoppas att det löser sig och det gjorde det.
 För där borta har jag bestämt att stanna för dagen i den lilla staden Rothenburg ob der Tauber som ligger i norra Bayern. 6 km dit bort och även om vägen var undrebar så var det skönt att snart vara framme för baken ömmade..

 En jättefin stad som ligger på en kulle med floden Taubern rinnande nedanför. Den måste ha klarat sig bra under kriget för en gammal stadsmur med fantastiska portar står fortfarande kvar. Här kommer lote fler bilder.

 Jag körde en extra runda runt byn bara för att det var så fint.

 Här mina campinggrannar. Direkt när jag rullade in med moppen bredvid deras tält gick mannen in och hämtade en öl som han hälsade mig välkommen med. De var från Ungern och vi satt sedan och pratde flera timmar. De på knagglig tyska och jag på knagglig tyska så det gick jättebra. :-) Mannen vars namn jag glömt kunde rabbla namn på en massa svenska idrottsmän. Allt från GreNoLi till dagens stjärnor. De hade också varit uppe i Sverige och han beskrev målande hur vackert det var i Helsingborg med Kärnan ovanför centrum. Att fotbollsstadion hette Olympia visste han så klart också.
Jag lämnade dem en stund för att gå bort till das gasthaus en bit bort för lite mat men när jag kom tillbaks blev det både mer vin öl och ungerskt brännvin. En trevlig kväll. jag träffade också en svensk barnfamilj intill som var på tältsemester för första gången och när vi steg ur tälten samtidigt på morgonen och det hade regnat ganska rejält under natten såg de ganska omtumlade ut. Medan de var och gjorde morgontoalett packade jag ner mitt blöta tält och var klar att sticka när de kom tillbaka. De undrade om man kan packa ner ett vått tält och jag försäkrade att det torkar snabbt när man sätter upp det nästa kväll. De såg lugna ut tills jag tillade att bara det inte regnar då också :-)


Guten nacht...

Antal körda mil. Vet ej för My Tracks fick fnatt och sa att jag varit en sväng om Afrika på11242 km men jag uppskattar att det blev ca 250 km.

Dag 8Ny dag och idag med regnbyxor från start och det kom någon skur på förmiddagen men sen blev det fint igen. Jag körde vidare med blött tält :-) och idag skulle jag nå Tjeckien.
 En liten paus för att sträcka på ryggen som jag nu hade lite besvär med. Baken var dessutom nu inte bara öm och avdomnad utan jag började få klassiska skavsår med blåsor. Sådana där mc-byxor som finns att köpa. Är de utan sömmar i baken och har man inte kallingar i dem? För det som orsakade skavsåren var sömmarna i jeans och kalsonger. Jag hasade byxor och kalsonger upp och ned under färden för att ändra läge på sömmarna.  Någonstans längs vägen stannade jag och köpte ett paket smärtstillande mest för ryggen och sen blev det bättre.

 Här någonstans passerade jag en autobahn och där var tydligen vägarbeten eller nåt för biltrafiken leddes om till den mindre väg jag körde på. Så under en mil drygt kanske så var det en grym trafik från båda hållen på den lilla vägen och jag blev omkörd hela tiden av irriterade bilister. Pötsligt var det stopp och bilarna stod stilla. Jag gjorde som motorcyklarna och rullade förbi den flera kilometer långa stillastående bilkön. Det visade sig att det var ett nytt vägarbete på den lilla vägen och ett ljussignal som vaktades manuellt av en man med walkie talkie. Jag rullade längst fram och när han växlade till grönt var jag först igen och det var dags att åter bli omkörd av alla bilarna. Det varade dock inte så länge för efter någon kilometer ytterligare svängde jag av på en annan väg dit inte den ringlande kön av bilar skulle tack och lov. Ok på det igen bara..

 Innan jag åkte tillverkade jag ett sol- och regnskydd för mobilen och det var jag glad för nu.

 Regnade det mycket kunde jag dessutom fälla upp locket på mobilfodralet för att skydda skärmen men så mycket regn kom det inte utan fartvinden gjord att det aldrig kpm vatten på skärmen.

 Däremot var det hål på ovansidan för strömkabeln som jag kopplat i ett cigarettändaruttag som jag faktiskt monteray själv. Ett annat hål finns för kabeln till den lilla högtalaren jag satt fast i hjälmen vid vänster öra. Och i de små hålen kunde det ju komma in vatten. Därför tejpade jag en bit av en pastpåse över för att skydda.

 En kopp kaffe efter regnet på ett litet café nu inte långt från Tjeckien.

 Min jacka är vattentät och regnbyxorna lika så men skorna är inte helt täta och ett strumpbyte är nu på g.

 Mina tofflor hänger vid sidan så jag snabbt kan byta till dem när jag kommit fram till campingen på kvällen. Många skrattade åt dem under vägen. Speciellt som den ena skon legat emot däcket några timmar och nu var ganska utsliten. :-)

 Sista lunchen i Tyskland innan jag nådde Tjeckien i en liten fin by utan namn.
 Det var fina trakter runt omkring och många motorcyklar på vägarna. De här tre grabbarna var mycket imponerade av min resa men kanske mest av min extrabroms som de kallade högertofflan för...
 Jag har ingen bild av förklariga skäl men gränsen mellan Tyskland och Tjeckien utgjordes av en flod och över den gick bara en fyrfilig väg. Ingen motorväg utan någon slags motortrafikled med 110 som hastighetsbegränsning. Jag hade inget val utan fick köra där men som tur var så fanns på och avfarten direkt före och efter bron så det kanske bara blev 700-800 meter men det var otrevligt att bli omjörd där speciellt som det det inte fanns någon väggren att hålla sig på.
 Efter att ha irrat lite hittade jag till sist campingplatsen som jag trodde skulle ligga i en by. Jag behövde en by för jag hade inga tjeckiska pengar och nästan inga Euro kvar heller. Värdinnan på campingen frågade hur mycket jag hade och jag skrapade ihop 16 euro. Ge mig det sa hon så räcker det till camping och dusch men jag ska också se till att du får ett mål mat och några öl. När jag sen började sätta upp tältet kom hon med en öl i handen och sa att här får du din första och du har tre ytterligare till godo. Snyggt va? Andra kvällen i rad med öl i handen direkt vid ankomst.Gissar på drygt 20 mil idag bara pga smärtande rygg och rumpa.

Dag 9
Nu var jag i Tjeckien och skulle köra nordöst upp mot Polen. Jag var inte intresserad av Prag eller så för där har jag varit flera gånger innan. Det som lockade mig var bergstrakterna i norra Tjeckien. Dagen började med dimma. Bilden nedan gör det inte rättvisa för det var värre än så när jag startade.


 Efter ett tag var jag tvingen att stanna och dra på regnbyxorna för även om det inte regnade så gjorde dimman luften blöt. Jag var också tvungen att ta av glasögonen för de var omöjliga att se igenom av de små vattenpärlorna.

 Vägarna var än så länge fina och trafiken liten så här på morgonen.


Här någonstans passerade jag en lite större stad och jag var ju tvungen att ta ut pengar så jag körde och irrade runt ett tag i jakten på en bankomat. Klockan var bara ca  8 på morgonen och det var söndag så stan var nästan helt folktom. En bit in på en gågata såg jag en bankomat och rullade försiktigt fram till den. Jag tar ut 2000 korona som jag tycker borde räcka ett dygn och satte mig på moppen igen och började dra på hjälmen. Då hör jag sirener och vänder mig om och ser en polisbil komma i full fart mot mig. Oj då tänkte jag vad händer här tro? Men det visade sig att det var mig de var efter. De steg ur bilen och förklarade på tyska att detta var en gågata och att man inte fick köra här. Jag försökte med att jag inte kört utan ledde mopeden fram de kanske 25 meterna men polisen skakade bara på huvudet och pekade på ett par övervakningskameror en bit bort. Ok då sa jag. Du kanske har rätt. 1000 korona kostade det mig så jag var tvungen att göra ett uttag till. Ship happens... Jag bad om att få ta en bild på poliserna men det fick jag inte. Det är till min blogg förklarade jag men de bara ruskade på huvudet. Sen ledde jag mopeden ut från gågatan till vägen igen medan poilserna noga kontrollerade mig.


Så kan det gå..

Nu började jag närma mig bergen och vägarna blev sämre och sämre.

Lite skogsvägar blev det här också.

Paus för baktrötthet men ryggen var ok nu igen.

En av de otaliga bensinmackarna jag stannade vid. Antingen för bensin eller kaffe.


Slingrande vägar i böljande landskap och plötsligt en fin kyrka.Oj då. Kor som skall över vägen som drivs av a cowgirl.

Kan det vara humle tro?
Det blev tätare och tätare mellan sådana här sockertoppar.Här saknas det också tyvärr en del bilder. Fråga mig inte varför de inte fastnat för jag tog betydligt fler under dagen. Hur som helst så kom jag fram till en campingplats sent på eftermiddagen och där blev jag göd vän med ett holländskt par som varit nere i Ungern men där var det för varmt så de vände norrut. 
En liten bild fastnade visst på campingens lilla servering där vi satt i många timmar och drack öl på kvällen. Tjejen vars föräldrar var från Danmark kände till Sverige ganska bra och hade rest mycket. Hon hade inte samma åsikt om coffeshops i Holland som sin pojkvän. Han tyckte att det som röks där inne skulle släppas fritt helt men hon som hade en son på 21 år som var tvungen att börja varje dag med en hemrullad för att fungera tyckte att det borde förbjudas. Men de var trevliga som sagt och vi lade till varann på Facebook.
Jag funderar lite nu i efterhand på om avsaknaden av bilder från kvällen och campingplatsen berodde på alla ölen vi drack???


Dag 10


Färdigpackad moppe och dags att dra. Idag kommer jag att lämna Tjeckien och komma en bra bit upp i Polen är planen.
Där borta bakom moppen står Holländarnas tält men de sover fortfarande.


Som vanligt på landsygden är trafiken lugn. Speciellt om mornarna.

Nu har jag just kört in i Polen. Ja gränsen går faktiskt precis här genom byn.


Ibland var vägarna små och spännande men ruggigt dåiga.

Oj då. Gammal väg byts mot ny men det finns ett djupt dike emellan så det är bara att vända och hitta en annan väg ut på den nya vägen.


Fler spännande vägar och jag klättrade högre och högre över bergen.Mitt i allt en madonnafigur.

Dålig väg ja men intressant. Nu är jag snart högst uppNere igen och nu vanlig landsväg.

Lunch på polsk vägkrog.

Då kör vi igen på än så länge bra väg men snart börjar det roliga.

En liten genväg hittad av min gps. Den säger att om jag tar den är det bara 6km kvar att köra till nästa campingplats så set är bara att acceptera.

Omväxlande grus och ibland lite asfalt men det blir värre.

Här har det tydligen regnat mycket och det finns många stora men inte djupa vattenpölar på frusvägarna. Bara att köra igenom.

Nu passerar jag en väldigt liten by. Ska jag köra på bilvägen av kullersten eller kovägen av sand. jag väljer kovägen. Men snart skulle det bli värre. En kilometer ytterligare och jag var inne i skogen och här var vattenpölarna djupare och lerigare men jag tar mig igenom men det blir svårare och svårare. Plötsligt delar sig vägen i två och här inne i skogen funkar inte gps-en. Jag chansar på den vänstra vägen och kör vidare. Nu är vattenpölarna riktigt djupa. kanske 40 cm och det är lera på botten. Jag klarar mig precis igenom en men är nära att ramla och får sätta ner ena foten som blir våt och lerig långt upp på smalbenet. Plötsligt inser jag att vägen jag kör på har tagit slut mitt där ute i skogen. Jag gillade inte alls tanken på att vända men var tvungen. Jag tvekade ett tag inför den djupa lerpölen jag nästan ramlat i sist men det var inget att göra utan bara försöka igen. Men den här gången gick det inte utan jag lade mig på sidan. Jag lyckades hålla det mesta av mopeden ovanför vattnet men låg på sidan själv i leran med  underkroppen. Överkroppen låg på den torra slänten. Då dog mopeden.
Jag kravlade mig upp och lyckades släpa moppen upp ur leran och försökte starta den men inget hände.  Jag kom på att jag läst någonstans att om motorn dör på en Honda Zoomer så måste man vrida av tändningen och på igen om den ska starta men det hjälpte inte heller.
Vad göra nu då? Inne i en skog någonstans i Polen med en död moppe. Själv blöt och lerig och inte vara sig gps- eller mobilkontakt med yttervärlden.
Jag ställde upp moppen på stället och funderade. Ingen större fara å färde. Jag har mat i packlådan och även någon öl om jag vill. Jag har torra kläder och tält och sovsäck så får jag inte igång moppen får jag väl övernatta här. Jag försökte starta lite till men ville inte göra slut på batteriet så jag satte mig ner och väntade på självläkning vilket är mitt gamla vanliga knep.
Kunde jag göra något själv för att reparera? Nej knappast. Jag hade med lite verktyg men vad skulle jag göra jag som inte begriper ett dugg om motorer. Jag funderade lite mer men nu mest på om jag skulle ta en öl eller ej men beslöt att avstå. Efter kanske en halvtimma eller så beslöt jag att pröva att starta igen och nu tyckte även Zoomern att det var dags så den spann igång direkt utan några problem och jag kunde komma vidare.


Den närmaste är den djupa som fällde mig.


Moppen ser trots allt ganska ok ut.
Jag däremot ???
Nu kom jag tillbaks till vägskälet och valde nu den andra vägen so blev torrare.
Nu var det mest sand. Det konstiga var att sanden var djup och svår att köra i. Som på en sandstrand.

Till sist kom jag fram till campingplatsen i alla fall och kunde dra av mig kläderna. Duscha och få på mig lite torrt igen.


Det var en ganska trevlig camping vid en sjö och resturangen var öppen till sent så jag fick lite mat och några öl och allt var bra igen.


Good Night

Dag 11


Idag är det dags att lämna Polen. Tanken är att köra i ett sträck så långt jag orkar för att i morgon ha så nära färjan i Sassnitz som möjligt. Detta blev också den längsta etappen på ca 340 km.
Tidig morgon och campingen är lämnad och oj då. Här går en lös häst och betar lugnt i vägkanten.
Första biten var vägarna bra men ganska hårt trafikerade så det var lite otäckt ibland med alla lastbilar. Speciellt med långtradare jag mötte. Eftersom det också blåste ganska bra  från väster så blir det ett tillfälligt lä när man möter de stora fordonen. Därefter strax efter mötet så kommer vinden tillbaka men då tillsammans med luftdraget från lastbilen och då kan det dra ganska bra för mig och man vinglar lite åt alla håll.
En före detta ganska stor bensinstation med restaurang och hotell. Men en nydragen väg intill gör att den nu lever en domnande tillvaro. Den gamle mannen som skötte den lämnade mig ensam vid macken och gick in i restaurangdelen och fixade kaffe åt mig och inga andra kunder hade han under den halvitmmen jag var där.
Sådana här såg jag på flera ställen men det var bara här jag var tillräckligt nära för en bild. Coolt.


Min gps föreslog en genväg men efter gårdagens eskapader avböjde jag.

Ytterligare en trött liten polsk by längs min väg.

Och en till.
Ett gäng cykelsemestrande tjecker på väg till östersjökusten.

Nu var jag lite söder om Stettin och det var läge att åter korsa gränsen till Tyskland. I trakterna här kring gränsen på den tjeckiska sidan låg det plötsligt många stora nattklubbar med 24-timmarsservice? Dessutom såg jag ett stort antal fotvandrare längs med vägen Konstigt nog bara kvinnor och de verkade alla gjort lite fel klädval för de var väldigt lättklädda och jag tyckte nog att de där högklackade skorna måste vara jobbiga att fotvandra med. Men de verkade få hjälp för jag såg vid flera tillfällen tyska bilar stanna och bjuda in flickorna i sina bilar där de säkert bjöds på kaffe och fick vila lite.

Min instrumentpanel. 204 km kvar till Sassnitz och klockan är halv fem. För långt att köra idag men jag vill komma närmare så jag har kortare sträcka att köra i morgon. Min kilometermätare står nu på 7529 km. När jag köpte moppen tidigare i våras stod den på 2002 km och när jag startade min utfärd på 4800 så nu hade jag kört lite drygt 270 mil och den tionde dagen var inte slut ännu.

Lite omväxlande mindre vägar återstod innan dagen var klar.


Fler storkar.
 Framme på campingen till sist i den lilla orten Lassan som ligger vid polska gränsen inte långt från Swinoujscie. Idag blev det inte så mycket bilder tagna då jag bara körde och körde men nu var jag ganska trött och ville hemåt. Campingplatsen hörde kanske till de lite enklare men det var trevliga människor och god mat.

På morgonen åt jag frukost på camingen för 4 euro och kom iväg ganska sent men nu var det bara 13 mil kvar till färjan där längst ute på Rügen så jag tog det lugnt.

Den här killen från Hamburg hade med sig både kajak och cykel. På dagarna gjorde han utfykter med båda fordonen. Trevlig kille som jag käkade och tog några öl tillsammans med på kvällen.

Dag 12


Sista dagen och nu var det bara hem som gällde. Efter frukosten när jag just skulle köra frågade jag ett svenskt par i en husbil om tider för färjan och han trodde att en gick 12.45. Skulle jag hinna med den tro? Jag hade ca 13 mil att köra och det borde ju teoretiskt funka med 40 km/h men jag visste också hur långsamt det kan gå med mopeden ibland när vägarna är dåliga. Men ok då. Jag kör och så får vi se.

 Men jag hann. Jag i stort sett sträckkörde de där 13 milen och jag var absolut sist på färjan med någon enda minut kvar till de stängde ramperna. Jag hade dessutom stora tunga regnmoln efter mig hela vägen men de kom liksom aldrig i fatt.

 Good bye kontinenten för den här gången.

 Hello Sweden. Nu landade jag i Trelleborg och hade ungefär 10 mil att köra innan jag var hemma. Hotfulla regnmoln även här men jag klarade mig som vanligt från regnet. De här sista 10 milen blev ganska jobbiga. Ont i baken var nu bara förnamnet men att stanna var bara inte tal om.
Och till sist. Klockan halv nio på kvällen var jag hemma igen. Mamma som bott i mitt hus och passat katter och trädgård tar emot i dörren.

Lite drygt 300 mil hade jag nu kört moped i tolv dagar. Många trevliga människor hade jag mött och sett många intressanta platser och dessutom hade jag fina minnen och upplevelser med i bagaget hem. Att ta sig runt med moped är klart häftigt och nu äntligen efter många år fick jag möjlighet att göra det. Honda Zoomern har hela tiden gått som en klocka och hade det inte varit för att jag litade totalt på den så är det inte säkert att jag vågat mig iväg. Det är en riktig arbetshäst som helt klart mycket överlastad inte klagade utan gjorde sitt jobb alldeles utmärkt. En enda gång behövde den vila lite och det var efter min vurpa i den där dypölen i Polen men det var den väl unnad att göra.

Även om appen My Tracks strulade lite så gjorde inte Google Lattitude det. Här är kartan med spåret ( Har du Google Earth kan du ladda ner spåret här och följa turen på din dator ) över hela min road trip. Jag passerade 8 länder förutom Sverige. Danmark Tyskland Holland Belgien Luxemburg Frankrike Tjeckien och till sist Polen. Moppen har gjort 40 km/h på rak väg och ibland i nerförsbacke upp mot 50 kanske. Men medelhastigheten har legat kring 30 för det mesta. Mycket packning och små ofta vägar drog ner snittet ganska mycket. Innan jag åkte övervägde jag att göra något åt hastigheten men jag tycker nog faktiskt att otrimmat är coolt.

En liten reflektion angående GPS. Jag har två olika GPS-appar installerade i min Samsung Galaxy telefon plus Googles eget Maps med navigation.
Den första och den jag använde mest är Copilot som fungerade bra för det mesta. Den var inställd på motorcykel och till att undvika motorvägar. Kartorna var nya och jag hade laddat ner dem strax innan jag åkte. Copilot är bra men kanske att den ger lite omotiverade omvägar ibland. Det hände att jag körde en väg och plötsligt sa Copilot sväng höger och jag körde en runda på kanske en halvmil för att sen komma ut på samma väg jag körde från början bara ett par km längre fram.
Den andra appen med förinstallerade kartor heter Sygic. Den var inställd på samma sätt som Copilot men var sämre på att undvika motorvägar. Sygic använde jag därför inte så mycket.
Google maps navigation har inga förinstallerade kartor utan laddar ner kartor efterhand och blir därför dum att använda pga all datatrafik som kostar pengar. Roamingavgifterna har ju sänkts betydligt nu i år och jag betalade 45 kr för 20 Mb varje dag men det hade inte på långa vägar räckt för navigation med Google maps. De enda gånger jag använde den appan var när jag letade efter campingplatser ibland. Jag använde då appen Archies som är hur bra som helst. När jag valt en campingplats talade jag först om för Copilot vilken stad eller by vi skulle köra till. Sen när vi var framme öppnade jag Archies igen och där kan man välja att navigera till campingplatsen men då kunde jag bara använda Google maps navigation. Oftast handlade det bara om några kilometer så det blev inte så mycket nerladdning av kartor.
Att använda GPS är ju ofta hur bra som helst. speciellt om man som jag vill köra mindre vägar. I städer är det också fantastiskt bra med vägvisning för att snabbt komma igenom. Nackdelen är däremot att man inte har koll på var man är. Jag bara körde och körde och när jag trodde jag var i Holland tex så var jag tillbaka i Tyskland. Jag lärde mig av det och försökte hela tiden därefter att följa med på vanlig karta också. Ibland gjorde jag inte som GPS-en ville utan tog andra vägar. Ibland för att undvika städer och ibland för att komma in i städer.

I stadstrafik är det perfekt med moppe. Trots att min fullastade Honda Zoomer bara gjorde 40 km/h så hänger man med bra i trafikrytmen i städer. Speciellt i Polen där det är just 40 som gäller i städer och samhällen. I Sverige är det många som klagar på Zoomerns hastighet på ca 42 km/h som de oftast gör. Man menar att man inte hänger med i stadstrafik utan man ligger i vägen och blir omkörd hela tiden. Men jag tror att det där med hastighetsbegränsning till 40 km är något som även kommer att komma hit ganska snart och då blir det ju problemfritt.

Cykelbanor. När man kör i tätbebyggda områden förstår jag att det är dumt att köra moped i 40-45 bland cyklister och gående så där är det helt ok att det inte är tillåtet. Däremot på landsbygden. Ibland  nere i Europa och även här hemma går det jättefina och breda cykelvägar längs med hårt trafikerade vägar. Visst vore det bättre för alla om även eu-moppar klass 1 fick lov att köra där. Speciellt de där nya 2-1 vägarna med vajerräcken och dessutom utan väggren. Här är det ofta 100 km per timme som gäller och det känns helt livsfarligt att köra moped där.

Nu måste min bak och Zoomern vila ett par dagar men snart hittar vi säkert på något annat att göra. Zoomern ska dessutom få en liten service gjord för att piggas upp. Strax innan jag åkte fick den en 400-milsservice och nu är det dags för 800-milsservice. Ska bli intressant att se vad meken på Honda-verkstaden säger när jag redan är tillbaks med mer än 400 mil körda på en dryg månad :-)

Ha det gott. Vi hörs igen!!

31 kommentarer:

 1. Vilken resa! Önskar fortsatt trevlig tur!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Freedoms. Hemma igen nu och uppdaterar inlägget

   Radera
  2. Hej. Tuffa tag men jag kan tänka mig in i att det är en kul resa. När jag läser det du skrivit tycker jag det verkar fantastiskt med att GPS;en anger såpass bra småvägar. Kanske ett upplägg för en mindre bil som inte vill färdas på motorvägar? Att skaffa ett bra regnställ på militärt överskott - går det i dagens läge?? Jag väntar på nästa reseskildring.

   Radera
  3. Jo men visst. GPS kan vara väldigt bra och den är super på att hitta just trevliga mindre vägar. Fast jag kan också tycka att den är lite fördummande. Man slutar lätt att hålla kolla på kartan och har ibland ingen koll på var man är någonstans. Man följer bara den där rösten i örat...
   Överskottsförsäljning finns fortfarande men nu bara privata företag vad jag vet. kolla här: https://www.google.se/webhp?sourceid=chrome-instant&ie=UTF-8#sourceid=chrome-psyapi2&ie=UTF-8&q=milit%C3%A4rt%20%C3%B6verskott&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.,cf.osb&fp=c83aca3dab98f999&biw=1254&bih=581

   Radera
 2. Moppen ser verkligen fullpackad ut :-)
  Hoppas resan fortsätter rulla på lika bra som den verkar ha börjat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja fast den var nog inte så full som den ser ut. Fast överlastad det var den helt klart.

   Radera
 3. Men herregud "Vispop" sicka äventyr. Kul att följa dig, håller tummarna att moppen håller för alla dessa mil.
  Läser med nöje om dina fortsatta upptåg. Hej

  Nisse F.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Nisse. Moppen höll. men så är det en Honda Zoomer också. Då lämnar jag in den till dig för moddning i höst då va? :-)

   Radera
 4. Önskar dig en TREVLIG RESA med många spännande upptäckter:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Susanne det blev en trevlig resa :-)

   Radera
 5. Häftigt att få följa dina bravader genom Europa. Hoppas alla grejer håller ihop!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Peter. Allt höll tack och lov. Fast en gång fick jag använda mig av självläkning...

   Radera
 6. Vi längtar efter att få läsa om denna fantastiska resa!
  Så spännande! Ha en trevlig resa och lycka till med allt! =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Heléne. Nu är jag hemma igen och håller på att uppdatera inlägget om resan.

   Radera
 7. Helt grymt Vispop, så ska det resas. Följer din tripp med beundran... trots att du redan är hemma :)

  Västgötefinne

  SvaraRadera
 8. Tack du finske västgöte. I morgon lägger jag in de sista sex dagarna.

  SvaraRadera
 9. Du fick dig en rejäl lång åktur. Var den planerad eller blev den sån? Fick intrycket att det improviserades en hel del :) plus i kanten isf.
  Det som man får se upp med att man inte låter sig stressas upp av när man börjar svänga hemåt. Alltför vanligt att det sträckkörs (även jag har gjort det), och man känner sig utpumpad, t.o.m hetsad.

  Ivf verkligen välskrivet och fotat, ett riktigt nöje å ta del av din resa.

  västgötefinnen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var inte så mycket planerat. Jag tänkte mig lite olika alternativ från början. Först köra ner till Fyn i Danmark och där känna efter hur det kändes. Antingen ta det lugnt och köra över till Gylland och då sen följa kusten söderut till Tyskland och sen vidare bort till Polen. Den andra tanken var i stället köra den längre turen och det var det jag bestämde mig för där nere i Danmark. Men vart jag skulle och dagsetapper och sådant där var helt oplanerat. När jag var nere i Holland fanns tanken att vända upp igenom Tyskland igen redan där och kanske över till Polen. När jag var i Frankrike och tänkte börja den 50 mil låna turen genom Tysklnd till Tjeckien så fanns tanken att istället fortsätta ner till Schweiz och i så fall därifrån Österut genom Österrike och till Ungern innan jag vände norrut. Men det tyckte jag blev för långt så jag siktade på Tjeckien direkt i stället.
   Men innan jag åkte så hade jag kontakt med en kompis som är speditör. Och han försökte fixa med mig och moppen ner till Frankrike Schweiz eller norra Italien men det sprack. Hade det funkat så hade turen blivit lite annorlunda. Kanske bort till Kroatien innan jag vände norrut igen.
   Men jag är väldigt nöjd med turen och trots allt är 300 mil inte så himla mycket. När du har kört dina rundor i Sverige hur långt har du kört då? Man får inte glömma att i Europa är avstånden små mellan länderna och Sverige det är stort det.

   Radera
 10. Kul och spännande reserapport. Alltid lika kul att läsa om sådana här resor. VS är en sann inpiratör för oss alla som vill göra lite galna grejor.

  SvaraRadera
 11. Tack Skye. Jo det var bland annat han som som gjorde att jag gav mig iväg. Jag har tänkt på dethär med mopedsemester i många många år men Saarela och Västgötefinne och några till på Zoomerzone var de som gjorde att jag äntligen fick tummarna oss.

  SvaraRadera
 12. Tack för en skön resa....även om det bara var du som var där.
  Jag gillar framför allt alla små vägar som man missar när man blåser förbi på de stora vägarna.
  Du verkar ha haft en spännande tur även om rygg och "ryggslut" har haft det lite tufft.
  Känner jag dig rätt så var detta nog bara början :-)

  SvaraRadera
 13. Jo där blir det fördel moppe. När man kör bil tenderar man att hålla sig till autobahn tyvärr. Tyskland är klart underskattat. Det finns en himla massa trevliga byar osv där. Men ni tar väl inte den vägen på er stora resa söderut va? :-) Om det blir fler långresor på moppe återstår att se. Jag har ju en husvagn som står och väntar också... Har ni semester eller? Jag tänkte moppa uppåt till era trakter om några dagar om ni är hemma?

  SvaraRadera
 14. vilken fantastisk!
  Hur mycket kostade allt då?
  med båten,mat,bensin,campingplatser?

  SvaraRadera
 15. Det hela var ganska billigt. Campingplatserna låg på ca 8 € i snitt. Bensin 10 € per dag cirkus. Färjan från Sassnitz betalade jag mest för. Jag var stressad och slängde bara fram kortet och upptäckte först efteråt att de tagit betalt för motorcykel så minns jag rätt var det 700 kr, en klar miss som jag inte orkade bråka om senare. Färjorna mellan Hbg och H-ör liksom Rödby och Puttgarten var billiga. Först ca 30 kr och nästa 70. Mat kan ju kosta vad som helst beroende på vilka krav man har men jag köpte mat i affärer läncs vägen för frukost och lunch för det mest och på kvällarna billiga resturanger på campingarna så mellan 10 och 20 euro per dag kanske.

  SvaraRadera
 16. Har du en mail? Har massa frågor..
  :) ska göra liknande resa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo visst, använd kontaktformuläret här http://www.minhusvagn.com/p/kontakt.html
   Blir spännande att få höra om dina planer :-)

   Radera
 17. Låter som en fin resa i det stora hela.Missöden blir ofta roliga att minnas tillbaka på då man fått lite distans.Har själv varit i dom flesta länder du reste i med både husvagn,enbart bil och med motorcykel.Råkade ut för något liknande som du då vi var i bl a Tjeckien med vår goldwing.Jag följde gps:en slaviskt trots att min fru varnade mig.Kom ut på ett vägarbete fyllt av gyttja och var tvungna att försöka vända vilket inte var så lätt med tanke på att en goldwing väger 420 kg + då packning.Det var bara till att ta sats rakt igenom gyttjan,men som tur var lyckades jag utan att trilla.Du kan ju tänka dig hur vi och mc:n såg ut efteråt.Det är härliga minnen man får när man är ute och reser.Kul att läsa om din mopperesa.

  SvaraRadera
 18. Inspirerande läsning om din "lilla" mopedutflykt. Att resa på detta sätt måste ju vara det ultimata sättet att resa på om man verkligen vill upptäcka och se platser i Europa! Som många andra hade jag moppe (en Yamaha FS1) när jag var 15 år (är 44 år idag), men har i princip inte kört en sådan sedan dess. Tidigare i veckan impulsbeställde jag dock en ny EU-moppe i form av en Viarelli Vincero 50cc som jag tänkte ha att köra med här hemma på ön. Kanske även pendla med till jobbet ibland. Men efter denna läsning om din moppe-tripp i Europa så hade det varit kul att göra något liknande själv framöver. Kanske redan nästa sommar?! :-)

  SvaraRadera
 19. Har haft planera på detta, köra ner till spanien, sen medelhavskusten till italien och sen köra rakt norrut, genom tyskland.

  De värsta måste ju vara att få problem med moppen. Du har ingen moped du kan rekomendera? Budget kring 8000kr.

  UNdrar också hur dom ser på mopder i centraleuropa? Får du köra överallt förutom motorväg precis som i sverige?

  SvaraRadera
 20. Vad kul att du åkt på moppesemester! Jag har haft tankar på det men aldrig kommit iväg, kan bero på att jag aldrig ägt någon moppe.
  :)

  Jag är djupt imponerad av att du orkade köra 35 mil någon dag trots blåsor i rumpan! Men varför hade du så bråttom? Själva idéen med moppetur och "slowcation" är väl just att färdas långsamt och hinna se mycket?

  Det var väldigt många fina pittoreska byar du fick se. Tänk vilken skillnad det är på vad man får se så fort man håller sig borta från alla stora vägen!

  Och så tycker jag att du är värd lite vuxenpoäng för att du tycker det är okej att köra på otrimmad moppe.
  :)

  SvaraRadera
 21. Fantastiskt kul att hitta den här sidan och läsa om din resa. Verkligen inspirerande och jag är inte längre lika orolig för min kommande 80-mila resa på min Suzuki -78.

  SvaraRadera

Real Time Web Analytics