Var och hur parkera med husvagn?

Detta ämne har diskuterats mycket på olika forum runt på nätet. Jag har här samlat lite information som vilken jag tror kan ge riktiga svar.

I städer och samhällen verkar följande gälla:
Trafikförordning (1998:1276) 3 kap. 47-57§§ reglerar hur fordon får
parkeras och då husvagnar liksom andra släpvagnar räknas som fordon gäller samma regler för dem som för personbilar. Alltså är det i grunden enligt trafikförordningen samma regler för husvagnar som för personbilar. Lätt va? Men det ska inte vara för lätt, då blir det tråkigt. Därför finns det något som heter Lokala Trafikföreskrifter. Här är det då upp till till den enskilda kommunen att sätta upp hårdare regler än vad Trafikförordningen anger. Dessa regler verkar kunna gälla många olika saker. I Stockholm får man inte parkera släpvagn mellan 22.00 till 06.00 och i Växjö får man parkera men inte övernatta i fordon. Alltså helt olika regler för olika städer. 


För min hemstad Helsingborg gäller följande: 


"4 mom, Parkering eller annan uppställning av tung
lastbil, buss, traktor, släpfordon och efterfordon får
inte pågå på gator, vägar eller annan uppställningsplats
under längre tid än högst 4 timmar i följd." 


Finns det inga sådana lokala föreskrifter så gäller de vanliga parkeringsskyltarna. Skulle de också saknas så är grundregeln att man får parkera upp till 24 timmar på vardagar. Ställer man sig på helger får man dock stå till nästa vardag.


Utanför städer och samhällen är grundregeln också upp till 24 timmar på vardagar liksom längre om det är helg.  Detta kan man läsa på Naturvårdsverkets hemsida. Men även här kan det förekomma lokala föreskrifter både från kommun och privata markägare.

Grundregeln för parkering med husvagn är alltså: Man kan parkera husvagnen med precis samma regler som för bilar men med undantag för de eventuella lokala föreskrifterna. Ingenstans har jag läst om att det gör någon skillnad om stödbenen är nere eller ej som en del påstår. Dessvärre verkar dessa föreskrifter vara näst intill hemliga. Har man tur kan man hitta dem på webben men annars ska de finnas på respektive kommuns kontor och där tillgängliga för allmänheten. Ibland kan de lokala reglerna finnas på parkeringsskyltar men detta verkar höra mer till undantagen. Det verkar dock som att det gör skillnad om husvagnen är kopplad till bilen eller ej. Är den det verkar de flesta kommuner tolka bil och husvagn som ett ekipage och står det inte uttryckligen att parkeringsplatsen endast gäller för bil så verkar det vara ok att parkera husvagnsekipaget med de regler som gäller för bilar, alltså 24 timmar.

Jag har haft husvagnen parkerad ute på min gatas sjudygnsparkering i flera dagar utan att bli bötfälld med bilen kopplad till vagnen. Fyratimmarsregeln här i Helsingborg gäller då husvagnen är frikopplad.

När det gäller parkeringsavgifter har jag läst att det mest logiska är att betala för de antal parkeringsrutor man använder. Finns det inga målade rutor längs en gata verkar det dock vara oklart vad som gäller. Någonstans läste jag att de flesta parkeringsbolag verkar nöja sig med en avgift för bil och husvagn om de är sammankopplade och då räknas som ett ekipage.

Min uppmaning till kommuner som vill ha besök av turister är att bygga hyfsat centrala ställplatser där både husbilar och husvagnar får stå något dygn. De eventuellt lokala föreskrifterna måste göras mer lättillgängliga. Man kan inte begära av turister på genomresa att de, innan de vågar parkera, ska leta upp kommunkontoret och där hitta en tjänsteman som vet var föreskrifterna finns att läsa. Jag förstår att man inte vill ha in en massa stora klumpiga husbilar och husvagnar in i städernas centrum men vi är många som kuskar runt och inte vill bo på campingplatser. För egen del så gillar jag fricamping ute i skog och mark men ibland både vill och behöver man tillbringa någon dag i en stad. Att då behöva köpa in sig på en campingplats långt utanför staden är inget alternativ som alltid passar. Även om jag inte haft husvagn så länge så har jag i alla fall ett par gånger provat på att campa mitt inne i en stads centrum och det är himla kul. Utan husvagn har jag gjort det många gånger både i Sverige och ute i Europa. En gång bodde jag i bilen mitt inne i centrum av Berlin i tre dagar, och i Prag och Budapest och.... Med hyrd husbil har det också hänt, här i somras tex i Drøbak i Norge.



Anser du att jag har fel med något ovan så välkomnar jag klargörande kommentarer.


19 kommentarer:

  1. Vi brukar läsa P-skylten. Står det 24 h så antar man ju att det gäller även för en husbil. Och står det 4 timmar osv...
    På rastplatser har jag för mig att man får står 24 timmar förutom på helgen, då man får stå en hel helg.
    Men sen är det ju det här med lokala föreskrifter i olika kommuner, för att inte tala om olika länder, samt vad som gäller ute i naturen och att veta om något är privat...
    Verkligen inte enkelt alla gånger...

    SvaraRadera
  2. Jo så är det. Skyltarna gäller ju för alla fordon om det inte står något undantag eller om det finns lokala föreskrifter. Det dumma med lokala föreskrifter är ju bara att man inte känner till dem. En snäll lapplisa lr väl ha överseende med det men alla e inte så snälla. Tack för påpekandet Freedomtravel.

    SvaraRadera
  3. Tack! Nu har jag fått en del förklarat. Letar själv efter ställen att stå på när jag är köar med att bygga mitt hus på hjul.

    SvaraRadera
  4. Hej Helena,
    Jag kollade din site och vilket fantastiskt projekt du håller på med. Och visst, parkeringsreglerna borde gälla för dig med. Släpfordon som släpfordon :-)

    SvaraRadera
  5. Ja eller hur, det är ett släpfordon även om det är ett annorlunda släpfordon :)

    SvaraRadera
  6. Jag läser i Husvagn & Camping om något som heter Husbilsdestination Sverige.

    En sammanslutning av husbilsfolk som driver det här om ställplatser för deras husbilar där det skall finnas utmärkta platser pluss en massa andra saker. På dessa platser skall inte vi som åker med våra små husvagnar få stå. Platserna skall vara ca: 10 meter långa vilket skulle göra att jag med vårat husvagnsekipage gott och väl skulle få plats. Dessa ställplatser ligger ju ofta på fina platser och centralt.
    Jag förstå inte varför vi som åker med våra husvagnar inte får utnyttja dessa platser. Det är ju diskriminering av högsta grad. Är det så att husbilsåkare är av finare härkomst så de behöver särbehandling. Det blir ju mer och mer av ställplatser skall vi husvagnsåkare bara sitta tysta och inte protestera mot dessa orättvisor. Finns det ingen som kan driva en proteströrelse mot dessa orättvisor.

    Det finns ju många husvagnsåkare som använder sina husvagnsekipage precis som husbils åkarna använder sina. Jag trivs inte på dessa campingplatser som vi tvingas in på. Jag vill välja själv vart jag skall övernatta när jag är på resande fot.

    Och sen har vi dessa kommuner som anser att man campar efter en viss tid och parkerar efter en annan tid av dygnet. Varför inte tillåta parkering i 24 timmar på vissa platser.

    SvaraRadera
  7. Jag håller med dig, det där är trams. Fordon som fordon kan man tycka. Men du, när man är i en stad med ett litet ekipage som både ditt och mitt, visst kan man ganska lätt hitta lite undanskymda parkerinar att ställa sig på. Man missar såklart den där ibland trevliga gemenskapen bland fricamparna på ställplatserna och det är ju synd. Jag önskar att jag kunde ta med min moppe när jag är ute med husvagnen. Då kunde jag ställa ifrån mig bil och husvagn någonstans lite i utkanten av stan och sen snurra runt och utforska med moppen.

    SvaraRadera
  8. Ny länkadress till info på Naturvårdsverket: http://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Motortrafik-i-naturen/Husvagn-och-husbil/

    SvaraRadera
  9. Hej!
    Jag letar efter nån ställe i Helsingborg där man kan stå året runt med husvagnen.
    All tips är välkomna!

    Mvh Gent!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gent. Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med det. Jag har turen att kunna stå på jobbet där jag bara betalar för el. Nu är det mars och jag tänker stanna där månaden ut. Sen vill jag följa min ursprungliga plan och bara nyttja allmänna parkeringar. Det är det jag tycker är det fina att få ny utsikt genom fönstren varje dag. Jag gjorde på samma sätt med husvagnen även om det är lite bökigare än med husbil. Men visst. En fast plats med grönt omkring sig vore trevligt, det hade jag också gillat.

      Radera
  10. Året runt uppställningar för Husvagnar, Husbilar o Båtar finns det bra möjligheter. I Skövde, Horsås o Fjäletsgård. I Mariestad, Västeräng.
    Pris från 1944:- / år.

    SvaraRadera
  11. Detta är ju så urbota korkat. Säger skylten parkering tillåtet 24h har det ju ingen betydelse om du är i bilen eller inte, och inte vad du gör heller. Och släpvagn?
    Ska man inte kunna parkera ett släp? Vart ska man då ha det?
    Likaså lastbilar, vart ska chaufförerna ha sin dygnsvila?
    Rastplatserna har samma skyltning som p-fickorna längs vägarna.

    SvaraRadera
  12. I alla lokala föreskrifter jag har läst så står det att det är camping förbjuden på samtliga offentliga platser, vilket alla kommunala parkeringsplatser är. I vissa föreskrifter så inkluderas parkering av husvagn och husbil i detta förbud.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Problemet är definitionen av ordet camping. Att parkera ett fordon är inte camping och vad du gör i fordonet spelar ingen roll. Jag har aldrig, i Sverige, hittat att någon dömts eller fått parkeringsbot för att ha parkerat ett fordon. Camping brukar definieras med att slå läger. Fälla ut markiser, ta ut trädgårdsmöbler eller liknande och det kan man självfallet inte göra på en parkeringsplats. Hur som helst i Helsingborg räknas en parkerad husvagn kopplad till en bil som en enhet och vanliga parkeringsregler gäller. Så säger i alla fall de parkeringsvakter jag talat med.

      Radera
    2. Problemet med att hänvisa till camping som förbjuden är ju att det har ett tveksamt lagstöd. Lastbilschaufförer campar alltså under dygnsvila eller?

      Radera
  13. var finns det åren om boede med husvang i skåne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan jag inte hjälpa dig med. Jag står på el privat över vintrarna. Annars är det väl campingplatser som gäller.

      Radera

Comments

Related Posts with Thumbnails

Var och hur parkera med husvagn?

Detta ämne har diskuterats mycket på olika forum runt på nätet. Jag har här samlat lite information som vilken jag tror kan ge riktiga svar.

I städer och samhällen verkar följande gälla:
Trafikförordning (1998:1276) 3 kap. 47-57§§ reglerar hur fordon får
parkeras och då husvagnar liksom andra släpvagnar räknas som fordon gäller samma regler för dem som för personbilar. Alltså är det i grunden enligt trafikförordningen samma regler för husvagnar som för personbilar. Lätt va? Men det ska inte vara för lätt, då blir det tråkigt. Därför finns det något som heter Lokala Trafikföreskrifter. Här är det då upp till till den enskilda kommunen att sätta upp hårdare regler än vad Trafikförordningen anger. Dessa regler verkar kunna gälla många olika saker. I Stockholm får man inte parkera släpvagn mellan 22.00 till 06.00 och i Växjö får man parkera men inte övernatta i fordon. Alltså helt olika regler för olika städer. 


För min hemstad Helsingborg gäller följande: 


"4 mom, Parkering eller annan uppställning av tung
lastbil, buss, traktor, släpfordon och efterfordon får
inte pågå på gator, vägar eller annan uppställningsplats
under längre tid än högst 4 timmar i följd." 


Finns det inga sådana lokala föreskrifter så gäller de vanliga parkeringsskyltarna. Skulle de också saknas så är grundregeln att man får parkera upp till 24 timmar på vardagar. Ställer man sig på helger får man dock stå till nästa vardag.


Utanför städer och samhällen är grundregeln också upp till 24 timmar på vardagar liksom längre om det är helg.  Detta kan man läsa på Naturvårdsverkets hemsida. Men även här kan det förekomma lokala föreskrifter både från kommun och privata markägare.

Grundregeln för parkering med husvagn är alltså: Man kan parkera husvagnen med precis samma regler som för bilar men med undantag för de eventuella lokala föreskrifterna. Ingenstans har jag läst om att det gör någon skillnad om stödbenen är nere eller ej som en del påstår. Dessvärre verkar dessa föreskrifter vara näst intill hemliga. Har man tur kan man hitta dem på webben men annars ska de finnas på respektive kommuns kontor och där tillgängliga för allmänheten. Ibland kan de lokala reglerna finnas på parkeringsskyltar men detta verkar höra mer till undantagen. Det verkar dock som att det gör skillnad om husvagnen är kopplad till bilen eller ej. Är den det verkar de flesta kommuner tolka bil och husvagn som ett ekipage och står det inte uttryckligen att parkeringsplatsen endast gäller för bil så verkar det vara ok att parkera husvagnsekipaget med de regler som gäller för bilar, alltså 24 timmar.

Jag har haft husvagnen parkerad ute på min gatas sjudygnsparkering i flera dagar utan att bli bötfälld med bilen kopplad till vagnen. Fyratimmarsregeln här i Helsingborg gäller då husvagnen är frikopplad.

När det gäller parkeringsavgifter har jag läst att det mest logiska är att betala för de antal parkeringsrutor man använder. Finns det inga målade rutor längs en gata verkar det dock vara oklart vad som gäller. Någonstans läste jag att de flesta parkeringsbolag verkar nöja sig med en avgift för bil och husvagn om de är sammankopplade och då räknas som ett ekipage.

Min uppmaning till kommuner som vill ha besök av turister är att bygga hyfsat centrala ställplatser där både husbilar och husvagnar får stå något dygn. De eventuellt lokala föreskrifterna måste göras mer lättillgängliga. Man kan inte begära av turister på genomresa att de, innan de vågar parkera, ska leta upp kommunkontoret och där hitta en tjänsteman som vet var föreskrifterna finns att läsa. Jag förstår att man inte vill ha in en massa stora klumpiga husbilar och husvagnar in i städernas centrum men vi är många som kuskar runt och inte vill bo på campingplatser. För egen del så gillar jag fricamping ute i skog och mark men ibland både vill och behöver man tillbringa någon dag i en stad. Att då behöva köpa in sig på en campingplats långt utanför staden är inget alternativ som alltid passar. Även om jag inte haft husvagn så länge så har jag i alla fall ett par gånger provat på att campa mitt inne i en stads centrum och det är himla kul. Utan husvagn har jag gjort det många gånger både i Sverige och ute i Europa. En gång bodde jag i bilen mitt inne i centrum av Berlin i tre dagar, och i Prag och Budapest och.... Med hyrd husbil har det också hänt, här i somras tex i Drøbak i Norge.



Anser du att jag har fel med något ovan så välkomnar jag klargörande kommentarer.


19 kommentarer:

  1. Vi brukar läsa P-skylten. Står det 24 h så antar man ju att det gäller även för en husbil. Och står det 4 timmar osv...
    På rastplatser har jag för mig att man får står 24 timmar förutom på helgen, då man får stå en hel helg.
    Men sen är det ju det här med lokala föreskrifter i olika kommuner, för att inte tala om olika länder, samt vad som gäller ute i naturen och att veta om något är privat...
    Verkligen inte enkelt alla gånger...

    SvaraRadera
  2. Jo så är det. Skyltarna gäller ju för alla fordon om det inte står något undantag eller om det finns lokala föreskrifter. Det dumma med lokala föreskrifter är ju bara att man inte känner till dem. En snäll lapplisa lr väl ha överseende med det men alla e inte så snälla. Tack för påpekandet Freedomtravel.

    SvaraRadera
  3. Tack! Nu har jag fått en del förklarat. Letar själv efter ställen att stå på när jag är köar med att bygga mitt hus på hjul.

    SvaraRadera
  4. Hej Helena,
    Jag kollade din site och vilket fantastiskt projekt du håller på med. Och visst, parkeringsreglerna borde gälla för dig med. Släpfordon som släpfordon :-)

    SvaraRadera
  5. Ja eller hur, det är ett släpfordon även om det är ett annorlunda släpfordon :)

    SvaraRadera
  6. Jag läser i Husvagn & Camping om något som heter Husbilsdestination Sverige.

    En sammanslutning av husbilsfolk som driver det här om ställplatser för deras husbilar där det skall finnas utmärkta platser pluss en massa andra saker. På dessa platser skall inte vi som åker med våra små husvagnar få stå. Platserna skall vara ca: 10 meter långa vilket skulle göra att jag med vårat husvagnsekipage gott och väl skulle få plats. Dessa ställplatser ligger ju ofta på fina platser och centralt.
    Jag förstå inte varför vi som åker med våra husvagnar inte får utnyttja dessa platser. Det är ju diskriminering av högsta grad. Är det så att husbilsåkare är av finare härkomst så de behöver särbehandling. Det blir ju mer och mer av ställplatser skall vi husvagnsåkare bara sitta tysta och inte protestera mot dessa orättvisor. Finns det ingen som kan driva en proteströrelse mot dessa orättvisor.

    Det finns ju många husvagnsåkare som använder sina husvagnsekipage precis som husbils åkarna använder sina. Jag trivs inte på dessa campingplatser som vi tvingas in på. Jag vill välja själv vart jag skall övernatta när jag är på resande fot.

    Och sen har vi dessa kommuner som anser att man campar efter en viss tid och parkerar efter en annan tid av dygnet. Varför inte tillåta parkering i 24 timmar på vissa platser.

    SvaraRadera
  7. Jag håller med dig, det där är trams. Fordon som fordon kan man tycka. Men du, när man är i en stad med ett litet ekipage som både ditt och mitt, visst kan man ganska lätt hitta lite undanskymda parkerinar att ställa sig på. Man missar såklart den där ibland trevliga gemenskapen bland fricamparna på ställplatserna och det är ju synd. Jag önskar att jag kunde ta med min moppe när jag är ute med husvagnen. Då kunde jag ställa ifrån mig bil och husvagn någonstans lite i utkanten av stan och sen snurra runt och utforska med moppen.

    SvaraRadera
  8. Ny länkadress till info på Naturvårdsverket: http://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Motortrafik-i-naturen/Husvagn-och-husbil/

    SvaraRadera
  9. Hej!
    Jag letar efter nån ställe i Helsingborg där man kan stå året runt med husvagnen.
    All tips är välkomna!

    Mvh Gent!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Gent. Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med det. Jag har turen att kunna stå på jobbet där jag bara betalar för el. Nu är det mars och jag tänker stanna där månaden ut. Sen vill jag följa min ursprungliga plan och bara nyttja allmänna parkeringar. Det är det jag tycker är det fina att få ny utsikt genom fönstren varje dag. Jag gjorde på samma sätt med husvagnen även om det är lite bökigare än med husbil. Men visst. En fast plats med grönt omkring sig vore trevligt, det hade jag också gillat.

      Radera
  10. Året runt uppställningar för Husvagnar, Husbilar o Båtar finns det bra möjligheter. I Skövde, Horsås o Fjäletsgård. I Mariestad, Västeräng.
    Pris från 1944:- / år.

    SvaraRadera
  11. Detta är ju så urbota korkat. Säger skylten parkering tillåtet 24h har det ju ingen betydelse om du är i bilen eller inte, och inte vad du gör heller. Och släpvagn?
    Ska man inte kunna parkera ett släp? Vart ska man då ha det?
    Likaså lastbilar, vart ska chaufförerna ha sin dygnsvila?
    Rastplatserna har samma skyltning som p-fickorna längs vägarna.

    SvaraRadera
  12. I alla lokala föreskrifter jag har läst så står det att det är camping förbjuden på samtliga offentliga platser, vilket alla kommunala parkeringsplatser är. I vissa föreskrifter så inkluderas parkering av husvagn och husbil i detta förbud.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Problemet är definitionen av ordet camping. Att parkera ett fordon är inte camping och vad du gör i fordonet spelar ingen roll. Jag har aldrig, i Sverige, hittat att någon dömts eller fått parkeringsbot för att ha parkerat ett fordon. Camping brukar definieras med att slå läger. Fälla ut markiser, ta ut trädgårdsmöbler eller liknande och det kan man självfallet inte göra på en parkeringsplats. Hur som helst i Helsingborg räknas en parkerad husvagn kopplad till en bil som en enhet och vanliga parkeringsregler gäller. Så säger i alla fall de parkeringsvakter jag talat med.

      Radera
    2. Problemet med att hänvisa till camping som förbjuden är ju att det har ett tveksamt lagstöd. Lastbilschaufförer campar alltså under dygnsvila eller?

      Radera
  13. var finns det åren om boede med husvang i skåne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan jag inte hjälpa dig med. Jag står på el privat över vintrarna. Annars är det väl campingplatser som gäller.

      Radera

Real Time Web Analytics