Hur man kan få nytta av gamla smartphones i husbilen

Om man som jag har svårt att göra sig av med saker som är trasiga kan man ibland hitta sätt att återanvända dem. Till exempel gamla mobiler med spräckta skärmar. Just nu använder jag tre stycken till allt annat än att ringa med. En sitter i vindrutan och fungerar som dashcam och två sitter inne i bilen och används som övervakningskameror.För dashcamen har jag bland alla andra valt appen Autoboy. Jag har provat en hel del men tycker att den är smidigast. Jag har ställt in den till att starta när den får ström, alltså när bilen startar. Jag har köpt pro-versionen då man då kan köra filminspelningen i bakgrunden eller bara i ett litet fönster. När inspelningen startar och visas i det där lilla fönstret startas med hjälp av en inställning i appen också en annan app, Digihud har jag valt, som visar bilens hastighet med stora lysande siffror uppmätt med telefonens gps. Bilens hastighetsmätare är ju kass som alla med Fiat, Peugot eller Citroën vet. Sen fungerar appen som vilken dashcam som helst. Jag har valt att den filmar i fem-minuterssnuttar och när minnet är fullt raderas de äldsta filerna så att de nya kan sparas. Vill jag behålla någon snutt kan jag spara den manuellt. När motorn slås av och strömmen till telefonen försvinner stängs appen ner. Hur smidigt som helst.

Dålig bild men här är telefonen in action med mina inställningar. Man kan såklart ha helskärm av kameran men jag gillar att se hastigheten också. Här en liten testfilm.


En annan kul grej man kan använda smartphones till är övervakning. Här finns det också en uppsjö av appar att välja mellan. Jag har valt Alfred.

Man installerar Alfred i de telefoner man vill använda som kameror och i den telefon eller surfplatta man vill använda som visare. När man installerar appen väljer man om apparaten ska vara kamera eller visare. Man hänger upp kamerorna där man vill och startar appen och sen är det i princip klart. Jo, man måste vara inloggad på samma googlekonto i alla apparaterna så att de ska hitta varann. Nu startar jag appen i visar-telefonen och ser då mina två kameror. Man kan i inställningarna också bl.a. starta rörelseavkänning vilket gör att kameran skickar ett meddelande till visartelelfonen och meddelar att den har spelat in något som rörde sig framför kameran. Man kan då välja att se den filmen eller se live vad som händer just nu. 

De flesta larm med rörelsedetektorer klarar inte att reagera genom fönster då glas och plast inte släpper igenom infrarött ljus. Man får ju heller inte utan tillstånd ha en övervakningskamera utomhus. En mobiltelefon använder sig istället av förändringar i bildens pixlar vilket gör att den ser genom glas. Detta faktum kan vara väldigt bra för att känna sig trygg och ha uppsikt även utanför husbil.

Om allt detta ska fungera föresats det att man har ett eget Wi-Fi till vilket man ansluter telefonerna. Hur jag har löst den biten kan du lösa om här https://www.minhusvagn.com/2020/04/router-for-internet-i-husbilen.html
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Comments

Related Posts with Thumbnails

Hur man kan få nytta av gamla smartphones i husbilen

Om man som jag har svårt att göra sig av med saker som är trasiga kan man ibland hitta sätt att återanvända dem. Till exempel gamla mobiler med spräckta skärmar. Just nu använder jag tre stycken till allt annat än att ringa med. En sitter i vindrutan och fungerar som dashcam och två sitter inne i bilen och används som övervakningskameror.För dashcamen har jag bland alla andra valt appen Autoboy. Jag har provat en hel del men tycker att den är smidigast. Jag har ställt in den till att starta när den får ström, alltså när bilen startar. Jag har köpt pro-versionen då man då kan köra filminspelningen i bakgrunden eller bara i ett litet fönster. När inspelningen startar och visas i det där lilla fönstret startas med hjälp av en inställning i appen också en annan app, Digihud har jag valt, som visar bilens hastighet med stora lysande siffror uppmätt med telefonens gps. Bilens hastighetsmätare är ju kass som alla med Fiat, Peugot eller Citroën vet. Sen fungerar appen som vilken dashcam som helst. Jag har valt att den filmar i fem-minuterssnuttar och när minnet är fullt raderas de äldsta filerna så att de nya kan sparas. Vill jag behålla någon snutt kan jag spara den manuellt. När motorn slås av och strömmen till telefonen försvinner stängs appen ner. Hur smidigt som helst.

Dålig bild men här är telefonen in action med mina inställningar. Man kan såklart ha helskärm av kameran men jag gillar att se hastigheten också. Här en liten testfilm.


En annan kul grej man kan använda smartphones till är övervakning. Här finns det också en uppsjö av appar att välja mellan. Jag har valt Alfred.

Man installerar Alfred i de telefoner man vill använda som kameror och i den telefon eller surfplatta man vill använda som visare. När man installerar appen väljer man om apparaten ska vara kamera eller visare. Man hänger upp kamerorna där man vill och startar appen och sen är det i princip klart. Jo, man måste vara inloggad på samma googlekonto i alla apparaterna så att de ska hitta varann. Nu startar jag appen i visar-telefonen och ser då mina två kameror. Man kan i inställningarna också bl.a. starta rörelseavkänning vilket gör att kameran skickar ett meddelande till visartelelfonen och meddelar att den har spelat in något som rörde sig framför kameran. Man kan då välja att se den filmen eller se live vad som händer just nu. 

De flesta larm med rörelsedetektorer klarar inte att reagera genom fönster då glas och plast inte släpper igenom infrarött ljus. Man får ju heller inte utan tillstånd ha en övervakningskamera utomhus. En mobiltelefon använder sig istället av förändringar i bildens pixlar vilket gör att den ser genom glas. Detta faktum kan vara väldigt bra för att känna sig trygg och ha uppsikt även utanför husbil.

Om allt detta ska fungera föresats det att man har ett eget Wi-Fi till vilket man ansluter telefonerna. Hur jag har löst den biten kan du lösa om här https://www.minhusvagn.com/2020/04/router-for-internet-i-husbilen.html
Inga kommentarer:

Real Time Web Analytics