Om sommaren i husvagnen

Semestern är slut sen en vecka och jag har börjat jobba igen.
Det innebär inte på något vis att utflykterna med husvagn är över. På helgerna på sensommaren och i höst kommer jag säkert att ge mig ut då och då. Fyra veckors semester har jag haft och den mesta tiden har jag bott i husvagnen. Tänkte sammanfatta
det hela lite och berätta hur det har gått med solpanel, markis och det hela.


Solpanelen

Jag har varit helt oberoende av andra strömkällor än från solcellerna. Även om man på sommaren kanske använder mindre ström än andra årstider så har jag i alla fall aldrig snålat utan använt tv, dator, lampor och laddat kameror och mobilbatterier så mycket jag velat. Jag har ingen mätutrustning mer än en voltmeter och en lampa på instrumentpanelen som lyser grönt om allt är lugnt och rött om batteriet börjar ta slut. Den där lampan har lyst grönt hela sommaren, dygnet runt. Fläkten inne i husvagnen har varit igång nästan alltid, dag och natt,  för att ventilera ut värme liksom fläkten bakom kylskåpet. Nu har jag visserligen bott en del på campingplatser så jag skulle haft möjlighet att ladda batteriet där men det har aldrig behövts. Då det kostar mellan 40 och 60 kronor extra för elplats så har jag j sparat in lite slantar där. Men den största vinsten är ju att slippa bry sig om det finns ström i batteriet eller ej när man fricampar. De där 2500 kronorna jag lade ut på solpanelen har jag ju inte tjänat in ännu men det är underbart skönt att veta att man alltid har ström. På solcellsregulatorns lampor har jag också sett att solcellerna har laddat i alla väder. Solen har ju strålat för det mesta men även muliga dagar och i regn så har den laddat. Så slutsatsen kan bara bli att jag är mycket nöjd med solpanelen. Läs mer om projekt solpanel här.

Markisen


Titta så fint markisen kommer i spänn trots det brutna taket.


Min ombyggnad och specialkonstruktion av min Caravanstore Fiamma har fungerat över förväntan. När jag provade att rulla upp och ner den i vintras så klarade jag inte av det på egen hand. Men nu har det gått fint. problemet i vintras var att det var så kallt och markisen som är tillverkad av något plastmaterial var styvt och ohanterligt. Nu när det var varmt var den mjuk och lätthanterlig så gick det fint. Fast när jag bodde på campingplatser så bad jag oftast någon granne om hjälp så att den skulle bli jämnt och fint upprullad. Nästa steg blir att sy en heltäckande sida och ett nytt vindskydd. Jag har skissen över hur det ska konstrueras i huvudet. Allt jag behöver nu är ett bra tyg och en symaskin. Har faktiskt hittat en bra gammal grön Husqvarna på Tradera som jag lagt bud på. Får se hur det går med det. Allt det där finns så klart att köpa färdigt men det är mycket roligare att skapa själv. Kolla in här hur jag byggde om markisen att passa mitt brutna tak.

Kylskåpet
Har varit kallt ibland och varmt ibland. Jag tror hur som helst att fläkten jag satte in bakom kylskåpet har gjort viss nytta. När jag känner med handen utanför ventilen på baksidan så blåser det ut varm luft i alla fall. Men som sagt, ibland hade jag ca 8 grader i kylen och ibland 18. Jag funderade mycket på varför det var så varierande och innan har jag trott att det varit viktigt att vagnen stått absolut i våg men har ändrat mig lite nu. Jag ska prova det mer men jag är rätt säker på att om vagnen lutar framåt en aning så fungerar kylen bäst. En dum liten detalj som jag provisoriskt har fixat med lite jaffatejp är att man placerat kylskåpets skorstenesutsläpp alldeles under ventilen för kylskåpet på baksidan av vagnen. Det gör ju att den varma luften från skorstenen letar sig in igenom ventilen och höjer temperaturen bakom kylskåpet. Stendum engelsk konstruktion men jag löste det tillfälligt så här:


Jag skall hitta em mer bestående lösning så småningom.

Bensin
Alla som känner mig vet att jag är totalt ointresserad av bilar och motorer. Har jag en bil som startar och som jag kan lita på så är jag helt nöjd. Är den sen billig i drift så är det toppen. När jag köpte min lilla Skoda så var det just bensinförbrukningen och att Skoda är billiga bilar som gjorde att jag valde just en sådan. Jag har heller inget behov av att köra fort utan gillar att glida fram i lugnt tempo. Lite tyckte jag också att det är kul att vara lite motvalls och välja en bil som ingen annan vill ha och extra coolt var det allt att den mest betraktas som en gubbil. (Mindre coolt blev det när jag insåg att jag är ju för tusan en gubbe och passar väl in i normen...) Med färddatorn har det nästan blivit en sport att följa bensinförbrukningen och hålla den nere så mycket det går. Jag har som bäst faktiskt varit under 0,5 liter per mil. Men med husvagnen hängande där bak är det en annan sak. Förbrukningen brukar då ligga på mellan 0,9 och 1,3 som sämst i motvind. Innan jag åkte iväg på semestern så läste jag att man kan spara bensin genom att tanka 98 eller ännu hellre 99 oktan. Jag beslöt att testa och körde hela sommaren på 99 oktan som jag tror bara finns på Shell. Trot om du vill men snittet låg nu istället på mellan 0,8 och 1,0. Visserligen är den där bensinen 60-70 öre dyrare men minskar man sin förbrukning med med uppemot tre deciliter per mil så finns det ju helt klart pengar att spara där.

Campingplatserna jag bott på

 • Jag började på Parken Zoo camping i Eskilstuna som är en väldigt ny campingplats. Allt var väldigt väl ordnat och allt rent, nytt och fint. Stora väl utmärkta tomter och jättefina serviceanläggningar. Campingen hörde ihop med poolen intill och dit fick man gratisbiljetter om man ville. Duscharna var även de gratis. Två nätter stannade jag här.


 • Nästa camping jag besökte var Bredängs Camping i Stockholm där jag bodde fem dygn. Här var det fullt på de ordinarie husvagnsplatserna men då jag inte behövde el fick jag ta området som var tänkt för tältare. Här gällde det att själv hitta en plats att stå på och det var trångt men väldigt mysigt får jag säga. Campingen var ju mycket äldre än den i Eskilstuna men även om det var lite slitet var det rent och fint överallt och även här var duscharna gratis. Det fanns en badplats intill men det var en bit att gå i kraftiga backar och stigar för att ta sig dit. Allt var bra men jag blev lite sur när jag checkade ut då jag inte fick tillbaks mitt campingkort som de hävdade att de inte hade.... Jag fick skaffa ett nytt på nästa campingplats.
 • Sen blev det campingplatsen Skymningen i Kristinehamn i Värmland. Jag hade nog egentligen tänkt att fricampa men av någon anledning valde jag ändå att övernatta här. Detta var också en ny och välordnad liten campingplats vid strandkanten av Vänern. På morgonen när jag gick för att duscha upptäckte jag att man behövde guldtior för att få varmvatten. Jag tycker det är så himla dåligt. Lägg på det där på priset för campingen istället. Jag hade inga tior och receptionen var stängd i två timmar till.... Öppnade först kl 10, eller var det 11? 
 • Med mina danska vänner bodde jag sen på Hjälmsjöns camping utanför Örkelljunga några dagar. En liten, något sliten, men trevlig campingplats. Här var det fritt att duscha igen. Barnen var missnöjda med lekplatsen som bara bestod av en gunga men blev på bättre humör då det fanns en minigolfbana på plats. Sjön gick bra att bada i även om det var en bit att gå.
 • Den sista campingen blev Råå Vallars camping i Helsingborg. Stor och modern anläggning med havsbad och pool. Det fanns en bra lekplats för barnen och även nån slags uppblåsbar hoppborg som otroligt nog kostade åttio spänn per barn att nyttja??? Det märktes att det var en stor camping då den där småstadskänslan som finns på lite mindre campingar inte fanns här. På alla andra jag bott på så hejade man på alla och pratade med sina grannar. Det gjorde man inte här, precis som i en storstad.

Fricamping blev det också en massa såklart och de trevligaste ställena jag hittade var nog Gårda Brygga i Halland och min specialplats bakom hamnen i Åmål.
Läs mer om Gårda Brygga här.

Här hittar du mer om platsen i Åmål

Vad händer nu då? Jo lite fixande skall det bli. Sy vindskydd mm har jag ju sagt och blogginlägg kommer säkert om det. Riktig tv-antenn har jag ännu inte ordnat, får se hur det blir med det. Ny pump till vattnet måste köpas då den gamla brändes då den glömdes igång. Ja, jag kommer säkert på mer. Nu när jag varit hemma i ca en och en halv vecka börjar jag längta ut igen så vi får väl se till helgen om det blir något. Nu har jag ju lekt av mig det värsta med den nya mobilen också så.....

Jag skall lägga till lite fler bilder till de inlägg jag gjort här på bloggen i sommar. Så bläddra gärna tillbaks och kolla på de inläggen igen om du vill.

8 kommentarer:

 1. Alltid lite tråkigt när semestern är slut, men helger har man ju fortfarande!
  Vi måste faktiskt snart testa vår solpanel på riktigt. Den här sommaren har vi stått mycket på campingar och kopplat in oss på el. Nu till helgerna blir det nog en del fricamping, då ska vi undersöka hur bra vi klarar oss med solpanelen.

  SvaraRadera
 2. För er borde det var ännu lugnare än för mig. Ni laddar ju under körning också väl? Sen känns det rätt fräckt också, jag menar att vara självförsörjande när det gäller el. Ja visst, nu blir det helgerna som gäller. Iväg fredag efter jobbet och hem söndan, helt ok det med.

  SvaraRadera
 3. Återigen, fy sjuttsingen vad avundsjuk jag är på dina solceller. Vill också ha ju... Vart det än bär nästa sommar (Kroatien/Italien kanske?) så kommer jag definitivt installera sådana, eller rättare sagt betala någon annan att installera dem då det verkar vara lite väl överkursigt att försöka sig på det själv.

  Gillar dina bilder, och att även du recenserar campingarna. Bra vägledning och tips på framtida resmål... Och du, deppa inte för att semestern är över nu - tänk att det är nu de härliga hösthelgerna tar vid och du får ge dig ut på minisemestrar titt som tätt istället! :)

  SvaraRadera
 4. Jo, solcellerna är en höjdare. Du ska få namnet på min kontakt när det är dags. Billigare kan det inte bli. Och nej, jag deppar inte mer än bara lite. Helgerna kommer att bli bra och jag har en vecka kvar att ta ut dessutom.

  SvaraRadera
 5. Camping är härligt!! Älskar det och längtar redan till helgen då jag är ledig och hoppeligen kan man åka nånstans här på holmen.
  Solceller som sagt, det måste man ju införskaffa nån gång då man känner sig rik ;-)

  SvaraRadera
 6. Jo visst är det härligt. Solceller är kanon och måste inte tvunget vara så dyrt.

  SvaraRadera
 7. En mysig och trevlig berättelse över ditt sommarcampande!
  Skoj det fungerat så bra med solelen.
  Du har ju bra med effekt på din solpanel.
  Jag tycker också det är en så härlig frihet med solel!
  Nu skulle jag bara vilja ha ett 12V kompressorkylskåp också :)
  Har samma erfarenhet som du, att kylan i gasolkylskåpet är inte riktigt stabil, även om min nya fläktinstallation gjort det mycket bättre i sommar.
  Men tar ju en hel evighet att få kallt i gasolkylskåpet - funkar inte så bra vid spontana korta fricampingturer.

  SvaraRadera
 8. Tack för det Bosse. Jo jag är väldans nöjd med solpanelen. Skulle också vilja ha de där mätinstrumenten du har så man kan kolla effekt och batteriet men det är dyra leksaker det där. Kompressorkyl vore riktigt bra, får se om man springer på något på blocket till bra pris någongång. Det verkar som om det är många som har problem att hålla kylan på gasol. Jag har ström på min uppställningsplats så därför står kylen igång där och är alltid kall när jag börjar min utflykt. Brukar också lägga ut frysklamparna i kylen när jag åker. Ibland stoppar jag i ett par frysta petflaskor med vatten, fungerar också bra men tar onödigt mycket plats klart.

  SvaraRadera

Comments

Related Posts with Thumbnails

Om sommaren i husvagnen

Semestern är slut sen en vecka och jag har börjat jobba igen.
Det innebär inte på något vis att utflykterna med husvagn är över. På helgerna på sensommaren och i höst kommer jag säkert att ge mig ut då och då. Fyra veckors semester har jag haft och den mesta tiden har jag bott i husvagnen. Tänkte sammanfatta
det hela lite och berätta hur det har gått med solpanel, markis och det hela.


Solpanelen

Jag har varit helt oberoende av andra strömkällor än från solcellerna. Även om man på sommaren kanske använder mindre ström än andra årstider så har jag i alla fall aldrig snålat utan använt tv, dator, lampor och laddat kameror och mobilbatterier så mycket jag velat. Jag har ingen mätutrustning mer än en voltmeter och en lampa på instrumentpanelen som lyser grönt om allt är lugnt och rött om batteriet börjar ta slut. Den där lampan har lyst grönt hela sommaren, dygnet runt. Fläkten inne i husvagnen har varit igång nästan alltid, dag och natt,  för att ventilera ut värme liksom fläkten bakom kylskåpet. Nu har jag visserligen bott en del på campingplatser så jag skulle haft möjlighet att ladda batteriet där men det har aldrig behövts. Då det kostar mellan 40 och 60 kronor extra för elplats så har jag j sparat in lite slantar där. Men den största vinsten är ju att slippa bry sig om det finns ström i batteriet eller ej när man fricampar. De där 2500 kronorna jag lade ut på solpanelen har jag ju inte tjänat in ännu men det är underbart skönt att veta att man alltid har ström. På solcellsregulatorns lampor har jag också sett att solcellerna har laddat i alla väder. Solen har ju strålat för det mesta men även muliga dagar och i regn så har den laddat. Så slutsatsen kan bara bli att jag är mycket nöjd med solpanelen. Läs mer om projekt solpanel här.

Markisen


Titta så fint markisen kommer i spänn trots det brutna taket.


Min ombyggnad och specialkonstruktion av min Caravanstore Fiamma har fungerat över förväntan. När jag provade att rulla upp och ner den i vintras så klarade jag inte av det på egen hand. Men nu har det gått fint. problemet i vintras var att det var så kallt och markisen som är tillverkad av något plastmaterial var styvt och ohanterligt. Nu när det var varmt var den mjuk och lätthanterlig så gick det fint. Fast när jag bodde på campingplatser så bad jag oftast någon granne om hjälp så att den skulle bli jämnt och fint upprullad. Nästa steg blir att sy en heltäckande sida och ett nytt vindskydd. Jag har skissen över hur det ska konstrueras i huvudet. Allt jag behöver nu är ett bra tyg och en symaskin. Har faktiskt hittat en bra gammal grön Husqvarna på Tradera som jag lagt bud på. Får se hur det går med det. Allt det där finns så klart att köpa färdigt men det är mycket roligare att skapa själv. Kolla in här hur jag byggde om markisen att passa mitt brutna tak.

Kylskåpet
Har varit kallt ibland och varmt ibland. Jag tror hur som helst att fläkten jag satte in bakom kylskåpet har gjort viss nytta. När jag känner med handen utanför ventilen på baksidan så blåser det ut varm luft i alla fall. Men som sagt, ibland hade jag ca 8 grader i kylen och ibland 18. Jag funderade mycket på varför det var så varierande och innan har jag trott att det varit viktigt att vagnen stått absolut i våg men har ändrat mig lite nu. Jag ska prova det mer men jag är rätt säker på att om vagnen lutar framåt en aning så fungerar kylen bäst. En dum liten detalj som jag provisoriskt har fixat med lite jaffatejp är att man placerat kylskåpets skorstenesutsläpp alldeles under ventilen för kylskåpet på baksidan av vagnen. Det gör ju att den varma luften från skorstenen letar sig in igenom ventilen och höjer temperaturen bakom kylskåpet. Stendum engelsk konstruktion men jag löste det tillfälligt så här:


Jag skall hitta em mer bestående lösning så småningom.

Bensin
Alla som känner mig vet att jag är totalt ointresserad av bilar och motorer. Har jag en bil som startar och som jag kan lita på så är jag helt nöjd. Är den sen billig i drift så är det toppen. När jag köpte min lilla Skoda så var det just bensinförbrukningen och att Skoda är billiga bilar som gjorde att jag valde just en sådan. Jag har heller inget behov av att köra fort utan gillar att glida fram i lugnt tempo. Lite tyckte jag också att det är kul att vara lite motvalls och välja en bil som ingen annan vill ha och extra coolt var det allt att den mest betraktas som en gubbil. (Mindre coolt blev det när jag insåg att jag är ju för tusan en gubbe och passar väl in i normen...) Med färddatorn har det nästan blivit en sport att följa bensinförbrukningen och hålla den nere så mycket det går. Jag har som bäst faktiskt varit under 0,5 liter per mil. Men med husvagnen hängande där bak är det en annan sak. Förbrukningen brukar då ligga på mellan 0,9 och 1,3 som sämst i motvind. Innan jag åkte iväg på semestern så läste jag att man kan spara bensin genom att tanka 98 eller ännu hellre 99 oktan. Jag beslöt att testa och körde hela sommaren på 99 oktan som jag tror bara finns på Shell. Trot om du vill men snittet låg nu istället på mellan 0,8 och 1,0. Visserligen är den där bensinen 60-70 öre dyrare men minskar man sin förbrukning med med uppemot tre deciliter per mil så finns det ju helt klart pengar att spara där.

Campingplatserna jag bott på

 • Jag började på Parken Zoo camping i Eskilstuna som är en väldigt ny campingplats. Allt var väldigt väl ordnat och allt rent, nytt och fint. Stora väl utmärkta tomter och jättefina serviceanläggningar. Campingen hörde ihop med poolen intill och dit fick man gratisbiljetter om man ville. Duscharna var även de gratis. Två nätter stannade jag här.


 • Nästa camping jag besökte var Bredängs Camping i Stockholm där jag bodde fem dygn. Här var det fullt på de ordinarie husvagnsplatserna men då jag inte behövde el fick jag ta området som var tänkt för tältare. Här gällde det att själv hitta en plats att stå på och det var trångt men väldigt mysigt får jag säga. Campingen var ju mycket äldre än den i Eskilstuna men även om det var lite slitet var det rent och fint överallt och även här var duscharna gratis. Det fanns en badplats intill men det var en bit att gå i kraftiga backar och stigar för att ta sig dit. Allt var bra men jag blev lite sur när jag checkade ut då jag inte fick tillbaks mitt campingkort som de hävdade att de inte hade.... Jag fick skaffa ett nytt på nästa campingplats.
 • Sen blev det campingplatsen Skymningen i Kristinehamn i Värmland. Jag hade nog egentligen tänkt att fricampa men av någon anledning valde jag ändå att övernatta här. Detta var också en ny och välordnad liten campingplats vid strandkanten av Vänern. På morgonen när jag gick för att duscha upptäckte jag att man behövde guldtior för att få varmvatten. Jag tycker det är så himla dåligt. Lägg på det där på priset för campingen istället. Jag hade inga tior och receptionen var stängd i två timmar till.... Öppnade först kl 10, eller var det 11? 
 • Med mina danska vänner bodde jag sen på Hjälmsjöns camping utanför Örkelljunga några dagar. En liten, något sliten, men trevlig campingplats. Här var det fritt att duscha igen. Barnen var missnöjda med lekplatsen som bara bestod av en gunga men blev på bättre humör då det fanns en minigolfbana på plats. Sjön gick bra att bada i även om det var en bit att gå.
 • Den sista campingen blev Råå Vallars camping i Helsingborg. Stor och modern anläggning med havsbad och pool. Det fanns en bra lekplats för barnen och även nån slags uppblåsbar hoppborg som otroligt nog kostade åttio spänn per barn att nyttja??? Det märktes att det var en stor camping då den där småstadskänslan som finns på lite mindre campingar inte fanns här. På alla andra jag bott på så hejade man på alla och pratade med sina grannar. Det gjorde man inte här, precis som i en storstad.

Fricamping blev det också en massa såklart och de trevligaste ställena jag hittade var nog Gårda Brygga i Halland och min specialplats bakom hamnen i Åmål.
Läs mer om Gårda Brygga här.

Här hittar du mer om platsen i Åmål

Vad händer nu då? Jo lite fixande skall det bli. Sy vindskydd mm har jag ju sagt och blogginlägg kommer säkert om det. Riktig tv-antenn har jag ännu inte ordnat, får se hur det blir med det. Ny pump till vattnet måste köpas då den gamla brändes då den glömdes igång. Ja, jag kommer säkert på mer. Nu när jag varit hemma i ca en och en halv vecka börjar jag längta ut igen så vi får väl se till helgen om det blir något. Nu har jag ju lekt av mig det värsta med den nya mobilen också så.....

Jag skall lägga till lite fler bilder till de inlägg jag gjort här på bloggen i sommar. Så bläddra gärna tillbaks och kolla på de inläggen igen om du vill.

8 kommentarer:

 1. Alltid lite tråkigt när semestern är slut, men helger har man ju fortfarande!
  Vi måste faktiskt snart testa vår solpanel på riktigt. Den här sommaren har vi stått mycket på campingar och kopplat in oss på el. Nu till helgerna blir det nog en del fricamping, då ska vi undersöka hur bra vi klarar oss med solpanelen.

  SvaraRadera
 2. För er borde det var ännu lugnare än för mig. Ni laddar ju under körning också väl? Sen känns det rätt fräckt också, jag menar att vara självförsörjande när det gäller el. Ja visst, nu blir det helgerna som gäller. Iväg fredag efter jobbet och hem söndan, helt ok det med.

  SvaraRadera
 3. Återigen, fy sjuttsingen vad avundsjuk jag är på dina solceller. Vill också ha ju... Vart det än bär nästa sommar (Kroatien/Italien kanske?) så kommer jag definitivt installera sådana, eller rättare sagt betala någon annan att installera dem då det verkar vara lite väl överkursigt att försöka sig på det själv.

  Gillar dina bilder, och att även du recenserar campingarna. Bra vägledning och tips på framtida resmål... Och du, deppa inte för att semestern är över nu - tänk att det är nu de härliga hösthelgerna tar vid och du får ge dig ut på minisemestrar titt som tätt istället! :)

  SvaraRadera
 4. Jo, solcellerna är en höjdare. Du ska få namnet på min kontakt när det är dags. Billigare kan det inte bli. Och nej, jag deppar inte mer än bara lite. Helgerna kommer att bli bra och jag har en vecka kvar att ta ut dessutom.

  SvaraRadera
 5. Camping är härligt!! Älskar det och längtar redan till helgen då jag är ledig och hoppeligen kan man åka nånstans här på holmen.
  Solceller som sagt, det måste man ju införskaffa nån gång då man känner sig rik ;-)

  SvaraRadera
 6. Jo visst är det härligt. Solceller är kanon och måste inte tvunget vara så dyrt.

  SvaraRadera
 7. En mysig och trevlig berättelse över ditt sommarcampande!
  Skoj det fungerat så bra med solelen.
  Du har ju bra med effekt på din solpanel.
  Jag tycker också det är en så härlig frihet med solel!
  Nu skulle jag bara vilja ha ett 12V kompressorkylskåp också :)
  Har samma erfarenhet som du, att kylan i gasolkylskåpet är inte riktigt stabil, även om min nya fläktinstallation gjort det mycket bättre i sommar.
  Men tar ju en hel evighet att få kallt i gasolkylskåpet - funkar inte så bra vid spontana korta fricampingturer.

  SvaraRadera
 8. Tack för det Bosse. Jo jag är väldans nöjd med solpanelen. Skulle också vilja ha de där mätinstrumenten du har så man kan kolla effekt och batteriet men det är dyra leksaker det där. Kompressorkyl vore riktigt bra, får se om man springer på något på blocket till bra pris någongång. Det verkar som om det är många som har problem att hålla kylan på gasol. Jag har ström på min uppställningsplats så därför står kylen igång där och är alltid kall när jag börjar min utflykt. Brukar också lägga ut frysklamparna i kylen när jag åker. Ibland stoppar jag i ett par frysta petflaskor med vatten, fungerar också bra men tar onödigt mycket plats klart.

  SvaraRadera

Real Time Web Analytics