Trädgårdsprojekt, damm.

I kolonistugans trädgård som vi/jag hade i 12-13 år grävde jag ner en damm. Det var en sådan där liten plastdamm som fungerade fint om än lite liten. Tomten sluttade kraftigt så det var ganska lätt att med dammduk bygga en liten fors och vattenfall med flera små dammar.
Önskan att ha en damm i min nuvarande lilla parhusträdgård har funnits sedan dag ett och nu blev det äntligen av. Tomten här är helt platt och inte särskilt stor så var dammen skulle planteras har jag grubblat på i flera år. Jag har ju byggt tre st trekantiga upphöjda odlingsbäddar och tidigare i våras när jag funderade vad de skulle innehålla i
år kom jag bara på två saker. Sommarblommor i en och Mandelpotatis i en. Men vad den tredje skulle innehålla grubblade jag vidare på. Sommarblommorna såddes och potatisen sattes men den tredje bädden stod tom tills en dag det slog mig att den ska så klart bli en damm.

Så här såg det ut från början. I den högra har blomfröna börjat gro och i den vänstra är potatisen satt. Mittenlådan var delad i två då jag i höstas satte sparris i den ena men det var bara en som överlevde och kom upp.

Nu var det igång och jag började att gräva. Jag började med djuphålet i mitten som skulle bli ca en meter djup som behövs för att fiskarna ska överleva vintern. Marken under den av mig ilagda matjorden består av lerjord ca 50 cm ner. Under det är det alv utan humus som består av nästan ren torr blålera som är stenhård. Även om marken bara innehöll någon enda liten sten var jag tvungen att använda ett spett för att hacka sönder leran.


Nu har jag grävt färdigt och format mitt hål som jag vill ha det. Runt 2/3-delar av hålet finns en urgröpning som är ca 30 cm djup som ska bli en sk sumpzoon. Vallen runt om är mellan 10 och 20 cm högre som skall fungera som stopp för grus och sjöstenen som jag skall fylla sumpzoonen med. Där kommer vattnet bara att vara ca 10 cm djupt. I mitten finns djuphålet som blev ca en halvmeter bred, det får räcka hoppas jag. Längst bort grävde jag ett djupare hål till på ca 70 cm där en näckros ska placeras. I supzoonen i nedre vänstra hörnet grävde jag lite djupare, kanske 40 cm för där vill jag ha en vassplantering som skall ge lite skugga åt dammen som ligger i full sol nästan hela dagen. Djupet på resten av dammen är ca 50 cm.


Nu var det dags att förbereda för dammduken. Jag la i en salig blandning på botten bestående av gamla mattor, liggunderlag och ett stort stycke tjockt fodrat tyg med någon slags silverfärgad plast på ena sidan. Köpte det billigt en gång för att sy vindskydd av det till husvagnen vilket var ett projekt som gick i stå. Nu kom det bra till pass i stället.

Dammduken köpte jag på Jula för 600 kr. Jag har läst om andra som köpt den utan att få några problem så jag hoppas att den kommer att hålla. Här är den utlagd över hålet och jag har börjat fylla på vatten. Ser inte alls bra ut och jag har svårt att förstå hur detta ska kunna bli snyggt.

Efterhand som vattnet börjar stiga passar jag på att lägga liggenderlag mellan duken och kanten av lecablock så att inte de skall göra hål i duken

Nu är dammen nästan färdigfylld med vatten och jag har skurit bort överflödig duk runt om. Ca 30 cm har jag sparat för att inte upptäcka senare att jag skurit bort för mycket och den inte räcker till när vattnet har format den helt efter hålets konturer.

Nästa steg i min plan har påbörjats nu och det är att lägga en ram av trallvirke ovanpå lecablocken. Jag borrar och pluggar blocken och skruvar fast små bitar av trallen som sen de långa bräderna får vila på.

Nu är trallen färdiglagd och jag har också fyllt alla sumpzoonerna med grus och sjösten. Sjösten är dyrt men när jag höll på att gräva såg jag min granne som höll på att förbereda en ny uteplats. Han skulle bygga trädäck där de tidigare har just sjösten. Fyra skottkärror senare hade jag stenen i en hög hos mig. Tack granne :-) Innan jag la i sjöstenen la jag ett extra lager duk i sumpzoonen för säkerhets skull. Jag har också satt i pumpen, också den från Jula för 600 kr. En slang från pumpen går till en hög med stenar på sidan som det ska porla fint i när vattnet rinner ner. Jag kommer säkert att bygga på med fler större stenar senare.

Idag efter jobbet åkte jag och köpte växter och fiskar. Det blev tre olika sorters vass med olika höjd och någon som blommar. De kommer att bilda tre täta ruggar där nere i hörnet. Några lägre växter är placerade i sumpen längst bort och en annan är sänkt till botten på en halvmeters djup i mitten till höger.   Jag har själv blandat jord som jag tror ska fungera. En fjärdedel vanlig jord från det översta lagret när jag grävde. En fjärdedel ogödslad torv och hälften nästan på ren blålera från ca 80 cm djup som jag sparade när jag grävde. Framtiden får se om det kommer att fungera. Näckros fick jag inte tag på idag så det får vänta. Däremot så blev det 10 st Guldid som nu glatt simmar omkring i stim och undersöker sitt nya hem.

6 kommentarer:

 1. Jättefin damm, väldigt bra beskrivet också. Får en å fundera på nåt liknande pöl. Gillar skarpt dina upphöjda planteringsbänkar, har du jordgubbar i dom i år också? Häls. Västgötefinne

  SvaraRadera
 2. Tack för det zoomervän. Jo i lådorna är det jordgubbar som gäller och idag, midsommarafton till ära, fick jag ihop en liter mycket goda ekologiskt odlade gubbar. Hur blir det med zoomandet i sommar, ny resa på g?

  SvaraRadera
 3. Hur överlever de vintern...fryser inte hela till is?

  SvaraRadera
 4. Dammen är såpass djup att den inte bottenfryser. Fiskarna är överlevnadskonstnärer och sänker sin ämnesomsättning och äter inget när temperaturen är under 7-8 grader. Så hela vintern ligger de stilla under isen och väntar på våren. Om en vecka eller två så är det varmt nog för att de ska vilja äta igen. Maten står och väntar :-)

  SvaraRadera
 5. Nu när dammen stått ett tag undrade jag om duken håller? Tycker julas ser lite klen ut jämfört med de "vanliga" märkena. Nått du märkt?

  SvaraRadera
 6. Hittills är det inga problem med dammduken. Dammen är annars väl etablerad nu med växter och fiskar. På våren blir den grön av alger ett tag innan växtligheten kommit igång men efter någon vecka är den fin igen. Pumpen har jag igång hela vintern utan problem. Även den från Jula.

  SvaraRadera

Comments

Related Posts with Thumbnails

Trädgårdsprojekt, damm.

I kolonistugans trädgård som vi/jag hade i 12-13 år grävde jag ner en damm. Det var en sådan där liten plastdamm som fungerade fint om än lite liten. Tomten sluttade kraftigt så det var ganska lätt att med dammduk bygga en liten fors och vattenfall med flera små dammar.
Önskan att ha en damm i min nuvarande lilla parhusträdgård har funnits sedan dag ett och nu blev det äntligen av. Tomten här är helt platt och inte särskilt stor så var dammen skulle planteras har jag grubblat på i flera år. Jag har ju byggt tre st trekantiga upphöjda odlingsbäddar och tidigare i våras när jag funderade vad de skulle innehålla i
år kom jag bara på två saker. Sommarblommor i en och Mandelpotatis i en. Men vad den tredje skulle innehålla grubblade jag vidare på. Sommarblommorna såddes och potatisen sattes men den tredje bädden stod tom tills en dag det slog mig att den ska så klart bli en damm.

Så här såg det ut från början. I den högra har blomfröna börjat gro och i den vänstra är potatisen satt. Mittenlådan var delad i två då jag i höstas satte sparris i den ena men det var bara en som överlevde och kom upp.

Nu var det igång och jag började att gräva. Jag började med djuphålet i mitten som skulle bli ca en meter djup som behövs för att fiskarna ska överleva vintern. Marken under den av mig ilagda matjorden består av lerjord ca 50 cm ner. Under det är det alv utan humus som består av nästan ren torr blålera som är stenhård. Även om marken bara innehöll någon enda liten sten var jag tvungen att använda ett spett för att hacka sönder leran.


Nu har jag grävt färdigt och format mitt hål som jag vill ha det. Runt 2/3-delar av hålet finns en urgröpning som är ca 30 cm djup som ska bli en sk sumpzoon. Vallen runt om är mellan 10 och 20 cm högre som skall fungera som stopp för grus och sjöstenen som jag skall fylla sumpzoonen med. Där kommer vattnet bara att vara ca 10 cm djupt. I mitten finns djuphålet som blev ca en halvmeter bred, det får räcka hoppas jag. Längst bort grävde jag ett djupare hål till på ca 70 cm där en näckros ska placeras. I supzoonen i nedre vänstra hörnet grävde jag lite djupare, kanske 40 cm för där vill jag ha en vassplantering som skall ge lite skugga åt dammen som ligger i full sol nästan hela dagen. Djupet på resten av dammen är ca 50 cm.


Nu var det dags att förbereda för dammduken. Jag la i en salig blandning på botten bestående av gamla mattor, liggunderlag och ett stort stycke tjockt fodrat tyg med någon slags silverfärgad plast på ena sidan. Köpte det billigt en gång för att sy vindskydd av det till husvagnen vilket var ett projekt som gick i stå. Nu kom det bra till pass i stället.

Dammduken köpte jag på Jula för 600 kr. Jag har läst om andra som köpt den utan att få några problem så jag hoppas att den kommer att hålla. Här är den utlagd över hålet och jag har börjat fylla på vatten. Ser inte alls bra ut och jag har svårt att förstå hur detta ska kunna bli snyggt.

Efterhand som vattnet börjar stiga passar jag på att lägga liggenderlag mellan duken och kanten av lecablock så att inte de skall göra hål i duken

Nu är dammen nästan färdigfylld med vatten och jag har skurit bort överflödig duk runt om. Ca 30 cm har jag sparat för att inte upptäcka senare att jag skurit bort för mycket och den inte räcker till när vattnet har format den helt efter hålets konturer.

Nästa steg i min plan har påbörjats nu och det är att lägga en ram av trallvirke ovanpå lecablocken. Jag borrar och pluggar blocken och skruvar fast små bitar av trallen som sen de långa bräderna får vila på.

Nu är trallen färdiglagd och jag har också fyllt alla sumpzoonerna med grus och sjösten. Sjösten är dyrt men när jag höll på att gräva såg jag min granne som höll på att förbereda en ny uteplats. Han skulle bygga trädäck där de tidigare har just sjösten. Fyra skottkärror senare hade jag stenen i en hög hos mig. Tack granne :-) Innan jag la i sjöstenen la jag ett extra lager duk i sumpzoonen för säkerhets skull. Jag har också satt i pumpen, också den från Jula för 600 kr. En slang från pumpen går till en hög med stenar på sidan som det ska porla fint i när vattnet rinner ner. Jag kommer säkert att bygga på med fler större stenar senare.

Idag efter jobbet åkte jag och köpte växter och fiskar. Det blev tre olika sorters vass med olika höjd och någon som blommar. De kommer att bilda tre täta ruggar där nere i hörnet. Några lägre växter är placerade i sumpen längst bort och en annan är sänkt till botten på en halvmeters djup i mitten till höger.   Jag har själv blandat jord som jag tror ska fungera. En fjärdedel vanlig jord från det översta lagret när jag grävde. En fjärdedel ogödslad torv och hälften nästan på ren blålera från ca 80 cm djup som jag sparade när jag grävde. Framtiden får se om det kommer att fungera. Näckros fick jag inte tag på idag så det får vänta. Däremot så blev det 10 st Guldid som nu glatt simmar omkring i stim och undersöker sitt nya hem.

6 kommentarer:

 1. Jättefin damm, väldigt bra beskrivet också. Får en å fundera på nåt liknande pöl. Gillar skarpt dina upphöjda planteringsbänkar, har du jordgubbar i dom i år också? Häls. Västgötefinne

  SvaraRadera
 2. Tack för det zoomervän. Jo i lådorna är det jordgubbar som gäller och idag, midsommarafton till ära, fick jag ihop en liter mycket goda ekologiskt odlade gubbar. Hur blir det med zoomandet i sommar, ny resa på g?

  SvaraRadera
 3. Hur överlever de vintern...fryser inte hela till is?

  SvaraRadera
 4. Dammen är såpass djup att den inte bottenfryser. Fiskarna är överlevnadskonstnärer och sänker sin ämnesomsättning och äter inget när temperaturen är under 7-8 grader. Så hela vintern ligger de stilla under isen och väntar på våren. Om en vecka eller två så är det varmt nog för att de ska vilja äta igen. Maten står och väntar :-)

  SvaraRadera
 5. Nu när dammen stått ett tag undrade jag om duken håller? Tycker julas ser lite klen ut jämfört med de "vanliga" märkena. Nått du märkt?

  SvaraRadera
 6. Hittills är det inga problem med dammduken. Dammen är annars väl etablerad nu med växter och fiskar. På våren blir den grön av alger ett tag innan växtligheten kommit igång men efter någon vecka är den fin igen. Pumpen har jag igång hela vintern utan problem. Även den från Jula.

  SvaraRadera

Real Time Web Analytics