Husvagn och trädgård

Den här bloggen ska ju egentligen handla om min husvagn och mina utflykter men om du läste förra inlägget så vet du att husvagnen för tillfället har körförbud. Inget stort problem med vagnen och problemet är åtgärdat men att få tid hos besiktningen för en efterkontroll drog ut på tiden. Därför blir det inget midsommarfirande i vagnen i år utan det blir på annat håll. Men jag får abstinens av att inte ha bloggat så mycket senaste tiden så därför kommer här lite hemifrån trädgården.
Jag är ju nybliven ägare till ett parhus i utkanten av stan och här är lite om mina projekt hittills.
Inomhus har jag inte gjort ett smack och inte ens packat upp alla lådor från flytten utan det är ju ute jag vill vara och trots mitt jobb och en slöande fritid har lite blivit gjort trots allt.


Den lilla helt skyddade gården på baksidan är platsen jag gillar bäst. Den förre ägaren tog bort en häck och tillsammans med grannen satte man istället upp ett plank som gör gården helt insynsskyddad. Soffgruppen från Hillerstorp med dynor köpte köpte köpte jag redan i vintras innan jag flyttat via en annons på blocket. Blocket är ett riktigt fyndställe. Stolarna och det lilla bordet också det via Blocket kom senare i våras. Jag vet från min kolonitid att man behöver många olika platser i en trädgård att sitta på. Ibland vill man ha lä och sol och ibland tvärs om. Partytältet är inte snyggt och kommer snart att blåsa sönder vet jag av erfarenhet men innan jag har skaffat markis, parasoll eller soltak så ger jag det en chans. Man måste kunna sitta eller sova ute även när det regnar lite.

Gräsmattan var kass med mängder av ogräs så det första jag gjorde i våras var att börja rätta till den. Jag räfsade bort allt löst och en massa mossa och sen drog jag över en första omgång Stroller plus trippel. Ett fantastiskt medel som dödar mossa och ogräs men gödslar gräset. Där har kemisterna legat i. Sen har jag klippt otaliga gånger under våren för att stimulera tillväxten. För en vecka sedan när jag såg väderprognosen för midsommar med regn varje dag i ett par veckors tid passade jag på att gödsla igen och stödså hela gräsmattan med gräsfrö. Nu börjar det faktiskt se ganska ok ut men jag tror att om tre fyra veckor när fräna grott och vuxit till sig kommer det att bli jättebra.


Över planket från grannens sida växer en Bokarabinda. Den gör precis som ryktet säger och växer så det knakar. Snart kommer den att blomma med stora vita, vackra blomklasar. När grannen var bortrest passade jag på att ta upp ett par fönster i planket så vi kan se in till varann och vinka. Han kommer säkert att uppskatta det när han kommer hem :-)... Nej, det är speglar såklart Jag har satt upp fyra sådana där spegelfönster för att få mer svängrum så att säga. det fungerar jättebra och ser spännande ut. I kolonin hade jag speglar i rabatterna för att skapa spännande illusioner. Det kommer jag säkert att ha här också så småningom om då trädgården vuxit till sig som jag vill ha den.


 En liten oas tycker jag, som bott i lägenhet i stan länge, allt att det är.


Raden med tomatplantor står i mitten i norr/syd-linje så att de får sol hela dagen. Just det ja, ser du högst upp på planket. Där har jag skruvat fast, typ, ett fönsterbleck hela vägen. Syftet med det är att hindra katterna att klättra över. Utan det där blecket i plåt som sticker ut var det bara ett språng och några snabba klosättningar i trät och så var det uppe på krönet. Nu stoppas de effektivt. Jag låter katterna gå ute fritt som de vill genom ett hål i planket men om jag vill så kan jag hålla dem inne på gården. Love, killen som är hälften Norsk skogskatt, vilka är klätterexperter, brukar hitta något sätt att komma upp på taken istället men jag täpper till rymningsställena efterhand som han hittar dem. Fröken Lovis katt är lite blygare och förnedrar sig inte med att klättra på tak...


Vid den varma söderväggen i tegel har jag chansat och planterat ett olivträd. Jag har läst om en del andra som längs kusterna här i Skåne lyckats med att i skyddade lägen få Oliven att överleva. Vi får se hur det går med det.


På framsidan vid entrén har jag byggt två upphöjda rabatter av lecablock där jag planterat lavendel. Det ska bli en sådan där fantastisk entré med tät och hög Lavendel som hänger över kanterna och där besökarnas kläder ska släpa mot och dofterna följa med dem och sitta i länge. I kolonin chansade jag mest när jag planterade men nu försöker jag läsa på så att allt ska växa och frodas väl. Lavendel ska ha väldränerat och näringsfattigt. Därför grävde jag upp lerjorden 40-50 cm och blandade upp den med grus och torvmull. Den växer nu fint så det ser ut att fungera.


Snart ska den blomma med sin blålila färg och mängder av fjärilar kommer att fladdra omkring i den.


Just vid slutet av Lavendelrabatterna har jag satt två krukor med Osteospermum eller Stjärnöga som den också kallas. En väldigt vacker blomma som finns i mängder av färger. Det syns kanske lite dåligt på bilden men den jag valde har en djup lila blomma med vita blad. När Lavendeln blommar är min plan att de ska harmonera väl tillsammans. Jag köpte dem som plantor igår så de är inte så stora ännu men de kommer att fylla krukorna och välla över och dessutom bli ca 40 cm höga.


Nästa projekt är under arbete och är tre lite större upphöjda rabatter, också de med lecablock, i triangelformer. Jag funderade länge hur jag skulle göra då jag vill ha lite trädgårdsland men det skall vara lättskött och gärna upphöjt. Planen fanns i huvudet när påsen med sättpotatis, mandel, låg och väntade och groddarna började bli perfekta för plantering.  Därför började jag med att måtta och gräva ut en triangel där jag satte potatisen utan att först ha byggt upp med lecablocken. Jag tog bort grässvålen och la den i en hög där mittenrabatten sen skulle komma. Jag planterade potatisen och lite senare började jag köpa lecablocken. Fel ordning? Jo jag vet men jag ville ha potatisen i jorden ju...


 Här är potatisen i jorden och jag har grävt ner lecablocken kring högen med grässvål i det som ska bli mittenrabatten.

 Under blocken lägger jag ett lager plast som sticker ut för att också ligga under plankan av tryckimpregnerat virke som skall fungera som gräsklipparkant. Plasten är förstås därför att hindra att det växer ogräs mellan lecan och plankan. Den där plankan kommer att hålla i ca 10 år vet jag av erfarenhet. Kanske skulle jag lagt en kant av sten istället men jag tycker det är snyggt när den hårda stenen samsas med det mjukare trät.


 Nästa steg blev att täcka över grässvålen med ett tjockt lager tidningar. Detta för att inte gräset och ogräset ska komma upp i rabatten.


Till sist 5 säckar jord och det blev snyggt och prydligt tycker jag.


I den färdiga mellanrabatten med all grässvål och tidningspapper skulle jag nog få svårt att få några grönsaker att växa i år så därför satte jag en mixtur av blandade sommarblommor, luktärtor och krasse. planen är att det ska bli en stor prunkande blomhög till sommaren.


Till sist blev jag äntligen klar till att köpa de sista stenarna som jag än så länge bara lagt ut på gräsmattan. Så fort jag får tid och ork samma dag ska de grävas ner och plankor ska på plats runt om dem. Ser du potatisen uppe till vänster? Snart dags för att börja skörda och det är midsommarafton i morgon.


Sommarblommorna växer också fint och jag har gjort några ställningar de kan klättra i. Herr Love katt vill också vara med på bild såklart.


På tal om katt så måste jag ju visa katthuset också. Det var nog det första jag gjorde i våras. Datorbordet från förra lägenheten kom till användning och huset är byggt i två rum och en liten veranda. Det syns inte på bilden men verandan har en ytterbelysning av ledlampor som drivs av en liten solpanel som laddar batterierna. Idén knyckt från min husvagn. Läs mer om projektet solpanel till husvagnen här. Katterna måste ju ha någonstans att krypa in när det är regn och rusk och husse inte finns till hands för att släppa in dem. Ja jag lovar, det ska målas snart. Har köpt någon slags konserveringsfärg med pigment. Snart så, ska bara... Så här ser det just nu ut mellan fram och baksida. En port som gör att jag kan stänga om mig när jag vill vara ifred på baksidan. Ser du förresten fönstret i det vita planket längst in? Det är också en spegel, fint va? Men, jag har ju klippt de många meter häck jag har och klippet har för tillfället hamnat här i en hög. Jag ska slå ihop ett par komposter som det där ska ner i. Lite kommer också att läggas i den tredje rabatten som måste fyllas med något och likaså i potatisrabatten efter skörden när stenarna kommit på plats. Det kommer att komposteras under hösten och vintern och nästa vår när det är dags för sådd igen kommer lerjorden att vara fint uppblandad med kompostmull helt automatiskt. Så är i alla fall planen.


 En ampel med vita Lobelia och en Fuchsia är fint och iii vad stor och prunkande den skall bli snart ;-)


I inflyttningspresent av en kompis fick jag ett litet apelsinträd som jag just nu inte minns namnet på men det ställde jag inomhus i det ljusaste fönstret i vardagsrummet. I mars blommade det med en 8-10 blommor och när risken för frost var över ställde jag ut det. Det trivs bra och växer och frodas. För några veckor sedan stod det ett par dagar intill tomatplantorna och plötsligt bara exploderade det av nya blommor. Säkert 40-50 stycken. Om det har att göra med att det stod tillsammans med tomaterna vågar jag inte säga men märkligt är det att det blommade nu en andra gång, eller hur?


Sådana här klasar med blommor sitter nu runtom överallt. Jättefint.


Detta är väl också fint. Margaritor som samsas med en intensivt röd tusensköna. Har tre krukor i olika storlekar med den kombinationen.


 Ytterligare projekt är fler perennrabatter, damm med fall, bärbuskar, stockrosor mot några väggar mm mm mm. Allt hinns såklart inte med i år men fortsättning kommer....

Glad midsommar!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Comments

Related Posts with Thumbnails

Husvagn och trädgård

Den här bloggen ska ju egentligen handla om min husvagn och mina utflykter men om du läste förra inlägget så vet du att husvagnen för tillfället har körförbud. Inget stort problem med vagnen och problemet är åtgärdat men att få tid hos besiktningen för en efterkontroll drog ut på tiden. Därför blir det inget midsommarfirande i vagnen i år utan det blir på annat håll. Men jag får abstinens av att inte ha bloggat så mycket senaste tiden så därför kommer här lite hemifrån trädgården.
Jag är ju nybliven ägare till ett parhus i utkanten av stan och här är lite om mina projekt hittills.
Inomhus har jag inte gjort ett smack och inte ens packat upp alla lådor från flytten utan det är ju ute jag vill vara och trots mitt jobb och en slöande fritid har lite blivit gjort trots allt.


Den lilla helt skyddade gården på baksidan är platsen jag gillar bäst. Den förre ägaren tog bort en häck och tillsammans med grannen satte man istället upp ett plank som gör gården helt insynsskyddad. Soffgruppen från Hillerstorp med dynor köpte köpte köpte jag redan i vintras innan jag flyttat via en annons på blocket. Blocket är ett riktigt fyndställe. Stolarna och det lilla bordet också det via Blocket kom senare i våras. Jag vet från min kolonitid att man behöver många olika platser i en trädgård att sitta på. Ibland vill man ha lä och sol och ibland tvärs om. Partytältet är inte snyggt och kommer snart att blåsa sönder vet jag av erfarenhet men innan jag har skaffat markis, parasoll eller soltak så ger jag det en chans. Man måste kunna sitta eller sova ute även när det regnar lite.

Gräsmattan var kass med mängder av ogräs så det första jag gjorde i våras var att börja rätta till den. Jag räfsade bort allt löst och en massa mossa och sen drog jag över en första omgång Stroller plus trippel. Ett fantastiskt medel som dödar mossa och ogräs men gödslar gräset. Där har kemisterna legat i. Sen har jag klippt otaliga gånger under våren för att stimulera tillväxten. För en vecka sedan när jag såg väderprognosen för midsommar med regn varje dag i ett par veckors tid passade jag på att gödsla igen och stödså hela gräsmattan med gräsfrö. Nu börjar det faktiskt se ganska ok ut men jag tror att om tre fyra veckor när fräna grott och vuxit till sig kommer det att bli jättebra.


Över planket från grannens sida växer en Bokarabinda. Den gör precis som ryktet säger och växer så det knakar. Snart kommer den att blomma med stora vita, vackra blomklasar. När grannen var bortrest passade jag på att ta upp ett par fönster i planket så vi kan se in till varann och vinka. Han kommer säkert att uppskatta det när han kommer hem :-)... Nej, det är speglar såklart Jag har satt upp fyra sådana där spegelfönster för att få mer svängrum så att säga. det fungerar jättebra och ser spännande ut. I kolonin hade jag speglar i rabatterna för att skapa spännande illusioner. Det kommer jag säkert att ha här också så småningom om då trädgården vuxit till sig som jag vill ha den.


 En liten oas tycker jag, som bott i lägenhet i stan länge, allt att det är.


Raden med tomatplantor står i mitten i norr/syd-linje så att de får sol hela dagen. Just det ja, ser du högst upp på planket. Där har jag skruvat fast, typ, ett fönsterbleck hela vägen. Syftet med det är att hindra katterna att klättra över. Utan det där blecket i plåt som sticker ut var det bara ett språng och några snabba klosättningar i trät och så var det uppe på krönet. Nu stoppas de effektivt. Jag låter katterna gå ute fritt som de vill genom ett hål i planket men om jag vill så kan jag hålla dem inne på gården. Love, killen som är hälften Norsk skogskatt, vilka är klätterexperter, brukar hitta något sätt att komma upp på taken istället men jag täpper till rymningsställena efterhand som han hittar dem. Fröken Lovis katt är lite blygare och förnedrar sig inte med att klättra på tak...


Vid den varma söderväggen i tegel har jag chansat och planterat ett olivträd. Jag har läst om en del andra som längs kusterna här i Skåne lyckats med att i skyddade lägen få Oliven att överleva. Vi får se hur det går med det.


På framsidan vid entrén har jag byggt två upphöjda rabatter av lecablock där jag planterat lavendel. Det ska bli en sådan där fantastisk entré med tät och hög Lavendel som hänger över kanterna och där besökarnas kläder ska släpa mot och dofterna följa med dem och sitta i länge. I kolonin chansade jag mest när jag planterade men nu försöker jag läsa på så att allt ska växa och frodas väl. Lavendel ska ha väldränerat och näringsfattigt. Därför grävde jag upp lerjorden 40-50 cm och blandade upp den med grus och torvmull. Den växer nu fint så det ser ut att fungera.


Snart ska den blomma med sin blålila färg och mängder av fjärilar kommer att fladdra omkring i den.


Just vid slutet av Lavendelrabatterna har jag satt två krukor med Osteospermum eller Stjärnöga som den också kallas. En väldigt vacker blomma som finns i mängder av färger. Det syns kanske lite dåligt på bilden men den jag valde har en djup lila blomma med vita blad. När Lavendeln blommar är min plan att de ska harmonera väl tillsammans. Jag köpte dem som plantor igår så de är inte så stora ännu men de kommer att fylla krukorna och välla över och dessutom bli ca 40 cm höga.


Nästa projekt är under arbete och är tre lite större upphöjda rabatter, också de med lecablock, i triangelformer. Jag funderade länge hur jag skulle göra då jag vill ha lite trädgårdsland men det skall vara lättskött och gärna upphöjt. Planen fanns i huvudet när påsen med sättpotatis, mandel, låg och väntade och groddarna började bli perfekta för plantering.  Därför började jag med att måtta och gräva ut en triangel där jag satte potatisen utan att först ha byggt upp med lecablocken. Jag tog bort grässvålen och la den i en hög där mittenrabatten sen skulle komma. Jag planterade potatisen och lite senare började jag köpa lecablocken. Fel ordning? Jo jag vet men jag ville ha potatisen i jorden ju...


 Här är potatisen i jorden och jag har grävt ner lecablocken kring högen med grässvål i det som ska bli mittenrabatten.

 Under blocken lägger jag ett lager plast som sticker ut för att också ligga under plankan av tryckimpregnerat virke som skall fungera som gräsklipparkant. Plasten är förstås därför att hindra att det växer ogräs mellan lecan och plankan. Den där plankan kommer att hålla i ca 10 år vet jag av erfarenhet. Kanske skulle jag lagt en kant av sten istället men jag tycker det är snyggt när den hårda stenen samsas med det mjukare trät.


 Nästa steg blev att täcka över grässvålen med ett tjockt lager tidningar. Detta för att inte gräset och ogräset ska komma upp i rabatten.


Till sist 5 säckar jord och det blev snyggt och prydligt tycker jag.


I den färdiga mellanrabatten med all grässvål och tidningspapper skulle jag nog få svårt att få några grönsaker att växa i år så därför satte jag en mixtur av blandade sommarblommor, luktärtor och krasse. planen är att det ska bli en stor prunkande blomhög till sommaren.


Till sist blev jag äntligen klar till att köpa de sista stenarna som jag än så länge bara lagt ut på gräsmattan. Så fort jag får tid och ork samma dag ska de grävas ner och plankor ska på plats runt om dem. Ser du potatisen uppe till vänster? Snart dags för att börja skörda och det är midsommarafton i morgon.


Sommarblommorna växer också fint och jag har gjort några ställningar de kan klättra i. Herr Love katt vill också vara med på bild såklart.


På tal om katt så måste jag ju visa katthuset också. Det var nog det första jag gjorde i våras. Datorbordet från förra lägenheten kom till användning och huset är byggt i två rum och en liten veranda. Det syns inte på bilden men verandan har en ytterbelysning av ledlampor som drivs av en liten solpanel som laddar batterierna. Idén knyckt från min husvagn. Läs mer om projektet solpanel till husvagnen här. Katterna måste ju ha någonstans att krypa in när det är regn och rusk och husse inte finns till hands för att släppa in dem. Ja jag lovar, det ska målas snart. Har köpt någon slags konserveringsfärg med pigment. Snart så, ska bara... Så här ser det just nu ut mellan fram och baksida. En port som gör att jag kan stänga om mig när jag vill vara ifred på baksidan. Ser du förresten fönstret i det vita planket längst in? Det är också en spegel, fint va? Men, jag har ju klippt de många meter häck jag har och klippet har för tillfället hamnat här i en hög. Jag ska slå ihop ett par komposter som det där ska ner i. Lite kommer också att läggas i den tredje rabatten som måste fyllas med något och likaså i potatisrabatten efter skörden när stenarna kommit på plats. Det kommer att komposteras under hösten och vintern och nästa vår när det är dags för sådd igen kommer lerjorden att vara fint uppblandad med kompostmull helt automatiskt. Så är i alla fall planen.


 En ampel med vita Lobelia och en Fuchsia är fint och iii vad stor och prunkande den skall bli snart ;-)


I inflyttningspresent av en kompis fick jag ett litet apelsinträd som jag just nu inte minns namnet på men det ställde jag inomhus i det ljusaste fönstret i vardagsrummet. I mars blommade det med en 8-10 blommor och när risken för frost var över ställde jag ut det. Det trivs bra och växer och frodas. För några veckor sedan stod det ett par dagar intill tomatplantorna och plötsligt bara exploderade det av nya blommor. Säkert 40-50 stycken. Om det har att göra med att det stod tillsammans med tomaterna vågar jag inte säga men märkligt är det att det blommade nu en andra gång, eller hur?


Sådana här klasar med blommor sitter nu runtom överallt. Jättefint.


Detta är väl också fint. Margaritor som samsas med en intensivt röd tusensköna. Har tre krukor i olika storlekar med den kombinationen.


 Ytterligare projekt är fler perennrabatter, damm med fall, bärbuskar, stockrosor mot några väggar mm mm mm. Allt hinns såklart inte med i år men fortsättning kommer....

Glad midsommar!!

Inga kommentarer:

Real Time Web Analytics