Så här har jag det inne i husvagnen

I förra inlägget redovisade jag alla mått och hur vagnen är konstruerad och nu är det dags att visa hur den ser ut inuti. Lite fixande har det väl blivit men jag har mer på gång. En sådan sak som jag ser tydligare så här på bild än i verkligheten är att gardinerna måste bytas. Någon med symaskin som vill hjälpa till?

När man kommer in så har man köket till vänster direkt innanför dörren. Det gillar jag och det var på samma sätt jag byggde köket i min nu sålda kolonistuga. Det blir ju mycket spring ut och in och då är det bra att man slipper gå så långt in i vagnen för att hålla på i köket.

Vrider man sig sen åt höger så kommer man till det kombinerade sovrummet / vardagsrummet. Inte stort va? Men jag kan ju bara sitta på ett ställe i taget i alla fall , eller hur? På bilden ser man den himla smarta lösningen att det inte finns något stort bord uppställt som tar en massa plats. Istället finns det mellan sofforna en liten byrå med två lådor. Ovanför lådorna finns en skiva som man kan dra ut och använda som ett minibord. Himla bra tycker jag.  Att köket är placerat på kortsidan längst bak i vagnen gör att sofforna blir långbäddar på ca 190cm. Det gör det enkelt när man ska bädda, man slipper fälla bord och hålla på. Längst ner i byrån finns dessutom en ribbotten som man kan dra ut som blir en tredje kort säng om det behövs.

 I facken ovanför fönstren och väggskåpen har jag satt små ledmoduler som lyser uppåt , det blir en lagom mysig belysning och är i princip den enda jag använder. Möjligtvis tänder jag en läslampa på kvällen när jag lagt mig. Jag tror det är sex st moduler med tre led i varje. Varje led drar 0,1 watt så när alla är tända är de inte på mer än knappt två watt, energisnålt så det förslår.

En bild till på mysbelysningen.
På bänken mellan soffan och dörren står min lilla radio och lilla tv. Teven är en kombinerad dvd-spelare och tv med inbyggd diditalbox på bara 7 tum. Det gör att den drar väldigt lite ström men den är ibland i minsta laget. Speciellt när man tittar på sport.

Inne på toaletten finns också en smart lösning, handfatet som är uppfällbart. Tyvärr finns det ingen kasett-toalett utan jag får nöja mig med en PortaPotti. Den fungerar ju på samma sätt men är lite besvärligare att tömma. När man ska använda toan så fäller man upp handfatet och drar fram toan lite.

När man är klar skjuter man tillbaks toan och fäller ner handfatet. Som du ser finns det inget avloppshål i handfatet, istället går det till så att när man skall tömma det så fäller man upp det och så rinner vattnet över kanten på insidan och ner i en behållare på baksidan för att sen rinna ut i avloppet. Engelsk högteknologi..... Men faktum är att det fungerar fint och man slipper slangar och rör som är i vägen under handfatet.

Bordet har sin plats här inne också. Jag har aldrig använt det inne i husvagnen utan bara utomhus, Campingstolarna får också stå här inne under färd.

Barumsskåpet gillar jag däremot inte. Dels tycker jag att det är fult och sen känns det omständigt att använda. Det gör också toalettutrymmet onödigt trång då det är monterat just i axelhöjd och gör att det blir dåligt svängrum för fullvuxna som jag.... I spegeln syns att jag på den motsatta väggen satt upp en sån där väggpåse med många små fickor som sväljer mycket mer än det lilla skåpet. Jag skall nog plocka väck det det fula skåpet och bara ha en spegel på väggen istället. kanske en lång hylla högst upp vid taket också.

Förvaring finns det ganska gott om tycker jag. Här en garderob ovanför Trumavärmaren. Sen finns det skåp ovanför sofforna och även de stora förvaringsutrymmena under sofforna.

Instrumentpanelen är inte så stor men det finns reglage för ström till lampor, vatten och övrigt. Övrigt är till fläkten till Trumavärmaren och till kylskåpets 12V drift. Kylen kör jag aldrig på 12V för det drar ur batteriet på bara några timmar. Sen finns det en omställare för om ström skall hämtas från bilens eller husvagnens batteri. Jag har inte kopplat laddning från bilen så den står alltid på husvagnens batteri. Tyvärr finns det inget relä som slår av strömmen om batteriets spänning börjar bli för lågt utan istället bara en lampa som lyser grönt om spänningen är ok och rött om den är för låg och batteriet håller på att ta slut.

 Reglaget till Trumavärmarens fläkt. Den har en ratt där man reglerar hur starkt den ska blåsa och ett reglage med två lägen som jag inte förstått skillnaden på. Kan det vara så att den ena hämtar luft utifrån och den andra innifrån så att luften bara cirkulerar? Någon som vet?

Högtalare har jag satt in men dem är det något skumt med. Jag har tagit ström till dem från belysningen och när jag kopplar in dem till radion så fungerar allt som det ska. Men, när jag kopplar dem till min lilla tv så fungerar de bara när belysningen är släckt. Tänder jag belysningen som bara består av de 6 st små led-modulerna på några få watt tillsammans så slutar ljudet att strömma ut. Den lilla indikeringslampan på högtalarna som lyser grönt när de är påslagna lyser dock hela tiden. Kan någon elektriker förklara varför så blir jag tacksam. Jag trodde jag skulle bli tokig när de bara fungerade ibland innan jag kom på sambandet med lamporna.....

Här har jag monterat in några cigarettändaruttag under gaveln på ena soffan. Dessa har jag kopplat med säkring direkt från Load på solpanelsregulatorn. Här tar jag ström till lösa prylar som tv och radio, laddar batteri till mobiler och liknande och det fungerar utmärkt. regulatorn har en funktion som automatiskt slår av strömmen om batteriet börjar bli dåligt.


Här i köksdelen har jag snickrat en skiva som jag kan dra över de olika delarna av köket. Jag upptäckte snabbt i början att det var svårt att laga mat då det fanns så ont om arbetsyta. Men tack vare skivan så har jag både mer avställningsplats och arbetsyta.

Det syns lite dåligt på bilderna men alldeles ovanför kylen har jag satt en strömbrytare och en liten lysdiod för att slå av och på fläkten som jag monterat bakom kylen vid ventilen på baksidan av vagnen. Det är för att bättre få bort överskottsvärme från kylskåpet och på så sätt få det att kyla bättre. Fläkten är en liten 12 volts tagen från en kasserad dator. Jag har ingen bild på fläkten men den sitter monterad på insidan av ventilationsgallret bakom kylskåpet och suger ut den varma luften. Detta gjorde att temperaturen i kylskåpet sänktes med flera grader. Men för mig är nog det allra viktigaste för att kylen skall fungera bra att husvagnen står absolut i plan. den allra minsta lutning höjer temperaturen med upp till 5-6 grader. Fler tips om kylskåpsfläktar mm hittar du här.

På hyllan i hörnet längst in brukar Herr Love Katt (Love skall uttalas på svenska och inte på engelska) ligga och sova med god uppsikt över vad som händer både ute och inne. Fröken Lovis Katt brukar ligga i sin transportväska mest.

14 kommentarer:

 1. Galet fin husvagn! Jag gillar den lilla köksbrickan speciellt mycket, kanske stjäl den idén till min lilla husvagn om jag får lov? Har nämligen samma problem… Men tack och lov använder jag inte tv:n så den nybyggda tv-hyllan har blivit en perfekt avlastningsplats! :)
  Ha det gott kompis!

  SvaraRadera
 2. Tack Nathalie, stjäl på bara. Det är väl ett av skälen till att vi bloggar va? Sprida idéer...

  SvaraRadera
 3. Din husvagn ser väldigt trevlig ut invändigt!
  Samma grundplanlösning som jag har, fast din är lite bredare och därmed luftigare / rymligare.
  Lite snyggare skåp också hos dig...

  Reglaget till Trumavärmarens fläkt fungerar så att det nedre läget "A" för omkopplaren ger ett termostatstyrt Automatiskt reglerat varvtal för fläkten, vilket försöker hålla ungefär konstant temperatur på utblåst luft efter inställning du gör med vredet. Märks bara när du har igång Trumaticvärmen. Jag kör så och i min vagn är då 4,5 lagom läge på vredet.
  Det övre läget på omkopplaren ger ett fast varvtal för fläkten, vilket du väljer med vredet.
  Åtminstone fungerar det så i min vagn med reglage som ser exakt likadant ut.

  Tack för trevligt inlägg i min gästbok.
  Och vi "lånar" väl goda idéer från varandra ;)
  / Bosse

  SvaraRadera
 4. Tack Bosse, och ännu mer tack för din vidare förklaring på HH. http://www.husvagnsforum.com/index.php?option=com_kunena&Itemid=67&func=view&catid=33&id=174300

  SvaraRadera
 5. Verkligen sant! Man kan ju bara befinna sig på ett ställe åt gången. De flesta av oss har nog lite onödigt stora hus och lägenheter. Man klarar sig ju utmärkt med det man har i husbilen/husvagnen ;)

  SvaraRadera
 6. Visst är det så. Måste man ha alla rum och alla prylar? Är det nödvändigt med 7 olika sorters glas och flera matplatser, 20 par skor osv? Nej, minimalistiskt ska det vara har jag upptäckt. Det gör livet lugnare.

  SvaraRadera
 7. Hej Uffe.
  Köp nytt gardintyg och tråd som passar till. Ta ner de gamla gardinerna och ta med dem. Planera in tiden, res till Kävlinge. Jag känner en bra sömmerska som heter Majvor. Hon fixar gardinsömnad. Hör av dig. Gillis

  SvaraRadera
 8. Ha ha, tack för erbjudandet. Vi kan idka byteshandel. Jag hjälper dig med datorn och du lånar ut din fru till att sy gardiner åt mig. Jag tar tacksamt emot och hör av mig närmare.

  SvaraRadera
 9. Trevlig vagn du har. Roligt med beskrivningar av olika lösningar.
  Mvh Fraz Husvagnsforum.com

  SvaraRadera
 10. Tack för det Fraz. Jag ser dig då och då på HH.

  SvaraRadera
 11. Kul att läsa andras bloggar. Fick tips om din av han jag köpte min solcell av, samma person som du har köpt din av. Kika gärna in på vår blogg oxå. http://lantzhobby.wordpress.com/category/solifer-552-l-83/

  SvaraRadera
 12. Ja men tjenare Cristopher, visst är det kul att följa andras bloggar. Jag lägger till din blogg i listan över bloggar jag följer och läser den med stort intresse. Känner igen Sollie från HF också.

  SvaraRadera
 13. Du har en galet fin husvagn. Den ser så mysig och ombonad ut. jag gillar hela vagnen men specielt mysbelysningen! Är det okej om man tar idén och gör något liknande i sin egen vagn? :)

  SvaraRadera
 14. Absolut Roberto, jag har själv snott idén från BoUte.

  SvaraRadera

Comments

Related Posts with Thumbnails

Så här har jag det inne i husvagnen

I förra inlägget redovisade jag alla mått och hur vagnen är konstruerad och nu är det dags att visa hur den ser ut inuti. Lite fixande har det väl blivit men jag har mer på gång. En sådan sak som jag ser tydligare så här på bild än i verkligheten är att gardinerna måste bytas. Någon med symaskin som vill hjälpa till?

När man kommer in så har man köket till vänster direkt innanför dörren. Det gillar jag och det var på samma sätt jag byggde köket i min nu sålda kolonistuga. Det blir ju mycket spring ut och in och då är det bra att man slipper gå så långt in i vagnen för att hålla på i köket.

Vrider man sig sen åt höger så kommer man till det kombinerade sovrummet / vardagsrummet. Inte stort va? Men jag kan ju bara sitta på ett ställe i taget i alla fall , eller hur? På bilden ser man den himla smarta lösningen att det inte finns något stort bord uppställt som tar en massa plats. Istället finns det mellan sofforna en liten byrå med två lådor. Ovanför lådorna finns en skiva som man kan dra ut och använda som ett minibord. Himla bra tycker jag.  Att köket är placerat på kortsidan längst bak i vagnen gör att sofforna blir långbäddar på ca 190cm. Det gör det enkelt när man ska bädda, man slipper fälla bord och hålla på. Längst ner i byrån finns dessutom en ribbotten som man kan dra ut som blir en tredje kort säng om det behövs.

 I facken ovanför fönstren och väggskåpen har jag satt små ledmoduler som lyser uppåt , det blir en lagom mysig belysning och är i princip den enda jag använder. Möjligtvis tänder jag en läslampa på kvällen när jag lagt mig. Jag tror det är sex st moduler med tre led i varje. Varje led drar 0,1 watt så när alla är tända är de inte på mer än knappt två watt, energisnålt så det förslår.

En bild till på mysbelysningen.
På bänken mellan soffan och dörren står min lilla radio och lilla tv. Teven är en kombinerad dvd-spelare och tv med inbyggd diditalbox på bara 7 tum. Det gör att den drar väldigt lite ström men den är ibland i minsta laget. Speciellt när man tittar på sport.

Inne på toaletten finns också en smart lösning, handfatet som är uppfällbart. Tyvärr finns det ingen kasett-toalett utan jag får nöja mig med en PortaPotti. Den fungerar ju på samma sätt men är lite besvärligare att tömma. När man ska använda toan så fäller man upp handfatet och drar fram toan lite.

När man är klar skjuter man tillbaks toan och fäller ner handfatet. Som du ser finns det inget avloppshål i handfatet, istället går det till så att när man skall tömma det så fäller man upp det och så rinner vattnet över kanten på insidan och ner i en behållare på baksidan för att sen rinna ut i avloppet. Engelsk högteknologi..... Men faktum är att det fungerar fint och man slipper slangar och rör som är i vägen under handfatet.

Bordet har sin plats här inne också. Jag har aldrig använt det inne i husvagnen utan bara utomhus, Campingstolarna får också stå här inne under färd.

Barumsskåpet gillar jag däremot inte. Dels tycker jag att det är fult och sen känns det omständigt att använda. Det gör också toalettutrymmet onödigt trång då det är monterat just i axelhöjd och gör att det blir dåligt svängrum för fullvuxna som jag.... I spegeln syns att jag på den motsatta väggen satt upp en sån där väggpåse med många små fickor som sväljer mycket mer än det lilla skåpet. Jag skall nog plocka väck det det fula skåpet och bara ha en spegel på väggen istället. kanske en lång hylla högst upp vid taket också.

Förvaring finns det ganska gott om tycker jag. Här en garderob ovanför Trumavärmaren. Sen finns det skåp ovanför sofforna och även de stora förvaringsutrymmena under sofforna.

Instrumentpanelen är inte så stor men det finns reglage för ström till lampor, vatten och övrigt. Övrigt är till fläkten till Trumavärmaren och till kylskåpets 12V drift. Kylen kör jag aldrig på 12V för det drar ur batteriet på bara några timmar. Sen finns det en omställare för om ström skall hämtas från bilens eller husvagnens batteri. Jag har inte kopplat laddning från bilen så den står alltid på husvagnens batteri. Tyvärr finns det inget relä som slår av strömmen om batteriets spänning börjar bli för lågt utan istället bara en lampa som lyser grönt om spänningen är ok och rött om den är för låg och batteriet håller på att ta slut.

 Reglaget till Trumavärmarens fläkt. Den har en ratt där man reglerar hur starkt den ska blåsa och ett reglage med två lägen som jag inte förstått skillnaden på. Kan det vara så att den ena hämtar luft utifrån och den andra innifrån så att luften bara cirkulerar? Någon som vet?

Högtalare har jag satt in men dem är det något skumt med. Jag har tagit ström till dem från belysningen och när jag kopplar in dem till radion så fungerar allt som det ska. Men, när jag kopplar dem till min lilla tv så fungerar de bara när belysningen är släckt. Tänder jag belysningen som bara består av de 6 st små led-modulerna på några få watt tillsammans så slutar ljudet att strömma ut. Den lilla indikeringslampan på högtalarna som lyser grönt när de är påslagna lyser dock hela tiden. Kan någon elektriker förklara varför så blir jag tacksam. Jag trodde jag skulle bli tokig när de bara fungerade ibland innan jag kom på sambandet med lamporna.....

Här har jag monterat in några cigarettändaruttag under gaveln på ena soffan. Dessa har jag kopplat med säkring direkt från Load på solpanelsregulatorn. Här tar jag ström till lösa prylar som tv och radio, laddar batteri till mobiler och liknande och det fungerar utmärkt. regulatorn har en funktion som automatiskt slår av strömmen om batteriet börjar bli dåligt.


Här i köksdelen har jag snickrat en skiva som jag kan dra över de olika delarna av köket. Jag upptäckte snabbt i början att det var svårt att laga mat då det fanns så ont om arbetsyta. Men tack vare skivan så har jag både mer avställningsplats och arbetsyta.

Det syns lite dåligt på bilderna men alldeles ovanför kylen har jag satt en strömbrytare och en liten lysdiod för att slå av och på fläkten som jag monterat bakom kylen vid ventilen på baksidan av vagnen. Det är för att bättre få bort överskottsvärme från kylskåpet och på så sätt få det att kyla bättre. Fläkten är en liten 12 volts tagen från en kasserad dator. Jag har ingen bild på fläkten men den sitter monterad på insidan av ventilationsgallret bakom kylskåpet och suger ut den varma luften. Detta gjorde att temperaturen i kylskåpet sänktes med flera grader. Men för mig är nog det allra viktigaste för att kylen skall fungera bra att husvagnen står absolut i plan. den allra minsta lutning höjer temperaturen med upp till 5-6 grader. Fler tips om kylskåpsfläktar mm hittar du här.

På hyllan i hörnet längst in brukar Herr Love Katt (Love skall uttalas på svenska och inte på engelska) ligga och sova med god uppsikt över vad som händer både ute och inne. Fröken Lovis Katt brukar ligga i sin transportväska mest.

14 kommentarer:

 1. Galet fin husvagn! Jag gillar den lilla köksbrickan speciellt mycket, kanske stjäl den idén till min lilla husvagn om jag får lov? Har nämligen samma problem… Men tack och lov använder jag inte tv:n så den nybyggda tv-hyllan har blivit en perfekt avlastningsplats! :)
  Ha det gott kompis!

  SvaraRadera
 2. Tack Nathalie, stjäl på bara. Det är väl ett av skälen till att vi bloggar va? Sprida idéer...

  SvaraRadera
 3. Din husvagn ser väldigt trevlig ut invändigt!
  Samma grundplanlösning som jag har, fast din är lite bredare och därmed luftigare / rymligare.
  Lite snyggare skåp också hos dig...

  Reglaget till Trumavärmarens fläkt fungerar så att det nedre läget "A" för omkopplaren ger ett termostatstyrt Automatiskt reglerat varvtal för fläkten, vilket försöker hålla ungefär konstant temperatur på utblåst luft efter inställning du gör med vredet. Märks bara när du har igång Trumaticvärmen. Jag kör så och i min vagn är då 4,5 lagom läge på vredet.
  Det övre läget på omkopplaren ger ett fast varvtal för fläkten, vilket du väljer med vredet.
  Åtminstone fungerar det så i min vagn med reglage som ser exakt likadant ut.

  Tack för trevligt inlägg i min gästbok.
  Och vi "lånar" väl goda idéer från varandra ;)
  / Bosse

  SvaraRadera
 4. Tack Bosse, och ännu mer tack för din vidare förklaring på HH. http://www.husvagnsforum.com/index.php?option=com_kunena&Itemid=67&func=view&catid=33&id=174300

  SvaraRadera
 5. Verkligen sant! Man kan ju bara befinna sig på ett ställe åt gången. De flesta av oss har nog lite onödigt stora hus och lägenheter. Man klarar sig ju utmärkt med det man har i husbilen/husvagnen ;)

  SvaraRadera
 6. Visst är det så. Måste man ha alla rum och alla prylar? Är det nödvändigt med 7 olika sorters glas och flera matplatser, 20 par skor osv? Nej, minimalistiskt ska det vara har jag upptäckt. Det gör livet lugnare.

  SvaraRadera
 7. Hej Uffe.
  Köp nytt gardintyg och tråd som passar till. Ta ner de gamla gardinerna och ta med dem. Planera in tiden, res till Kävlinge. Jag känner en bra sömmerska som heter Majvor. Hon fixar gardinsömnad. Hör av dig. Gillis

  SvaraRadera
 8. Ha ha, tack för erbjudandet. Vi kan idka byteshandel. Jag hjälper dig med datorn och du lånar ut din fru till att sy gardiner åt mig. Jag tar tacksamt emot och hör av mig närmare.

  SvaraRadera
 9. Trevlig vagn du har. Roligt med beskrivningar av olika lösningar.
  Mvh Fraz Husvagnsforum.com

  SvaraRadera
 10. Tack för det Fraz. Jag ser dig då och då på HH.

  SvaraRadera
 11. Kul att läsa andras bloggar. Fick tips om din av han jag köpte min solcell av, samma person som du har köpt din av. Kika gärna in på vår blogg oxå. http://lantzhobby.wordpress.com/category/solifer-552-l-83/

  SvaraRadera
 12. Ja men tjenare Cristopher, visst är det kul att följa andras bloggar. Jag lägger till din blogg i listan över bloggar jag följer och läser den med stort intresse. Känner igen Sollie från HF också.

  SvaraRadera
 13. Du har en galet fin husvagn. Den ser så mysig och ombonad ut. jag gillar hela vagnen men specielt mysbelysningen! Är det okej om man tar idén och gör något liknande i sin egen vagn? :)

  SvaraRadera
 14. Absolut Roberto, jag har själv snott idén från BoUte.

  SvaraRadera

Real Time Web Analytics