Om min husvagn

Det regnar ute och i eftermiddag är det fotboll på tv som jag ser bäst hemma och därför blir det ingen utflykt den här helgen. Istället tänkte jag berätta lite om husvagnen. Jag har ännu inte stött på någon som har en likadan men däremot har jag sett några som googlat på vagnen och hamnat här på min blogg. Jag har också vid några tillfällen sett
annonser på Blocket på likadana vagnar så bevisligen finns det fler än min i Sverige. Detta inlägg kan kanske vara till hjälp för andra ägare eller blivande ägare till husvagnen.

Ren fakta om vagnen utöver det som står i registreringsbeviset var inte lätt att hitta. Jag har googlat en massa men hittat väldigt lite information om vagnen. Men, på Husvagnsforum läste jag inlägg om folk som samlar på tidskriften Husvagnsciceronen och tack vare en av dem som var snäll och scannade in info om min vagn från 1989 fick jag lite mer grundläggande fakta, tack för det.

Min husvagn är en Abbey Executive 400 av årsmodell 1989 modellår 1998 och så här ser en planskiss av vagnen ut.

Fakta:
Tillverkare, Cosalt Caravans Ltd, England
Importerad av, Värmlands Caravan AB, Kristinehamn
Typgodkänd 88-11-24

Chassi, Galvaniserad axel Al-Ko
Fjädring, gummitorsion
Broms, helautomatisk påskjutsbroms Al-Ko
Kaross, pressad i sandwich
Utvändig beklädnad, profilerad aluminium, vit med grå ränder
Isolering, styren-cellplast, tak/väggar 25 mm, golv 35 mm
Fönster, dubbla i tonad acryl
Gasolkoffert, vagnsbredd, helintegrerad
Kök, emaljerad spis och diskho
Kylskåp, Electrolux RM200 60 liter
Vatten, dränkbar elpump
Värme, Truma 3002 luftburen

Axel, enkel
Däck, Radial 155 R 13
Kultryck, 70kg
A-mått förtält, 765cm
Längd
Med bom, 490 cm
Kaross, 400 cm
Invändigt, 380 cm
Bredd
Utvändigt, 210 cm
Invändigt, 200 cm
Höjd
Från mark, 255 cm
Invändigt, 190 cm

Tjänstevikt, 670 kg
Totalvikt, 850 kg

En av de saker jag gillar allra bäst är att det finns två långbäddar så att man slipper böka med att bädda upp och fälla bord mm. En annan jättebra lösning som jag inte sett på någon annan husvagn är att det inte finns något bord uppställt som tar upp en massa plats. Är man fullvuxen som jag tycker jag bara att det är bökigt att ta sig in för att sätta sig med ett stort bord i vägen. Istället står bordet hopfällt inne i toalettutrymmet där det hänger i ett fack på väggen och kan mycket enkelt tas fram och fällas ut om det skulle behövas. Här har man istället satt in en liten byrå mellan sofforna. Byrån har två lådor och en utdragbar skiva som fungerar alldeles utmärkt som ett litet bord när man bara är en eller två i vagnen. Dessutom, om skulle man vara tre, finns i botten av byrån en utdragbar ribbotten som lätt dras ut och då blir en tredje sängplats mellan sofforna. Den sängen blir inte så lång dock, kanske bara ca 160 cm men jag har aldrig mätt. Vill man så kan man även klämma in en fjärde person om man istället väljer att ligga på tvären, smart.

I nästa inlägg ska jag bjuda in dig in i vagnen och med bilder visa hur det ser ut.

7 kommentarer:

 1. Ingen motion för husvagnen denna helgen? så tråkigt för lilla husvagnen!

  SvaraRadera
 2. Nej ingen motion idag. Är du den jag tror så har du som vanligt fått massor däremot. Men nu är du säkert placerad i soffan med en kriminalare? :-)

  SvaraRadera
 3. Åh, ser fram mot nästa inlägg där vi får se inutibilder! :)

  SvaraRadera
 4. Tjenixen!!!
  Tänkte berätta att jag och min Familj har en Abbey vi med, precis som din.
  Har faktiskt inte sett en sådan förr heller förutom på blocket men där emot en Abbey 460 när jag och husvagnen var på Arvikafestivalen för några år sedan.
  Kul att det faktiskt finns fler som har en likadan husvagn som en annan =)
  Ha det så bra
  /Emelie

  SvaraRadera
 5. Ha, kul. Jag visste väl att det fanns någon mer. Var håller ni till? Vi kanske stöter ihop någon gång....

  SvaraRadera
 6. Har också en 400 årsmodell 1989, som mina föräldrar köpte ny. Har varit runt lite på småturer under de 10 år som jag haft den. Dalarna, Göteborg, Söderhamn, Varberg, Osby, 17:e maj i Oslo, Bergsslussar osv, Det var väldigt trångt när vi sov fyra stycken (Jag, frugan, dottern(21) sonen (13) i en vagn gjord för två. Du undrade var vi höll till? finns i Vinåker
  /nisse

  SvaraRadera
 7. Men vad kul, då blev det ännu en i Abbeyklubben. Eller hör Nisse och Emelkie ihop kanske. Hur som helst. Kul med fler som har denna ovanliga husvagn. Jag har som mest sovit två i husvagnen men just idag faktiskt så ska jag hämta några goda vänner från Danmark. En vuxen och två nioåringar. Får se om vi får plats eller kommer det att sluta med att jag sover ute?

  SvaraRadera

Comments

Related Posts with Thumbnails

Om min husvagn

Det regnar ute och i eftermiddag är det fotboll på tv som jag ser bäst hemma och därför blir det ingen utflykt den här helgen. Istället tänkte jag berätta lite om husvagnen. Jag har ännu inte stött på någon som har en likadan men däremot har jag sett några som googlat på vagnen och hamnat här på min blogg. Jag har också vid några tillfällen sett
annonser på Blocket på likadana vagnar så bevisligen finns det fler än min i Sverige. Detta inlägg kan kanske vara till hjälp för andra ägare eller blivande ägare till husvagnen.

Ren fakta om vagnen utöver det som står i registreringsbeviset var inte lätt att hitta. Jag har googlat en massa men hittat väldigt lite information om vagnen. Men, på Husvagnsforum läste jag inlägg om folk som samlar på tidskriften Husvagnsciceronen och tack vare en av dem som var snäll och scannade in info om min vagn från 1989 fick jag lite mer grundläggande fakta, tack för det.

Min husvagn är en Abbey Executive 400 av årsmodell 1989 modellår 1998 och så här ser en planskiss av vagnen ut.

Fakta:
Tillverkare, Cosalt Caravans Ltd, England
Importerad av, Värmlands Caravan AB, Kristinehamn
Typgodkänd 88-11-24

Chassi, Galvaniserad axel Al-Ko
Fjädring, gummitorsion
Broms, helautomatisk påskjutsbroms Al-Ko
Kaross, pressad i sandwich
Utvändig beklädnad, profilerad aluminium, vit med grå ränder
Isolering, styren-cellplast, tak/väggar 25 mm, golv 35 mm
Fönster, dubbla i tonad acryl
Gasolkoffert, vagnsbredd, helintegrerad
Kök, emaljerad spis och diskho
Kylskåp, Electrolux RM200 60 liter
Vatten, dränkbar elpump
Värme, Truma 3002 luftburen

Axel, enkel
Däck, Radial 155 R 13
Kultryck, 70kg
A-mått förtält, 765cm
Längd
Med bom, 490 cm
Kaross, 400 cm
Invändigt, 380 cm
Bredd
Utvändigt, 210 cm
Invändigt, 200 cm
Höjd
Från mark, 255 cm
Invändigt, 190 cm

Tjänstevikt, 670 kg
Totalvikt, 850 kg

En av de saker jag gillar allra bäst är att det finns två långbäddar så att man slipper böka med att bädda upp och fälla bord mm. En annan jättebra lösning som jag inte sett på någon annan husvagn är att det inte finns något bord uppställt som tar upp en massa plats. Är man fullvuxen som jag tycker jag bara att det är bökigt att ta sig in för att sätta sig med ett stort bord i vägen. Istället står bordet hopfällt inne i toalettutrymmet där det hänger i ett fack på väggen och kan mycket enkelt tas fram och fällas ut om det skulle behövas. Här har man istället satt in en liten byrå mellan sofforna. Byrån har två lådor och en utdragbar skiva som fungerar alldeles utmärkt som ett litet bord när man bara är en eller två i vagnen. Dessutom, om skulle man vara tre, finns i botten av byrån en utdragbar ribbotten som lätt dras ut och då blir en tredje sängplats mellan sofforna. Den sängen blir inte så lång dock, kanske bara ca 160 cm men jag har aldrig mätt. Vill man så kan man även klämma in en fjärde person om man istället väljer att ligga på tvären, smart.

I nästa inlägg ska jag bjuda in dig in i vagnen och med bilder visa hur det ser ut.

7 kommentarer:

 1. Ingen motion för husvagnen denna helgen? så tråkigt för lilla husvagnen!

  SvaraRadera
 2. Nej ingen motion idag. Är du den jag tror så har du som vanligt fått massor däremot. Men nu är du säkert placerad i soffan med en kriminalare? :-)

  SvaraRadera
 3. Åh, ser fram mot nästa inlägg där vi får se inutibilder! :)

  SvaraRadera
 4. Tjenixen!!!
  Tänkte berätta att jag och min Familj har en Abbey vi med, precis som din.
  Har faktiskt inte sett en sådan förr heller förutom på blocket men där emot en Abbey 460 när jag och husvagnen var på Arvikafestivalen för några år sedan.
  Kul att det faktiskt finns fler som har en likadan husvagn som en annan =)
  Ha det så bra
  /Emelie

  SvaraRadera
 5. Ha, kul. Jag visste väl att det fanns någon mer. Var håller ni till? Vi kanske stöter ihop någon gång....

  SvaraRadera
 6. Har också en 400 årsmodell 1989, som mina föräldrar köpte ny. Har varit runt lite på småturer under de 10 år som jag haft den. Dalarna, Göteborg, Söderhamn, Varberg, Osby, 17:e maj i Oslo, Bergsslussar osv, Det var väldigt trångt när vi sov fyra stycken (Jag, frugan, dottern(21) sonen (13) i en vagn gjord för två. Du undrade var vi höll till? finns i Vinåker
  /nisse

  SvaraRadera
 7. Men vad kul, då blev det ännu en i Abbeyklubben. Eller hör Nisse och Emelkie ihop kanske. Hur som helst. Kul med fler som har denna ovanliga husvagn. Jag har som mest sovit två i husvagnen men just idag faktiskt så ska jag hämta några goda vänner från Danmark. En vuxen och två nioåringar. Får se om vi får plats eller kommer det att sluta med att jag sover ute?

  SvaraRadera

Real Time Web Analytics