Hur mycket husvagn får bilen dra?

Puhhh och puhh igen. När jag köpte min husvagn var jag dåligt insatt i detta med dragvikter och hade absolut ingen aning om hur krångliga reglerna är. Allt jag gjorde var att fråga en husvagnsförsäljare hur tung husvagn min bil får dra. Förklaringen jag fick var den får dra en husvagn med en totalvikt under 1200 kg men den får inte väga mer än
800 kg med last. Tack sa jag, då vet jag vad som gäller. Pratade också med en kollega på jobbet som drar mycket hästsläp som bekräftade det hela.

Min husvagn har en totalvikt på 850 kg och en tjänstevikt på 670. Bilen har en tjänstevikt på 1200 kg. Så då får jag alltså bara lasta 130 kg för att inte överstiga de 800 kg som min bil får dra. Inga problem, Topp.För några dagar sedan talade jag med en person som haft en likadan bil som jag. Vi talade husvagn och plötsligt frågade han vad totalvikten på vagnen är. 850 kg svarade jag. Då får du inte dra den säger han... Ridå...

Han menade följande: Bruttovikt är den vikt vagnen faktiskt har med last. Du försöker hålla bruttovikten på husvagnen under 800 kg eftersom det i din bils papper står att bilen max får dra 800 kg. Så långt var allt ok. Men, säger han. Har man bara B-kort så spelar vagnens bruttovikt ingen roll då det alltid är vagnens totalvikt som gäller. Din vagns totalvikt är 850 kg. 50 för mycket och du får inte dra. Men, svarar jag om jag inte lastar alls så väger ju vagnen bara 670 kg. Spelar ingen roll påstår han. På B-kort är det alltid totalvikten som gäller. BE-kort däremot sa han, där gäller bruttovikt. Shit shit och shit igen tänker jag. Måste jag köpa ny bil eller krångla med att ta BE-kort?

Jag surfade sedan lite på nätet och detta diskuteras vilt i många forum och reglerna är en djungel. Ibland sägs si och ibland sägs så. Det man är oense om är just huruvida man får räkna släpets bruttovikt eller totalvikt. Jag tog tjuren vid hornen och ringde Transportstyrelsen för att fråga. Jag ställde följande fråga: Stämmer det att om man har B-kort så får man inte dra en husvagn vars totalvikt överstiger bilens max dragvikt även om man inte lastar husvagnen fullt och bruttovikten på vagnen blir lägre än bilens max dragvikt? Killen som svarade sa att det finns många bestämmelser kring det där och ja, du har rätt. Bruttovikt gäller bara om man har BE-kort Nog tyckte jag att han verkade lite osäker och jag sa att jag hört något om att det handlade om tjänstevikter också. Nej svarade han, inte på B-kort du menar kanske om man har BE-kort. Ok tänkte jag. Då är det så, jag får inte dra min husvagn lagligt.

Typa om husvagnen tänkte jag som nästa steg? Går det tro. Om jag kan sänka vagnens lastvikt med 50 kg så totalvikten blir 800 kg då är ju allt frid och fröjd. Jag ringde då till bilprovningen för att kolla reglerna kring det. svaret blev: Om husvagnen är äldre än årsmodell 2005 måste man ha en lastvikt på 100 kg plus tio kg per kvadratmeter boyta. Min husvagn är liten men har en boyta på ca 8 kvm vilket blir 180 kg. Det är alltså precis som den är registrerad 670 kg tjänstevikt + 180 kg last = 850 kg. Gick alltså inte att sänka. Killen på bilprovningen var trevlig och hörde min frustration och pratade gärna vidare. Jag frågade honom om jag fixar B-kort, skulle det hjälpa. Nej sa han bilen får inte dra mer än 800 kg oavsett kort.

Efter det här beskedet återstod då bara att köpa ny bil förstod jag men orkade inte tänka vidare på det mer just då.

Sen hände följande: Idag på jobbet hade jag förmånen att tala med en trafikinspektör som utbildar körskolelärare. Vi talade arbete först men efteråt frågade jag honom om reglerna och vad som egentligen gäller. Han ville se mina registreringsbevis som jag hämtade från bilen och efter en snabb blick sa han att jovisst, du får dra den vagnen med din bil om du inte lastar mer än 130 kg.

Han förklarade vad som gäller. Det jag fick veta av Transsportstyrelesen är i princip rätt och gäller för de flesta bilar men inte i mitt fall. Det vanligaste förhållandet mellan släp och drag är att släpets totalvikt är högre än bilens tjänstevikt. För mig med en bil med högre tjänstevikt än husvagnens totalvikt gäller följande:

Vagnens totalvikt får inte överskrida bilens tjänstevikt. Men bilens tjänstevikt är inte alltid samma som tillåten släpvikt, om släpvikten är mindre än bilens tjänstevikt får man kompensera detta med mindre last i vagnen för att kunna dra en vagn med för hög totvikt.

Så det hade alltså något att göra med bilens tjänstevikt också. Tack herr trafikinspektör, nu blev jag glad igen. (Kan förresten rekommendera Peter Lindells trafikskola i Helsingborg.)

Senare hittade jag dessutom en ypperlig förklaring kring alla olika regler som gäller. Tar mig friheten att kopiera delar av ett inlägg från Husvagnsforum, hela tråden hittar den intresserade här.

 Exemplet nedan gäller en Passat men är fullt gällande också för mig och vikterna för min Skoda Fabia.

"Volkswagen Passat 1,8T kombi -05
Tjänstevikt 1500kg
Totalvikt 1970kg
Max släpvagnsvikt 1300 kg
Tillåten sammanlagd bruttovikt 3300kg


B-behörighet:


Med B-behörighet får man då dra ett släp med totalvikt 1500kg men släpet får maximalt vara lastat till en bruttovikt på 1300kg(här är det bilens tjänstevikt som begränsar körkortsbehörigheten och bilens tekniska dragvikt som begränsar släpets bruttovikt)


OBS När vi har så låg dragvikt på bilen så är det många som tänker fel. Körkortsbehörigheten bestäms uteslutande av om släpets totalvikt räknas som lätt eller tungt i förhållande till bilen. Att släpets totalvikt överstiger bilfabrikantens högsta tillåtna släpvikt påverkar ej körkortsbehörigheten


BE-behörighet:


Med BE-behörighet får man dra ett släp med hur hög totalvikt som helst men släpet får vara lastat till en bruttovikt på max 1300kg.


Även vid fullastad bil får släpets bruttovikt vara 1300kg."

Lysande, eller hur? Skribenten ovan fick senare i tråden mothugg av någon som avslutade med en tvekande formulering om att han kanske har fel ändå. Svaret han fick var då detta som i alla fall för mig klargör saken:

"Ja du blandar ihop regelverken och gör en egen tolkning.
Du är emellertid i gott sällskap. Det egendomliga är att så många gör samma tolkning dvs man inför någon sorts "behörighetstillägg" när bilen har en låg dragvikt. Så länge som tillåten dragvikt överstiger tjänstevikten har de flesta regelverket helt klart för sig. Behörighetsreglerna är faktiskt relativt enkla och gäller alla bilar oavsett tekniskt begränsad dragvikt. Det finns inga särbestämmelser för bilar med låg tillåten dragvikt. Man utgår endast ifrån släpets totalvikt i förhållande till bilens tjänstevikt och hur de sammanlagda totalvikterna förhåller sig till 3500kg-gränsen när man avgör om ekipaget kräver B-eller BE- för att få framföras. Sedan avgör bilfabrikanten vad bilen tekniskt får dra och då är det bruttovikt vi talar om.

När det gäller regelverket så försök tänka så här:

B-behörighet:

När släpets totalvikt gör att det räknas som lätt i förhållande till bilens tjänstevikt

BE-behörighet:

När släpets totalvikt gör att det räknas som tungt i förhållande till bilens tjänstevikt


Inte i något fall får släpets bruttovikt överstiga bilfabrikantens max tillåtna maximala dragvikt


Så blir det rätt


Gör inga engna konstruktioner/tillägg till ovanstående ( typ: "även om släpet i och för sig räknas som lätt krävs det BE-behörighet för att bilfabrikanten har en dragvikt som understiger bilens tjänstevikt") Det finns inget stöd för sådana antagande i regelverket.

Fakta kvarstår (som du själv säger) Passaten får inte dra mer än 1300kg i bruttovikt på släpet, men med B-behörighet har man rätt att dra ett släp med totalvikten 1500kg ( Har du BE-behörighet får släpets totalvikt vara hur hög som helst men bruttovikten får fortfarande inte överstiga 1300kg)


MVH

CPHB
"

För mitt ekipage gäller då följande:
Skoda fabia Kombi

Tjänstevikt 1200kg
Totalvikt 1610kg
Max släpvagnsvikt 800 kg
Tillåten sammanlagd bruttovikt 2410kg
Så det är ok för mig att med B-kort dra ett släp med totalvikt ända upp till under 1200 kg  då min bils tjänstevikt är 1200kg under förutsättning att min husvagns bruttovikt (tjänstevikt + last) inte överskrider min bils max tillåtna släpvikt på 800kg. 35000 kg regeln kommer jag ju också under utan problem.

Jag har nu för säkerhets skull skickat ett mail till transportstyrelsen med detaljerad information inkl. reg-nummer på både bil och husvagn för att få detta bekräftat. När jag ringde dem var jag ju inte exakt utan då talade vi bara om generella regler. Men nog tycker jag att han jag talade med borde ställt relevanta frågor o mina specifika vikter. Hur som helst, ett mail från Transportstyrelsen kan vara bra att ha med sig i bilen om man blir stoppad av polisen som, har jag läst, långt ifrån alltid har detta klart för sig. Jag ska redovisa svaret här så fort jag fått det.


Stor suck av lättnad, jag får dra vagnen med min bil.

Vill du ha lite kul läsning så prova att googla lite på släpvagnsvikt totalvikt tjänstevikt. Läs sen snacket i några olika forum. Det kan gå hett till, jag lovar... hej

Uppdatering.
Svaret på mitt mail till Transportstyrelsen:

Transportstyrelsen bekräftar härmed att man med B-körkort får dra
husvagnen CBA321 med bilen ABC123 under förutsättning att brutttovikten för husvagnen
inte överstiger 800 kg. Eftersom husvagnens tjänstevikt är 670 kg innebär det att man
får lasta 130 kg i den.

Med vänlig hälsning
NN NN
Handläggare

Trafikregistret

Transportstyrelsen
701 81 Örebro
www.transportstyrelsen.se
Telefon: 0771-503 503
Fax: 019-26 26 12"

Detta mail kommer jag att ha liggande i husvagnens registreringsbevis.

Läs också mitt senaste inlägg gällande de nya reglerna 2013

Tillägg, numera är det enklaste sättet att få veta om din bil får dra din husvagn att gå till Släpvagnskalkylatorn.

15 kommentarer:

 1. Oj vad krångligt det blev, bra att det gick vägen till slut så du kan ut och campa! Jag kör också Skoda Fabia Combi men drar en liten plastbubbla som har 800kg som totalvikt. Jag läste på innan jag köpte husvagnen så det inte skulle bli problem, men det händer att det går trögt i uppförsbackarna ändå.....men det är ju ett annat problem.
  Inger/Dina på husvagnsforum

  SvaraRadera
 2. Jo det blev lite krångligt fast det egentligen inte var det, Ha ha. Kul med andra med små bilar och husvagnar. Får se om jag stöter på dig på Husvagnsforum.

  SvaraRadera
 3. Om man tittar på transportstyrelsens hemsida och söker på registreringsnumret på bilen så står det klart och tydligt hur mycket man får dra med B-körkort.

  Exempel Audi 100
  ----------------
  Skattevikt, kg: 1280
  Tjänstevikt, kg: 1280
  Totalvikt, kg: 1680
  Sänkt totaltvikt, kg:
  Max släpvagnsvikt, kg: 1500
  Max släpvagnsvikt kg, obromsad:
  Släpvagns maximala totalvikt vid B-behörighet, kg: 1280
  Max sammanlagd bruttovikt, kg: 2930
  Max lastvikt, kg: 400

  Det intressanta torde väl vara
  "Släpvagns maximala totalvikt vid B-behörighet"

  https://www21.vv.se/fordonsfraga/

  SvaraRadera
 4. Hej Frede,
  Du säger "Det intressanta torde väl vara
  "Släpvagns maximala totalvikt vid B-behörighet""
  och det är ju sant eller i varje fall oftast.

  Problemet är ju då att min husvagn har en totalvikt på 850 kg och i registreringspappret för min bil står det "Släpvagns maximala totalvikt vid B-behörighet, kg: 1200kg". Men min "Max släpvagnsvikt" är 800kg och det är det som gäller.
  Det kan man ju tolka som att jag inte får dra husvagnen med min bil.

  Men, i mitt fall, eftersom bilens tjänstevikt är större än bilens tillåtna dragvikt så får jag istället räkna på släpets bruttovikt som får vara max 800 kg för min bil.

  Jag får alltså dra ett släp som har en totalvikt på max 1200 kg men det får bara vara lastat till 800kg. I mitt fall blir alltså släpets maximala totalvikt vid B-behörighet oväsentligt så länge det understiger 1200 kg.

  Det är inte helt lätt och jag har hört om folk som åkt fast med vikter liknande mina då inte heller polisen haft allt klart för sig. Det är därför jag förvarar en kopia av Transportstyrelesens mail i bilen att ha och visa upp om det behövs.

  Sen har jag såklart problem, som de festa andra, med att hålla mig under min max släpvagnsvikt på 8oo kg. Vagnens tjänstevikt, som jag aldrig vägt, ska vara 670 kg vilket gör att jag får lasta 130 kg.Men jag är säker på att vagnen väger betydligt mer än de där 670 kilona.

  Vispop

  SvaraRadera
 5. Kanonbra inlägg! Tack för den genomförliga genomgången :)

  SvaraRadera
 6. Intressant! Har samma dilemma som du, har en Passat med max B-behörighet 1500, max släpvagnsvikt 1300.
  Ringde till Polisens trafikavdelning i Malmö och fick det bekräftat, precis som du fått av Transportstyrelsen, dock bara muntligt att det går bra att köra en husvagn med totalvikt 1350 om man inte lastar mer än till 1300.
  Det som jag nu funderar på är vad försäkringsbolaget säger vi en ev incident? De kan ju göra en annan tolkning. Ska kolla upp det..
  Tack för bra info o lycka till på vägarna.

  SvaraRadera
 7. Ja det har jag inte tänkt på men det vore ju otroligt om de skulle underkänna polis och transportstyrelses instruktioner. Låt mig gärna veta vad ditt försäkringsbolag säger Claes.

  SvaraRadera
 8. någon som kan tolka detta åt mig, har BE körkort, får jag köra runt med denna husvagn men bara lasta 60 kg


  PASSAT
  skattevikt, kg: 1500
  Tjänstevikt, kg: 1500
  Totalvikt, kg: 1940
  Sänkt totaltvikt, kg:
  Max släpvagnsvikt, kg: 1300
  Max släpvagnsvikt kg, obromsad: 650
  Släpvagns maximala totalvikt vid B-behörighet, kg: 1500
  Max sammanlagd bruttovikt, kg: 3240
  Max lastvikt, kg: 440


  Husvagn
  Skattevikt, kg: 1470
  Tjänstevikt, kg: 1240
  Totalvikt, kg: 1470
  Sänkt totaltvikt, kg:
  Max släpvagnsvikt, kg:
  Max släpvagnsvikt kg, obromsad:
  Släpvagns maximala totalvikt vid B-behörighet, kg:
  Max sammanlagd bruttovikt, kg:
  Max lastvikt, kg: 230

  SvaraRadera
 9. Ja jag tolkar det likadant som du. Bilens tjänstevikt är högre än husvagnens totalvikt så då borde du kunna få lasta 60 kg. Om nu din husvagns tjänstevikt verkligen stämmer vill säga. Kör in på en av vägverkets kontrollplatser och väg husvagnen.
  Men jag tycker du ska ställa samma fråga på Husvagnsforum. Där finns de riktiga experterna :-)

  SvaraRadera
 10. Tack för svaret, har dock ingen husvagn men funderat att köpa en barnkammarvagn från Kabe,tog uppgifterna från en sådan. Men känns ju dumt att köpa en sådan om man bara får last 60kg, kanske inte ens kan ha med mig förtältet utan att åka på överlast

  SvaraRadera
 11. Har pratat med Transportstyrelsen och de redovisar följande:

  Att ta BE-kort innan 19 januari 2013 tillåter dig att köra med obegränsad vikt, dock endast så mycket som ditt fordon tillåter. (Tekniska data, tillverkarens bestämmelser)
  Ex:Volvo V70, 1300kg B-kort, 1800kg BE-kort.
  Med BE-kort räknas inte släpets totalvikt längre utan då räknas endast släpets bruttovikt, den faktiska vikten.

  Med endast B-kort får du dra totalt 3500kr i kombination bil och släp idag.
  Med utökat B (e.19 januari 2013) höjs denna till max 4250kg, om fordonet tillåter det.

  Körkort med behörighet BE som utfärdas från och med den 19 januari 2013 ger inte rätt att dra släp med en totalvikt över 3 500 kg. För att dra så tunga släp krävs då någon av behörigheterna C1E, CE, D1E eller DE.


  SvaraRadera
 12. Kan någon hjälpa mig.
  Jag är duktig på matlagning och vet mycket lite om bilar. Jag har köpt mig en Kabe Diamant husvagn som är ombyggd till matvagn. Så här ser reg bestämelserna ut om vagnen:

  Skattevikt, kg: 1500
  Tjänstevikt, kg: 1210
  Totalvikt, kg: 1500
  Ursprunglig totaltvikt, kg: 1500
  Garanterat axel/boggitryck axel 1, kg: 100
  Garanterat axel/boggitryck axel 2, kg: 1600

  Jag har en Hyundai 10 och den förstår jag är förliten. Jag skall därför köpa en annan bil.
  Kan en Volvo V70 dra den? Behöver jag gå upp till em Mercedes Vito?
  Tacksam för svar då jag snart behöver hämta den
  Kom gärna med förslag på bra beg dieselbil.
  Jag har B-körkort

  SvaraRadera
 13. Ett tips är att testa släpvagnskalkylatorn där man direkt ser om man får dra släp eller husvagn efter sin bil: https://www.husvagnhusbil.se/index.php?route=simple_support/home&simple_support_faq_group_id=3

  SvaraRadera
 14. Hej och tack för klargörandet, jag har exakt samma bilmodel och letar husvagn att hyra inför semestern att åka med barnen till västkusten. Men vad är det för husvagn? hittar inga modeller som väger in....

  mvh jesper

  SvaraRadera

Comments

Related Posts with Thumbnails

Hur mycket husvagn får bilen dra?

Puhhh och puhh igen. När jag köpte min husvagn var jag dåligt insatt i detta med dragvikter och hade absolut ingen aning om hur krångliga reglerna är. Allt jag gjorde var att fråga en husvagnsförsäljare hur tung husvagn min bil får dra. Förklaringen jag fick var den får dra en husvagn med en totalvikt under 1200 kg men den får inte väga mer än
800 kg med last. Tack sa jag, då vet jag vad som gäller. Pratade också med en kollega på jobbet som drar mycket hästsläp som bekräftade det hela.

Min husvagn har en totalvikt på 850 kg och en tjänstevikt på 670. Bilen har en tjänstevikt på 1200 kg. Så då får jag alltså bara lasta 130 kg för att inte överstiga de 800 kg som min bil får dra. Inga problem, Topp.För några dagar sedan talade jag med en person som haft en likadan bil som jag. Vi talade husvagn och plötsligt frågade han vad totalvikten på vagnen är. 850 kg svarade jag. Då får du inte dra den säger han... Ridå...

Han menade följande: Bruttovikt är den vikt vagnen faktiskt har med last. Du försöker hålla bruttovikten på husvagnen under 800 kg eftersom det i din bils papper står att bilen max får dra 800 kg. Så långt var allt ok. Men, säger han. Har man bara B-kort så spelar vagnens bruttovikt ingen roll då det alltid är vagnens totalvikt som gäller. Din vagns totalvikt är 850 kg. 50 för mycket och du får inte dra. Men, svarar jag om jag inte lastar alls så väger ju vagnen bara 670 kg. Spelar ingen roll påstår han. På B-kort är det alltid totalvikten som gäller. BE-kort däremot sa han, där gäller bruttovikt. Shit shit och shit igen tänker jag. Måste jag köpa ny bil eller krångla med att ta BE-kort?

Jag surfade sedan lite på nätet och detta diskuteras vilt i många forum och reglerna är en djungel. Ibland sägs si och ibland sägs så. Det man är oense om är just huruvida man får räkna släpets bruttovikt eller totalvikt. Jag tog tjuren vid hornen och ringde Transportstyrelsen för att fråga. Jag ställde följande fråga: Stämmer det att om man har B-kort så får man inte dra en husvagn vars totalvikt överstiger bilens max dragvikt även om man inte lastar husvagnen fullt och bruttovikten på vagnen blir lägre än bilens max dragvikt? Killen som svarade sa att det finns många bestämmelser kring det där och ja, du har rätt. Bruttovikt gäller bara om man har BE-kort Nog tyckte jag att han verkade lite osäker och jag sa att jag hört något om att det handlade om tjänstevikter också. Nej svarade han, inte på B-kort du menar kanske om man har BE-kort. Ok tänkte jag. Då är det så, jag får inte dra min husvagn lagligt.

Typa om husvagnen tänkte jag som nästa steg? Går det tro. Om jag kan sänka vagnens lastvikt med 50 kg så totalvikten blir 800 kg då är ju allt frid och fröjd. Jag ringde då till bilprovningen för att kolla reglerna kring det. svaret blev: Om husvagnen är äldre än årsmodell 2005 måste man ha en lastvikt på 100 kg plus tio kg per kvadratmeter boyta. Min husvagn är liten men har en boyta på ca 8 kvm vilket blir 180 kg. Det är alltså precis som den är registrerad 670 kg tjänstevikt + 180 kg last = 850 kg. Gick alltså inte att sänka. Killen på bilprovningen var trevlig och hörde min frustration och pratade gärna vidare. Jag frågade honom om jag fixar B-kort, skulle det hjälpa. Nej sa han bilen får inte dra mer än 800 kg oavsett kort.

Efter det här beskedet återstod då bara att köpa ny bil förstod jag men orkade inte tänka vidare på det mer just då.

Sen hände följande: Idag på jobbet hade jag förmånen att tala med en trafikinspektör som utbildar körskolelärare. Vi talade arbete först men efteråt frågade jag honom om reglerna och vad som egentligen gäller. Han ville se mina registreringsbevis som jag hämtade från bilen och efter en snabb blick sa han att jovisst, du får dra den vagnen med din bil om du inte lastar mer än 130 kg.

Han förklarade vad som gäller. Det jag fick veta av Transsportstyrelesen är i princip rätt och gäller för de flesta bilar men inte i mitt fall. Det vanligaste förhållandet mellan släp och drag är att släpets totalvikt är högre än bilens tjänstevikt. För mig med en bil med högre tjänstevikt än husvagnens totalvikt gäller följande:

Vagnens totalvikt får inte överskrida bilens tjänstevikt. Men bilens tjänstevikt är inte alltid samma som tillåten släpvikt, om släpvikten är mindre än bilens tjänstevikt får man kompensera detta med mindre last i vagnen för att kunna dra en vagn med för hög totvikt.

Så det hade alltså något att göra med bilens tjänstevikt också. Tack herr trafikinspektör, nu blev jag glad igen. (Kan förresten rekommendera Peter Lindells trafikskola i Helsingborg.)

Senare hittade jag dessutom en ypperlig förklaring kring alla olika regler som gäller. Tar mig friheten att kopiera delar av ett inlägg från Husvagnsforum, hela tråden hittar den intresserade här.

 Exemplet nedan gäller en Passat men är fullt gällande också för mig och vikterna för min Skoda Fabia.

"Volkswagen Passat 1,8T kombi -05
Tjänstevikt 1500kg
Totalvikt 1970kg
Max släpvagnsvikt 1300 kg
Tillåten sammanlagd bruttovikt 3300kg


B-behörighet:


Med B-behörighet får man då dra ett släp med totalvikt 1500kg men släpet får maximalt vara lastat till en bruttovikt på 1300kg(här är det bilens tjänstevikt som begränsar körkortsbehörigheten och bilens tekniska dragvikt som begränsar släpets bruttovikt)


OBS När vi har så låg dragvikt på bilen så är det många som tänker fel. Körkortsbehörigheten bestäms uteslutande av om släpets totalvikt räknas som lätt eller tungt i förhållande till bilen. Att släpets totalvikt överstiger bilfabrikantens högsta tillåtna släpvikt påverkar ej körkortsbehörigheten


BE-behörighet:


Med BE-behörighet får man dra ett släp med hur hög totalvikt som helst men släpet får vara lastat till en bruttovikt på max 1300kg.


Även vid fullastad bil får släpets bruttovikt vara 1300kg."

Lysande, eller hur? Skribenten ovan fick senare i tråden mothugg av någon som avslutade med en tvekande formulering om att han kanske har fel ändå. Svaret han fick var då detta som i alla fall för mig klargör saken:

"Ja du blandar ihop regelverken och gör en egen tolkning.
Du är emellertid i gott sällskap. Det egendomliga är att så många gör samma tolkning dvs man inför någon sorts "behörighetstillägg" när bilen har en låg dragvikt. Så länge som tillåten dragvikt överstiger tjänstevikten har de flesta regelverket helt klart för sig. Behörighetsreglerna är faktiskt relativt enkla och gäller alla bilar oavsett tekniskt begränsad dragvikt. Det finns inga särbestämmelser för bilar med låg tillåten dragvikt. Man utgår endast ifrån släpets totalvikt i förhållande till bilens tjänstevikt och hur de sammanlagda totalvikterna förhåller sig till 3500kg-gränsen när man avgör om ekipaget kräver B-eller BE- för att få framföras. Sedan avgör bilfabrikanten vad bilen tekniskt får dra och då är det bruttovikt vi talar om.

När det gäller regelverket så försök tänka så här:

B-behörighet:

När släpets totalvikt gör att det räknas som lätt i förhållande till bilens tjänstevikt

BE-behörighet:

När släpets totalvikt gör att det räknas som tungt i förhållande till bilens tjänstevikt


Inte i något fall får släpets bruttovikt överstiga bilfabrikantens max tillåtna maximala dragvikt


Så blir det rätt


Gör inga engna konstruktioner/tillägg till ovanstående ( typ: "även om släpet i och för sig räknas som lätt krävs det BE-behörighet för att bilfabrikanten har en dragvikt som understiger bilens tjänstevikt") Det finns inget stöd för sådana antagande i regelverket.

Fakta kvarstår (som du själv säger) Passaten får inte dra mer än 1300kg i bruttovikt på släpet, men med B-behörighet har man rätt att dra ett släp med totalvikten 1500kg ( Har du BE-behörighet får släpets totalvikt vara hur hög som helst men bruttovikten får fortfarande inte överstiga 1300kg)


MVH

CPHB
"

För mitt ekipage gäller då följande:
Skoda fabia Kombi

Tjänstevikt 1200kg
Totalvikt 1610kg
Max släpvagnsvikt 800 kg
Tillåten sammanlagd bruttovikt 2410kg
Så det är ok för mig att med B-kort dra ett släp med totalvikt ända upp till under 1200 kg  då min bils tjänstevikt är 1200kg under förutsättning att min husvagns bruttovikt (tjänstevikt + last) inte överskrider min bils max tillåtna släpvikt på 800kg. 35000 kg regeln kommer jag ju också under utan problem.

Jag har nu för säkerhets skull skickat ett mail till transportstyrelsen med detaljerad information inkl. reg-nummer på både bil och husvagn för att få detta bekräftat. När jag ringde dem var jag ju inte exakt utan då talade vi bara om generella regler. Men nog tycker jag att han jag talade med borde ställt relevanta frågor o mina specifika vikter. Hur som helst, ett mail från Transportstyrelsen kan vara bra att ha med sig i bilen om man blir stoppad av polisen som, har jag läst, långt ifrån alltid har detta klart för sig. Jag ska redovisa svaret här så fort jag fått det.


Stor suck av lättnad, jag får dra vagnen med min bil.

Vill du ha lite kul läsning så prova att googla lite på släpvagnsvikt totalvikt tjänstevikt. Läs sen snacket i några olika forum. Det kan gå hett till, jag lovar... hej

Uppdatering.
Svaret på mitt mail till Transportstyrelsen:

Transportstyrelsen bekräftar härmed att man med B-körkort får dra
husvagnen CBA321 med bilen ABC123 under förutsättning att brutttovikten för husvagnen
inte överstiger 800 kg. Eftersom husvagnens tjänstevikt är 670 kg innebär det att man
får lasta 130 kg i den.

Med vänlig hälsning
NN NN
Handläggare

Trafikregistret

Transportstyrelsen
701 81 Örebro
www.transportstyrelsen.se
Telefon: 0771-503 503
Fax: 019-26 26 12"

Detta mail kommer jag att ha liggande i husvagnens registreringsbevis.

Läs också mitt senaste inlägg gällande de nya reglerna 2013

Tillägg, numera är det enklaste sättet att få veta om din bil får dra din husvagn att gå till Släpvagnskalkylatorn.

15 kommentarer:

 1. Oj vad krångligt det blev, bra att det gick vägen till slut så du kan ut och campa! Jag kör också Skoda Fabia Combi men drar en liten plastbubbla som har 800kg som totalvikt. Jag läste på innan jag köpte husvagnen så det inte skulle bli problem, men det händer att det går trögt i uppförsbackarna ändå.....men det är ju ett annat problem.
  Inger/Dina på husvagnsforum

  SvaraRadera
 2. Jo det blev lite krångligt fast det egentligen inte var det, Ha ha. Kul med andra med små bilar och husvagnar. Får se om jag stöter på dig på Husvagnsforum.

  SvaraRadera
 3. Om man tittar på transportstyrelsens hemsida och söker på registreringsnumret på bilen så står det klart och tydligt hur mycket man får dra med B-körkort.

  Exempel Audi 100
  ----------------
  Skattevikt, kg: 1280
  Tjänstevikt, kg: 1280
  Totalvikt, kg: 1680
  Sänkt totaltvikt, kg:
  Max släpvagnsvikt, kg: 1500
  Max släpvagnsvikt kg, obromsad:
  Släpvagns maximala totalvikt vid B-behörighet, kg: 1280
  Max sammanlagd bruttovikt, kg: 2930
  Max lastvikt, kg: 400

  Det intressanta torde väl vara
  "Släpvagns maximala totalvikt vid B-behörighet"

  https://www21.vv.se/fordonsfraga/

  SvaraRadera
 4. Hej Frede,
  Du säger "Det intressanta torde väl vara
  "Släpvagns maximala totalvikt vid B-behörighet""
  och det är ju sant eller i varje fall oftast.

  Problemet är ju då att min husvagn har en totalvikt på 850 kg och i registreringspappret för min bil står det "Släpvagns maximala totalvikt vid B-behörighet, kg: 1200kg". Men min "Max släpvagnsvikt" är 800kg och det är det som gäller.
  Det kan man ju tolka som att jag inte får dra husvagnen med min bil.

  Men, i mitt fall, eftersom bilens tjänstevikt är större än bilens tillåtna dragvikt så får jag istället räkna på släpets bruttovikt som får vara max 800 kg för min bil.

  Jag får alltså dra ett släp som har en totalvikt på max 1200 kg men det får bara vara lastat till 800kg. I mitt fall blir alltså släpets maximala totalvikt vid B-behörighet oväsentligt så länge det understiger 1200 kg.

  Det är inte helt lätt och jag har hört om folk som åkt fast med vikter liknande mina då inte heller polisen haft allt klart för sig. Det är därför jag förvarar en kopia av Transportstyrelesens mail i bilen att ha och visa upp om det behövs.

  Sen har jag såklart problem, som de festa andra, med att hålla mig under min max släpvagnsvikt på 8oo kg. Vagnens tjänstevikt, som jag aldrig vägt, ska vara 670 kg vilket gör att jag får lasta 130 kg.Men jag är säker på att vagnen väger betydligt mer än de där 670 kilona.

  Vispop

  SvaraRadera
 5. Kanonbra inlägg! Tack för den genomförliga genomgången :)

  SvaraRadera
 6. Intressant! Har samma dilemma som du, har en Passat med max B-behörighet 1500, max släpvagnsvikt 1300.
  Ringde till Polisens trafikavdelning i Malmö och fick det bekräftat, precis som du fått av Transportstyrelsen, dock bara muntligt att det går bra att köra en husvagn med totalvikt 1350 om man inte lastar mer än till 1300.
  Det som jag nu funderar på är vad försäkringsbolaget säger vi en ev incident? De kan ju göra en annan tolkning. Ska kolla upp det..
  Tack för bra info o lycka till på vägarna.

  SvaraRadera
 7. Ja det har jag inte tänkt på men det vore ju otroligt om de skulle underkänna polis och transportstyrelses instruktioner. Låt mig gärna veta vad ditt försäkringsbolag säger Claes.

  SvaraRadera
 8. någon som kan tolka detta åt mig, har BE körkort, får jag köra runt med denna husvagn men bara lasta 60 kg


  PASSAT
  skattevikt, kg: 1500
  Tjänstevikt, kg: 1500
  Totalvikt, kg: 1940
  Sänkt totaltvikt, kg:
  Max släpvagnsvikt, kg: 1300
  Max släpvagnsvikt kg, obromsad: 650
  Släpvagns maximala totalvikt vid B-behörighet, kg: 1500
  Max sammanlagd bruttovikt, kg: 3240
  Max lastvikt, kg: 440


  Husvagn
  Skattevikt, kg: 1470
  Tjänstevikt, kg: 1240
  Totalvikt, kg: 1470
  Sänkt totaltvikt, kg:
  Max släpvagnsvikt, kg:
  Max släpvagnsvikt kg, obromsad:
  Släpvagns maximala totalvikt vid B-behörighet, kg:
  Max sammanlagd bruttovikt, kg:
  Max lastvikt, kg: 230

  SvaraRadera
 9. Ja jag tolkar det likadant som du. Bilens tjänstevikt är högre än husvagnens totalvikt så då borde du kunna få lasta 60 kg. Om nu din husvagns tjänstevikt verkligen stämmer vill säga. Kör in på en av vägverkets kontrollplatser och väg husvagnen.
  Men jag tycker du ska ställa samma fråga på Husvagnsforum. Där finns de riktiga experterna :-)

  SvaraRadera
 10. Tack för svaret, har dock ingen husvagn men funderat att köpa en barnkammarvagn från Kabe,tog uppgifterna från en sådan. Men känns ju dumt att köpa en sådan om man bara får last 60kg, kanske inte ens kan ha med mig förtältet utan att åka på överlast

  SvaraRadera
 11. Har pratat med Transportstyrelsen och de redovisar följande:

  Att ta BE-kort innan 19 januari 2013 tillåter dig att köra med obegränsad vikt, dock endast så mycket som ditt fordon tillåter. (Tekniska data, tillverkarens bestämmelser)
  Ex:Volvo V70, 1300kg B-kort, 1800kg BE-kort.
  Med BE-kort räknas inte släpets totalvikt längre utan då räknas endast släpets bruttovikt, den faktiska vikten.

  Med endast B-kort får du dra totalt 3500kr i kombination bil och släp idag.
  Med utökat B (e.19 januari 2013) höjs denna till max 4250kg, om fordonet tillåter det.

  Körkort med behörighet BE som utfärdas från och med den 19 januari 2013 ger inte rätt att dra släp med en totalvikt över 3 500 kg. För att dra så tunga släp krävs då någon av behörigheterna C1E, CE, D1E eller DE.


  SvaraRadera
 12. Kan någon hjälpa mig.
  Jag är duktig på matlagning och vet mycket lite om bilar. Jag har köpt mig en Kabe Diamant husvagn som är ombyggd till matvagn. Så här ser reg bestämelserna ut om vagnen:

  Skattevikt, kg: 1500
  Tjänstevikt, kg: 1210
  Totalvikt, kg: 1500
  Ursprunglig totaltvikt, kg: 1500
  Garanterat axel/boggitryck axel 1, kg: 100
  Garanterat axel/boggitryck axel 2, kg: 1600

  Jag har en Hyundai 10 och den förstår jag är förliten. Jag skall därför köpa en annan bil.
  Kan en Volvo V70 dra den? Behöver jag gå upp till em Mercedes Vito?
  Tacksam för svar då jag snart behöver hämta den
  Kom gärna med förslag på bra beg dieselbil.
  Jag har B-körkort

  SvaraRadera
 13. Ett tips är att testa släpvagnskalkylatorn där man direkt ser om man får dra släp eller husvagn efter sin bil: https://www.husvagnhusbil.se/index.php?route=simple_support/home&simple_support_faq_group_id=3

  SvaraRadera
 14. Hej och tack för klargörandet, jag har exakt samma bilmodel och letar husvagn att hyra inför semestern att åka med barnen till västkusten. Men vad är det för husvagn? hittar inga modeller som väger in....

  mvh jesper

  SvaraRadera

Real Time Web Analytics