I en värld av slit och släng

När man tillbringar mycket tid i sin husbil blir efterhand även det vardag. Dock anser jag att vardagen jag lever i är både trevligare, bekymmersfriare och friare i allmänhet än i det liv jag levde tidigare. Men man behöver saker att pyssla med. En kär hobby som jag tagit med mig är läderhantverk och mina läderverktyg var en av de saker som fick följa med när jag lämnade mitt lilla hus.

Jag har byggt mig ett litet hopfällbart arbetsbord och därtill köpt en färdig verktygs- och prylsamlare där jag får plats med mina verktyg. När jag inte använder det fäller jag ihop bordet och det och organizern får plats intill min säng.


I en värld av slit och släng finns en längtan efter något beständigt. Läderprodukter gjorda för att hålla och vackert nötas under en lång, lång tid.
Lädret som jag använder är vegetabiliskt garvat av den finaste italienska kvalitet.
Med stor kärlek till hantverket skärs lädret till, färgas och och sys med vaxad segeltråd av nylon innan det slutligen putsas med oljor och bivax till en vacker och mycket hållbar produkt.

Lite allmänt om läder
Den bästa med lädervaror av hög kvalitet är hur bra och vackert de åldras men man bör därför vara vaksam och endast välja läderprodukter med bra tillverkningsprocess..
Läder är gjort av djurhud, i de flesta fall av ko och är ett organiskt material. Djurskinnet går igenom en komplex garvningsprocess då lädret avhåras, mjukas upp och ev. färgas elle oljas. Varje garveri har sin egen specifika process, och dessa delas in i två huvudkategorier: Kemisk garvning med krom eller vegetabilisk garvning med naturliga produkter såsom träbark. Endast ca 15% av alla världens garverier använder sig av vegetabilisk garvning som både är ekologisk och ger lädret en levande yta med högsta kvalitet. Garvningsindustrin är en av de mest förorenande i världen. 85 % av allt läder garvas med hjälp av krom – en tungmetall som är supergiftig. Vilket rent krasst betyder att merparten av allt läder som säljs i våra butiker med stor sannolikhet också är en miljöbov.Att skilja mellan de två lädertyperna kan vara lite knepigt, men här är några saker som hjälper dig.
Känn på lädret. Krom gör lädret mjukt och stretchigt, medan vegetabiliskt tenderar att ge en mer robust och mindre svampig känsla. Det här är inte ett idiotsäkert sätt eftersom krom-garvade läderprodukter vanligtvis behandlas med ytterligare kemikalier för att göra det robustare och mindre stretchigt vilket kan göra det svårt att se skillnad.
Pris: Kemiskt garvat läder är mycket billigare än det vegetabiliskt garvade. Detta beror bl.a. på att det tar mycket kortare tid att göra. Var därför uppmärksam med läderprodukter till låga priser.
Färg och utseende: Detta är det enklaste sättet att se vilken typ av läder produkten är gjord av. Kemiskt garvat läder har en mycket jämn färg och ett allmänt konstlad utseende. Vegetabiliskt garvat läder å andra sidan visar lädrets pigment tydligare och har ett djup av färger och nyanser.
Åldrande: Vegetabiliskt garvat läder håller mycket länge och åldras genom att mörkna med en vacker patina. Det formas efter hur det används, som en sko som omsluter en fot eller som ett kortfodral som omsluter och formar sig efter korten.


Skötselråd:
Läder är som sagt djurhud, och därför har det också liknande egenskaper som människans hud: blir den för torr så kan den spricka. Därför bör du smörja in dina läderprodukter med läderfett lite då och då: då kommer de att hålla i evigheter! Skulle lädret bli vått så låt det endast torka långsamt i rumstemperatur.
Jag bor ju på heltid i min husbil och reser runt i Sverige och Europa på ledig tid. Jag yrkesarbetar fortfarande men snart är det dags för pension. Bli därför inte förvånad om en eventuell beställning dyker upp från Estland, Grekland, Frankrike eller varifrån som helst. Det är där jag befinner mig för tillfället och kanske jag sitter på en strand eller på ett berg och jobbar med din nästa beställning. 


 Mitt arbete med läder är till en mycket kär hobby som jag utför på min fritid. Försäljning är inte mitt egentliga syfte men då jag vet att släktingars, vänners vänner och kanske ibland någon annan ibland vill ha något beständigt så bistår jag gärna med det.

Kolla här på lite av mina arbeten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Comments

Related Posts with Thumbnails

I en värld av slit och släng

När man tillbringar mycket tid i sin husbil blir efterhand även det vardag. Dock anser jag att vardagen jag lever i är både trevligare, bekymmersfriare och friare i allmänhet än i det liv jag levde tidigare. Men man behöver saker att pyssla med. En kär hobby som jag tagit med mig är läderhantverk och mina läderverktyg var en av de saker som fick följa med när jag lämnade mitt lilla hus.

Jag har byggt mig ett litet hopfällbart arbetsbord och därtill köpt en färdig verktygs- och prylsamlare där jag får plats med mina verktyg. När jag inte använder det fäller jag ihop bordet och det och organizern får plats intill min säng.


I en värld av slit och släng finns en längtan efter något beständigt. Läderprodukter gjorda för att hålla och vackert nötas under en lång, lång tid.
Lädret som jag använder är vegetabiliskt garvat av den finaste italienska kvalitet.
Med stor kärlek till hantverket skärs lädret till, färgas och och sys med vaxad segeltråd av nylon innan det slutligen putsas med oljor och bivax till en vacker och mycket hållbar produkt.

Lite allmänt om läder
Den bästa med lädervaror av hög kvalitet är hur bra och vackert de åldras men man bör därför vara vaksam och endast välja läderprodukter med bra tillverkningsprocess..
Läder är gjort av djurhud, i de flesta fall av ko och är ett organiskt material. Djurskinnet går igenom en komplex garvningsprocess då lädret avhåras, mjukas upp och ev. färgas elle oljas. Varje garveri har sin egen specifika process, och dessa delas in i två huvudkategorier: Kemisk garvning med krom eller vegetabilisk garvning med naturliga produkter såsom träbark. Endast ca 15% av alla världens garverier använder sig av vegetabilisk garvning som både är ekologisk och ger lädret en levande yta med högsta kvalitet. Garvningsindustrin är en av de mest förorenande i världen. 85 % av allt läder garvas med hjälp av krom – en tungmetall som är supergiftig. Vilket rent krasst betyder att merparten av allt läder som säljs i våra butiker med stor sannolikhet också är en miljöbov.Att skilja mellan de två lädertyperna kan vara lite knepigt, men här är några saker som hjälper dig.
Känn på lädret. Krom gör lädret mjukt och stretchigt, medan vegetabiliskt tenderar att ge en mer robust och mindre svampig känsla. Det här är inte ett idiotsäkert sätt eftersom krom-garvade läderprodukter vanligtvis behandlas med ytterligare kemikalier för att göra det robustare och mindre stretchigt vilket kan göra det svårt att se skillnad.
Pris: Kemiskt garvat läder är mycket billigare än det vegetabiliskt garvade. Detta beror bl.a. på att det tar mycket kortare tid att göra. Var därför uppmärksam med läderprodukter till låga priser.
Färg och utseende: Detta är det enklaste sättet att se vilken typ av läder produkten är gjord av. Kemiskt garvat läder har en mycket jämn färg och ett allmänt konstlad utseende. Vegetabiliskt garvat läder å andra sidan visar lädrets pigment tydligare och har ett djup av färger och nyanser.
Åldrande: Vegetabiliskt garvat läder håller mycket länge och åldras genom att mörkna med en vacker patina. Det formas efter hur det används, som en sko som omsluter en fot eller som ett kortfodral som omsluter och formar sig efter korten.


Skötselråd:
Läder är som sagt djurhud, och därför har det också liknande egenskaper som människans hud: blir den för torr så kan den spricka. Därför bör du smörja in dina läderprodukter med läderfett lite då och då: då kommer de att hålla i evigheter! Skulle lädret bli vått så låt det endast torka långsamt i rumstemperatur.
Jag bor ju på heltid i min husbil och reser runt i Sverige och Europa på ledig tid. Jag yrkesarbetar fortfarande men snart är det dags för pension. Bli därför inte förvånad om en eventuell beställning dyker upp från Estland, Grekland, Frankrike eller varifrån som helst. Det är där jag befinner mig för tillfället och kanske jag sitter på en strand eller på ett berg och jobbar med din nästa beställning. 


 Mitt arbete med läder är till en mycket kär hobby som jag utför på min fritid. Försäljning är inte mitt egentliga syfte men då jag vet att släktingars, vänners vänner och kanske ibland någon annan ibland vill ha något beständigt så bistår jag gärna med det.

Kolla här på lite av mina arbeten

Inga kommentarer:

Real Time Web Analytics