Mitt svar på ett mail om att bo på heltid i husvagn

Jag fick ett trevligt mail från en kvinna som funderar på att också flytta ut i husvagn. Jag svarar väldigt gärna på frågor från mina läsare och tänkte att denna gången publicerar jag mina svar så att även andra kan ta del av dem.

Hej xxxx xxxxx!
Vad kul det är att höra av folk som läser bloggen, tack för det.
Jag har haft min husvagn i, vad blir det nu, 8-9 år sådär. Från början var den tänkt bara som helg- och sommarnöje och så var det också. Nu bor jag i den permanent som du vet men jag har målet inställt på
husbil så småningom. Jag tycker du gör helt rätt i att fundera på att bosätta dig i husvagn. Det som tilltalar mig mest är minimalism, friheten och ekonomin utan särskild ordning. Jag försöker leva billigt för att kunna spara pengar till den där husbilen men  man kan leva både billigt och dyrt även med husvagn.

När det gäller parkering så gäller samma trafikregler som för bil oftast. Det kan finnas lokala föreskrifter som reglerar hur man får parkera släpvagn. Är bilen kopplad till husvagnen så räknas det som ett ekipage (i alla fall för alla parkeringsvakter jag talat med) och man parkerar på parkeringsplatser som vanligt, i mån av plats vill säga. Ska man som jag bo i husvagnen brukar man variera sig när man fricampar. Jag står aldrig mer än en eller ett par nätter på samma ställe.

Säkrast är det säkert att bo på campingplatser och så bor nog också de flesta som bor i husvagn på heltid. Men det är dyrt. Ställplatser går också fint men de är oftast avsedda för enstaka dagar och inte alltid tillåtna för bil med husvagn. Jag har turen att få stå på jobbet om jag vill men de senaste veckorna, sen sommaren plötsligt kom, har jag flyttat runt mellan mina 3-4 bra platser jag hittat. Det är ju bland annat den där frihetskänslan jag är ute efter att bo var jag vill. Än så länge har jag inte bott på campingplats men kommer säkert att ta in på en sådan ibland för att komma åt tvättmaskiner osv. Kolla på min nästa film som handlar om just tvätteriet bland annat.

Värme. Jag är jätteglad att jag kan stå på jobbet för där har jag tillgång till el när det är kallt. Nu behöver jag inte det nästa gång förrän till hösten, november skulle jag tro. Gasol är en kanonbra värmekälla men det blir snabbt väldigt dyrt. Vid några minusgrader räcker min 10-kilosflaska bara ca 3-4 dagar och det kostar ca 300 kr att fylla den igen. Nu bor jag i Skåne så det är sällan riktigt kallt men bor man där det är riktiga vintrar fungerar det inte utan el. Jag har bara en liten kupévärmare och det har räckt alldeles utmärkt. I nyare husvagnar finns oftast elpatron i gasolkaminen så man kan köra på både och eller bara det ena.

El måste man hur som helst till det dagliga. Förutom till värme och kyl räcker min solpanel och batteri bra för mig. Jag använder elen till dator, tv, lampor och sådant och det fungerar bra, i alla fall under sommarhalvåret när vi har sol. På vintern går det nog inte utan el utifrån. Kylen hade heller inte räckt att driva med solelen utan här använder jag gasol. Gasolen som jag också använder till spisen när jag lagar mat räcker nu lite drygt en månad, kanske två. Så för att svara på kortfattat på din fråga vill jag säga att man, i alla fall jag som fricampar, behöver både solel och gasol. Står man heltid på en campingplats räcker det med el.

Vad man ska välja för slag av husvagn finns det nog lika många synpunkter på som husvagnsägare. Min är ju gammal och väldigt liten. Storleken passar mig utmärkt som ju kör runt mycket och den är smidig och lätt att ta sig fram med och jag får ledigt plats på två parkeringsrutor. Hade jag fått ändra något vore det nog toaletten. Jag har bara en portapotti men hade hellre haft en inbyggd kasettoalett. Det är enklare att koppla loss toatanken på utsidan vid tömning än som jag måste nu dela på den inne. Mitt råd är att titta på olika planlösningar och välja den du trivs bäst med. Bor du längre norrut än jag är det säkert också bra att välja något välisolerat. Min är dålig på det men fungerar bra här nere i Skåne. En allmän uppfattning tycks också vara att vattenburen värme är bättre än luftburen som jag har och så är det kanske. 

Fortsätt gärna att fråga, det är bara kul att kunna vara till hjälp.

Hälsar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Comments

Related Posts with Thumbnails

Mitt svar på ett mail om att bo på heltid i husvagn

Jag fick ett trevligt mail från en kvinna som funderar på att också flytta ut i husvagn. Jag svarar väldigt gärna på frågor från mina läsare och tänkte att denna gången publicerar jag mina svar så att även andra kan ta del av dem.

Hej xxxx xxxxx!
Vad kul det är att höra av folk som läser bloggen, tack för det.
Jag har haft min husvagn i, vad blir det nu, 8-9 år sådär. Från början var den tänkt bara som helg- och sommarnöje och så var det också. Nu bor jag i den permanent som du vet men jag har målet inställt på
husbil så småningom. Jag tycker du gör helt rätt i att fundera på att bosätta dig i husvagn. Det som tilltalar mig mest är minimalism, friheten och ekonomin utan särskild ordning. Jag försöker leva billigt för att kunna spara pengar till den där husbilen men  man kan leva både billigt och dyrt även med husvagn.

När det gäller parkering så gäller samma trafikregler som för bil oftast. Det kan finnas lokala föreskrifter som reglerar hur man får parkera släpvagn. Är bilen kopplad till husvagnen så räknas det som ett ekipage (i alla fall för alla parkeringsvakter jag talat med) och man parkerar på parkeringsplatser som vanligt, i mån av plats vill säga. Ska man som jag bo i husvagnen brukar man variera sig när man fricampar. Jag står aldrig mer än en eller ett par nätter på samma ställe.

Säkrast är det säkert att bo på campingplatser och så bor nog också de flesta som bor i husvagn på heltid. Men det är dyrt. Ställplatser går också fint men de är oftast avsedda för enstaka dagar och inte alltid tillåtna för bil med husvagn. Jag har turen att få stå på jobbet om jag vill men de senaste veckorna, sen sommaren plötsligt kom, har jag flyttat runt mellan mina 3-4 bra platser jag hittat. Det är ju bland annat den där frihetskänslan jag är ute efter att bo var jag vill. Än så länge har jag inte bott på campingplats men kommer säkert att ta in på en sådan ibland för att komma åt tvättmaskiner osv. Kolla på min nästa film som handlar om just tvätteriet bland annat.

Värme. Jag är jätteglad att jag kan stå på jobbet för där har jag tillgång till el när det är kallt. Nu behöver jag inte det nästa gång förrän till hösten, november skulle jag tro. Gasol är en kanonbra värmekälla men det blir snabbt väldigt dyrt. Vid några minusgrader räcker min 10-kilosflaska bara ca 3-4 dagar och det kostar ca 300 kr att fylla den igen. Nu bor jag i Skåne så det är sällan riktigt kallt men bor man där det är riktiga vintrar fungerar det inte utan el. Jag har bara en liten kupévärmare och det har räckt alldeles utmärkt. I nyare husvagnar finns oftast elpatron i gasolkaminen så man kan köra på både och eller bara det ena.

El måste man hur som helst till det dagliga. Förutom till värme och kyl räcker min solpanel och batteri bra för mig. Jag använder elen till dator, tv, lampor och sådant och det fungerar bra, i alla fall under sommarhalvåret när vi har sol. På vintern går det nog inte utan el utifrån. Kylen hade heller inte räckt att driva med solelen utan här använder jag gasol. Gasolen som jag också använder till spisen när jag lagar mat räcker nu lite drygt en månad, kanske två. Så för att svara på kortfattat på din fråga vill jag säga att man, i alla fall jag som fricampar, behöver både solel och gasol. Står man heltid på en campingplats räcker det med el.

Vad man ska välja för slag av husvagn finns det nog lika många synpunkter på som husvagnsägare. Min är ju gammal och väldigt liten. Storleken passar mig utmärkt som ju kör runt mycket och den är smidig och lätt att ta sig fram med och jag får ledigt plats på två parkeringsrutor. Hade jag fått ändra något vore det nog toaletten. Jag har bara en portapotti men hade hellre haft en inbyggd kasettoalett. Det är enklare att koppla loss toatanken på utsidan vid tömning än som jag måste nu dela på den inne. Mitt råd är att titta på olika planlösningar och välja den du trivs bäst med. Bor du längre norrut än jag är det säkert också bra att välja något välisolerat. Min är dålig på det men fungerar bra här nere i Skåne. En allmän uppfattning tycks också vara att vattenburen värme är bättre än luftburen som jag har och så är det kanske. 

Fortsätt gärna att fråga, det är bara kul att kunna vara till hjälp.

Hälsar

Inga kommentarer:

Real Time Web Analytics