Stenparti, fådda taklöksplantor och grus.

Det känns som att den här campingbloggen handlar mer och mer om min trädgård. Men jag lovar, i sommar har jag en utflykt på g igen. Om mina planer (de få planer jag vill ha) går i lås kommer jag att resa söderut i centraleuropa, mer om det längre fram. Det här inlägget handlar i alla fall om mitt nybyggda stenparti.

En av mina trekantiga odlingsbäddar blev ju en damm och nu har en annan förvandlats till ett stenparti. I höstas samlade jag ihop en massa häckklipp och lade i en hög i trekanten och täckte sen över med lite jord och en markduk. Detta gjorde jag egentligen mest för att mina komposter var fulla och jag visste inte var jag skulle göra av häckklippet. Det hela såg ut som en övertäckt grav och jag fick en hel del gliringar av grannarna. Vad jag skulle göra med högen till våren visste jag ännu inte. Men någon gång i vintras när jag googlade trädgård fick jag iden att göra om trekanten till ett stenparti. När jag för några dagar sedan tog bort markduken visade det sig att häcklippet förmultnat fint och var nu så gott som ren kompost. Jag grävde igenom högen lite grand och formade den som jag ville ha den. 

Jag hade förhört mig runt om bland grannarna om var jag skulle kunna hitta sten någonstans och utanför området på en allmänning hade man genom åren tippat av sten då man grävde i sina trädgårdar. Jag tog en skottkärra med mig och efter fyra lass hade jag fått ihop vad jag behövde och placerade ut stenbumlingarna ovanpå jordhögen.


Idag, dagen före skärtorsdagen, tänkte jag hyra föreningens släpkärra och åka och köpa grus att fylla på med. Plantor hade jag några stycken i krukor sen förra sommaren som klarat vintern fint och dem tänkte jag plantera under påskhelgen. Jag behövde betydligt fler plantor men den här månaden är lång så ekonomin tillåter inga besök på plantskolor och egentligen inte på grustag heller. Men, det är ju kul så gruset skulle jag i alla fall unna mig att köpa. När jag som bäst gick runt och tittade på min stenhög efter jobbet och just tänkte fixa den där släpkärran kom ett par nyinflyttade grannar förbi utanför i gången. Vi hade talat jordgubbar för några dagar sedan och jag hade just grävt upp en planta som jag gav dem. Utan att de sett mitt projekt berättade de att de skulle göra om i trädgården och undrade om jag ville ha lite Taklök som de inte längre ville ha. Va, vilket flyt! Absolut sa jag och berättade om mitt projekt stenpartiet, vilken tur jag har. De berättade vidare att de också tagit bort en annan odling och då flyttat på massa singel som de heller inte behövde så ville jag ha det så var jag välkommen. Hej vad det går och jag behövde ingen släpkärra längre :-). 

I stället behövde jag en skottkärra och nu, fyra timmar senare, är singeln hämtat och utlagt på min jord- och stenhög. Mellan fem och tio centimeter singel hoppas jag håller ogräs borta i alla fall delvis. Taklöken är uppgrävd, delad och planterad i gruset tillsammans med de växter jag hade själv sen tidigare.

Så här ser det ut nu. Lite synd med skuggorna som inte gör sig bra på bilderna. Jag grävde också ner ett litet kar i gruset som ska fungera som fågelbad om pippifåglarna vill. Det finns fortfarande gott om plats att trycka ner små intressanta stenpartväxter efterhand som jag får tag i fler.


1 kommentar:

Comments

Related Posts with Thumbnails

Stenparti, fådda taklöksplantor och grus.

Det känns som att den här campingbloggen handlar mer och mer om min trädgård. Men jag lovar, i sommar har jag en utflykt på g igen. Om mina planer (de få planer jag vill ha) går i lås kommer jag att resa söderut i centraleuropa, mer om det längre fram. Det här inlägget handlar i alla fall om mitt nybyggda stenparti.

En av mina trekantiga odlingsbäddar blev ju en damm och nu har en annan förvandlats till ett stenparti. I höstas samlade jag ihop en massa häckklipp och lade i en hög i trekanten och täckte sen över med lite jord och en markduk. Detta gjorde jag egentligen mest för att mina komposter var fulla och jag visste inte var jag skulle göra av häckklippet. Det hela såg ut som en övertäckt grav och jag fick en hel del gliringar av grannarna. Vad jag skulle göra med högen till våren visste jag ännu inte. Men någon gång i vintras när jag googlade trädgård fick jag iden att göra om trekanten till ett stenparti. När jag för några dagar sedan tog bort markduken visade det sig att häcklippet förmultnat fint och var nu så gott som ren kompost. Jag grävde igenom högen lite grand och formade den som jag ville ha den. 

Jag hade förhört mig runt om bland grannarna om var jag skulle kunna hitta sten någonstans och utanför området på en allmänning hade man genom åren tippat av sten då man grävde i sina trädgårdar. Jag tog en skottkärra med mig och efter fyra lass hade jag fått ihop vad jag behövde och placerade ut stenbumlingarna ovanpå jordhögen.


Idag, dagen före skärtorsdagen, tänkte jag hyra föreningens släpkärra och åka och köpa grus att fylla på med. Plantor hade jag några stycken i krukor sen förra sommaren som klarat vintern fint och dem tänkte jag plantera under påskhelgen. Jag behövde betydligt fler plantor men den här månaden är lång så ekonomin tillåter inga besök på plantskolor och egentligen inte på grustag heller. Men, det är ju kul så gruset skulle jag i alla fall unna mig att köpa. När jag som bäst gick runt och tittade på min stenhög efter jobbet och just tänkte fixa den där släpkärran kom ett par nyinflyttade grannar förbi utanför i gången. Vi hade talat jordgubbar för några dagar sedan och jag hade just grävt upp en planta som jag gav dem. Utan att de sett mitt projekt berättade de att de skulle göra om i trädgården och undrade om jag ville ha lite Taklök som de inte längre ville ha. Va, vilket flyt! Absolut sa jag och berättade om mitt projekt stenpartiet, vilken tur jag har. De berättade vidare att de också tagit bort en annan odling och då flyttat på massa singel som de heller inte behövde så ville jag ha det så var jag välkommen. Hej vad det går och jag behövde ingen släpkärra längre :-). 

I stället behövde jag en skottkärra och nu, fyra timmar senare, är singeln hämtat och utlagt på min jord- och stenhög. Mellan fem och tio centimeter singel hoppas jag håller ogräs borta i alla fall delvis. Taklöken är uppgrävd, delad och planterad i gruset tillsammans med de växter jag hade själv sen tidigare.

Så här ser det ut nu. Lite synd med skuggorna som inte gör sig bra på bilderna. Jag grävde också ner ett litet kar i gruset som ska fungera som fågelbad om pippifåglarna vill. Det finns fortfarande gott om plats att trycka ner små intressanta stenpartväxter efterhand som jag får tag i fler.


1 kommentar:

Real Time Web Analytics