Back to basic - moped


Lång tid har gått sedan det förra inlägget men nu är det dags igen. För en månad sedan köpte jag en moped. Moppe är något jag tänkt på länge, säkert 25 år. Ett av skälen till att det inte blivit av tidigare har säkert att göra med töntstämpeln. Vuxna kör väl inte moppe, det ser ju inte klokt ut. Jag tror att många tänker så och även jag "gjorde" det. Nu har jag nått den åldern då jag dels inte bryr mig längre och i stort sett allt man gör är töntugt i yngre generationers ögon. Folk får tycka precis vad de vill och nej, jag har inte blivit av med körkortet som en del misstänker. Fast nu när jag kört till jobbet fram och tillbaks en månad ca så har jag också upptäckt något annat. Blickar, blickar från andra vuxna män. Blickarna är inte
alls hånfulla utan lyser av intresse och ibland kan jag också se lite avund från många. Nu är ju min moppe coolast i stan och femtonåringarna kollar såklart men även grabbar på 25, män i förtioårsåldern och gubbar i min ålder (född 58).

Jag har provat det mesta när det gäller camping och kringflackande. Jag har fotvandrat, cyklat, kuskat runt genom Europa i bil och ofta sovit i bilen för att hålla nere kostnaderna och för att det är kul. En gång ställde jag bilen mitt inne i centrala Berlin och bodde där i flera dagar.. Husvagn är ju så klart bekvämt, enkelt och kul. Det transportsättet som har haft bäst hastighet och smidighet har varit cykel tycker jag. Man kommer fram överallt och är, vad ska jag säga, "nära". Med bil och husvagn är man trots allt lite begränsad. Problemet med att cykla är att jag ofta har ont någonstans. Ofta i ett knä som är lite utslitet. Ofta blir jag för trött för att orka utforska städer och byar på kvällarna mm mm. I många år har jag tänkt att moped vore ganska optimalt. De flesta av cykelns fördelar men man sliter inte ut sig. 

Mopeden är en Honda Zoomer av årsmodell 2008. Den hade rullat endast 200 mil av den förre, ende ägaren och jag fick den till ett bra vinterpris. Honda Zoomer kan närmast beskrivas som en mopparnas militärjeep. Den har ingen onödig plast utan har en öppen rörkonstruktion och det var när jag såg en sådan första gången jag bestämde mig för att nu är det dags. En Zoomer ska jag ha. Jag hade tur att hitta en hos den stora mopedhandlaren här i stan och efter att ha vinterprutat lite slog jag till direkt. Att den är röd gillar jag egentligen inte utan heslt hade jag velat ha den militärgrön eller svart. Men men, inget större problem. På biden ser man lite av moddarna jag gjort.
Jag började med att byta ut den bakre stötdämparen för originalet var kass och inte gjord för fullvuxna svenskar utan snarare för små japaner på 50kg. Sen satte jag på fotpinnar fram och bak så att man kan byta ställning lite när man kör långt. Under sadeln har jag av en gammal 25 liters plastdunk tillverkad en förvaringsbox för regnställ mm. Ett litet larm har jag köpt via E-bay från Hong Kong och gömt på ett smart ställe. En Stor låda köpte jag på Bauhaus där jag kan stoppa matkasse och annat när jag handlat. Först tänkte jag köpa en riktig hjälmlåda men jag tycker inte att de passar riktigt till Zoomerns råa utsende. En kantig låda tycker i alla fall jag ser bättre ut. Lådan fungerar också som ryggstöd och det känns bra att luta sig bakåt när jag använder de främre fotpinnarna. Jag är 187 cm lång och det var faktiskt lite dålig plats för mig så från Taiwan köpte jag ett litet set av aluminium som flyttar bak och höjer sadeln lite grand så nu får jag plats bra. Vad mer, jo ett tolv volts uttag så jag kan ladda mobilen och använda den som gps mm. En hållare till Mobilen på styret och en liten klocka med termometer som också den sitter på styret. De förändringarna jag gjort är inget mot vad andra gör. Är du intresserad så kan du kolla på ett svenskt forum för Zoomerentustiaster här och ett amerikanskt här.

I sommar har jag planer på att låta husvagnen stå och istället köra söderut på moppesemester. Vi får väl se vad det blir av det och hur långt jag kommer. Nu håller jag mest på och "övningskör" och idag blev det en runda i Danmark.

Vädret skulle bli bra, molnigt men upp emot tio grader men när jag startade var det 4 grader, tjock dimma och duggregnade. Det stoppade inte mig för man måste ju lite på DMI som hade sagt, inget regn... Jag körde in till stan men när jag nådde Knutpunkten var jag redan våt om benen för att jag inte orkat dra på regnbyxorna. Jag gick in och tog en kopp kaffe och torkade lite och så småningom slutade det regna och jag körde vidare ner till färjan.


För dig som inte vet kan jag upplysa om att färjorna går varje kvart ungefär och tar ca 20 minuter. Priset för moped är 0 kr. Man betalar bara för sig själv, ToR 64 kr. Kanon tycker jag.

 Dimman ligger tät men det regnar inte längre.

Där nere står min Zoomer tillsammans med en annan Honda och en plastgris :-)

Visa Moppetur i norra Själland på en större karta
Här är rundan jag körde och totalt blev det knappt 15 mil.

När jag kom i land i Helsingör körde jag Strandvägen norrut till första pausplatsen Hornbæk.

Jag körde vidare och i Gilleleje hamn stannade jag till lite för en kaffepaus från den medhavda termosen.

Nästa gång jag stannade lite var i Helsinge och nu tittade solen fram. Här blev det mer kaffe och några ägg från matsäcken. Oj vad alla tittade på mig där jag satt vid moppen på en bänk. Eller var det moppen de tittade på ;-)

Efter Gilleleje körde jag på gps:en. Jag kollade på kartan och tog sikte på något och lät satelliterna leda mig dit. Gps:en har jag ställt in på cykel så den väljer små vägar automatiskt. Nu var det fortfarande kanske lite kallt för mopedutflykter men när det blir varmare och grönt kan jag varmt rekommendera Danmark med alla jättefina småvägar. När jag i Hillerød ställde in gps:en till att leda mig till Humlebæk fick den spel. Jag litade på den och körde vidare. Efter en mil kanske så sa den att jag skulle vända och sådär höll den på ett tag, fram och tillbaka. Den där lilla avstickaren från Hillrød norrut beror på att min guide fick fnatt...

Till Humlebæk ville jag för att hälsa på min gamle vän från Båstad som där driver Gamle Humlebæk kro. Men när jag väl kom dit var han inte på plats. Istället ringde jag en annan vän i Helsingør för att få lite kaffe men hon var just på väg upp till Gilleleje som jag ju kört igenom några timmar tidigare. Hur som helst, jag fortsatte nu Strandvejen från Humlebæk mot Helsingør. Här är vägen ganska smal och dålig plats för bilar att köra om på men hastigheten bland bilisterna är också låg så jag hängde med bra i trafiktempot med mina 43 km i timman och blev inte omkörd en enda gång utan kunde ligga mitt i vägbanan hela tiden utan att för den sakens skull vara i vägen.

Här är sista sträckan av Strandvägen och därborta Helsingør och båten som tog mig över sundet  och strax var jag hemma igen. En trevlig utflykt och som högst var det 11 grader varmt och vinden var knappt ens kuling idag här som alltid är så blåsigt.

När jag köpte Zoomern hade den på 4 år körts 200 mil. Jag har nu lagt till ca 97 mil på mätaren.7 kommentarer:

 1. Trevlig liten resa du gjorde. Roligt att få "följa" med på dina resor när du lägger upp så här.
  Ha det
  Mvh Roberto

  SvaraRadera
 2. Tack Robert,
  Det är roligt med läsare som kommenterar. Jag hoppas det blir fler mopedturer snart.

  SvaraRadera
 3. Vad fint du har fixat till din moppe!

  Töntstämpel? Vem bryr sig???

  Min man och jag är båda 50+. För ett par år sedan köpte vi också moppe, varsin. Vi gör små utflykter. Jätteroligt!

  Har funderingar på att skaffa en släpkärra också :)

  SvaraRadera
 4. Kanon Anonym. Då är jag inte ensam :-) Kärra har jag också funderat på. Vi får väl se. Nu har jag packat moppen med tält och hela paketet för att köra och genomföra årets första camping på Söderåsen i morgon efter jobbet. Jag kommer att göra succé på min arbetsplats där det finns många många tonåringar när jag rullar in och parkerar den fullastade moppen bredvid deras moppar och cyklar i morgon bitti ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde säga att utöver mopparna så har vi husvagn också :))

   Med husvagnen som bas är det perfekt att göra utflykter med mopparna. Även om det ibland bara handlar om att köra och köpa mjölk...

   Radera
 5. Morgonfilosofen 2012-03-29
  Jag blir lite avundsjuk. Ser att du varit i Dalsland också. Jag har paddlat en del på Dalslands 50 mil vattenvägar och bott i lavvu-kåta. Nying är effektivt - jag har gjort sådana själv. Jag följer dig framöver- /G

  SvaraRadera
 6. Det var kul att läsa om din resa, själv gjorde jag en 2007 från Linköping till Mörrum med en 79:ans suzuki k50 det tog ca 12 timmar totalt. men tyvärr fick jag ta bussen hem och hämta moppen med kärra, det regnade så mycket att jag fick ett elöverslag någonstans. Det skulle ha blivit en resa på ca 90-100 mil men men. Men jag ska göra om den snart. älskar att åka moppe./ Janne 58

  SvaraRadera

Comments

Related Posts with Thumbnails

Back to basic - moped


Lång tid har gått sedan det förra inlägget men nu är det dags igen. För en månad sedan köpte jag en moped. Moppe är något jag tänkt på länge, säkert 25 år. Ett av skälen till att det inte blivit av tidigare har säkert att göra med töntstämpeln. Vuxna kör väl inte moppe, det ser ju inte klokt ut. Jag tror att många tänker så och även jag "gjorde" det. Nu har jag nått den åldern då jag dels inte bryr mig längre och i stort sett allt man gör är töntugt i yngre generationers ögon. Folk får tycka precis vad de vill och nej, jag har inte blivit av med körkortet som en del misstänker. Fast nu när jag kört till jobbet fram och tillbaks en månad ca så har jag också upptäckt något annat. Blickar, blickar från andra vuxna män. Blickarna är inte
alls hånfulla utan lyser av intresse och ibland kan jag också se lite avund från många. Nu är ju min moppe coolast i stan och femtonåringarna kollar såklart men även grabbar på 25, män i förtioårsåldern och gubbar i min ålder (född 58).

Jag har provat det mesta när det gäller camping och kringflackande. Jag har fotvandrat, cyklat, kuskat runt genom Europa i bil och ofta sovit i bilen för att hålla nere kostnaderna och för att det är kul. En gång ställde jag bilen mitt inne i centrala Berlin och bodde där i flera dagar.. Husvagn är ju så klart bekvämt, enkelt och kul. Det transportsättet som har haft bäst hastighet och smidighet har varit cykel tycker jag. Man kommer fram överallt och är, vad ska jag säga, "nära". Med bil och husvagn är man trots allt lite begränsad. Problemet med att cykla är att jag ofta har ont någonstans. Ofta i ett knä som är lite utslitet. Ofta blir jag för trött för att orka utforska städer och byar på kvällarna mm mm. I många år har jag tänkt att moped vore ganska optimalt. De flesta av cykelns fördelar men man sliter inte ut sig. 

Mopeden är en Honda Zoomer av årsmodell 2008. Den hade rullat endast 200 mil av den förre, ende ägaren och jag fick den till ett bra vinterpris. Honda Zoomer kan närmast beskrivas som en mopparnas militärjeep. Den har ingen onödig plast utan har en öppen rörkonstruktion och det var när jag såg en sådan första gången jag bestämde mig för att nu är det dags. En Zoomer ska jag ha. Jag hade tur att hitta en hos den stora mopedhandlaren här i stan och efter att ha vinterprutat lite slog jag till direkt. Att den är röd gillar jag egentligen inte utan heslt hade jag velat ha den militärgrön eller svart. Men men, inget större problem. På biden ser man lite av moddarna jag gjort.
Jag började med att byta ut den bakre stötdämparen för originalet var kass och inte gjord för fullvuxna svenskar utan snarare för små japaner på 50kg. Sen satte jag på fotpinnar fram och bak så att man kan byta ställning lite när man kör långt. Under sadeln har jag av en gammal 25 liters plastdunk tillverkad en förvaringsbox för regnställ mm. Ett litet larm har jag köpt via E-bay från Hong Kong och gömt på ett smart ställe. En Stor låda köpte jag på Bauhaus där jag kan stoppa matkasse och annat när jag handlat. Först tänkte jag köpa en riktig hjälmlåda men jag tycker inte att de passar riktigt till Zoomerns råa utsende. En kantig låda tycker i alla fall jag ser bättre ut. Lådan fungerar också som ryggstöd och det känns bra att luta sig bakåt när jag använder de främre fotpinnarna. Jag är 187 cm lång och det var faktiskt lite dålig plats för mig så från Taiwan köpte jag ett litet set av aluminium som flyttar bak och höjer sadeln lite grand så nu får jag plats bra. Vad mer, jo ett tolv volts uttag så jag kan ladda mobilen och använda den som gps mm. En hållare till Mobilen på styret och en liten klocka med termometer som också den sitter på styret. De förändringarna jag gjort är inget mot vad andra gör. Är du intresserad så kan du kolla på ett svenskt forum för Zoomerentustiaster här och ett amerikanskt här.

I sommar har jag planer på att låta husvagnen stå och istället köra söderut på moppesemester. Vi får väl se vad det blir av det och hur långt jag kommer. Nu håller jag mest på och "övningskör" och idag blev det en runda i Danmark.

Vädret skulle bli bra, molnigt men upp emot tio grader men när jag startade var det 4 grader, tjock dimma och duggregnade. Det stoppade inte mig för man måste ju lite på DMI som hade sagt, inget regn... Jag körde in till stan men när jag nådde Knutpunkten var jag redan våt om benen för att jag inte orkat dra på regnbyxorna. Jag gick in och tog en kopp kaffe och torkade lite och så småningom slutade det regna och jag körde vidare ner till färjan.


För dig som inte vet kan jag upplysa om att färjorna går varje kvart ungefär och tar ca 20 minuter. Priset för moped är 0 kr. Man betalar bara för sig själv, ToR 64 kr. Kanon tycker jag.

 Dimman ligger tät men det regnar inte längre.

Där nere står min Zoomer tillsammans med en annan Honda och en plastgris :-)

Visa Moppetur i norra Själland på en större karta
Här är rundan jag körde och totalt blev det knappt 15 mil.

När jag kom i land i Helsingör körde jag Strandvägen norrut till första pausplatsen Hornbæk.

Jag körde vidare och i Gilleleje hamn stannade jag till lite för en kaffepaus från den medhavda termosen.

Nästa gång jag stannade lite var i Helsinge och nu tittade solen fram. Här blev det mer kaffe och några ägg från matsäcken. Oj vad alla tittade på mig där jag satt vid moppen på en bänk. Eller var det moppen de tittade på ;-)

Efter Gilleleje körde jag på gps:en. Jag kollade på kartan och tog sikte på något och lät satelliterna leda mig dit. Gps:en har jag ställt in på cykel så den väljer små vägar automatiskt. Nu var det fortfarande kanske lite kallt för mopedutflykter men när det blir varmare och grönt kan jag varmt rekommendera Danmark med alla jättefina småvägar. När jag i Hillerød ställde in gps:en till att leda mig till Humlebæk fick den spel. Jag litade på den och körde vidare. Efter en mil kanske så sa den att jag skulle vända och sådär höll den på ett tag, fram och tillbaka. Den där lilla avstickaren från Hillrød norrut beror på att min guide fick fnatt...

Till Humlebæk ville jag för att hälsa på min gamle vän från Båstad som där driver Gamle Humlebæk kro. Men när jag väl kom dit var han inte på plats. Istället ringde jag en annan vän i Helsingør för att få lite kaffe men hon var just på väg upp till Gilleleje som jag ju kört igenom några timmar tidigare. Hur som helst, jag fortsatte nu Strandvejen från Humlebæk mot Helsingør. Här är vägen ganska smal och dålig plats för bilar att köra om på men hastigheten bland bilisterna är också låg så jag hängde med bra i trafiktempot med mina 43 km i timman och blev inte omkörd en enda gång utan kunde ligga mitt i vägbanan hela tiden utan att för den sakens skull vara i vägen.

Här är sista sträckan av Strandvägen och därborta Helsingør och båten som tog mig över sundet  och strax var jag hemma igen. En trevlig utflykt och som högst var det 11 grader varmt och vinden var knappt ens kuling idag här som alltid är så blåsigt.

När jag köpte Zoomern hade den på 4 år körts 200 mil. Jag har nu lagt till ca 97 mil på mätaren.7 kommentarer:

 1. Trevlig liten resa du gjorde. Roligt att få "följa" med på dina resor när du lägger upp så här.
  Ha det
  Mvh Roberto

  SvaraRadera
 2. Tack Robert,
  Det är roligt med läsare som kommenterar. Jag hoppas det blir fler mopedturer snart.

  SvaraRadera
 3. Vad fint du har fixat till din moppe!

  Töntstämpel? Vem bryr sig???

  Min man och jag är båda 50+. För ett par år sedan köpte vi också moppe, varsin. Vi gör små utflykter. Jätteroligt!

  Har funderingar på att skaffa en släpkärra också :)

  SvaraRadera
 4. Kanon Anonym. Då är jag inte ensam :-) Kärra har jag också funderat på. Vi får väl se. Nu har jag packat moppen med tält och hela paketet för att köra och genomföra årets första camping på Söderåsen i morgon efter jobbet. Jag kommer att göra succé på min arbetsplats där det finns många många tonåringar när jag rullar in och parkerar den fullastade moppen bredvid deras moppar och cyklar i morgon bitti ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde säga att utöver mopparna så har vi husvagn också :))

   Med husvagnen som bas är det perfekt att göra utflykter med mopparna. Även om det ibland bara handlar om att köra och köpa mjölk...

   Radera
 5. Morgonfilosofen 2012-03-29
  Jag blir lite avundsjuk. Ser att du varit i Dalsland också. Jag har paddlat en del på Dalslands 50 mil vattenvägar och bott i lavvu-kåta. Nying är effektivt - jag har gjort sådana själv. Jag följer dig framöver- /G

  SvaraRadera
 6. Det var kul att läsa om din resa, själv gjorde jag en 2007 från Linköping till Mörrum med en 79:ans suzuki k50 det tog ca 12 timmar totalt. men tyvärr fick jag ta bussen hem och hämta moppen med kärra, det regnade så mycket att jag fick ett elöverslag någonstans. Det skulle ha blivit en resa på ca 90-100 mil men men. Men jag ska göra om den snart. älskar att åka moppe./ Janne 58

  SvaraRadera

Real Time Web Analytics