Sommarens tänkta utflykt och bilaffärer

Planen för sommaren, eller idén kanske jag ska säga för jag vill inte bestämma för mycket i förväg, är en bilsemester ner igenom östra Europa. Eller heter det kanske centrala Europa. Därom tvistas väldigt om man googlar på frågan. Jag tänker mig att ta färjan över från Trelleborg till Sassnitz till att börja med. 

Jag har tidigare kört en del igenom Polen till Tjeckien och Ungern och tyckte att jag var lite nöjd med de länderna. Istället tänkte jag ta mig bort mot Frankrike och kanske ner till Portugal men en händelse i vintras fick mig att tänka om. Jag som inte vet något om bilar mer än att de har olika färger och är olika stora blev ombedd av en kompis att följa med när han skulle köpa bil?? En helg körde vi runt och tittade på bilar så det stod härliga till och på ett ställe, Martenssons-bil mitt i Skåne i Hörby, träffade vi en kille som satt och väntade på att få en bil levererad och började prata med honom.
Han hade liknande reseintresse som jag och hade just köpt en transporter hette det. En slags skåpbil som han skulle bygga om till "bobil" som han sa. Sen skulle han köra ner till Rumänien och Bulgarien med den. Vi talade säkert en halvtimme om det där medan han väntade och min kompis gick omkring och sparkade på bildäck som man gör när man ska köpa bil.

Men är det inte farligt där nere undrade jag som fått en bil stulen i Italien en gång. Min fråga fick honom att tända till och han berättade om hur han många gånger kört igenom de där länderna liksom Balkanländerna inkl. Albanien och hur han bara älskade det. Visst kan det hända saker men risken är inte större än någon annanstans i Europa hävdade han. När man kommer som turist i en utlandsregistrerad bil är man alltid lite extra intressant och lättlurad och han menade att det är mest det som utgör risken men att det är likadant i de flesta länder. Men det hindrar ju inte att vi måste våga oss ut och det gör vi ju också. Svenskar kör ju runt i hela västeuropa hela tiden men av okunskap och fördomar vågar sig många inte till öst och missar hur mycket som helst.

I öst har jag som sagt kört i Polen, Tjeckien, Slovakien och i Ungern tidigare, mot mångas inrådan, men aldrig råkat ut för något och han bedyrade att är man bara normalt vaksam och förnuftig är det likadant längre söderut. Det är oftast de som aldrig varit där som varnar och är rädda. Tack vare det där samtalet öppnade jag ögonen och har under våren googlat och läst på och i slutet av juni sticker jag och är borta en halv månad. Jag har läst många reseberättelser och är säker på att jag har mycket att se fram emot. Husvagnen får dock stanna hemma och denna gången blir det bilen, tältet och jag. Jag kommer att bo på campingplatser, privatkvartér och hotell blandat. Kommer säkert också att sova då och då i bilen som jag förberett så att jag kan bädda och få plats utan problem.

Kompisen då? Jo, han är tråkig och gillar inte camping- och bilkuskarlivet. Däremot gillar han sin nya bil. När han hade sparkat klart på bildäcken köpte han en som det tyvärr inte går att sova i. Det blev i stället en sådan där utan riktigt tak du vet. Cabriolet heter det va? De där bilarna kan man säkert inte ta så mycket betalt för, för min kompis hävdar att det är den bästa bilaffär han någonsin gjort, vad vet jag, och han längtar efter sommaren då han ska köra runt på stan och och ragga tjejer med nerfällt tak. Hos Martenssons-bil har de i alla fall fordon så att både campare och finåkare blir nöjda och det är värt att göra lite reklam för dem.

Mitt nästa inlägg, om allt går bra vill säga, kommer att handla om min summer tour 2014 :-)
Bilden kommer från http://en.wikipedia.org/wiki/File:Eastern-Europe-small.png

1 kommentar:

  1. Låter spännande! Ser fram emot att följa detta äventyr!

    SvaraRadera

Comments

Related Posts with Thumbnails

Sommarens tänkta utflykt och bilaffärer

Planen för sommaren, eller idén kanske jag ska säga för jag vill inte bestämma för mycket i förväg, är en bilsemester ner igenom östra Europa. Eller heter det kanske centrala Europa. Därom tvistas väldigt om man googlar på frågan. Jag tänker mig att ta färjan över från Trelleborg till Sassnitz till att börja med. 

Jag har tidigare kört en del igenom Polen till Tjeckien och Ungern och tyckte att jag var lite nöjd med de länderna. Istället tänkte jag ta mig bort mot Frankrike och kanske ner till Portugal men en händelse i vintras fick mig att tänka om. Jag som inte vet något om bilar mer än att de har olika färger och är olika stora blev ombedd av en kompis att följa med när han skulle köpa bil?? En helg körde vi runt och tittade på bilar så det stod härliga till och på ett ställe, Martenssons-bil mitt i Skåne i Hörby, träffade vi en kille som satt och väntade på att få en bil levererad och började prata med honom.
Han hade liknande reseintresse som jag och hade just köpt en transporter hette det. En slags skåpbil som han skulle bygga om till "bobil" som han sa. Sen skulle han köra ner till Rumänien och Bulgarien med den. Vi talade säkert en halvtimme om det där medan han väntade och min kompis gick omkring och sparkade på bildäck som man gör när man ska köpa bil.

Men är det inte farligt där nere undrade jag som fått en bil stulen i Italien en gång. Min fråga fick honom att tända till och han berättade om hur han många gånger kört igenom de där länderna liksom Balkanländerna inkl. Albanien och hur han bara älskade det. Visst kan det hända saker men risken är inte större än någon annanstans i Europa hävdade han. När man kommer som turist i en utlandsregistrerad bil är man alltid lite extra intressant och lättlurad och han menade att det är mest det som utgör risken men att det är likadant i de flesta länder. Men det hindrar ju inte att vi måste våga oss ut och det gör vi ju också. Svenskar kör ju runt i hela västeuropa hela tiden men av okunskap och fördomar vågar sig många inte till öst och missar hur mycket som helst.

I öst har jag som sagt kört i Polen, Tjeckien, Slovakien och i Ungern tidigare, mot mångas inrådan, men aldrig råkat ut för något och han bedyrade att är man bara normalt vaksam och förnuftig är det likadant längre söderut. Det är oftast de som aldrig varit där som varnar och är rädda. Tack vare det där samtalet öppnade jag ögonen och har under våren googlat och läst på och i slutet av juni sticker jag och är borta en halv månad. Jag har läst många reseberättelser och är säker på att jag har mycket att se fram emot. Husvagnen får dock stanna hemma och denna gången blir det bilen, tältet och jag. Jag kommer att bo på campingplatser, privatkvartér och hotell blandat. Kommer säkert också att sova då och då i bilen som jag förberett så att jag kan bädda och få plats utan problem.

Kompisen då? Jo, han är tråkig och gillar inte camping- och bilkuskarlivet. Däremot gillar han sin nya bil. När han hade sparkat klart på bildäcken köpte han en som det tyvärr inte går att sova i. Det blev i stället en sådan där utan riktigt tak du vet. Cabriolet heter det va? De där bilarna kan man säkert inte ta så mycket betalt för, för min kompis hävdar att det är den bästa bilaffär han någonsin gjort, vad vet jag, och han längtar efter sommaren då han ska köra runt på stan och och ragga tjejer med nerfällt tak. Hos Martenssons-bil har de i alla fall fordon så att både campare och finåkare blir nöjda och det är värt att göra lite reklam för dem.

Mitt nästa inlägg, om allt går bra vill säga, kommer att handla om min summer tour 2014 :-)
Bilden kommer från http://en.wikipedia.org/wiki/File:Eastern-Europe-small.png

1 kommentar:

  1. Låter spännande! Ser fram emot att följa detta äventyr!

    SvaraRadera

Real Time Web Analytics