Om husvagnen

Ren fakta om vagnen utöver det som står i registreringsbeviset var inte lätt att hitta. Jag har googlat en massa men hittat väldigt lite information om vagnen. Men, på Husvagnsforum läste jag inlägg om folk som samlar på tidskriften Husvagnsciceronen och tack vare en av dem som var snäll och scannade in info om min vagn från 1989 fick jag lite mer grundläggande fakta, tack för det.
Min husvagn är en Abbey Executive 400 av årsmodell 1989 modellår 1998 och så här ser en planskiss av vagnen ut. 

Fakta:
Tillverkare, Cosalt Caravans Ltd, England
Importerad av, Värmlands Caravan AB, Kristinehamn
Typgodkänd 88-11-24

Chassi, Galvaniserad axel Al-Ko
Fjädring, gummitorsion
Broms, helautomatisk påskjutsbroms Al-Ko
Kaross, pressad i sandwich
Utvändig beklädnad, profilerad aluminium, vit med grå ränder
Isolering, styren-cellplast, tak/väggar 25 mm, golv 35 mm
Fönster, dubbla i tonad acryl
Gasolkoffert, vagnsbredd, helintegrerad
Kök, emaljerad spis och diskho
Kylskåp, Electrolux RM200 60 liter
Vatten, dränkbar elpump
Värme, Truma 3002 luftburen

Axel, enkel
Däck, Radial 155 R 13
Kultryck, 70kg
A-mått förtält, 765cm
Längd
Med bom, 490 cm
Kaross, 400 cm
Invändigt, 380 cm
Bredd
Utvändigt, 210 cm
Invändigt, 200 cm
Höjd
Från mark, 255 cm
Invändigt, 190 cm

Tjänstevikt, 670 kg
Totalvikt, 850 kg

En av de saker jag gillar allra bäst är att det finns två långbäddar så att man slipper böka med att bädda upp och fälla bord mm. En annan jättebra lösning som jag inte sett på någon annan husvagn är att det inte finns något bord uppställt som tar upp en massa plats. Är man fullvuxen som jag tycker jag bara att det är bökigt att ta sig in för att sätta sig med ett stort bord i vägen. Istället står bordet hopfällt inne i toalettutrymmet där det hänger i ett fack på väggen och kan mycket enkelt tas fram och fällas ut om det skulle behövas. Här har man istället satt in en liten byrå mellan sofforna. Byrån har två lådor och en utdragbar skiva som fungerar alldeles utmärkt som ett litet bord när man bara är en eller två i vagnen. Dessutom, om skulle man vara tre, finns i botten av byrån en utdragbar ribbotten som lätt dras ut och då blir en tredje sängplats mellan sofforna. Den sängen blir inte så lång dock, kanske bara ca 160 cm men jag har aldrig mätt. Vill man så kan man även klämma in en fjärde person om man istället väljer att ligga på tvären, smart.
När man kommer in så har man köket till vänster direkt innanför dörren. Det gillar jag och det var på samma sätt jag byggde köket i min nu sålda kolonistuga. Det blir ju mycket spring ut och in och då är det bra att man slipper gå så långt in i vagnen för att hålla på i köket.

Vrider man sig sen åt höger så kommer man till det kombinerade sovrummet / vardagsrummet. Inte stort va? Men jag kan ju bara sitta på ett ställe i taget i alla fall , eller hur? På bilden ser man den himla smarta lösningen att det inte finns något stort bord uppställt som tar en massa plats. Istället finns det mellan sofforna en liten byrå med två lådor. Ovanför lådorna finns en skiva som man kan dra ut och använda som ett minibord. Himla bra tycker jag.  Att köket är placerat på kortsidan längst bak i vagnen gör att sofforna blir långbäddar på ca 190cm. Det gör det enkelt när man ska bädda, man slipper fälla bord och hålla på. Längst ner i byrån finns dessutom en ribbotten som man kan dra ut som blir en tredje kort säng om det behövs.

 I facken ovanför fönstren och väggskåpen har jag satt små ledmoduler som lyser uppåt , det blir en lagom mysig belysning och är i princip den enda jag använder. Möjligtvis tänder jag en läslampa på kvällen när jag lagt mig. Jag tror det är sex st moduler med tre led i varje. Varje led drar 0,1 watt så när alla är tända är de inte på mer än knappt två watt, energisnålt så det förslår.

En bild till på mysbelysningen.
På bänken mellan soffan och dörren står min lilla radio och lilla tv. Teven är en kombinerad dvd-spelare och tv med inbyggd diditalbox på bara 7 tum. Det gör att den drar väldigt lite ström men den är ibland i minsta laget. Speciellt när man tittar på sport.

Inne på toaletten finns också en smart lösning, handfatet som är uppfällbart. Tyvärr finns det ingen kasett-toalett utan jag får nöja mig med en PortaPotti. Den fungerar ju på samma sätt men är lite besvärligare att tömma. När man ska använda toan så fäller man upp handfatet och drar fram toan lite.

När man är klar skjuter man tillbaks toan och fäller ner handfatet. Som du ser finns det inget avloppshål i handfatet, istället går det till så att när man skall tömma det så fäller man upp det och så rinner vattnet över kanten på insidan och ner i en behållare på baksidan för att sen rinna ut i avloppet. Engelsk högteknologi..... Men faktum är att det fungerar fint och man slipper slangar och rör som är i vägen under handfatet.

Bordet har sin plats här inne också. Jag har aldrig använt det inne i husvagnen utan bara utomhus, Campingstolarna får också stå här inne under färd.

Barumsskåpet gillar jag däremot inte. Dels tycker jag att det är fult och sen känns det omständigt att använda. Det gör också toalettutrymmet onödigt trång då det är monterat just i axelhöjd och gör att det blir dåligt svängrum för fullvuxna som jag.... I spegeln syns att jag på den motsatta väggen satt upp en sån där väggpåse med många små fickor som sväljer mycket mer än det lilla skåpet. Jag skall nog plocka väck det det fula skåpet och bara ha en spegel på väggen istället. kanske en lång hylla högst upp vid taket också.
Och så här blev det när jag rivit ut det gamla badrumskåpet och ersatt det med en egenhändigt snickrad hylla och en sån där lättviktsspegel i plast inköpt på Jula.

Förvaring finns det ganska gott om tycker jag. Här en garderob ovanför Trumavärmaren. Sen finns det skåp ovanför sofforna och även de stora förvaringsutrymmena under sofforna.

Instrumentpanelen är inte så stor men det finns reglage för ström till lampor, vatten och övrigt. Övrigt är till fläkten till Trumavärmaren och till kylskåpets 12V drift. Kylen kör jag aldrig på 12V för det drar ur batteriet på bara några timmar. Sen finns det en omställare för om ström skall hämtas från bilens eller husvagnens batteri. Jag har inte kopplat laddning från bilen så den står alltid på husvagnens batteri. Tyvärr finns det inget relä som slår av strömmen om batteriets spänning börjar bli för lågt utan istället bara en lampa som lyser grönt om spänningen är ok och rött om den är för låg och batteriet håller på att ta slut.

 Reglaget till Trumavärmarens fläkt. Den har en ratt där man reglerar hur starkt den ska blåsa och ett reglage med två lägen som jag inte förstått skillnaden på. Kan det vara så att den ena hämtar luft utifrån och den andra innifrån så att luften bara cirkulerar? Någon som vet?

Högtalare har jag satt in men dem är det något skumt med. Jag har tagit ström till dem från belysningen och när jag kopplar in dem till radion så fungerar allt som det ska. Men, när jag kopplar dem till min lilla tv så fungerar de bara när belysningen är släckt. Tänder jag belysningen som bara består av de 6 st små led-modulerna på några få watt tillsammans så slutar ljudet att strömma ut. Den lilla indikeringslampan på högtalarna som lyser grönt när de är påslagna lyser dock hela tiden. Kan någon elektriker förklara varför så blir jag tacksam. Jag trodde jag skulle bli tokig när de bara fungerade ibland innan jag kom på sambandet med lamporna.....

Här har jag monterat in några cigarettändaruttag under gaveln på ena soffan. Dessa har jag kopplat med säkring direkt från Load på solpanelsregulatorn. Här tar jag ström till lösa prylar som tv och radio, laddar batteri till mobiler och liknande och det fungerar utmärkt. regulatorn har en funktion som automatiskt slår av strömmen om batteriet börjar bli dåligt.


Här i köksdelen har jag snickrat en skiva som jag kan dra över de olika delarna av köket. Jag upptäckte snabbt i början att det var svårt att laga mat då det fanns så ont om arbetsyta. Men tack vare skivan så har jag både mer avställningsplats och arbetsyta.

Det syns lite dåligt på bilderna men alldeles ovanför kylen har jag satt en strömbrytare och en liten lysdiod för att slå av och på fläkten som jag monterat bakom kylen vid ventilen på baksidan av vagnen. Det är för att bättre få bort överskottsvärme från kylskåpet och på så sätt få det att kyla bättre. Fläkten är en liten 12 volts tagen från en kasserad dator. Jag har ingen bild på fläkten men den sitter monterad på insidan av ventilationsgallret bakom kylskåpet och suger ut den varma luften. Detta gjorde att temperaturen i kylskåpet sänktes med flera grader. Men för mig är nog det allra viktigaste för att kylen skall fungera bra att husvagnen står absolut i plan. den allra minsta lutning höjer temperaturen med upp till 5-6 grader. (Edit, Efter att ha exprimenterat mer med lutning av vagnen tror jag nu att kylen funkar bäst om vagnen står lutad en aning framåt.). Fler tips om kylskåpsfläktar mm hittar du här.

På hyllan i hörnet längst in brukar Herr Love Katt (Love skall uttalas på svenska och inte på engelska) ligga och sova med god uppsikt över vad som händer både ute och inne. Fröken Lovis Katt brukar ligga i sin transportväska mest.

8 kommentarer:

 1. Tack för trevliga bilder. Gillar "lättviktsklassen"
  Har själv en med totalvikt 1000kg

  SvaraRadera
 2. Hittade din blogg när jag googlade på "toalettskåp husvagn".
  Vi håller på att renovera en Fjällvagnen 415T, från 1977. Planlösningarna är nästan exakt likadana, förutom att vi har entrén på den "svenska" sidan.
  jag hade aldrig sett en vagn med den planlösningen innan vi hittade vår!

  SvaraRadera
 3. Annika Holmström24 juni 2014 kl. 09:11

  Jag har en exakt likadan husvagn. Den är fantastisk. När jag köpte de fick jag med ett förtält men det är manga hål i det. Känner du till om det går att få tag på
  så små förtält? Dessutom saknar jag bordet i vagnen. Kan man bygga ett själv?
  Tack för en trevlig hemsida med mycket information.
  Mvh Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Annika,
   Kul med en till i Abbeyklubben :-). Du är den tredje som har dykt upp med en likadan vagn. Förtält måste gå att köpa för jag har också ett som följde med vid köpet. Har bara satt upp det en gång för att testa. Det finns andra som kan det här betydligt bättre än jag men jag tror att man mäter kederlisten för att få fram måttet.
   Bordet kan du säkert fixa själv. Det är bara ett fristående bord som jag nästan bara använder utanför vagnen. Inne i toaletten finns ett fack på väggen där man hänger det vid transport. Mät där så får du måtten.

   Radera
  2. Hej! Fin vagn! Vi har en likadan men inte lika fräsch som din tror jag. Ser ju att tråden är två år gammal och kanske inte aktuell längre, men testar att slänga ut frågan...vi vill nu köpa en större vagn och har ett jättefint Isabella förtält till vår vagn. Även en liiiiiiten markis. Är någon intresserad av att köpa tro? Annika Holmström letade ju men har kanske redan fixat ett? Även bord finns.

   Radera
  3. Hej Annika,
   jag såg just att du har skrivit I tråden. Jag söker fortfarande efter förtält, priset är naturligtvis avgörande. Hör av dig jag finns på Facebook.
   Annika Holmström
   RJ Maskiner AB

   Radera
  4. Tyvärr, nu är husvagnen såld och jag bor i den nya husbilen istället :-)

   Radera

Comments

Related Posts with Thumbnails

Om husvagnen

Ren fakta om vagnen utöver det som står i registreringsbeviset var inte lätt att hitta. Jag har googlat en massa men hittat väldigt lite information om vagnen. Men, på Husvagnsforum läste jag inlägg om folk som samlar på tidskriften Husvagnsciceronen och tack vare en av dem som var snäll och scannade in info om min vagn från 1989 fick jag lite mer grundläggande fakta, tack för det.
Min husvagn är en Abbey Executive 400 av årsmodell 1989 modellår 1998 och så här ser en planskiss av vagnen ut. 

Fakta:
Tillverkare, Cosalt Caravans Ltd, England
Importerad av, Värmlands Caravan AB, Kristinehamn
Typgodkänd 88-11-24

Chassi, Galvaniserad axel Al-Ko
Fjädring, gummitorsion
Broms, helautomatisk påskjutsbroms Al-Ko
Kaross, pressad i sandwich
Utvändig beklädnad, profilerad aluminium, vit med grå ränder
Isolering, styren-cellplast, tak/väggar 25 mm, golv 35 mm
Fönster, dubbla i tonad acryl
Gasolkoffert, vagnsbredd, helintegrerad
Kök, emaljerad spis och diskho
Kylskåp, Electrolux RM200 60 liter
Vatten, dränkbar elpump
Värme, Truma 3002 luftburen

Axel, enkel
Däck, Radial 155 R 13
Kultryck, 70kg
A-mått förtält, 765cm
Längd
Med bom, 490 cm
Kaross, 400 cm
Invändigt, 380 cm
Bredd
Utvändigt, 210 cm
Invändigt, 200 cm
Höjd
Från mark, 255 cm
Invändigt, 190 cm

Tjänstevikt, 670 kg
Totalvikt, 850 kg

En av de saker jag gillar allra bäst är att det finns två långbäddar så att man slipper böka med att bädda upp och fälla bord mm. En annan jättebra lösning som jag inte sett på någon annan husvagn är att det inte finns något bord uppställt som tar upp en massa plats. Är man fullvuxen som jag tycker jag bara att det är bökigt att ta sig in för att sätta sig med ett stort bord i vägen. Istället står bordet hopfällt inne i toalettutrymmet där det hänger i ett fack på väggen och kan mycket enkelt tas fram och fällas ut om det skulle behövas. Här har man istället satt in en liten byrå mellan sofforna. Byrån har två lådor och en utdragbar skiva som fungerar alldeles utmärkt som ett litet bord när man bara är en eller två i vagnen. Dessutom, om skulle man vara tre, finns i botten av byrån en utdragbar ribbotten som lätt dras ut och då blir en tredje sängplats mellan sofforna. Den sängen blir inte så lång dock, kanske bara ca 160 cm men jag har aldrig mätt. Vill man så kan man även klämma in en fjärde person om man istället väljer att ligga på tvären, smart.
När man kommer in så har man köket till vänster direkt innanför dörren. Det gillar jag och det var på samma sätt jag byggde köket i min nu sålda kolonistuga. Det blir ju mycket spring ut och in och då är det bra att man slipper gå så långt in i vagnen för att hålla på i köket.

Vrider man sig sen åt höger så kommer man till det kombinerade sovrummet / vardagsrummet. Inte stort va? Men jag kan ju bara sitta på ett ställe i taget i alla fall , eller hur? På bilden ser man den himla smarta lösningen att det inte finns något stort bord uppställt som tar en massa plats. Istället finns det mellan sofforna en liten byrå med två lådor. Ovanför lådorna finns en skiva som man kan dra ut och använda som ett minibord. Himla bra tycker jag.  Att köket är placerat på kortsidan längst bak i vagnen gör att sofforna blir långbäddar på ca 190cm. Det gör det enkelt när man ska bädda, man slipper fälla bord och hålla på. Längst ner i byrån finns dessutom en ribbotten som man kan dra ut som blir en tredje kort säng om det behövs.

 I facken ovanför fönstren och väggskåpen har jag satt små ledmoduler som lyser uppåt , det blir en lagom mysig belysning och är i princip den enda jag använder. Möjligtvis tänder jag en läslampa på kvällen när jag lagt mig. Jag tror det är sex st moduler med tre led i varje. Varje led drar 0,1 watt så när alla är tända är de inte på mer än knappt två watt, energisnålt så det förslår.

En bild till på mysbelysningen.
På bänken mellan soffan och dörren står min lilla radio och lilla tv. Teven är en kombinerad dvd-spelare och tv med inbyggd diditalbox på bara 7 tum. Det gör att den drar väldigt lite ström men den är ibland i minsta laget. Speciellt när man tittar på sport.

Inne på toaletten finns också en smart lösning, handfatet som är uppfällbart. Tyvärr finns det ingen kasett-toalett utan jag får nöja mig med en PortaPotti. Den fungerar ju på samma sätt men är lite besvärligare att tömma. När man ska använda toan så fäller man upp handfatet och drar fram toan lite.

När man är klar skjuter man tillbaks toan och fäller ner handfatet. Som du ser finns det inget avloppshål i handfatet, istället går det till så att när man skall tömma det så fäller man upp det och så rinner vattnet över kanten på insidan och ner i en behållare på baksidan för att sen rinna ut i avloppet. Engelsk högteknologi..... Men faktum är att det fungerar fint och man slipper slangar och rör som är i vägen under handfatet.

Bordet har sin plats här inne också. Jag har aldrig använt det inne i husvagnen utan bara utomhus, Campingstolarna får också stå här inne under färd.

Barumsskåpet gillar jag däremot inte. Dels tycker jag att det är fult och sen känns det omständigt att använda. Det gör också toalettutrymmet onödigt trång då det är monterat just i axelhöjd och gör att det blir dåligt svängrum för fullvuxna som jag.... I spegeln syns att jag på den motsatta väggen satt upp en sån där väggpåse med många små fickor som sväljer mycket mer än det lilla skåpet. Jag skall nog plocka väck det det fula skåpet och bara ha en spegel på väggen istället. kanske en lång hylla högst upp vid taket också.
Och så här blev det när jag rivit ut det gamla badrumskåpet och ersatt det med en egenhändigt snickrad hylla och en sån där lättviktsspegel i plast inköpt på Jula.

Förvaring finns det ganska gott om tycker jag. Här en garderob ovanför Trumavärmaren. Sen finns det skåp ovanför sofforna och även de stora förvaringsutrymmena under sofforna.

Instrumentpanelen är inte så stor men det finns reglage för ström till lampor, vatten och övrigt. Övrigt är till fläkten till Trumavärmaren och till kylskåpets 12V drift. Kylen kör jag aldrig på 12V för det drar ur batteriet på bara några timmar. Sen finns det en omställare för om ström skall hämtas från bilens eller husvagnens batteri. Jag har inte kopplat laddning från bilen så den står alltid på husvagnens batteri. Tyvärr finns det inget relä som slår av strömmen om batteriets spänning börjar bli för lågt utan istället bara en lampa som lyser grönt om spänningen är ok och rött om den är för låg och batteriet håller på att ta slut.

 Reglaget till Trumavärmarens fläkt. Den har en ratt där man reglerar hur starkt den ska blåsa och ett reglage med två lägen som jag inte förstått skillnaden på. Kan det vara så att den ena hämtar luft utifrån och den andra innifrån så att luften bara cirkulerar? Någon som vet?

Högtalare har jag satt in men dem är det något skumt med. Jag har tagit ström till dem från belysningen och när jag kopplar in dem till radion så fungerar allt som det ska. Men, när jag kopplar dem till min lilla tv så fungerar de bara när belysningen är släckt. Tänder jag belysningen som bara består av de 6 st små led-modulerna på några få watt tillsammans så slutar ljudet att strömma ut. Den lilla indikeringslampan på högtalarna som lyser grönt när de är påslagna lyser dock hela tiden. Kan någon elektriker förklara varför så blir jag tacksam. Jag trodde jag skulle bli tokig när de bara fungerade ibland innan jag kom på sambandet med lamporna.....

Här har jag monterat in några cigarettändaruttag under gaveln på ena soffan. Dessa har jag kopplat med säkring direkt från Load på solpanelsregulatorn. Här tar jag ström till lösa prylar som tv och radio, laddar batteri till mobiler och liknande och det fungerar utmärkt. regulatorn har en funktion som automatiskt slår av strömmen om batteriet börjar bli dåligt.


Här i köksdelen har jag snickrat en skiva som jag kan dra över de olika delarna av köket. Jag upptäckte snabbt i början att det var svårt att laga mat då det fanns så ont om arbetsyta. Men tack vare skivan så har jag både mer avställningsplats och arbetsyta.

Det syns lite dåligt på bilderna men alldeles ovanför kylen har jag satt en strömbrytare och en liten lysdiod för att slå av och på fläkten som jag monterat bakom kylen vid ventilen på baksidan av vagnen. Det är för att bättre få bort överskottsvärme från kylskåpet och på så sätt få det att kyla bättre. Fläkten är en liten 12 volts tagen från en kasserad dator. Jag har ingen bild på fläkten men den sitter monterad på insidan av ventilationsgallret bakom kylskåpet och suger ut den varma luften. Detta gjorde att temperaturen i kylskåpet sänktes med flera grader. Men för mig är nog det allra viktigaste för att kylen skall fungera bra att husvagnen står absolut i plan. den allra minsta lutning höjer temperaturen med upp till 5-6 grader. (Edit, Efter att ha exprimenterat mer med lutning av vagnen tror jag nu att kylen funkar bäst om vagnen står lutad en aning framåt.). Fler tips om kylskåpsfläktar mm hittar du här.

På hyllan i hörnet längst in brukar Herr Love Katt (Love skall uttalas på svenska och inte på engelska) ligga och sova med god uppsikt över vad som händer både ute och inne. Fröken Lovis Katt brukar ligga i sin transportväska mest.

8 kommentarer:

 1. Tack för trevliga bilder. Gillar "lättviktsklassen"
  Har själv en med totalvikt 1000kg

  SvaraRadera
 2. Hittade din blogg när jag googlade på "toalettskåp husvagn".
  Vi håller på att renovera en Fjällvagnen 415T, från 1977. Planlösningarna är nästan exakt likadana, förutom att vi har entrén på den "svenska" sidan.
  jag hade aldrig sett en vagn med den planlösningen innan vi hittade vår!

  SvaraRadera
 3. Annika Holmström24 juni 2014 kl. 09:11

  Jag har en exakt likadan husvagn. Den är fantastisk. När jag köpte de fick jag med ett förtält men det är manga hål i det. Känner du till om det går att få tag på
  så små förtält? Dessutom saknar jag bordet i vagnen. Kan man bygga ett själv?
  Tack för en trevlig hemsida med mycket information.
  Mvh Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Annika,
   Kul med en till i Abbeyklubben :-). Du är den tredje som har dykt upp med en likadan vagn. Förtält måste gå att köpa för jag har också ett som följde med vid köpet. Har bara satt upp det en gång för att testa. Det finns andra som kan det här betydligt bättre än jag men jag tror att man mäter kederlisten för att få fram måttet.
   Bordet kan du säkert fixa själv. Det är bara ett fristående bord som jag nästan bara använder utanför vagnen. Inne i toaletten finns ett fack på väggen där man hänger det vid transport. Mät där så får du måtten.

   Radera
  2. Hej! Fin vagn! Vi har en likadan men inte lika fräsch som din tror jag. Ser ju att tråden är två år gammal och kanske inte aktuell längre, men testar att slänga ut frågan...vi vill nu köpa en större vagn och har ett jättefint Isabella förtält till vår vagn. Även en liiiiiiten markis. Är någon intresserad av att köpa tro? Annika Holmström letade ju men har kanske redan fixat ett? Även bord finns.

   Radera
  3. Hej Annika,
   jag såg just att du har skrivit I tråden. Jag söker fortfarande efter förtält, priset är naturligtvis avgörande. Hör av dig jag finns på Facebook.
   Annika Holmström
   RJ Maskiner AB

   Radera
  4. Tyvärr, nu är husvagnen såld och jag bor i den nya husbilen istället :-)

   Radera

Real Time Web Analytics