Fler solpaneler på husbilen.


Att bo i husbil på heltid och vilja kunna fricampa kräver en hel del. Bland annat ström. Jag monterade ju fyra solpaneler på 90 watt vardera nästan direkt efter jag köpt bilen och med dem har jag klarat mig ganska bra. Men sen höst, tidig vår och vinter har det varit svårt. Vintern i Sverige lär man aldrig klara då solen står
alldeles för lågt och därför har uv-strålarna väsentligt mycket mer atmosfär att ta sig igenom. Om nu solen ens visar sig. Men jag hoppas att kunna förlänga säsongen något och sen när jag är i södra Europa över vintrarna kommer jag också att vara glad för det extra tillskottet.


Blodad tand fick jag väl mycket av min kompis https://www.mynomadlife.se/ som har tillbringat tre vintrar söderöver och haft mer eller mindre problem att klara elförsörjningen. Så när han monterade 6 st nya 100-wattare ville jag ju inte vara sämre. Taket på min plåtis var ju redan nästan fullt men två till lyckades jag klämma dit på sidorna av den lilla takluckan bak på bilen. Utöver de två, tack vare mina högbyggda bil, L4H3, fick jag även plats med tre stycken på sidan av bilen över fönstren. De kommer att göra stor nytta sen höst och tidig vår när solen står lågt och kanske kommer jag att kunna förlänga min säsong med bortåt en månad. Det skulle göra att jag bara behöver stå på el tre månader här i Sverige. Vi får se hur det blir med det. I år kunde jag koppla loss redan i mitten av februari faktiskt och det var ju dessutom före jag fixade problemet med min kompressorkyl som drog så förbenat med ström. Mer om det problemet i ett annat inlägg.

De gamla panelerna monterade jag ju bara i hörnen och det hade nog fungerat med de två nya på taket men knappast med de tre på sidan. Därför skaffade jag 3M montagekardborreband, dyrt som pockers men jag kunde köpa det lite billigare av en vän i branchen men dyrt blev det ändå. Jag använde samma metod för de två nya på taket när jag ändå var igång.
Jag är inte ett dugg orolig för att inte själva kardborreförslutningen ska hålla, det sitter som berget. Limmet däremot har jag haft problem med när jag monterat andra saker inne i bilen. Ofta släpper det när det blir för varmt. Limmet på de här stripsen ska klara 100 grader däremot och hittills verkar det sitta som berget.

Panelerna på sidan ser ju ut att sitta kloss intill plåten men det gör de faktiskt inte. Det är faktiskt ca 6-7 mm luft bakom. Det är ungefär vad de dubbla kardborrebanden ger men jag satte också några remsor tätningslist bakom varje solpanel som byggde lika mycket. Detta gör att de kommer luft bakom panelerna. Inte mycket men jag hoppas det är tillräckligt så att inte panelerna ska bli för varma i solen som det ibland varnas för om de limmas direkt mot bilplåten. För att ge luften bakom panelerna möjlighet att ventilera lämnade jag också luckor i kardborrebanden både i nedan- och i ovankant så att den varma luften ska kunna pressas ut där uppe och svalare sugas in där nere. Helt amatörmässigt och om det fungerar i verkligheten vet jag inte. Här några bilder.

Dessa fem nya 100-wattare riktas ju åt lite olika håll och kommer sällan att ha full sol samtidigt. Därför vågade jag inte seriekoppla dem (skuggas någon tappar alla de andra effekt också) utan det blev istället parallellkoppling av alla fem. Det innebär ju också att jag inte får samma spänning från de gamla som de nya panelerna. De gamla som är seriekopplade i par om två som sen är parallellkopplade ger ca 36-40 volt medan de fem nya 18-20  volt lite drygt så därför kunde jag inte koppla in de nya i min, för den sakens skull lite överdimensionerade, solpanelsregulator så jag blev tvungen att köpa ytterligare en regulator. Den här gången blev det en Victronic Mppt 30A. Även den överdimensionerad. Man vet aldrig vad som händer i framtiden :-)
Hur jag kopplade i övrigt, hur jag gick in med kablarna genom taket osv gjorde jag på samma sätt som förra gången så du hittar all information med bilder här.

Här är inlägget där jag monterade de första fyra solpanelerna på husbilen och här inlägget när jag monterade solpanel på husvagnen.

Nu har jag totalt 960 watt solpaneler och hoppas att de alla ska fungera och ge mig den ström jag behöver för en lång säsong. Visst är det coolt att tidigare klarade jag närmare 8 månader utan att behöva stå på 230V, nu kommer jag nog att i Sverige klara en månad till och i sydeuropa kanske hela året.

Glöm inte att följa mig på YouYube
Gå till kanalen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Comments

Related Posts with Thumbnails

Fler solpaneler på husbilen.


Att bo i husbil på heltid och vilja kunna fricampa kräver en hel del. Bland annat ström. Jag monterade ju fyra solpaneler på 90 watt vardera nästan direkt efter jag köpt bilen och med dem har jag klarat mig ganska bra. Men sen höst, tidig vår och vinter har det varit svårt. Vintern i Sverige lär man aldrig klara då solen står
alldeles för lågt och därför har uv-strålarna väsentligt mycket mer atmosfär att ta sig igenom. Om nu solen ens visar sig. Men jag hoppas att kunna förlänga säsongen något och sen när jag är i södra Europa över vintrarna kommer jag också att vara glad för det extra tillskottet.


Blodad tand fick jag väl mycket av min kompis https://www.mynomadlife.se/ som har tillbringat tre vintrar söderöver och haft mer eller mindre problem att klara elförsörjningen. Så när han monterade 6 st nya 100-wattare ville jag ju inte vara sämre. Taket på min plåtis var ju redan nästan fullt men två till lyckades jag klämma dit på sidorna av den lilla takluckan bak på bilen. Utöver de två, tack vare mina högbyggda bil, L4H3, fick jag även plats med tre stycken på sidan av bilen över fönstren. De kommer att göra stor nytta sen höst och tidig vår när solen står lågt och kanske kommer jag att kunna förlänga min säsong med bortåt en månad. Det skulle göra att jag bara behöver stå på el tre månader här i Sverige. Vi får se hur det blir med det. I år kunde jag koppla loss redan i mitten av februari faktiskt och det var ju dessutom före jag fixade problemet med min kompressorkyl som drog så förbenat med ström. Mer om det problemet i ett annat inlägg.

De gamla panelerna monterade jag ju bara i hörnen och det hade nog fungerat med de två nya på taket men knappast med de tre på sidan. Därför skaffade jag 3M montagekardborreband, dyrt som pockers men jag kunde köpa det lite billigare av en vän i branchen men dyrt blev det ändå. Jag använde samma metod för de två nya på taket när jag ändå var igång.
Jag är inte ett dugg orolig för att inte själva kardborreförslutningen ska hålla, det sitter som berget. Limmet däremot har jag haft problem med när jag monterat andra saker inne i bilen. Ofta släpper det när det blir för varmt. Limmet på de här stripsen ska klara 100 grader däremot och hittills verkar det sitta som berget.

Panelerna på sidan ser ju ut att sitta kloss intill plåten men det gör de faktiskt inte. Det är faktiskt ca 6-7 mm luft bakom. Det är ungefär vad de dubbla kardborrebanden ger men jag satte också några remsor tätningslist bakom varje solpanel som byggde lika mycket. Detta gör att de kommer luft bakom panelerna. Inte mycket men jag hoppas det är tillräckligt så att inte panelerna ska bli för varma i solen som det ibland varnas för om de limmas direkt mot bilplåten. För att ge luften bakom panelerna möjlighet att ventilera lämnade jag också luckor i kardborrebanden både i nedan- och i ovankant så att den varma luften ska kunna pressas ut där uppe och svalare sugas in där nere. Helt amatörmässigt och om det fungerar i verkligheten vet jag inte. Här några bilder.

Dessa fem nya 100-wattare riktas ju åt lite olika håll och kommer sällan att ha full sol samtidigt. Därför vågade jag inte seriekoppla dem (skuggas någon tappar alla de andra effekt också) utan det blev istället parallellkoppling av alla fem. Det innebär ju också att jag inte får samma spänning från de gamla som de nya panelerna. De gamla som är seriekopplade i par om två som sen är parallellkopplade ger ca 36-40 volt medan de fem nya 18-20  volt lite drygt så därför kunde jag inte koppla in de nya i min, för den sakens skull lite överdimensionerade, solpanelsregulator så jag blev tvungen att köpa ytterligare en regulator. Den här gången blev det en Victronic Mppt 30A. Även den överdimensionerad. Man vet aldrig vad som händer i framtiden :-)
Hur jag kopplade i övrigt, hur jag gick in med kablarna genom taket osv gjorde jag på samma sätt som förra gången så du hittar all information med bilder här.

Här är inlägget där jag monterade de första fyra solpanelerna på husbilen och här inlägget när jag monterade solpanel på husvagnen.

Nu har jag totalt 960 watt solpaneler och hoppas att de alla ska fungera och ge mig den ström jag behöver för en lång säsong. Visst är det coolt att tidigare klarade jag närmare 8 månader utan att behöva stå på 230V, nu kommer jag nog att i Sverige klara en månad till och i sydeuropa kanske hela året.

Glöm inte att följa mig på YouYube
Gå till kanalen

Inga kommentarer:

Real Time Web Analytics