GPS och POI

Jag har inte mycket erfarenhet av olika gps:er utan använder bara min mobils funktioner för detta. Har en Nokia n95 mobiltelefon med inbygd gps och det är klart att skärmen är i minsta laget men i övrigt fungerar det jättebra tycker jag.
 


Just nu använder jag McGuider eller Sygic som det heter nu och som är avgjort bättre än programvaran som följer med Nokian från början.

Poi (Points Of Interest eller Intressepunkter) till fartkameror har jag hittat
 här och poi till campingplatser här.

Detta är också en bra site med poi för det mesta i Sverige. Här finns 60 000 intressepunkter i 280 kategorier .

jag har också installerat ett litegratis fartkameraprogram 
som hittills fungerar bra. 
Det fungerar lite som med fildelning och uppdateras ständigt av de olika användarna. En fördel är att det larmar med en ljudsignal när man närmar sig en fartkamera.
Nu kör ju jag väldigt lugnt men ibland kan man ju ha missat en skylt och då är det bra att få en varning så att man sänker till rätt hastighet.I foxytag, gratisprogrammet, får man bara en ljudsignal och en röd plopp rör sig över skärmen mot centrum när man närmar sig fartkameran. Här får man dock ingen indikering av vilken hastighet som gäller men ens egna hastighet visas. Bilens hastighetsmätare brukar visa ca 5-10% högre hastighet än man faktiskt har. Foxytag ger bara signal för de kameror som är på min sida av vägen. Däremot tillkommer en liten avgift då programmet laddar ner ny information från andra användare var femte minut. Det är inga stora filer så kostnaden är som jag ser det försumbar. Programmet fungerar på samma sätt över hela världen.

När det gäller gps med guidning finns det en mängd olika program varav jag endast provat Nokias som följer med telefonen och Mcguider. Nokias är helt gratis numera för nyare mobiler. För min N95 som nu har några år på nacken finns det dock en mindre kostnad för röstvägledning men kartorna däremot är gratis. Det tillkommer inga ytterligare trafikkostnader för något av programmen.

Mcguider tycker jag är jättebra. Den senast versionen kostar 59 euro och kartorna lär vara väldigt bra. Tror att det är samma som för TomTom bland annat. När det gäller fartkameror och Mcguider så har jag lagt till egna poi's enligt ovan och de är gratis och man väljer själv vilka värdsdelar man vill ha.. Här kan man också välja att få en ljudvarning när man närmar sig en fartkamera. En annan fördel här är att det visas på skärmen dels vilken hastighet man själv håller liksom hastighetsbegränsningen för det aktuella vägavsnittet. Hos Mcguider har man på samma sätt som för Nokias egna system alla kartor och poi's installerade i telefonen och behöver därför inte som med tex Google Maps ladda ner dem efterhand vilket kan bli dyrt. Google Maps har heller ingen röstguidning.

2 kommentarer:

 1. Herregud vilka tekniska prylar det finns nu för tiden - jag har inte hängt med ens på hälften (och det ska komma från en tjej som nästan är född i datorns år!) GPS känns som en bra-att-ha-grej men fartkameravarningsprogram? Ojoj, mycket man inte visste att man behövde... ;)

  SvaraRadera
 2. Och du har så klart alldeles rätt. sånt där behövs inte och jag har alltid klarat mig utan. Men, det är kul du vet... :-)
  I morgon är det dags för mig att koppla på vagnen och styra iväg norrut, med eller utan fartmojprogrammet...

  SvaraRadera

Comments

Related Posts with Thumbnails

GPS och POI

Jag har inte mycket erfarenhet av olika gps:er utan använder bara min mobils funktioner för detta. Har en Nokia n95 mobiltelefon med inbygd gps och det är klart att skärmen är i minsta laget men i övrigt fungerar det jättebra tycker jag.
 


Just nu använder jag McGuider eller Sygic som det heter nu och som är avgjort bättre än programvaran som följer med Nokian från början.

Poi (Points Of Interest eller Intressepunkter) till fartkameror har jag hittat
 här och poi till campingplatser här.

Detta är också en bra site med poi för det mesta i Sverige. Här finns 60 000 intressepunkter i 280 kategorier .

jag har också installerat ett litegratis fartkameraprogram 
som hittills fungerar bra. 
Det fungerar lite som med fildelning och uppdateras ständigt av de olika användarna. En fördel är att det larmar med en ljudsignal när man närmar sig en fartkamera.
Nu kör ju jag väldigt lugnt men ibland kan man ju ha missat en skylt och då är det bra att få en varning så att man sänker till rätt hastighet.I foxytag, gratisprogrammet, får man bara en ljudsignal och en röd plopp rör sig över skärmen mot centrum när man närmar sig fartkameran. Här får man dock ingen indikering av vilken hastighet som gäller men ens egna hastighet visas. Bilens hastighetsmätare brukar visa ca 5-10% högre hastighet än man faktiskt har. Foxytag ger bara signal för de kameror som är på min sida av vägen. Däremot tillkommer en liten avgift då programmet laddar ner ny information från andra användare var femte minut. Det är inga stora filer så kostnaden är som jag ser det försumbar. Programmet fungerar på samma sätt över hela världen.

När det gäller gps med guidning finns det en mängd olika program varav jag endast provat Nokias som följer med telefonen och Mcguider. Nokias är helt gratis numera för nyare mobiler. För min N95 som nu har några år på nacken finns det dock en mindre kostnad för röstvägledning men kartorna däremot är gratis. Det tillkommer inga ytterligare trafikkostnader för något av programmen.

Mcguider tycker jag är jättebra. Den senast versionen kostar 59 euro och kartorna lär vara väldigt bra. Tror att det är samma som för TomTom bland annat. När det gäller fartkameror och Mcguider så har jag lagt till egna poi's enligt ovan och de är gratis och man väljer själv vilka värdsdelar man vill ha.. Här kan man också välja att få en ljudvarning när man närmar sig en fartkamera. En annan fördel här är att det visas på skärmen dels vilken hastighet man själv håller liksom hastighetsbegränsningen för det aktuella vägavsnittet. Hos Mcguider har man på samma sätt som för Nokias egna system alla kartor och poi's installerade i telefonen och behöver därför inte som med tex Google Maps ladda ner dem efterhand vilket kan bli dyrt. Google Maps har heller ingen röstguidning.

2 kommentarer:

 1. Herregud vilka tekniska prylar det finns nu för tiden - jag har inte hängt med ens på hälften (och det ska komma från en tjej som nästan är född i datorns år!) GPS känns som en bra-att-ha-grej men fartkameravarningsprogram? Ojoj, mycket man inte visste att man behövde... ;)

  SvaraRadera
 2. Och du har så klart alldeles rätt. sånt där behövs inte och jag har alltid klarat mig utan. Men, det är kul du vet... :-)
  I morgon är det dags för mig att koppla på vagnen och styra iväg norrut, med eller utan fartmojprogrammet...

  SvaraRadera

Real Time Web Analytics