Pergola

Min långa tråkiga västervägg som är gaveln på mitt hus, vad ska jag göra med den? Ja det har jag frågat mig länge utan att göra något åt det. Tankar kring något spaljéliknande har funnits men ingen klar plan förrän nu. 
Semester och jag vill vara hemma i år. Ingen långtur med vare sig husvagn eller moped utan i stället bara pula hemma och ta det lugnt. Grannen började bygga ett trädäck för att fånga kvällssolen och det slog mig såsom huvudet mot en spik som Hasse Alfredsson säger att något liknande hade passat perfekt vid den där väggen. Jag har
upptäckt att jag gärna sitter där, dels för att fånga kvällsolen och dels för att se lite folk som går förbi. På baksidan är jag ju helt privat och jag tillbringar mycket tid där men det är också trevligt att prata över häcken med grannar och andra som går förbi och det är just det jag gör där på gaveln.
Jag funderade på hur det skulle se ut och jag provade genom att markera i gräset olika storlekar och former på mitt bygge. Bilden nedan är suddig och tagen på kvällen i skymningen men det var den där formen jag fastnade för. Det var en torsdag för ca två veckor sedan efter jobbet, med semestern väntande på fredagen som jag satte spaden i marken och började gräva ner plintar. Två hade jag sedan innan och en fick jag av föreningen.

Trädgården är ju trekantig och mina odlingsbäddar, jordgubbslådor och damm är trekantiga så det var bara att fortsätta så. En del frågar varför men jag har inget annat svar än att trekanter är trevliga...
Dagarna gick och här har jag fäst stolpar i plintarna och börjat regla upp. Grannen som är snickare körde med 170x45-reglar så det gjorde jag också.

Bilden nedan visar att jag är klar med golvreglarna och har börjat att skruva trall. Jag bestämde mig för att lägga 120x28 som kostar lite mer än de billigaste men det gör ganska stor skillnad och sviktar inget men ser dessutom stabilare ut. Här ser man också skuggorna av den där kvällssolen jag är ute efter och i och med att jag kommer upp lite från marken så får jag mer av den.

Framför stolpen i mitten tog jag ut ett hål för en slingerväxt av något slag, jag är ganska nöjd med resultatet där. Gersågade gjorde jag med grannens kap- och gersåg. Jag vill också ha en sån. Jag har en cirkelsåg och en sticksåg som användes flitigt tillsamman med vanlig fogsvans men en bra kapsåg står på önskelistan.


Dessa snedstagen är jag också nöjd med. Inte för att jag tror att de behövs men visst ser det bra ut.

Bygget skred sakta men säkert framåt och här är trallen i stort sett färdiglagd.

Jag har en ide om att jag inte vill ha några synliga brädändar och därför har jag satt en extra regel innanför den yttre golvregeln för att kunna lägga en bräda liksom längs med kanten. En sådan tror jag kallas fris. Det betydde att jag var tvungen att ta fram cirkelsågen och kapa alla de lagda trallbräderna för att sen lägga frisbrädan där. Jag lovar att lag mätte många gånger innan jag vågade sätta sågen till. Hade jag sågat bort för mycket hade jag förmodligen fått lägga ny trall. På bilden nedan har jag i alla fall sågat färdigt.

Jag jobbade på vilket innebar att tänka mycket och såga och skruva lite mindre. Två veckor tog det men nu är det färdigt och nedan följer fler bilder på det färdiga resultatet. Sorry för vattenslangen som ligger och stör.Växter är också inköpta och planterade. Det kommer att på ena sidan växa blåregn som ska växa över och täcka taket tillsammans med en trumpetranka som fått den soligaste platsen vid främre stolpen. Vid stolpen på norrsidan ska det växa en clematis med stora vira blommor. Den som lever får se om det kommer att fungera.
Så nu sitter jag här och tittar på fiskarna i dammen och mina fyra igelkottar som matas med kattmat. Två veckors semester kvar till andra upptåg :-)


Det är inte bara igelkottar som gillar kattmat. Grannens katt Messi gör det också.


4 kommentarer:

 1. Du är lika organisatoriskt konstruktiv som du ser ut. Skall det bli ett tak på pergolan också? Vad kommer du att hitta på härnäst? Fotosofen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej taket kommer endast att bestå av de förhoppningsvis slingrande växterna. Du undrar om nästa projekt och än har jag ingen aning men ideér lider jag inte brist på :-). T.ex. har jag ingen plats utomhus med regnskyddande tak ännu. Jag har stolar och bord på fyra olika platser och visst är det underbart att sitta ute varma sommarkvällar även om det regnar lite så ett tak någonstans ligger nära till buds.

   Radera
  2. Nu är jag ju lite sent ute med att skriva om detta som skett för länge sedan, jag har ju även hunnit prov sitta o allt. Men nu när jag ser bilderna på de olika stegen inser jag hur svårt o komplicerat jag tycker det verkar. Tänk att min morbror kan bygga sådana grejer...o komma på o planera mm. Det är verkligen jätte fint!!!

   Radera

Comments

Related Posts with Thumbnails

Pergola

Min långa tråkiga västervägg som är gaveln på mitt hus, vad ska jag göra med den? Ja det har jag frågat mig länge utan att göra något åt det. Tankar kring något spaljéliknande har funnits men ingen klar plan förrän nu. 
Semester och jag vill vara hemma i år. Ingen långtur med vare sig husvagn eller moped utan i stället bara pula hemma och ta det lugnt. Grannen började bygga ett trädäck för att fånga kvällssolen och det slog mig såsom huvudet mot en spik som Hasse Alfredsson säger att något liknande hade passat perfekt vid den där väggen. Jag har
upptäckt att jag gärna sitter där, dels för att fånga kvällsolen och dels för att se lite folk som går förbi. På baksidan är jag ju helt privat och jag tillbringar mycket tid där men det är också trevligt att prata över häcken med grannar och andra som går förbi och det är just det jag gör där på gaveln.
Jag funderade på hur det skulle se ut och jag provade genom att markera i gräset olika storlekar och former på mitt bygge. Bilden nedan är suddig och tagen på kvällen i skymningen men det var den där formen jag fastnade för. Det var en torsdag för ca två veckor sedan efter jobbet, med semestern väntande på fredagen som jag satte spaden i marken och började gräva ner plintar. Två hade jag sedan innan och en fick jag av föreningen.

Trädgården är ju trekantig och mina odlingsbäddar, jordgubbslådor och damm är trekantiga så det var bara att fortsätta så. En del frågar varför men jag har inget annat svar än att trekanter är trevliga...
Dagarna gick och här har jag fäst stolpar i plintarna och börjat regla upp. Grannen som är snickare körde med 170x45-reglar så det gjorde jag också.

Bilden nedan visar att jag är klar med golvreglarna och har börjat att skruva trall. Jag bestämde mig för att lägga 120x28 som kostar lite mer än de billigaste men det gör ganska stor skillnad och sviktar inget men ser dessutom stabilare ut. Här ser man också skuggorna av den där kvällssolen jag är ute efter och i och med att jag kommer upp lite från marken så får jag mer av den.

Framför stolpen i mitten tog jag ut ett hål för en slingerväxt av något slag, jag är ganska nöjd med resultatet där. Gersågade gjorde jag med grannens kap- och gersåg. Jag vill också ha en sån. Jag har en cirkelsåg och en sticksåg som användes flitigt tillsamman med vanlig fogsvans men en bra kapsåg står på önskelistan.


Dessa snedstagen är jag också nöjd med. Inte för att jag tror att de behövs men visst ser det bra ut.

Bygget skred sakta men säkert framåt och här är trallen i stort sett färdiglagd.

Jag har en ide om att jag inte vill ha några synliga brädändar och därför har jag satt en extra regel innanför den yttre golvregeln för att kunna lägga en bräda liksom längs med kanten. En sådan tror jag kallas fris. Det betydde att jag var tvungen att ta fram cirkelsågen och kapa alla de lagda trallbräderna för att sen lägga frisbrädan där. Jag lovar att lag mätte många gånger innan jag vågade sätta sågen till. Hade jag sågat bort för mycket hade jag förmodligen fått lägga ny trall. På bilden nedan har jag i alla fall sågat färdigt.

Jag jobbade på vilket innebar att tänka mycket och såga och skruva lite mindre. Två veckor tog det men nu är det färdigt och nedan följer fler bilder på det färdiga resultatet. Sorry för vattenslangen som ligger och stör.Växter är också inköpta och planterade. Det kommer att på ena sidan växa blåregn som ska växa över och täcka taket tillsammans med en trumpetranka som fått den soligaste platsen vid främre stolpen. Vid stolpen på norrsidan ska det växa en clematis med stora vira blommor. Den som lever får se om det kommer att fungera.
Så nu sitter jag här och tittar på fiskarna i dammen och mina fyra igelkottar som matas med kattmat. Två veckors semester kvar till andra upptåg :-)


Det är inte bara igelkottar som gillar kattmat. Grannens katt Messi gör det också.


4 kommentarer:

 1. Du är lika organisatoriskt konstruktiv som du ser ut. Skall det bli ett tak på pergolan också? Vad kommer du att hitta på härnäst? Fotosofen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej taket kommer endast att bestå av de förhoppningsvis slingrande växterna. Du undrar om nästa projekt och än har jag ingen aning men ideér lider jag inte brist på :-). T.ex. har jag ingen plats utomhus med regnskyddande tak ännu. Jag har stolar och bord på fyra olika platser och visst är det underbart att sitta ute varma sommarkvällar även om det regnar lite så ett tak någonstans ligger nära till buds.

   Radera
  2. Nu är jag ju lite sent ute med att skriva om detta som skett för länge sedan, jag har ju även hunnit prov sitta o allt. Men nu när jag ser bilderna på de olika stegen inser jag hur svårt o komplicerat jag tycker det verkar. Tänk att min morbror kan bygga sådana grejer...o komma på o planera mm. Det är verkligen jätte fint!!!

   Radera

Real Time Web Analytics