Mopedträning Skåne runt

Ja nästan Skåne runt i alla fall. Det längsta jag kört innan har varit ca 10-12 mil och det utan packning så jag kände att jag var tvungen att testa lite genom att köra längre med packning för att se om jag pallar. Att vädret inte heller var det bästa var bara bra så får jag träna på det också. Jag ville också testa lite inställningar på min gps för att hitta något som kan fungera.

Jag steg upp tidigt på midsommardagen och kom iväg halv åtta. Startade appen Mina Spår och satte igång gps-appen Copilot
som är inställd på cykel. Jag ställde in gps-en till Åhus men den drog helt tokiga rutter via Båstad osv så det gick inte alls. Ändrade då så att den pekade på mål bara ca tre till fyra mil bort och då blev det bättre. Jag har trott att ha den inställd på cykel borde vara bra för att undvika stora vägar och det är just vad den gör. Jag hade den inställd så ända ner till Simrishamn då jag inte orkade längre och i stället ställde in den till MC. Har man gott om tid och vill se sig omkring i sakta mak är det bra att ha den inställd på cykel för då väljer den verkligen småvägar  på landsbygden. Igenom skogar på små små smala slingrande skogsvägar som ibland bara är stigar. Det är kul men ska man komma någonstans blir man bara frustrerad efter ett tag. Ibland är det dessutom skyltat med motorfordon förbjudet eller bommar rakt över vägen och då är det bara att vända och leta efter en annan väg vilket hände mig flera gånger. Det blir också rätt stora omvägar så det tar väldigt lång tid att ta sig framåt.

Jag körde i alla fall österut till Åhus och där vände jag söderut. Vid Brösarp lurade gps-en iväg mig på en onödigt lång extra runda som jag löste genom att strunta i den några mil och i stället följa kartan. I Simrishamn stannade jag och funderade på vart jag skulle sen och bestämde mig för att snedda över Skåne åt nordväst för att ta mig hemåt. Vädret var ok och temperaturen låg på mellan 15 och 19 hela dagen. Det var molning för det mesta och jag så g ibland att det hade regnat men jag klarade mig med bara några stänk. Men när jag just passerat Sjöbo så drog det ihop sig och började regna och åska. Jag tror inte att det är så nyttigt att köra moped på de skånska slätterna i åskväder så jag letade reda på en skogsdunge där jag för första gången i mitt liv slog upp tältet i regn.

Jag hade kört knappt 30 mil och skulle lugnt ha kunnat fortsätta ett tag till. Däremot tog de där milen onödigt lång tid men det får jag skylla gps-en för. Jag får lite träsmak ibland men då stannar jag och tar en fika och så är det bra igen. Jag tror dock att det passar mig bäst att köra ca 20-25 mil per dag för att också hinna se saker. Men nu vet jag att jag klarar längre sträckor också om det behövs.

På platsen som jag tältade såg jag att marken runt om var uppbökad här och var och jag gissade att det hade varit vildsvin där tidigare. Mitt i natten vaknade jag av ett himla oväsen. Nu vet jag inte hur vildsvin låter men får jag gissa så var det några sådana som blev rädda då de stötte de på mitt tält och moped och sprang skrikande därifrån. Ljuden var först nära men avlägsnade sig snabbt. Sist något liknande hände var djupt i skogen längs en vandringsled i Dalsland men då hade jag min hund med mig som väckte mig med ett djupt morrande och blicken fäst i tältväggen innan jag hörde hur något utanför sprang därifrån. Vad det var har jag ingen aning om men spännande var det.

Lite bilder från min runda.


Från appen Mina Spår som spelade in hela rundan. Här är första dagen.

Här stannade jag till på en liten skogsväg för att
kolla på Stenbocksmonumentet i Rönneåns dalgång vid Stockamöllan till minne av slaget mellan Danmark och Sverige februari 1710


 På en annan liten skogsväg på väg upp på Linderödsåsen blev det kaffe- och sträckapåbenenpaus.

 Vispop själv med fjärrutlösare vid Helge å utanför Kristianstad

 Här kom jag inte över med husvagnen sist jag var här men med moppe gick det bra. Söder om Åhus.

 Med gps-en inställd på cykel händer det här ganska ofta. Kätting över vägen och skylt med förbud för motorfordon. Bara att vända om man är laglydig som jag.
 Brösarps backar lite norr om Kivik.

 På sådana här vägar är det trevligt att färdas på moped men det går inte fort.


 Oj då. 2.1 deciliter kvar i tanken..
 Kaffe vid Simrishamn.
 Modern mölla vid gammal grusväg.
 Gammal mölla vid modern asfaltsväg.
 Slott och herresäten finns det gott om i Skåne. Namnet på just detta minns jag inte.

Slå upp tält i regn var en ny erfarenhet men det gick bra det med. Det regnade lite under natten också men när jag vaknade vid sju var det uppehåll. De sista tio milen hem däremot regnade det nästan oavbrutet dock. Min scooterjacka är varm och vattentät och arméns regnbyxor är perfekta.


Och här är de sista 10  milen hem efter övernattningen i skogen.


5 kommentarer:

 1. Helt underbar liten tripp, precis min stil av resande. Man hittar allt möjligt kul längs småvägarna när hastigheten inte är för hög. Sverige ÄR fantastiskt vackert... även om det regnar :)

  västgötefinnen

  SvaraRadera
 2. Ja visst du har rätt. Fast den den här gången var mitt mål att se om jag pallade 30 mil eller så. Jag tycker som du att man kanske ska ta det lite lugnare så att man också hinner smaka på lite av vad som bjuds under vägen. BTW ha det så trevligt på Gotland i sommar. Jag ser fram emot en rapport :-)

  SvaraRadera
 3. Hej! Vad kul att få "åka med" på en naturskön tripp i mina gamla hemtrakter. Själv planerar vi en husvagnssemester till Stockholm, Blekinge och naturligtvis Österlen.

  Det var roligt att få se en liten glimt av dig också på ett av fotona :)

  Ha det gott! Var rädd om dig!

  SvaraRadera
 4. Hej Igen!

  Härligt att få ta del av Skåne by moped, skulle vara trevligt att se lite film från dina tripper och särskilt den du planerar att göra neråt i Europa.

  Själv åker jag och gumman snart till Norge och jag hoppas kunna både fota och filma lite på resan.

  MVH
  Peter

  SvaraRadera
 5. Tack Heléne och Peter. Ni får ha det så trevligt på era utflykter i sommar och jag hoppas att vädret blir bättre snart...

  SvaraRadera

Comments

Related Posts with Thumbnails

Mopedträning Skåne runt

Ja nästan Skåne runt i alla fall. Det längsta jag kört innan har varit ca 10-12 mil och det utan packning så jag kände att jag var tvungen att testa lite genom att köra längre med packning för att se om jag pallar. Att vädret inte heller var det bästa var bara bra så får jag träna på det också. Jag ville också testa lite inställningar på min gps för att hitta något som kan fungera.

Jag steg upp tidigt på midsommardagen och kom iväg halv åtta. Startade appen Mina Spår och satte igång gps-appen Copilot
som är inställd på cykel. Jag ställde in gps-en till Åhus men den drog helt tokiga rutter via Båstad osv så det gick inte alls. Ändrade då så att den pekade på mål bara ca tre till fyra mil bort och då blev det bättre. Jag har trott att ha den inställd på cykel borde vara bra för att undvika stora vägar och det är just vad den gör. Jag hade den inställd så ända ner till Simrishamn då jag inte orkade längre och i stället ställde in den till MC. Har man gott om tid och vill se sig omkring i sakta mak är det bra att ha den inställd på cykel för då väljer den verkligen småvägar  på landsbygden. Igenom skogar på små små smala slingrande skogsvägar som ibland bara är stigar. Det är kul men ska man komma någonstans blir man bara frustrerad efter ett tag. Ibland är det dessutom skyltat med motorfordon förbjudet eller bommar rakt över vägen och då är det bara att vända och leta efter en annan väg vilket hände mig flera gånger. Det blir också rätt stora omvägar så det tar väldigt lång tid att ta sig framåt.

Jag körde i alla fall österut till Åhus och där vände jag söderut. Vid Brösarp lurade gps-en iväg mig på en onödigt lång extra runda som jag löste genom att strunta i den några mil och i stället följa kartan. I Simrishamn stannade jag och funderade på vart jag skulle sen och bestämde mig för att snedda över Skåne åt nordväst för att ta mig hemåt. Vädret var ok och temperaturen låg på mellan 15 och 19 hela dagen. Det var molning för det mesta och jag så g ibland att det hade regnat men jag klarade mig med bara några stänk. Men när jag just passerat Sjöbo så drog det ihop sig och började regna och åska. Jag tror inte att det är så nyttigt att köra moped på de skånska slätterna i åskväder så jag letade reda på en skogsdunge där jag för första gången i mitt liv slog upp tältet i regn.

Jag hade kört knappt 30 mil och skulle lugnt ha kunnat fortsätta ett tag till. Däremot tog de där milen onödigt lång tid men det får jag skylla gps-en för. Jag får lite träsmak ibland men då stannar jag och tar en fika och så är det bra igen. Jag tror dock att det passar mig bäst att köra ca 20-25 mil per dag för att också hinna se saker. Men nu vet jag att jag klarar längre sträckor också om det behövs.

På platsen som jag tältade såg jag att marken runt om var uppbökad här och var och jag gissade att det hade varit vildsvin där tidigare. Mitt i natten vaknade jag av ett himla oväsen. Nu vet jag inte hur vildsvin låter men får jag gissa så var det några sådana som blev rädda då de stötte de på mitt tält och moped och sprang skrikande därifrån. Ljuden var först nära men avlägsnade sig snabbt. Sist något liknande hände var djupt i skogen längs en vandringsled i Dalsland men då hade jag min hund med mig som väckte mig med ett djupt morrande och blicken fäst i tältväggen innan jag hörde hur något utanför sprang därifrån. Vad det var har jag ingen aning om men spännande var det.

Lite bilder från min runda.


Från appen Mina Spår som spelade in hela rundan. Här är första dagen.

Här stannade jag till på en liten skogsväg för att
kolla på Stenbocksmonumentet i Rönneåns dalgång vid Stockamöllan till minne av slaget mellan Danmark och Sverige februari 1710


 På en annan liten skogsväg på väg upp på Linderödsåsen blev det kaffe- och sträckapåbenenpaus.

 Vispop själv med fjärrutlösare vid Helge å utanför Kristianstad

 Här kom jag inte över med husvagnen sist jag var här men med moppe gick det bra. Söder om Åhus.

 Med gps-en inställd på cykel händer det här ganska ofta. Kätting över vägen och skylt med förbud för motorfordon. Bara att vända om man är laglydig som jag.
 Brösarps backar lite norr om Kivik.

 På sådana här vägar är det trevligt att färdas på moped men det går inte fort.


 Oj då. 2.1 deciliter kvar i tanken..
 Kaffe vid Simrishamn.
 Modern mölla vid gammal grusväg.
 Gammal mölla vid modern asfaltsväg.
 Slott och herresäten finns det gott om i Skåne. Namnet på just detta minns jag inte.

Slå upp tält i regn var en ny erfarenhet men det gick bra det med. Det regnade lite under natten också men när jag vaknade vid sju var det uppehåll. De sista tio milen hem däremot regnade det nästan oavbrutet dock. Min scooterjacka är varm och vattentät och arméns regnbyxor är perfekta.


Och här är de sista 10  milen hem efter övernattningen i skogen.


5 kommentarer:

 1. Helt underbar liten tripp, precis min stil av resande. Man hittar allt möjligt kul längs småvägarna när hastigheten inte är för hög. Sverige ÄR fantastiskt vackert... även om det regnar :)

  västgötefinnen

  SvaraRadera
 2. Ja visst du har rätt. Fast den den här gången var mitt mål att se om jag pallade 30 mil eller så. Jag tycker som du att man kanske ska ta det lite lugnare så att man också hinner smaka på lite av vad som bjuds under vägen. BTW ha det så trevligt på Gotland i sommar. Jag ser fram emot en rapport :-)

  SvaraRadera
 3. Hej! Vad kul att få "åka med" på en naturskön tripp i mina gamla hemtrakter. Själv planerar vi en husvagnssemester till Stockholm, Blekinge och naturligtvis Österlen.

  Det var roligt att få se en liten glimt av dig också på ett av fotona :)

  Ha det gott! Var rädd om dig!

  SvaraRadera
 4. Hej Igen!

  Härligt att få ta del av Skåne by moped, skulle vara trevligt att se lite film från dina tripper och särskilt den du planerar att göra neråt i Europa.

  Själv åker jag och gumman snart till Norge och jag hoppas kunna både fota och filma lite på resan.

  MVH
  Peter

  SvaraRadera
 5. Tack Heléne och Peter. Ni får ha det så trevligt på era utflykter i sommar och jag hoppas att vädret blir bättre snart...

  SvaraRadera

Real Time Web Analytics