Fådda betongplintar och jordgubbsplantor

Jag vill gärna ha jordgubbar i min lilla trädgård men av erfarenhet vet jag att jordgubbsland är en plåga att sköta. Att krypa på alla fyra och rensa ogräs mellan raderna är inget jag gillar. Odlingslådor är däremot perfekt tycker jag och därför satte jag igång att fundera över hur att bygga lådor och var de skulle vara. Ledigt utrymme i min lilla trädgård börjar ta slut så min ide var att bygga lådor på höjden. Jordgubbsplantor hade jag blivit lovad av en kollega så det var bara att hämta när det var dags. När jag väl kommit på hur lådorna skulle se ut var det bara att sätta igång.
Det första jag behövde var fyra plintar som jag tog reda på var billigast att köpa på Byggmax. Men just före jag skulle åka dit tänkte jag att jag kollar Blocket först och vilken tur jag hade. Bara en timme tidigare hade en man som rivit upp en gammal altan lagt ut en annons om att han gav bort plintar till den som kom och hämtade dem. Jag åkte dit och stuvade in 6 stycken (2 extra till framtida projekt) i bilen och jag fick dem helt gratis. Flyt får man väl ha ibland.


Nu var det bara att sätta spaden i marken och gräva ut för de stora tunga betongplintarna och dagen därpå efter jobbet satte jag igång. Marken i min trädgård innehåller ingen sten så det gick förvånansvärt lätt att gräva och så här ser de ut då de kommit på plats med stolpar som skall hålla upp min konstruktion. Längst ut på norrsidan av mina trädgårdsland blev den bästa platsen tyckte jag.


Nu var det dags att besöka Byggmax för köp av tryckimpregnerat trallvirke av billigaste sorten. Innan jag var klar blev det fler besök för att räkna ut hur mycket som behövs får jag aldrig att stämma från början.
Den första är klar.

Och äntligen klar med båda. Jag har lagt lite plast på insidan för att skydda trät så det förhoppningsvis håller något år extra. Jag har läst på om tryckimpregnerat och risken för att gift ska tränga ut och sen gå in i det man odlar men med dagens impregneringsmetoder lär det inte vara någon fara med det. Fast plasten skyddar väl lite för det också.

Två helger tog det att få det hela färdigt och idag hyrde jag föreningens släpkärra och åkte till soptippen och köpte planteringjord i lösvikt. 600 kg köpte jag och jag fick en hel del över som jag lagt på hög för att ha till krukor mm senare.  Innan jag åkte hem med jorden passade jag på att åka till ett av jobbtets stall och hämta lite väl brunnen hästgödsel med strö. Jag blandade ihop jorden med gödseln och fyllde mina lådor och sen bar det iväg till kompisen för att hämta jordgubbsplantorna. Han och hans fru har en gigantiskt stor trädgår fylld med allsköns växtligheter. Jag blev lite avundsjuk på deras just köpta plantor av Minikiwi som skall växa vid en stor spalje. Jag har läst om de där växterna och de klänger och breder ut sig på höjd och bredd och de små bären skall vara jättgoda. Vill också ha såna där...

Hur som helst så kom jag hem och nu är allt färdigt och jag har planterat ca 60 st plantor men jag hade ännu fler så några gav jag bort till grannarna.

Så här ser det ut när det är färdigt. Lagom skötsel- och plockhöjd tycker jag. Nu ska vi bara se vad som händer. Har jag månne blandat ner för mycket hästgödsel? I så fall blir det mycket grönt men få bär. Den som lever får se men jag hoppas att jag redan nu till sommaren kommer att få mycket gubbar. Även om det är första året med nya plantor från revor så borde 60 plantor ge mig så jag blir nöjd.

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Oj, vad du har jobbat på! Det ser ju jättefint ut! Vilken smart lösning för att spara ryggen.
  Ser fram emot att komma och proväta skörden framöver:)
  Om du har någon annan odling redan på marken så såg jag en smart lösning på tv.
  Dem lutade två gamla fönster mot varandra som fick fungera växthus, enkelt och snyggt!
  Ha det!
  Linda

  SvaraRadera
 2. Tack för det Linda. Jo, något växthusaktigt har jag också lite idéer kring. Problemet är att jag har så många idéer, planer och projekt. Just nu håller jag på med gräsmattan och har vertikalskurit, toppdressat och hjälpsått lite gräsfrön på utsatta platser. Nu väntar jag på regn och då skall jag gödsla. Har fått ett starkt gödsel som används av bönder på gräsmarker med en kvävehalt på 21. Det ska spridas med 2-3 kg per 100 kvm hur nu det skall gå till? Kommer att få en strollerspridare snart men har ingen aning om huruvida man kan ställa in en sådan för så små mängder. Den som lever får se.

  SvaraRadera

Comments

Related Posts with Thumbnails

Fådda betongplintar och jordgubbsplantor

Jag vill gärna ha jordgubbar i min lilla trädgård men av erfarenhet vet jag att jordgubbsland är en plåga att sköta. Att krypa på alla fyra och rensa ogräs mellan raderna är inget jag gillar. Odlingslådor är däremot perfekt tycker jag och därför satte jag igång att fundera över hur att bygga lådor och var de skulle vara. Ledigt utrymme i min lilla trädgård börjar ta slut så min ide var att bygga lådor på höjden. Jordgubbsplantor hade jag blivit lovad av en kollega så det var bara att hämta när det var dags. När jag väl kommit på hur lådorna skulle se ut var det bara att sätta igång.
Det första jag behövde var fyra plintar som jag tog reda på var billigast att köpa på Byggmax. Men just före jag skulle åka dit tänkte jag att jag kollar Blocket först och vilken tur jag hade. Bara en timme tidigare hade en man som rivit upp en gammal altan lagt ut en annons om att han gav bort plintar till den som kom och hämtade dem. Jag åkte dit och stuvade in 6 stycken (2 extra till framtida projekt) i bilen och jag fick dem helt gratis. Flyt får man väl ha ibland.


Nu var det bara att sätta spaden i marken och gräva ut för de stora tunga betongplintarna och dagen därpå efter jobbet satte jag igång. Marken i min trädgård innehåller ingen sten så det gick förvånansvärt lätt att gräva och så här ser de ut då de kommit på plats med stolpar som skall hålla upp min konstruktion. Längst ut på norrsidan av mina trädgårdsland blev den bästa platsen tyckte jag.


Nu var det dags att besöka Byggmax för köp av tryckimpregnerat trallvirke av billigaste sorten. Innan jag var klar blev det fler besök för att räkna ut hur mycket som behövs får jag aldrig att stämma från början.
Den första är klar.

Och äntligen klar med båda. Jag har lagt lite plast på insidan för att skydda trät så det förhoppningsvis håller något år extra. Jag har läst på om tryckimpregnerat och risken för att gift ska tränga ut och sen gå in i det man odlar men med dagens impregneringsmetoder lär det inte vara någon fara med det. Fast plasten skyddar väl lite för det också.

Två helger tog det att få det hela färdigt och idag hyrde jag föreningens släpkärra och åkte till soptippen och köpte planteringjord i lösvikt. 600 kg köpte jag och jag fick en hel del över som jag lagt på hög för att ha till krukor mm senare.  Innan jag åkte hem med jorden passade jag på att åka till ett av jobbtets stall och hämta lite väl brunnen hästgödsel med strö. Jag blandade ihop jorden med gödseln och fyllde mina lådor och sen bar det iväg till kompisen för att hämta jordgubbsplantorna. Han och hans fru har en gigantiskt stor trädgår fylld med allsköns växtligheter. Jag blev lite avundsjuk på deras just köpta plantor av Minikiwi som skall växa vid en stor spalje. Jag har läst om de där växterna och de klänger och breder ut sig på höjd och bredd och de små bären skall vara jättgoda. Vill också ha såna där...

Hur som helst så kom jag hem och nu är allt färdigt och jag har planterat ca 60 st plantor men jag hade ännu fler så några gav jag bort till grannarna.

Så här ser det ut när det är färdigt. Lagom skötsel- och plockhöjd tycker jag. Nu ska vi bara se vad som händer. Har jag månne blandat ner för mycket hästgödsel? I så fall blir det mycket grönt men få bär. Den som lever får se men jag hoppas att jag redan nu till sommaren kommer att få mycket gubbar. Även om det är första året med nya plantor från revor så borde 60 plantor ge mig så jag blir nöjd.

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Oj, vad du har jobbat på! Det ser ju jättefint ut! Vilken smart lösning för att spara ryggen.
  Ser fram emot att komma och proväta skörden framöver:)
  Om du har någon annan odling redan på marken så såg jag en smart lösning på tv.
  Dem lutade två gamla fönster mot varandra som fick fungera växthus, enkelt och snyggt!
  Ha det!
  Linda

  SvaraRadera
 2. Tack för det Linda. Jo, något växthusaktigt har jag också lite idéer kring. Problemet är att jag har så många idéer, planer och projekt. Just nu håller jag på med gräsmattan och har vertikalskurit, toppdressat och hjälpsått lite gräsfrön på utsatta platser. Nu väntar jag på regn och då skall jag gödsla. Har fått ett starkt gödsel som används av bönder på gräsmarker med en kvävehalt på 21. Det ska spridas med 2-3 kg per 100 kvm hur nu det skall gå till? Kommer att få en strollerspridare snart men har ingen aning om huruvida man kan ställa in en sådan för så små mängder. Den som lever får se.

  SvaraRadera

Real Time Web Analytics