Jag har köpt solpanel till husvagnen.

Nu tycker jag att jag gjort en riktigt bra affär. Solpanel är något jag funderat på att köpa länge  men tyvärr tycker jag att de är i dyraste laget då man för de minsta som kan tänkas fungera, de på ca 50 watt, får lägga upp bortåt 4-5 tusen. Men nu hittade jag en kille som sålde solpaneler av andrasortering. Problemet med dem, sa han, är att när
fabriken värmt på skyddsplasten på baksidan har det varit något för varmt så att plasten har bubblat sig lite och därför ville/kunde de inte sälja dem för ordinarie pris. Han garanterade dock att detta inte på något sätt påverkar solpanelens effekt. Jag åkte dit idag för att kolla och hade han inte tydligt pekat på de sk bubblorna hade jag inte sett dem vilket jag knappast gjorde ändå. Möjligtvis kunde jag känna lite ojämnheter när jag strök med handen över baksidan.
Så, ett litet skönhetsfel som dessutom sitter på panelens baksida stör inte mig det allra minsta. Han hade också fabrikens testrapport för respektive solpanel och där stod alla siffror man behövde veta. Jag fattar ju inte så mycket av det där men jag vet i alla fall att den är på 135watt, tillverkad med monokristallina kristaller, är för 12Volt och är tillverkad i Sverige av ett i branschen mycket välkänt företag. 135 watt lär täcka mina behov mer än väl. En solig dag ger den som mest drygt 8 amper/h. Det jag har läst mig till är att en vanlig storlek på solpanel för många husvagnar är runt 50 watt och då kostar de dessutom ca dubbelt så mycket som jag fick betala för denna på 135 watt. Ett kanonpris alltså.

Jag köpte den av panelerna med bäst testvärden, slängde den på takräcket på bilen och körde hem. För dem som visste vad det var jag hade på taket såg det nog lite roligt ut. 


Jag tänkte att om någon frågar så ska jag säga att generatorn i bilen är trasig så jag laddar batteriet med solcell istället, hö hö. Tyvärr frågade ingen....

När jag kom hem till Helsingborg igen körde jag ut till husvagnen direkt och lade upp solpanelen på taket. Jag hade ju fått måtten innan och provmätt så att den säkert skulle passa men helt säker kan man ju inte vara så det var spännande att se hur resultatet skulle bli och så här ser det ut.

Bakifrån
Den får precis plats mellan takluckorna och innan brytningen av taket börjar. Det är bara ett par cm tillgodo.

Framifrån
När jag har monterat den riktigt kommer den upp 1cm då det ska kunna röra sig luft under panelen då den blir varm i solen.

Från sidan

Nu behöver jag bara köpa lite prylar för att montera panelen och för att koppla in den. Det jag behöver är: 
 • 4 bitar aluminium L-profil på ca 30 cm 
 • Lim för att fästa L-profilerna på husvagnstaket
 • 8 st bultar med mutter för att fästa panelen i L-profilerna
 • 6 mm2 kabel att dra från panelen ner till regulator och batteri
 • Solpanelsregulator som ser till dels att batteriet inte överladdas och dels att inte strömmen går bakvägen från batteriet till solpanelen.
Jag räknar med att klara mig med en av de billigare regulatorerna, ska kolla på E-bay där jag vet att det finns. Så allt i listan ovan hoppas jag få tag för ca en tusenlapp.

Förmodligen vill jag så småningom säkert också komplettera med två nya batterier. Nu har jag bara ett 55 ampers som säkert är gammalt och dåligt. 2 st 75 ampers skulle passa den nya solpanelen perfekt. Jag är rätt säker på att jag då kommer att vara helt självförsörsjande av el och kommer mycket sällan att behöva ladda batterierna på annat sätt än via solpanelen. I alla fall aldrig på sommarhalvåret. När jag ställer in vagnen för vintern kommer jag säkert att koppla till min Cetec-laddare som sköter batteriet perfekt under den innestängda årstiden.

Tillägg 1. 


Nu har jag efter viss möda monterat solpanelen på taket till husvagnen. Hos en glasmästare köpte jag  en bit 50mm L-profil på ca 140 cm för hundralppen jämt. Mycket billigare än på byggvaruhusen. Killen var juste nog att dessutom kapa till bitarna i lagom storlek och det blev fyra bitar på ca 35 cm. Limmet, TEC7, köpte jag på Beijers bygg som hade många olika sorter att välja på. Efter konsultation tog jag denna som gick på ca 150 kr. Skruv 6mm och självlåsande mutter gick på ett par tior. Sen bar det av till husvagnen för att montera.

Fredag efter jobbet. Jag började med att lägga ut panelen och L-profilen där det skulle vara och markerade sen exakt var profilerna skulle limmas fast. Därefter tog jag ner panelen, rengjorde med diskmedel och vatten där profilerna skulle limmas och lät det torka. Sen strök jag rikligt med lim på profilerna och tryckte fast dem ordentligt mot taket och lade lite tryck på.

Lördag. Nu när limmet hade härdat någorlunda lade jag upp solpanelen igen och la lite distans under så att den kom upp i rätt höjd ca en cm över taket. Jag märkte ut var jag skulle borra och dubbelkollade flera gånger så jag inte borrade där elkablarna var monterade på baksidan av solpanelens aluminiumram. Därefter borrade jag ett hål i taget igenom aluprofil och aluramen på solpanelen. Efterhand som jag borrade satte jag in bultar i hålen så att panelen inte skulle rubbas. När alla åtta hål var borrade lyfte jag ner panelen igen.

Nästa steg blev att limma fast de självlåsande muttrarna över hålen på baksidan av solpanelens aluminiumram. Detta var nödvändigt då jag inte skulle komma åt att hålla emot då jag senare skulle dra in skruvarna utifrån. Nu lämnade jag allt att torka igen.

Söndag: På plats vid vagnen igen började jag med att lyfta upp panelen och passa in den vid aluminiumprofilen på taket. Nu återstod bara att skruva fast den och jag började. Men nu stötte jag på patrull. Muttrarna på baksidan satt fast alldeles för dåligt och lossnade när jag började skruva. Motståndet av de självlåsande muttrarna var nog alldeles för stort när jag skruvade eller också hade jag inte lyckats få på tillräckligt mycket lim på den lilla ytan på varje mutter. Efter lite möda lyckades jag att få skruva loss de två bultar jag börjat med och lyfte ner panelen igen.

Nästa metod blev att ta vanlig mutter som jag tejpade fast på insidan med silvertejp. Lyfte upp det hela igen och började skruva. Det gick bra på 5 av de åtta skruvarna och jag kunde spänna åt ordentligt. När jag skruvade de övriga tre kom muttrarna på baksidan ur läge och gängerna fäste inte. Hmmm, problem.... Hur skulle jag nu fortsätta.

Jag åkte till byggmarknaden igen för konsultation. Jag funderade på självjängande skruv men det fanns inte någonstans i lämplig storlek. Jag googlade lite och upptäckte att det finns något som heter blindmutter. Det är typ en nit/mutter som man med hjälp av ett verktyg kan sätta in i ett borrat hål, dra åt och få att dras fast på på insidan. Topp, tänkte jag och åkte till byggmarknaderna igen. Blindmutter fanns att köpa men verktyget kostade nästan en tusenlapp vilket jag tyckte var för dyrt. Det slutade med att jag på inrådan köpte 4mm kraftig alu/stål-popnit och borrade nya mindre hål och popnitade på de ställen jag inte lyckats att skruva.

Efteråt har jag läst att jag borde ha skruvat fast profilerna på solpanelen först och därefter limmat fast dem. ok, nu vet jag till nästa gång. Alternativt kunde jag ha lagt ner allt vad skruvar heter och popnitat från början....


Men nu sitter panelen på plats i alla fall. Aluminiumprofilerna som jag limmade sitter fast med 23kg hållvikt per kvadratcentimeter och med tanke på att varje profil har en anläggningsyta på 175 kvadratcentimeter och jag har fyra sådana ska det hela sitta fast med ca 16 tons dragvikt.... Låter ju otroligt mycket men det blir ju det om man räknar lite. Solpanelens aluminiumram är sen ömsom popnitad och ömsom dragen men 6mm skruv och mutter. Vilket i mina lekmannaögon också verkar vara starkt nog. Fast kanske jag för säkerhets skull drar i några fler nitar....

Det följde med ett par korta ca halvmeters kablar till solpanelen, en röd och en svart. I ena ändan av dem satt kontakter som jag googlat fram att de heter MC3. I panelen är också anslutet korta kablar med samma kontakter i ändarna. Tanken är nog att man ska ansluta de lösa kablarna till batteri eller regulator och sen skaffa egen kabel i lämplig längd och där själv montera egna kontakter i båda ändar för att koppla samman med de som följde med. På Biltema köpte jag 6mm kabel men de där kontakterna hittade jag ingenstans i stan. De finns att köpa på en del webbplatser men jag struntade i det. Istället kopplade jag ihop de korta kablarna direkt i kablarna från solpanelen. Problemet blev bara att att kontakten i solpanelens röda kabel var en hane och i den lösa sladden var honan monterad i den svarta kabeln. Ser ju inte snyggt ut att när jag sen förlänger så kommer röd kabel att möta svart och tvärsom. Mindre problem men inte snyggt.


Jag har läst att de flesta tar upp ett hål i taket och sen drar kablarna den vägen ner till batteriet som tydligen ofta sitter monterat inne någonstans i husvagnar och husbilar? Mitt batteri sitter däremot i lastluckan längst fram i vagnen tillsammans med gasoltub mm. Som jag ser det finns då ingen anledning för mig att borra hål i taket och dra kabeln den vägen. Istället löste jag det så här: Jag drog kabeln ner över taklisten (baksidan på husvagnen) och sen öppnade jag upp kederlisten en aning så att jag kunde mata in kablarna där. Sen drog jag ner dem till slutet av kederlisten som mynnar ut alldeles under och intill luckan fram på vagnen. Därifrån fortsätter den en halvmeter eller så under vagnen och sen upp igenom ett hål till boxen och batteriet.
Här kommer alltså kablarna från solpanelen att kopplas röd mot svart och svart mot röd.

På bilden ovan ser man kablarna som kommer fram ur kederlisten. Meningen är sen att de skall fortsätta in under vagnen och inte som nu hänga löst.

Regulatorn har jag inte fått ännu, köpt från Hongkong via E-bay för 200 kr. Jag kommer säkert så småningom att köpa nytt större batteri, har nu bara 55A och då också en bättre MPPT-regulator som ökar solpanelens effekt med ca 25% har jag läst. Kul vore också att ha mätarpaneler inne i vagnen som visar solpanelens laddstatus och batteriets status men det där får komma efterhand. Det finns många hål att stoppa den surt förvärvade lönen i.

Ska tillägga att jag med en multimeter mätt spänningen från solpanelen. Det var i söndags den 2 maj kl 15.00. Solen sken fritt utan moln och spänningen från solcellerna, liggande plant på taket, just då mätte jag till 19,4 Volt.

Tillägg 2
Idag när jag kollade i brevlådan låg där ett litet paket från Hongkong med solpanelsregulatorn. De hade tulldeklarerat den som en gåva värde 10 hk-dollar. Tack för det, där slapp jag tullkostnader. det är inte första gången jag köper något från Hongkong och de är smidiga på det där. Sist var det ett objektiv till kameran som deklarerades på samma sätt.
Hur som helst, jag åkte raka vägen ut till husvagnen och monterade den och kopplade in allt som skulle kopplas in.
På bilden ovan säger regulatorn att batteriet är laddat till två tredjedelar (2 av 3 röda lampor) och att det ligger belastning på batteriet (den gröna lampan). Lampan längst till vänster tändes senare när jag rullade ut vagnen i ösregnet och visade då att solpanelen då laddade batteriet. med hur mycket vet jag inte då jag aldrig mätte men det fungerar i alla fall trots bristen på sol.

Jag bestämde mig för att parallellkoppla de två batterierna och allt fungerade utan problem.

Så här har jag parallellkopplat, bilden snodd från den här tråden på Husvagnsforum som diskuterar just ämnet parallellkoppling av batterier.

När jag kom hem igen började jag fundera på om jag verkligen har rätt när jag har för mig att en kabel på 4 mm2 skulle räcka till att parallellkoppla med. Jag googlade lite och kom fram till att de bör vara mycket kraftigare. In i bilen igen och mot husvagnen, jag spanade oroligt efter rök och eld orsakat av en klumpig hemmapulare. Men allt var lugnt och det laddade som det skulle från batteriladdaren och kablarna var inte ens varma som jag hade befarat. Men för säkerhets skull kopplade jag från batterierna och tar väl en sväng till Biltema imorgon och köper ny kabel i större dimension.


Ett sista tillägg
Jag beslöt att koppla loss det lilla batteriet på 55 Amper och klara mig med det stora på 95 som trots att det är begagnat verkar fungera bra. Det lilla väger 15 kg och jag måste tänka på vikten ju......... -:)
I går kväll efter jobbet hämtade jag sen husvagnen och körde ut i det strålande vädret här i Helsingborg den 20 maj. Solen sken och allt fungerade med solpanel, regulator och laddning.


Vill du läsa mer om solceller och få tips och råd om dem och regulatorer mm så kolla dessa webbplatser:
 • Först en tråd på Husvagnsforum.
 • Sen en tråd på Husbilsklubbens forum.
 • Sist men kanske bäst en länk till Bosses utmärkta hemsida FrittLiv och hans tankar om solpaneler.
Läs också om hur jag installerade solpaneler på min husbil här.

16 kommentarer:

 1. Åh, vad glad jag blev när jag hittade din blogg... Jag älskade headern från första ögonkastet! :) Spännande idé med solceller, har aldrig sett det på husvagn förr... Det är ju kanonbra om man för några tusenlappar kan bli självförsörjande på el. Det är garanterat många fler tusenlappar man annars skulle slösat på elplatser. Kanske något för mig nästa säsong, tack för tipset! :)

  www.entjejenhundenhusvagn.blogspot.com

  SvaraRadera
 2. Vad bra att hitta hit! Perfekt för oss just nu och också bra med länkarna! Tittar förbi här igen innan det är dags för montering, inte den här helgen men troligtvis nästa.

  SvaraRadera
 3. nojdis@mail.com6 juni 2010 kl. 16:52

  jag har också köpt en husvagn
  men vågar inte göra nåt, för jag kan så lite.
  just nu låter jag folk hyra den, uppställd på en plats Nässjö.

  SvaraRadera
 4. nojdis, jo hyra ut kan man ju alltid göra men då kan man inte använda den själv. Att man kan lite måste inte vara en begränsning, se på mig. Friskt vågat e hälften vunnit och man har ju Internet att hitta information på. Kör på...

  SvaraRadera
 5. Solceller är nåt vi också kommer köpa nån gång...så småningom såklart. Men som du säger de kostar ju en del pengar om man itne som du har turen att hitta billigare.

  SvaraRadera
 6. Nästa gång jag sätter upp en solcell ska jag försöka på möjlighet att ställa in vinkeln så att högre verkningsgrad erhålles. Gillar starkt din storlek på solcell. Det ser ut som om det skulle få plats med en till på ditt tak!

  SvaraRadera
 7. Har i vintras köpt en exakt likadan solpanel med bubbelfel som du har, jag har inte heller lyckats finna bubblorna :)
  Googlade på hur vi skulle montera den och fann din blogg =) Tack för bra bilder och tips som vi kan använda oss av när vi skall montera vår panel!

  SvaraRadera
 8. Kul, Ni kommer säkert att bli lika nöjda som jag. Extra kul att man kan vara till någon hjälp :-)

  SvaraRadera
 9. Solpanelen är beställd å är på väg. Tycker det va tips på monteringen:)

  SvaraRadera
 10. Ska jag kanske ha en liten solpanel på moppen ;-) ?

  SvaraRadera
 11. hej jag tänkte höra vad du använde för lim? riktigt bra beskrivning annars:)

  SvaraRadera
 12. Limmet heter TEC7 och jag köpte det i en byggvarubutik,

  SvaraRadera
 13. Jag har precis skickat iväg en beställning på ett komplett 100w paket till www.knowtech.se :)
  Det blir spännande att testa verkningsgraden.

  SvaraRadera
 14. Trevlig läsning. Jag själv skall sätta upp en på båten och är ute och kollar. Priset skiljer mycket. Vilka kriterier bör man ha på en bra panel? Uppbyggnaden av kristallina celler? Max ström bör vara till två service batteri på 115 Ah. Startbatteriet skall inte ingå? Batteriet till bogpropellern?
  Säg att jag förbrukar ca 100 Ah/dygn. Detta skall generatorn kunna ladda. I hamn kanske 60 Ah/dygn.
  Det finns en faktor som påverkar val av batteri. Det är en s.k djupurladdnings förmåga för batteriet.
  Hur stor effekt bör jag välja på solpanelenoch vilket fabrikat?
  Regulator?
  Kabel från panelen, regulatorn och batteriet?
  Tacksam för synpunkter.

  SvaraRadera
 15. Bra läsning.
  Kul att du visar att husvagnen ej behöver vara så stor för att ett solcellspaket skall få plats på taket :)

  Hälsningar
  www.husvagnhusbil.se

  SvaraRadera
 16. Mycket bra och instruktivt skrivet ! Måste dock nämna att kapaciteten på ett batteri INTE betecknas som exv 55ampers eller 55A ! SKALL vara Ah = Amperetimmar. OCH gänga stavas alltid med G ! Du har gjort ett bra jobb, hoppas att det håller......

  SvaraRadera

Comments

Related Posts with Thumbnails

Jag har köpt solpanel till husvagnen.

Nu tycker jag att jag gjort en riktigt bra affär. Solpanel är något jag funderat på att köpa länge  men tyvärr tycker jag att de är i dyraste laget då man för de minsta som kan tänkas fungera, de på ca 50 watt, får lägga upp bortåt 4-5 tusen. Men nu hittade jag en kille som sålde solpaneler av andrasortering. Problemet med dem, sa han, är att när
fabriken värmt på skyddsplasten på baksidan har det varit något för varmt så att plasten har bubblat sig lite och därför ville/kunde de inte sälja dem för ordinarie pris. Han garanterade dock att detta inte på något sätt påverkar solpanelens effekt. Jag åkte dit idag för att kolla och hade han inte tydligt pekat på de sk bubblorna hade jag inte sett dem vilket jag knappast gjorde ändå. Möjligtvis kunde jag känna lite ojämnheter när jag strök med handen över baksidan.
Så, ett litet skönhetsfel som dessutom sitter på panelens baksida stör inte mig det allra minsta. Han hade också fabrikens testrapport för respektive solpanel och där stod alla siffror man behövde veta. Jag fattar ju inte så mycket av det där men jag vet i alla fall att den är på 135watt, tillverkad med monokristallina kristaller, är för 12Volt och är tillverkad i Sverige av ett i branschen mycket välkänt företag. 135 watt lär täcka mina behov mer än väl. En solig dag ger den som mest drygt 8 amper/h. Det jag har läst mig till är att en vanlig storlek på solpanel för många husvagnar är runt 50 watt och då kostar de dessutom ca dubbelt så mycket som jag fick betala för denna på 135 watt. Ett kanonpris alltså.

Jag köpte den av panelerna med bäst testvärden, slängde den på takräcket på bilen och körde hem. För dem som visste vad det var jag hade på taket såg det nog lite roligt ut. 


Jag tänkte att om någon frågar så ska jag säga att generatorn i bilen är trasig så jag laddar batteriet med solcell istället, hö hö. Tyvärr frågade ingen....

När jag kom hem till Helsingborg igen körde jag ut till husvagnen direkt och lade upp solpanelen på taket. Jag hade ju fått måtten innan och provmätt så att den säkert skulle passa men helt säker kan man ju inte vara så det var spännande att se hur resultatet skulle bli och så här ser det ut.

Bakifrån
Den får precis plats mellan takluckorna och innan brytningen av taket börjar. Det är bara ett par cm tillgodo.

Framifrån
När jag har monterat den riktigt kommer den upp 1cm då det ska kunna röra sig luft under panelen då den blir varm i solen.

Från sidan

Nu behöver jag bara köpa lite prylar för att montera panelen och för att koppla in den. Det jag behöver är: 
 • 4 bitar aluminium L-profil på ca 30 cm 
 • Lim för att fästa L-profilerna på husvagnstaket
 • 8 st bultar med mutter för att fästa panelen i L-profilerna
 • 6 mm2 kabel att dra från panelen ner till regulator och batteri
 • Solpanelsregulator som ser till dels att batteriet inte överladdas och dels att inte strömmen går bakvägen från batteriet till solpanelen.
Jag räknar med att klara mig med en av de billigare regulatorerna, ska kolla på E-bay där jag vet att det finns. Så allt i listan ovan hoppas jag få tag för ca en tusenlapp.

Förmodligen vill jag så småningom säkert också komplettera med två nya batterier. Nu har jag bara ett 55 ampers som säkert är gammalt och dåligt. 2 st 75 ampers skulle passa den nya solpanelen perfekt. Jag är rätt säker på att jag då kommer att vara helt självförsörsjande av el och kommer mycket sällan att behöva ladda batterierna på annat sätt än via solpanelen. I alla fall aldrig på sommarhalvåret. När jag ställer in vagnen för vintern kommer jag säkert att koppla till min Cetec-laddare som sköter batteriet perfekt under den innestängda årstiden.

Tillägg 1. 


Nu har jag efter viss möda monterat solpanelen på taket till husvagnen. Hos en glasmästare köpte jag  en bit 50mm L-profil på ca 140 cm för hundralppen jämt. Mycket billigare än på byggvaruhusen. Killen var juste nog att dessutom kapa till bitarna i lagom storlek och det blev fyra bitar på ca 35 cm. Limmet, TEC7, köpte jag på Beijers bygg som hade många olika sorter att välja på. Efter konsultation tog jag denna som gick på ca 150 kr. Skruv 6mm och självlåsande mutter gick på ett par tior. Sen bar det av till husvagnen för att montera.

Fredag efter jobbet. Jag började med att lägga ut panelen och L-profilen där det skulle vara och markerade sen exakt var profilerna skulle limmas fast. Därefter tog jag ner panelen, rengjorde med diskmedel och vatten där profilerna skulle limmas och lät det torka. Sen strök jag rikligt med lim på profilerna och tryckte fast dem ordentligt mot taket och lade lite tryck på.

Lördag. Nu när limmet hade härdat någorlunda lade jag upp solpanelen igen och la lite distans under så att den kom upp i rätt höjd ca en cm över taket. Jag märkte ut var jag skulle borra och dubbelkollade flera gånger så jag inte borrade där elkablarna var monterade på baksidan av solpanelens aluminiumram. Därefter borrade jag ett hål i taget igenom aluprofil och aluramen på solpanelen. Efterhand som jag borrade satte jag in bultar i hålen så att panelen inte skulle rubbas. När alla åtta hål var borrade lyfte jag ner panelen igen.

Nästa steg blev att limma fast de självlåsande muttrarna över hålen på baksidan av solpanelens aluminiumram. Detta var nödvändigt då jag inte skulle komma åt att hålla emot då jag senare skulle dra in skruvarna utifrån. Nu lämnade jag allt att torka igen.

Söndag: På plats vid vagnen igen började jag med att lyfta upp panelen och passa in den vid aluminiumprofilen på taket. Nu återstod bara att skruva fast den och jag började. Men nu stötte jag på patrull. Muttrarna på baksidan satt fast alldeles för dåligt och lossnade när jag började skruva. Motståndet av de självlåsande muttrarna var nog alldeles för stort när jag skruvade eller också hade jag inte lyckats få på tillräckligt mycket lim på den lilla ytan på varje mutter. Efter lite möda lyckades jag att få skruva loss de två bultar jag börjat med och lyfte ner panelen igen.

Nästa metod blev att ta vanlig mutter som jag tejpade fast på insidan med silvertejp. Lyfte upp det hela igen och började skruva. Det gick bra på 5 av de åtta skruvarna och jag kunde spänna åt ordentligt. När jag skruvade de övriga tre kom muttrarna på baksidan ur läge och gängerna fäste inte. Hmmm, problem.... Hur skulle jag nu fortsätta.

Jag åkte till byggmarknaden igen för konsultation. Jag funderade på självjängande skruv men det fanns inte någonstans i lämplig storlek. Jag googlade lite och upptäckte att det finns något som heter blindmutter. Det är typ en nit/mutter som man med hjälp av ett verktyg kan sätta in i ett borrat hål, dra åt och få att dras fast på på insidan. Topp, tänkte jag och åkte till byggmarknaderna igen. Blindmutter fanns att köpa men verktyget kostade nästan en tusenlapp vilket jag tyckte var för dyrt. Det slutade med att jag på inrådan köpte 4mm kraftig alu/stål-popnit och borrade nya mindre hål och popnitade på de ställen jag inte lyckats att skruva.

Efteråt har jag läst att jag borde ha skruvat fast profilerna på solpanelen först och därefter limmat fast dem. ok, nu vet jag till nästa gång. Alternativt kunde jag ha lagt ner allt vad skruvar heter och popnitat från början....


Men nu sitter panelen på plats i alla fall. Aluminiumprofilerna som jag limmade sitter fast med 23kg hållvikt per kvadratcentimeter och med tanke på att varje profil har en anläggningsyta på 175 kvadratcentimeter och jag har fyra sådana ska det hela sitta fast med ca 16 tons dragvikt.... Låter ju otroligt mycket men det blir ju det om man räknar lite. Solpanelens aluminiumram är sen ömsom popnitad och ömsom dragen men 6mm skruv och mutter. Vilket i mina lekmannaögon också verkar vara starkt nog. Fast kanske jag för säkerhets skull drar i några fler nitar....

Det följde med ett par korta ca halvmeters kablar till solpanelen, en röd och en svart. I ena ändan av dem satt kontakter som jag googlat fram att de heter MC3. I panelen är också anslutet korta kablar med samma kontakter i ändarna. Tanken är nog att man ska ansluta de lösa kablarna till batteri eller regulator och sen skaffa egen kabel i lämplig längd och där själv montera egna kontakter i båda ändar för att koppla samman med de som följde med. På Biltema köpte jag 6mm kabel men de där kontakterna hittade jag ingenstans i stan. De finns att köpa på en del webbplatser men jag struntade i det. Istället kopplade jag ihop de korta kablarna direkt i kablarna från solpanelen. Problemet blev bara att att kontakten i solpanelens röda kabel var en hane och i den lösa sladden var honan monterad i den svarta kabeln. Ser ju inte snyggt ut att när jag sen förlänger så kommer röd kabel att möta svart och tvärsom. Mindre problem men inte snyggt.


Jag har läst att de flesta tar upp ett hål i taket och sen drar kablarna den vägen ner till batteriet som tydligen ofta sitter monterat inne någonstans i husvagnar och husbilar? Mitt batteri sitter däremot i lastluckan längst fram i vagnen tillsammans med gasoltub mm. Som jag ser det finns då ingen anledning för mig att borra hål i taket och dra kabeln den vägen. Istället löste jag det så här: Jag drog kabeln ner över taklisten (baksidan på husvagnen) och sen öppnade jag upp kederlisten en aning så att jag kunde mata in kablarna där. Sen drog jag ner dem till slutet av kederlisten som mynnar ut alldeles under och intill luckan fram på vagnen. Därifrån fortsätter den en halvmeter eller så under vagnen och sen upp igenom ett hål till boxen och batteriet.
Här kommer alltså kablarna från solpanelen att kopplas röd mot svart och svart mot röd.

På bilden ovan ser man kablarna som kommer fram ur kederlisten. Meningen är sen att de skall fortsätta in under vagnen och inte som nu hänga löst.

Regulatorn har jag inte fått ännu, köpt från Hongkong via E-bay för 200 kr. Jag kommer säkert så småningom att köpa nytt större batteri, har nu bara 55A och då också en bättre MPPT-regulator som ökar solpanelens effekt med ca 25% har jag läst. Kul vore också att ha mätarpaneler inne i vagnen som visar solpanelens laddstatus och batteriets status men det där får komma efterhand. Det finns många hål att stoppa den surt förvärvade lönen i.

Ska tillägga att jag med en multimeter mätt spänningen från solpanelen. Det var i söndags den 2 maj kl 15.00. Solen sken fritt utan moln och spänningen från solcellerna, liggande plant på taket, just då mätte jag till 19,4 Volt.

Tillägg 2
Idag när jag kollade i brevlådan låg där ett litet paket från Hongkong med solpanelsregulatorn. De hade tulldeklarerat den som en gåva värde 10 hk-dollar. Tack för det, där slapp jag tullkostnader. det är inte första gången jag köper något från Hongkong och de är smidiga på det där. Sist var det ett objektiv till kameran som deklarerades på samma sätt.
Hur som helst, jag åkte raka vägen ut till husvagnen och monterade den och kopplade in allt som skulle kopplas in.
På bilden ovan säger regulatorn att batteriet är laddat till två tredjedelar (2 av 3 röda lampor) och att det ligger belastning på batteriet (den gröna lampan). Lampan längst till vänster tändes senare när jag rullade ut vagnen i ösregnet och visade då att solpanelen då laddade batteriet. med hur mycket vet jag inte då jag aldrig mätte men det fungerar i alla fall trots bristen på sol.

Jag bestämde mig för att parallellkoppla de två batterierna och allt fungerade utan problem.

Så här har jag parallellkopplat, bilden snodd från den här tråden på Husvagnsforum som diskuterar just ämnet parallellkoppling av batterier.

När jag kom hem igen började jag fundera på om jag verkligen har rätt när jag har för mig att en kabel på 4 mm2 skulle räcka till att parallellkoppla med. Jag googlade lite och kom fram till att de bör vara mycket kraftigare. In i bilen igen och mot husvagnen, jag spanade oroligt efter rök och eld orsakat av en klumpig hemmapulare. Men allt var lugnt och det laddade som det skulle från batteriladdaren och kablarna var inte ens varma som jag hade befarat. Men för säkerhets skull kopplade jag från batterierna och tar väl en sväng till Biltema imorgon och köper ny kabel i större dimension.


Ett sista tillägg
Jag beslöt att koppla loss det lilla batteriet på 55 Amper och klara mig med det stora på 95 som trots att det är begagnat verkar fungera bra. Det lilla väger 15 kg och jag måste tänka på vikten ju......... -:)
I går kväll efter jobbet hämtade jag sen husvagnen och körde ut i det strålande vädret här i Helsingborg den 20 maj. Solen sken och allt fungerade med solpanel, regulator och laddning.


Vill du läsa mer om solceller och få tips och råd om dem och regulatorer mm så kolla dessa webbplatser:
 • Först en tråd på Husvagnsforum.
 • Sen en tråd på Husbilsklubbens forum.
 • Sist men kanske bäst en länk till Bosses utmärkta hemsida FrittLiv och hans tankar om solpaneler.
Läs också om hur jag installerade solpaneler på min husbil här.

16 kommentarer:

 1. Åh, vad glad jag blev när jag hittade din blogg... Jag älskade headern från första ögonkastet! :) Spännande idé med solceller, har aldrig sett det på husvagn förr... Det är ju kanonbra om man för några tusenlappar kan bli självförsörjande på el. Det är garanterat många fler tusenlappar man annars skulle slösat på elplatser. Kanske något för mig nästa säsong, tack för tipset! :)

  www.entjejenhundenhusvagn.blogspot.com

  SvaraRadera
 2. Vad bra att hitta hit! Perfekt för oss just nu och också bra med länkarna! Tittar förbi här igen innan det är dags för montering, inte den här helgen men troligtvis nästa.

  SvaraRadera
 3. nojdis@mail.com6 juni 2010 kl. 16:52

  jag har också köpt en husvagn
  men vågar inte göra nåt, för jag kan så lite.
  just nu låter jag folk hyra den, uppställd på en plats Nässjö.

  SvaraRadera
 4. nojdis, jo hyra ut kan man ju alltid göra men då kan man inte använda den själv. Att man kan lite måste inte vara en begränsning, se på mig. Friskt vågat e hälften vunnit och man har ju Internet att hitta information på. Kör på...

  SvaraRadera
 5. Solceller är nåt vi också kommer köpa nån gång...så småningom såklart. Men som du säger de kostar ju en del pengar om man itne som du har turen att hitta billigare.

  SvaraRadera
 6. Nästa gång jag sätter upp en solcell ska jag försöka på möjlighet att ställa in vinkeln så att högre verkningsgrad erhålles. Gillar starkt din storlek på solcell. Det ser ut som om det skulle få plats med en till på ditt tak!

  SvaraRadera
 7. Har i vintras köpt en exakt likadan solpanel med bubbelfel som du har, jag har inte heller lyckats finna bubblorna :)
  Googlade på hur vi skulle montera den och fann din blogg =) Tack för bra bilder och tips som vi kan använda oss av när vi skall montera vår panel!

  SvaraRadera
 8. Kul, Ni kommer säkert att bli lika nöjda som jag. Extra kul att man kan vara till någon hjälp :-)

  SvaraRadera
 9. Solpanelen är beställd å är på väg. Tycker det va tips på monteringen:)

  SvaraRadera
 10. Ska jag kanske ha en liten solpanel på moppen ;-) ?

  SvaraRadera
 11. hej jag tänkte höra vad du använde för lim? riktigt bra beskrivning annars:)

  SvaraRadera
 12. Limmet heter TEC7 och jag köpte det i en byggvarubutik,

  SvaraRadera
 13. Jag har precis skickat iväg en beställning på ett komplett 100w paket till www.knowtech.se :)
  Det blir spännande att testa verkningsgraden.

  SvaraRadera
 14. Trevlig läsning. Jag själv skall sätta upp en på båten och är ute och kollar. Priset skiljer mycket. Vilka kriterier bör man ha på en bra panel? Uppbyggnaden av kristallina celler? Max ström bör vara till två service batteri på 115 Ah. Startbatteriet skall inte ingå? Batteriet till bogpropellern?
  Säg att jag förbrukar ca 100 Ah/dygn. Detta skall generatorn kunna ladda. I hamn kanske 60 Ah/dygn.
  Det finns en faktor som påverkar val av batteri. Det är en s.k djupurladdnings förmåga för batteriet.
  Hur stor effekt bör jag välja på solpanelenoch vilket fabrikat?
  Regulator?
  Kabel från panelen, regulatorn och batteriet?
  Tacksam för synpunkter.

  SvaraRadera
 15. Bra läsning.
  Kul att du visar att husvagnen ej behöver vara så stor för att ett solcellspaket skall få plats på taket :)

  Hälsningar
  www.husvagnhusbil.se

  SvaraRadera
 16. Mycket bra och instruktivt skrivet ! Måste dock nämna att kapaciteten på ett batteri INTE betecknas som exv 55ampers eller 55A ! SKALL vara Ah = Amperetimmar. OCH gänga stavas alltid med G ! Du har gjort ett bra jobb, hoppas att det håller......

  SvaraRadera

Real Time Web Analytics