Larm och övervakning i husbilen

Risken för inbrott i husbilen tror jag är väldigt liten. Förmodligen betydligt mindre än i en vanlig personbil. I alla fall för mig som bor i den. Även om jag inte är hemma i husbilen försöker jag att få det att se ut som om jag är där. Kanske med en lampa tänd eller så. Men för att gardera mig har jag ändå utrustat husbilen med lite säkerhetsprylar av det billigare slaget. Jag har larm och övervakningskameror och allt har förmodligen inte kostat mer än 300 kronor.
Larmet eller snarare larmen är små vibrationslarm som jag köper från Kina via E-bay. Jag har två olika sorter och båda styrs med fjärrkontroller. Den första sorten har ingen lampa som indikerar att det är larmat medan den andra sorten har det. Jag har satt upp dem med självhäftande tejp på eller intill alla dörrar och fönster. Den som har en lampa ger ifrån sig ett rött blink var 15e sekund och jag har monterat dem så att blinket syns väl utan att själva larmet syns utifrån. Båda sorterna ger ifrån sig en signal på 120 db vilket möjligen är en något optimistisk uppmätning men hur som helst så hörs de väl och en eventuell tjuv blir säkert stressad av ljudet. Den med lampa blinkar också ilsket rött när larmet går.


Båda larmen har fjärrkontroller och det gick att programmera dem så att jag bara behöver två fjärrkontroller för att styra alla 8. Det jag gillar med dessa larmen till skillnad mot alla dem med magnetbrytare är att dessa larmar vid vibration, alltså inte först när ett fönster eller dörr öppnas då jag tycker att det är för sent. Det larmet med den röda lampan har visserligen magnetkontakt också men dem har jag tejpat fast på själva larmet och använder alltså bara vibrationsfunktionen.

Jag hade ett sådant här larm även i husvagnen och här är en liten filmsnutt på när jag testar det.Övervakningskamera.
Jag har två gamla smartphones med spräckta skärmar. En iPhone 4 och en Samsung Galaxy s. Båda två alltså gamla men fullt fungerande förutom de spräckta skärmarna. I dem har jag installerat den gratis appen Alfred som jag också installerat i den mobiltelefon jag använder.

Det hela fungerar så att när jag lämnar husbilen startar jag övervakningen genom att starta Alfred i min telefon och där aktivera de två kamerorna i husbilen. De börjar då filma när de upptäcker rörelse. De båda telefonerna är anslutna via wifi till min router i husbilen. När kameran upptäcker rörelse filmar den 5 sekunder och skickar direkt ett meddelande med filmen till telefonen i min ficka och därefter filmar den i ca 15-30-sekundersintervaller så länge rörelse känns av. Jag kan genast se filmerna i min mobil. Jag kan också när som helst starta appen i den telefon jag bär med mig och gå in och titta live från kamerorna i husbilen.

I mitten syns min gamla Androidtelefon och längst bak på ett skåp en gammal iPhone 4.

En filmsnutt från kameran fram som startade när jag öppnade dörren på sidan.


En filmsnutt filmad med övervakningskameran längst bak i husbilen. Den rörelsesensorn slog på och kameran började filma när jag steg på vid förarsätet.


Filmerna kan jag spara och se dem i telefonen eller i en dator då de lagras hos Alfred i molnet och allt är helt gratis. Videokvaliteten anpassas automatiskt efter min internetkoppling. Är dataöverföringen för tillfället snabb så ökar kvaliteten och är den långsam så sänks den automatiskt. Detta beror på, säger Alfred, att det ska gå så snabbt som möjligt att skicka de första fem sekunderna. De kommer snart med en HD-version där man tydligen ska kunna anpassa videokvaliteten själv. Alfred är dock bara en i raden av liknande appar så du får prova dig fram.

2 kommentarer:

Comments

Related Posts with Thumbnails

Larm och övervakning i husbilen

Risken för inbrott i husbilen tror jag är väldigt liten. Förmodligen betydligt mindre än i en vanlig personbil. I alla fall för mig som bor i den. Även om jag inte är hemma i husbilen försöker jag att få det att se ut som om jag är där. Kanske med en lampa tänd eller så. Men för att gardera mig har jag ändå utrustat husbilen med lite säkerhetsprylar av det billigare slaget. Jag har larm och övervakningskameror och allt har förmodligen inte kostat mer än 300 kronor.
Larmet eller snarare larmen är små vibrationslarm som jag köper från Kina via E-bay. Jag har två olika sorter och båda styrs med fjärrkontroller. Den första sorten har ingen lampa som indikerar att det är larmat medan den andra sorten har det. Jag har satt upp dem med självhäftande tejp på eller intill alla dörrar och fönster. Den som har en lampa ger ifrån sig ett rött blink var 15e sekund och jag har monterat dem så att blinket syns väl utan att själva larmet syns utifrån. Båda sorterna ger ifrån sig en signal på 120 db vilket möjligen är en något optimistisk uppmätning men hur som helst så hörs de väl och en eventuell tjuv blir säkert stressad av ljudet. Den med lampa blinkar också ilsket rött när larmet går.


Båda larmen har fjärrkontroller och det gick att programmera dem så att jag bara behöver två fjärrkontroller för att styra alla 8. Det jag gillar med dessa larmen till skillnad mot alla dem med magnetbrytare är att dessa larmar vid vibration, alltså inte först när ett fönster eller dörr öppnas då jag tycker att det är för sent. Det larmet med den röda lampan har visserligen magnetkontakt också men dem har jag tejpat fast på själva larmet och använder alltså bara vibrationsfunktionen.

Jag hade ett sådant här larm även i husvagnen och här är en liten filmsnutt på när jag testar det.Övervakningskamera.
Jag har två gamla smartphones med spräckta skärmar. En iPhone 4 och en Samsung Galaxy s. Båda två alltså gamla men fullt fungerande förutom de spräckta skärmarna. I dem har jag installerat den gratis appen Alfred som jag också installerat i den mobiltelefon jag använder.

Det hela fungerar så att när jag lämnar husbilen startar jag övervakningen genom att starta Alfred i min telefon och där aktivera de två kamerorna i husbilen. De börjar då filma när de upptäcker rörelse. De båda telefonerna är anslutna via wifi till min router i husbilen. När kameran upptäcker rörelse filmar den 5 sekunder och skickar direkt ett meddelande med filmen till telefonen i min ficka och därefter filmar den i ca 15-30-sekundersintervaller så länge rörelse känns av. Jag kan genast se filmerna i min mobil. Jag kan också när som helst starta appen i den telefon jag bär med mig och gå in och titta live från kamerorna i husbilen.

I mitten syns min gamla Androidtelefon och längst bak på ett skåp en gammal iPhone 4.

En filmsnutt från kameran fram som startade när jag öppnade dörren på sidan.


En filmsnutt filmad med övervakningskameran längst bak i husbilen. Den rörelsesensorn slog på och kameran började filma när jag steg på vid förarsätet.


Filmerna kan jag spara och se dem i telefonen eller i en dator då de lagras hos Alfred i molnet och allt är helt gratis. Videokvaliteten anpassas automatiskt efter min internetkoppling. Är dataöverföringen för tillfället snabb så ökar kvaliteten och är den långsam så sänks den automatiskt. Detta beror på, säger Alfred, att det ska gå så snabbt som möjligt att skicka de första fem sekunderna. De kommer snart med en HD-version där man tydligen ska kunna anpassa videokvaliteten själv. Alfred är dock bara en i raden av liknande appar så du får prova dig fram.

2 kommentarer:

Real Time Web Analytics